19/10: Tom 10de in de Superprestigecross in Boom!


Tweede wedstrijd van de Superprestige, in natuurdomein de Schorre in Boom. Geen zomers Tomorrowland hier vandaag, wel modder, modder en nog eens modder, met dank aan de regen van de voorbije week. Spek voor de bek voor de sterke motoren én de technische crossers die recht kunnen blijven in het slijk.
Start en Telenet Fidea Lion Quinten Hermans, die vanaf 1 januari voor de nieuwe ploeg van Hans van Kasteren zal rijden (Tormans CX by Wanty-Gobert), gaat er als een speer vandoor. Ook al sterk in de voorbije crossen, en vandaag zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. Een koppel Nederlanders volgt in zijn wiel, Corné van Kessel en Lars van der Haar. Toon Aerts schiet bij de start uit zijn pedaal, maar zit toch ook mee voorin. Tom kon pas op de 3de rij starten, door zijn voorlopig 19de plaats op de UCI-ranking
en is daardoor minder goed weg. Als 14de duikt hij het veld in. Op kop laat Quinten Hermans er geen gras over groeien (veel gras staat hier sowieso niet). Hij rijdt al snel ploegmaat Corné van Kessel op achterstand. Daarachter volgen Toon Aerts en Tim Merlier, die hier na eerder deze week in Ardooie zijn tweede cross van het seizoen beslecht. De goede benen van de weg zijn duidelijk nog aanwezig.
Tweede ronde en we hebben een kopgroep van vier: Hermans, van Kessel, Aerts en Merlier. Op enkele meters volgt de jonge Brit Thomas Pidcock. Tom is een paar plaatsen opgeschoven en komt als 12de door. Vooraan blijven Hermans en van Kessel het hoge tempo aangeven. Achter de vier koplopers vallen nu gaten. Quinten Hermans heeft geen geduld en gaat er vooraan opnieuw vandoor. Die lijkt z'n benen niet te voelen vandaag. Maar lang duurt het niet.
Derde ronde en ploegmaat Toon Aerts sluit opnieuw aan en hij brengt Merlier, van Kessel én nu ook Laurens Sweeck mee in zijn wiel. Van ploegenspel is hier nog geen sprake. Maar nog geeft Hermans nog niet op. Opnieuw lost hij de rest. Zijn ploegleider Kris Wouters maant hem in de materiaalpost tot kalmte, de wedstrijd is nog lang!
Vierde ronde en Quinten Hermans heeft geluisterd en laat zich terug in lopen. Het is nu Laurens Sweeck die op kop het tempo aangeeft. En dat gaat meteen hard, Toon Aerts en Quinten Hermans moeten alles uit de kast halen om zijn wiel te houden. Corné van Kessel probeert ook terug aan te sluiten, maar slaagt daar nog niet in. Een einde achter deze koplopers vecht onzen Tom voor elke plaats. Hij is nu net over Daan Soete gegaan. Die zal later uit de wedstrijd stappen, duidelijk niet zijn dagje.
Vijfde ronde en het is nu Toon Aerts die vooraan de kop heeft overgenomen. Deed Quinten Hermans de voorbije ronden al dat werk voor zijn ploegmaat? Oeps daar is de steile afdaling in de modder, en Toon Aerts glijdt bijna uit. Net niet, en zo kan Sweeck en Hermans van zich houden.
Zesde ronde en Tom is opgerukt naar de 10de plaats, hij heeft nu ook Joris Nieuwenhuis ingehaald. Vooraan heeft Toon Aerts nu echt afstand genomen van de rest. Hij ruikt zijn eerste overwinning van het seizoen al.
Zevende ronde en op kop kan Toon Aerts met moeite rechtblijven! Maar achter hem worden ook fouten gemaakt, en Toon behoudt zijn voorsprong. Achter hem lijken Laurens Sweeck en Quinten Hermans, de eerste achtervolgers, er de brui aan te geven. Toon Aerts gaat gewoon te snel. Als Laurens Sweeck even later pech heeft, wordt hij nog voorbij gereden door Thomas Pidcock.
Achtste en laatste ronde en Toon Aerts ploetert onbedreigd naar zijn eerste zege van het seizoen, én zijn eerste zege ooit in de Superprestige, en dat nog wel op zijn verjaardag! Knap! Quinten Hermans moet nog alles uit de kast halen om een sterk opkomende Thomas Pidcock af te houden, maar wordt toch een mooie 2de én de nieuwe leider in het klassement van de Superprestige. Tom finisht een paar minuten later als 10de. Morgen hopelijk meer geluk in het Zwitserse Bern, voor de Wereldbeker! Daar mag hij op de 2de rij starten.

1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 1u01'42"
2. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 8"
3. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 17"
4. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 49"
5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 51"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'25"
7. Tim Merlier (Creafin-Firstads), op 1'38"
8. Gianni Vermeersch (Creafin-Firstads), op 2'09"
9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'22"
10. Tom Meeusen (Corendon Circus), op 2'34"

13/10: Tom na lekke band in de 2de ronde nog knap 14de in de Superprestigecross in Gieten!


Eerste wedstrijd van de Superprestige, in het Nederlandse Gieten. Opvallend: van alle rennners die hier starten is Tom de enige die ooit al een Superprestigecross won, over beter vier: Hier in Gieten in 2010, in Hoogstraten in 2012, in Middelkerke in 2014 en in Ruddervoorde in 2014! Vandaag is Tom zeker niet de favoriet in Gieten, wel Eli Iserbyt, die gisteren in Kruibeke opnieuw stevig uitpakte. Zwaar parcours hier in Gieten!
Tom start op de 3de rij, en gaat als 16de het veld in. Kopstart is voor Gianni Vermeersch, die meteen de gas vol open draait! Lars van der Haar volgt als 2de, Laurens Sweeck als 3de. Toon Aerts heeft zijn start gemist is komt pas als 10de door. Achter hem gaat onzen Tom over ploegmaat David van der Poel naar de 15de plek. Als vooraan Gianni Vermeersch lek rijdt, wat een pech kan iemand hebben, neemt Laurens Sweeck de kop over. Quinten Hermans kruipt in zijn wiel, met vlak achter zich de Nederlander Joris Nieuwenhuis. Ondertussen schuift onzen Tom verder op. Hij is nu 13de kort achter de Brit Thomas Pidcock.
Tweede ronde en we krijgen een kleine kopgroep: Quinten Hermans, Joris Nieuwenhuis, Laurens Sweek, en ... Eli Iserbyt. De rest moet alle zeilen bijzetten om deze vier leiders in het vizier te houden. Ondertussen vecht Tom zich achterin naar de 12de plaats, op nog maar 15 seconden. Alles kan nog. Op de lange zandstrook langs het meer sluit de rest van de toppers terug aan bij de kopgroep. Een grote groep met achterin Thomas Pidcock, onzen Tom heeft de rol moeten lossen, door een lekke band, ver van de materiaalpost. Ja, wat een pech kan iemand hebben! Vooraan voert nu Quinten Hermans de forcing, hij voelt zich duidelijk in zijn sas op dit parcours!
Derde ronde en onzen Tom komt pas als 25ste door, op een volle minuut! Vanaf nu een achtervolgingsrace voor onzen Tom, op eigen tempo! Komaan Tom! Vooraan heeft Daan Soete de rol van Quinten Hermans even overgenomen, en gaat meteen hard door! Het lijkt wel alsof hij zo zijn ploegmaat Eli Iserbyt wil lanceren, die zich in zijn wiel vastbijt... de rest laat een gaatje... Vijfde ronde en Eli Iserbyt en Quinten Hermans hebben 14 seconden op de eerste achtervolgers, die aangevoerd worden door Toon Aerts. Bij de eerste bochten in het veld komt onzen Tom al als 14de door, op 1'30". Sterk Tom! Dat noemen ze opschuiven! Toon Aerts komt nog niet dichter op de leiders, integendeel. Mede door het beukwerk van Quinten Hermans vergroot de voorsprong van het kopduo tot 25 seconden.
Zesde ronde en Toon Aerts heeft zich losgewerkt van de andere achtervolgers. Die worden aangevoerd door thuisrijder Corné van Kessel. Vooraan zet Eli Iserbyt nu Quinten Hermans onder druk. Maar die plooit nog niet. Tom blijft op de 14de plaats, achter Thijs Aerts en Thomas Pidcock.
Zevende ronde en de voorsprong van Eli en Quinten blijft 26 seconden. Maar Toon Aerts vecht zich terug in de wedstrijd! Een later is zijn achterstand gereduceerd tot 14 seconden. Eli Iserbyt heeft het in de mot, en steekt nog een tandje bij. Quinten Hermans klampt aan. Tom komt in een groepje door als 13de. Tiende en laatste ronde en Eli Iserbyt rijdt onbedreigd naar de zege. Meer nog, hij smeert Quinten Hermans nog 17 seconden aan zijn broek. Corné van Kessel mag als 3de mee op het podium. Tom komt een paar minuten later als 14de over de finish, moegestreden na de pech in het begin van de wedstrijd.

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u04'13"
2. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 17"
3. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 43"
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 43"
5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'08"
6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'17"
7. Gianni Vermeersch (Creafin-Firstads), op 1'21"
8. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'26"
9. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'40"
10. Joris Nieuwenhuis (NED; Team Sunweb), op 1'56"

12/10: Tom 10de in de Polderscross in Kruibeke!


Polderscross in Kruibeke, op het parcours van het loodzware BK vorig jaar. Wel compacter, maar even lastig. Schuine kanten alom, aangevuld met een lange zandbak. Anders dan tijdens het BK wel zo goed als droog, dus niet zoals toen de hele tijd lopen. Alle toppers aan de start op de laatste losse cross alvorens de klassementen van start gaan, morgen in al in Gieten. Behalve Mathieu (die start binnen 10 dagen in het veld) en Wout (die revalideert noch).br> Tom start vanop de 2de rij en is behoorlijk mee weg. Terwijl vooraan Toon Aerts, die hier Belgisch Kampioen werd, de kopstart neemt, duikt onzen Tom als 9de het veld in, in het grote pak. Eerste keer door de zandbak, maar die ligt er door de regen van de voorbije dagen goed bij. Al snel ontstaat een ruime kopgroep, met alle toppers. Tom peddelt goed mee, maar moeit zich niet met de debatten vooraan. Toon Aerts wisselt al meteen, andere banden. Het is nu Eli Iserbyt die het tempo aangeeft. Ook goed mee weg is de Brit Thomas Pidcock, die hier zijn eerste cross van het seizoen rijdt.
Tweede ronde en op kop geeft Eli Iserbyt, ook al winnaar vand de twee Wereldbekercrossen in Amerika, stevig gas. Achteraan in de kopgroep moeten al snel een paar renners lossen. Ook onzen Tom. Enkel Quinten Hermans, Toon Aerts, Thomas Pidcock en Michael Vanthourenhout kunnen het wiel van Iserbyt houden.
Derde ronde en even temporiseren de vijf koplopers. Jens Adams en Jim Aernouts kunnen even terug aansluiten. Tom net niet. Maar dan is het opnieuw Iserbyt die vooraan van jetje geeft, en meteen moeten Jens en Jim er weer af. Toon Aerts is de enig die echt zijn wiel kan houden. Michael Vanthourenhout net niet, en Thomas Pidcock en Quinten Hermans moeten echt passen.
Vierde ronde en we hebben drie leiders op kop: Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Even toch, want kort na de zandbak smakt Michael tegen de grond. Au! Even blijft hij liggen, maar dan kan hij toch verder. Op kop laat Iserbyt er geen gras over groeien. Ook Toon Aerts moet nu de rol lossen. Wat is die kleine West-Vlaming sterk!
Vijfde ronde en Eli alleen op kop! De voorspong op Toon Aerts is al 9 seconden. En Eli rijdt verder weg! Sterk! Nu al op weg naar zijn 3de overwinning van het seizoen. Achter Toon Aerts volgen Quinten Hermans en Thomas Pidcock. Van Michael Vanthourenhout nog geen spoor. Die vecht terug in de achterste gelederen, waar we ook onzen Tom terugvinden, op een 10de plaats.
Zesde ronde en Eli's voorsprong is nu 13 seconden. En ook in deze ronde worden de gaten nog groter. Het volledige podium lijkt nu al vast te liggen: Iserbyt, Aerts, Hermans. De rest mag strijden voor de 4de plaats. Michael Vanthourenhout lijkt daar naar op weg, op het einde van deze ronde komt hij als 6de door op 1'21"
Zevende ronde en als Toon Aerts in de zandbak twée keer van de fiets moet, wordt het gat op Iserbyt nog groter. Geeft Toon zich gewonnen? De voorsprong loopt op tot 19 seconden.
Achtste ronde en het valt op: Eli Iserbyt maakt geen enkele fout! Hij is niet alleen fysiek de sterkste, maar ook technisch. Wie zal hem stoppen morgen in Gieten? Met 29 seconden voorsprong duikt hij de laatste ronde in. Hermans volgt op een kleine minuut, daarna is het de grote leegte.
Negende en laatste ronde en Eli Iserbyt snelt onbedreigd naar de zege! Knap! Opnieuw bingo voor de ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal. Tom bolt bijna drie minuten later als 10de over de meet. Eigen tempo gereden vandaag, meer zat er niet in. Hopelijk morgen beter in Gieten.

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'20"
2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 22"
3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'03"
4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'42"
5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'49"
6. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'49"
7. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 2'04"
8. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 2'16"
9. Nicolas Clepppe (Telenet Baloise), op 2'24"
10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'54"

6/10: Tom na een sterke cross mooi 4de in de Grote Prijs Pelt!


Grote Prijs Pelt, vorig jaar nog Neerpelt, maar na de fusie kortweg Pelt dus. Deze cross kwam vorig jaar nog onder de Soudal-vlag, maar maakt vanaf dit jaar samen met Niel (11/11), Sint-Niklaas (21/12), Leuven (22/2) en Waregem (26/2) deel uit van de nieuwe Rectavit Series. Dezelfde crossers als gisteren aan de start, aangevuld met Laurens Sweeck, die hier vorig jaar won. Anders dan gisteren ook veel meer een moddercross, met dank aan de aanhoudende regen vanaf deze morgen heel vroeg en ook nu net voor de cross. Kan Tom net als gisteren schitterend indelen en een mooie uitslag rijden? Bij de vrouwen zegevierde alvast zij ploegmate Ceylin Alvarado, die zo de dubbel realiseert in dit weekend, want ze won ook al gisteren in Meulebeke.
Tom start net als gisteren op de 2de rij, en is meteen goed weg! Als 3de duikt hij het veld in. Minder geluk heeft Quinten Hermans, die meteen met materiaalpech aan de kan staat en helemaal achteraan in het pak komt. Het is Lars van der Haar die de kopstart heeft genomen. Laurens Sweeck moet meteen een gaatje dichtrijden. Tom zet zich in het wiel van Sweeck en probeert zijn goede start vast te houden. Balkjes en Lars valt! Meteen gaan Laurens Sweeck en onzen Tom erover! Daan Soete is ook mee en die drie pakken al snel 8 seconden op de eerste achtervolgers.
Tweede ronde en de achtervolgers, met Quinten Hermans en Lars van der Haar, komen terug aansluiten. Het is nog vroeg. Maar Tom zet door en neemt samen met Daan Soete en Jim Aernouts opnieuw wat afstand. Ondertussen is bijna iedereen gewisseld naar Rhino's, want de modder zuigt hier stevig! Snel komen Laurens Sweeck, Thijs Aerts, Quinten Hermans en David van der Poel aansluiten vooraan. We hebben zeven leiders, met onzen Tom!
Derde ronde een Laurens Sweeck zet door. Hij wil niet dat Lars van der Haar, die niet mee is, terugkeert. Quinten Hermans moet het gaatje laten. Onzen Tom zit even gevangen. Quinten Hermans herstelt zijn foutje en zet zich terug in het wiel van Laurens Sweeck. Die twee lijken weg te rijden van de rest. Ondertussen regent het pijpestelen en wordt de modder alleen maar verraderlijker!
Vierde ronde en onzen Tom legt zit niet neer bij de feiten! Samen met Thijs Aerts komt hij terug bij de koplopers aansluiten! Sterk Tom! Achter hem volgt David van der Poel samen met enkele andere crossers op 5 seconden. Op kop zet Quinten Hermans nu de gas volledig open. Laurens Sweeck is niet mee, want moet door problemen met zijn fiets opnieuw de materiaalpost in. Tom doet er alles aan om het wiel van Quinten Hermans te houden! Maar die gaat stevig door, en ook onzen Tom moet zijn wiel lossen.
Vijfde ronde, we zijn halfkoers. Quinten Hermans heeft 10 seconden op eerste achtervolger Thijs Aerts. Daarachter volgt onzen Tom, met in zijn wiel Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Daan Soete en Jim Aernouts. Al snel sluit deze deze groep aan bij Thijs Aerts. Laurens Sweeck zet door. Aan de balkjes heeft Quinten Hermans 7 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Nog een 6 seconden verder volgt onzen Tom, met Lars van der Haar nu nog als enige in zijn wiel.
Zesde ronde en Hermans behoudt zijn 7 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Tom moet alle zeilen bijzetten om Lars van der Haar bij te houden! Die heeft zijn turbo nu aangezet. Komaan Tom, het podium roept! Voor hen haalt nu ook Sweeck alles uit de kast. Hij komt terug iets dichter bij de koploper. Spannend!
Zevende en voorlaatste ronde en Laurens Sweeck komt nu wel héél dicht bij Quinten Hermans. Even later heeft hij hem te pakken. En Laurens Sweek gaat er meteen over! Het vet lijkt van de soep bij Quinten Hermans. Tom volgt wat verder als 4de, in het wiel van Lars van der Haar. Voor winst doen zij niet meer mee, maar het podium zit er wel nog in. Vooraan pakt Sweeck 5 seconden! Op weg naar zijn volgende zege hier in Neerpelt? Dat zou straft zijn, vier op een rij!
Achtste en laatste ronde en de drie eerste crossers komen solo door: Laurens Sweeck op kop, gevolgd door Quinten Hermans en op enige afstand Lars van der Haar. Tom heeft het wiel van de Nederlander moeten lossen en volgt als 4de. Even probeert Quinten Hermans nog om terug bij Sweeck te komen, maar daarna krijgt die vrije baan. Laurens Sweeck wint hier, in helse omstandigheden, op een knappe manier! Even later komt onzen Tom na een knappe wedstrijd mooi als 4de over de meet! Een ondankbare plaats, maar wel een sterke wedstrijd! Timo Kielich, ploegmaat van onzen Tom en de Belgische beloftenkampioen, wordt knap 5de.

1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'41"
2. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 8"
3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 25"
4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 38"
5. Timo Kielich (Corendon-Circus), op 48"
6. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 58"
7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'02"
8. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'02"
9. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'08"
10. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'14"

5/10: Tom vecht terug na een lekke band en wordt mooi 8ste in de Berencross in Meulebeke!


Back from the States en terug cross op eigen bodem! Het zal voor velen deugd doen, hoewel de jetlag bij sommigen nog pijn zal doen. Afspraak in Meulebeke, voor de Berencross, op het parcours van het BK in 2021. Generale repetitie dus voor zowel de organisatoren als de crossers. Ondanks de regen ligt het parcours er behoorlijk goed bij. Veel draaien en keren en een zware zandbak, iets voor snelle en technische crossers. Ook aan de start, ex-Wereldkampioen maar nu al lang wegrenner: Lars Boom. Topfavoriet is Eli Iserbyt die in Amerika stevig uitpakte en hier een thuiscross rijdt.
Tom start op de 2de rij achter Corné van Kessel en Lars van der Haar. Meteen goed weg en als 11de het veld in en meteen de brug op. Meteen een opstopping. Een pak crossers staat stil terwijl de anderen er vooraan vandoor zijn. Daan Soete heeft de kopstart genomen, Corné van Kessel in zijn wiel. Ook een wasbord hier in Meulebeke. Iedereen vlot erover, onzen Tom nog altijd 11de in de grote kopgroep. Daar trekt Daan Soete stevig door. De eerste breuken in het peloton vallen. Tom schuift op naar de 10de plaats. Het is nu Michael Vanthourenhout die de kop doet. Hij wacht niet.
Tweede ronde en Tom komt als 11de door in de ruime kopgroep op 9 seconden. Het is nu Eli Iserbyt die de kop doet. Hij gaat er meteen vandoor. De rest laat hem rijden. Het is Corné van Kessel die de achtervolgers leidt, op 3 seconden. Toon Aerts pakt snel over, en komt terug in het wiel van Iserbyt. Als die valt aan de balkjes zitten de anderen ook weer op zijn wiel. Hij grijpt naar zijn bil, pijn!
Derde ronde en Toon Aerts komt als eerste door. Tom komt als 14de door, op 19 seconden, in het spoor van Eli Iserbyt die teruggeslagen is. Vooraan zes leiders, met op kop Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Toon wacht niet. Hij ziet zijn kans. Quinten Hermans pakt over op kop, met Daan Soete en Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Corné van Kessel, Toon Aerts en Jim Aernouts volgen goed. In de achtergrond probeert Eli Iserbyt terug te komen. Nog 11 seconden is de achterstand.
Vierde ronde en Iserbyt komt als 7de door op 8 seconden. Tom zit ver, heel ver. Een lekke band heeft hem net op het cruciale moment op achterstand gezet. Vooraan zetten de koplopers elkaar onder druk. Het is Michael Vanthourenhout die er als eerste vandoor gaat. Met dank aan Toon Aerts die vastrijdt in de zandbak. Ondertussen sluit Eli Iserbyt, als enige, terug bij de koplopers aan! Sterk!
Vijfde ronde en de voorsprong van Michael Vanthourenhout is 9 seconden. Toon Aerst doet er alles om terug te komen, maar vindt Eli Iserbyt in zijn wiel. Achter hen moet Jim Aernouts nu lossen.
Zesde ronde, we zijn halfkoers, en de voorsprong van Michael Vanthourenhout is 11 seconden. Hij verzwakt nog niet, integendeel. Bij de achtervolgers moet nu ook Corné van Kessel lossen.
Zevende ronde en de voorsprong is opgelopen tot 16 seconden. Na Quinten Hermans is het nu opnieuw aan Toon Aerts om het werk te doen in de achtervolging. Maar het mag niet baten. Als Toon echter nog eens aanzet, moet Eli Iserbyt zijn wiel lossen. Als die op zijn beurt de anderen losrijdt, wordt het duidelijk: de finale is nu al begonnen! Ondertussen lijkt onzen Tom achterin zijn tweede adem gevonden te hebben. Hij verhoogt zijn tempo en begint andere crossers dit het lastig krijgen in te halen.
Achtste ronde en Michael heeft nog 11 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers: Toon Aerts en Eli Iserbyt. Ze komen beetje bij beetje dichter, met Eli in het wiel van Toon, klaar om te springen als de aansluiting er zou komen.
Negende ronde en het ziet er goed uit voor Michael Vanthourenhout. Zijn voorsprong is terug 17 seconden. En hij maakt geen foutjes. Achter hem neemt Eli Iserbyt nu over van Toon Aerts. En meteen rijdt hij weg, naar de 2de plaats. Toon vloekt. Een eind achter deze koplopers rukt onzen Tom verder op. Bij het ingaan van de laatste ronde komt hij als 12de door.
Tiende en laatste ronde. Kan Michael het volhouden? Zijn ploegmaat Eli Iserbyt is dichter gekomen en volgt op 9 seconden... Toon Aerts rijdt voor de 3de plek op 18 seconden. Maar Michael Vanthourenhout verzwakt niet en pakt hier een knappe overwinning! Eli Iserbyt wordt een knappe tweede. En onzen Tom? Die heeft nog een paar sterke rondes gereden op het einde, en wordt mooi 8ste!

1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'44"
2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 6"
3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 20"
4. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 45"
6. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 45"
7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'10"
8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'15"
9. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 1'20"
10. Dieter Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"

22/9: Tom 15de in de Wereldbekercross in Waterloo (USA)!


Na een dag en een nacht pijpenstelen in Waterloo is het hele parcours omgevormd tot één grote modderbrei! Dat wordt schuiven en glijden en vooral stoempen, stoempen, stoempen, om door de moddersporen te raken. De sterkste die niet te veel valt zal hier winnen. Wordt dat Toon Aerts, vorige week nog 2de in Iowa, en een notoire krachtpatser, of kan Eli Iserbyt een tweede keer verrassen? Onzen Tom mag starten op de 2de rij.
Start en het zijn Lars van der Haar, Toon Aerts en Eli Iserbyt die het snelste weg zijn in de modder. Tom gaat als 9de het veld in. Iserbyt vol vertrouwen op kop. Op het parcours is geen gras meer te bekennen, overal modder! Vooraan komt nu ook Jim Aernouts meewerken. Maar het zijn Toon Aerts en Eli Iserbyt die de forcing blijven voeren. Al snel moet de rest aanklampen. Tom verliest door het gedrum een aantal plaatsen en komt halverwege de eerste ronde pas als 17de door. Op kop lijkt Iserbyt zich in zijn sas te voelen. Ondanks de zuigend modder geeft hij in een vlot ritme het tempo aan én springt hij zelfs over de balkjes. Verder is het overal slipping and sliding hier in Waterloo! Tom is terug opgerukt en komt aan de finish als 11de door. Komaan Tom! De eerste ronde duurt maar liefst 11 minuten! Dat zullen hier maar 6 rondes worden.
Tweede ronde en Toon Aerts en Eli Isebyt hebben 10 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, Daan Soete en Gianni Vermeersch. Wat verder volgen Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Jens Adams. Van snelle starter Lars van der Haar geen spoor meer. Het parcours wordt er niet beter op, integendeel. De sporen worden dieper en gevaarlijker. Even opschudding in de materiaalpost: Corné van Kessel mist zijn fiets in de materiaalpost en alle crossers achter hem worden opgehouden. Op kop begint Iserbyt foutjes te maken. Toon Aerts merkt het en snelt er vandoor! Een lekke band en enkele stevige slippertjes houden Aerts niet tegen, hij diept zijn voorsprong uit. Tom rijdt op een minuut achter de koplopers een sterke ronde, hij komt nu als 10de door!
Derde ronde en Toon Aerst heeft 16 seconden voorsprong op Eli Iserbyt! Cross gereden, of kan Eli Iserbyt nog terugkomen? Het is nog lang. En Toon Aerts blijft de foutjes opstapelen, bij een volgende schuiver valt hij met zijn knie op een boomstronk. Au! Aan het einde van deze ronde, halfweg, heeft Aerts nog 12 seconden voorsprong. Tom blijft nog altijd op de 10de plaats, maar verliest nu al 1'46".
Vierde ronde en opnieuw rijdt Toon Aerts lek! Gelukkig is de materiaalpost niet ver, maar toch slinkt zijn voorsprong daardoor tot 6 seconden. Lang duurt het niet voor Eli Iserbyt weer op zijn wiel zit. En meteen neemt hij de kop over. Iserbyt zet Toon Aerts nu echt onder druk, en die moet op zijn beurt enkele meters laten. Is dit de beslissende fase? Neen, als Iserbyt ook weer voet aan de grond moet zetten, komt Aerts weer in zijn buurt. De derde, Michael Vanthourenhout, volgt al op meer dan een minuut. Tom begint het lastig te krijgen. Hij komt als 13de door aan de finish.
Vijfde ronde en nu lijkt Eli Iserbyt deze loodzware cross toch echt naar zijn hand te zetten. Zijn voorsprong groeit tot 28 seconden. Terwijl Toon Aerts achter hem de foutjes begint op te stapelen loopt hij nog verdert ui: 46 seconden. Bij het uitgaan van deze ronde heeft hij al bijna een minuut voorsprong op de Belgische kampioen. Nog 11 minuten volhouden in deze ellende! Tom maakt achterin een stevige schuiver en komt als 15de door aan de meet, op meer dan vier minuten.
Zesde en laatste ronde en Eli verzwakt niet, integendeel. Hij toont zich hier fysiek én technisch de beste en wint op een overtuigende manier! Twee op twee in Amerika! Eli doet hier wat Toon Aerts vorig jaar presteerde. Wissel van de macht? Tom consolideert en finisht na deze superzware cross als 15de, net als vorig jaar. In het klassement van de Wereldbeker valt Tom terug naar de 12de plaats.
Voilà, de crossen in de States zitten erop. Tot vreugde van velen!

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u08'28"
2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'08"
3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'23"
4. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 1'50"
5. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 2'18"
6. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 2'25"
7. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 2'34"
8. Joris Nieuwenhuis (NED; Sunweb), op 2'47"
9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'56"
10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 3'13"

20/9: Tom finisht niet in de C2 cross in Waterloo (USA)!


Opwarmertje voor de Wereldbekercross binnen twee dagen op hetzelfde parcours, en eerste cross in wat hier ter plaatse bekend staat als de Trek CX Cup. Dé reden dat de crossers naar Amerika moeten in de start van het seizoen. Steeds meer stemmen gaan op om deze slopende verplaatsing naar de States te bannen. Maar dat zal niet snel gebeuren.
Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Slechts enkele renners uit de Top 20 van de UCI-ranking aan de start. Dat maakt het spijtig dat onzen Tom hier zijn kans niet kon grijpen. Genekt door de hitte, of gewoon gespaard met het oog op de belangrijke cross overmorgen? In ieder geval een goede parcoursverkenning.
Wie wel vol voor de zege ging, was Laurens Sweeck, die na een knappe solo mooi afrondt en zo na Eeklo zijn tweede zege van het seizoen pakt.

1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 58'48"
2. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 11"
3. Felipe Orts Lloret (SPA; ), op 18"
4. Steve Chainel (FRA; ), op 36"
5. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'06"
6. Stephen Hyde (USA; ), op 1'11"
7. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'34"
8. Kevin Suarez Fernandez (SPA; ), op 1'42"
9. Kevin Kuhn (ZWI; ), op 1'50"
10. Stan Godrie (NED; ), op 2'02"

14/9: Tom 10de in de Wereldbekercross in Iowa (USA)!


Eerste Wereldbekercross in het Amerikaanse stadje Iowa City, in de gelijknamige staat in het Zuidoosten van de USA. Sinds een aantal jaar vaste afspraak voor de start van de Wereldbeker, samen met de cross in Waterloo, ook in de Verenigde Staten. Voor de ene crosser een zege, voor de meeste een vloek. Heel wat van hen laten die crossen in Amerika dus ook aan de kant liggen, ondermeer Wereldkampioene Sanne Cant. Maar onzen Tom is wel van de partij om de kleuren van zijn ploeg Corendon-Circus te verdedigen.
Al België troef daar in de VS. Meteen van bij de start vliegt Toon Aerts, verrassende winnaar hier vorige jaar, ervandoor. Als enige kan hij op de lastige hellingen fietsen. Enkel Quinten Hermans en Elis Iserbyt kunnen volgen in zijn wiel. Tom mocht pas starten op de 3de rij, door zijn 23ste plek op de UCI-ranking (infeite 22ste na Eeklo, maar de UCI rekent pas een nieuwe ranking uit nà de eerste wereldbekercrossen) en is daardoor ook pas als 16de het veld in.
Op kop pakt Gianni Vermeersch al snel de plaats van Quinten Hermans in, die duidelijk geen al te beste dag heeft en al snel de rol op kop moet lossen. Opnieuw is daar dé helling van de cross, Mount Krumpit, en nu kan niet alleen Toon Aerts maar ook neoprof Eli Iserbyt fietsend dit bergje ronden. En die twee zijn weg. Achter hen wordt enkel nog gestreden voor de 3de plaats. Onzen Tom schuift elke ronde een plek op, ondanks de hitte hier in Iowa, en is ondertussen al 13de.
Met nog drie rondes te gaan plaatst Eli Iserbyt, die zich tot dan ook al de vinnigste in de cross toonde, een stevige aanval op de schuine kant, en meteen moet Toon Aerts lossen. Eli verzwakt niet meer, integendeel, hij bouwt nog een mooie voorsprong van een kleine minuut uit.
Toon Aerts kan zijn 2de plek wel behouden, maar achter hem wordt nog gesprint voor de 3de plek. Gianni Vermeersch moet nipt de duimen leggen voor Daan Soete. En onzen Tom? Die wordt na een afmattende cross mooi 10de. Vorig jaar was Tom hier 12de. Dat betekent wel dat onzen Tom volgende week in Waterloo op de 2de startrij mag starten, met dan aan het nieuwe UCI-reglement!

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u05'27"
2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 54"
3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'00"
4. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 1'00"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'01"
6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'25"
7. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'25"
8. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 1'33"
9. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'46"
10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'53"

8/9: Tom 8ste in de eerste cross van het seizoen: GP Stad Eeklo!


Eerste cross van het nieuwe seizoen. Zowel Tom als de supporters hebben er naar uitgekeken! Ondanks een stevige regenbui in de ochtend light het parkparcours in Eeklo er droog bij. Wel een mooi getekend parcours: Lange stroken tegen de wind afgewisseld met stevige hellingen en schuine kanten, een lange lastige zandbak en superveel bochten. Spek naar de bek van technische crossers, zoals onzen Tom! Niet erbij in deze opener: Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. De eerste traint met het oog op het WK op de weg, de tweede herstelt nog van zijn pijnlijke val in de de Tour. Wel aan de start: een grote meute crossers van de fusieploeg Pauwels Sauzen-Bingoal en de volledige troep Telenet Baloise Lions. Daar tussendoor een paar crossers van Corendon-Circus en van de nieuwe ploeg van Bart Wellens, Creafin-Fristadt.
Tom warmt na de vrouwencross, die gewonnen werd door de Nederlandse Maud Kaptheijns, nog even op. Hij oogt scherp. Hij mag starten op de 2de rij, achter Toon Aerts en Quinten Hermans, met nummer 13. Brengt dat geluk vandaag? Start en Tom word meteen ingesloten. Toon Aerts is voor hem uit zijn pedaal geschoten en houd zo de crossers achter hem op. Pas als 18de duikt onzen Tom het veld in! De kopstart is voor Eli Iserbyt die meteen twee Telenet Baloise Lions in zijn wiel krijgt, Corné van Kessel en Quinten Hermans. Alles zit nog op een lang lint. Tom heeft de koplopers nog in het vizier.
Tweede ronde en op kop pakken Iserbyt, Hermans en van Kessel een klein gaatje. Het is Toon Aerts die direct probeert dat terug dicht te rijden. Onzen Tom schuift achter hem een paar plaatsen op, vaak op de technische stukken bergop. Als Toon Aerts terug bij de koplopers kan aansluiten, is onzen Tom mee! In het wiel van Michael Vanthourenhout volgt hij als 12de.
Derde ronde en het is nu Corné van Kessel die de forcing voert. Op korte afstand volgt onzen Tom, met nu Michael Vanthourenhout achter zich. Voor hem uit rijdt Gianni Vermeersch. Die gaat hard! Vooraan pakt Eli Iserbyt met het oog op de zandbak de leiding over. Als een speer gaat hij erdoor, en dat zal hij de volgende rondes nog een aantal keer herhalen! Tom komt nu als 11de door in het pak.
Vierde ronde en Tom is fenomenaal op de bergjes! Vlot gaat hij naar boven en door daar telkens de binnenbocht te nemen, wint hij plaatsen. Zo schuift hij op naar de 8ste plaats. Ondertussen draait Toon Aerts vooraan zijn gashendel open. Weer een helling, en Tom wint nog een paar plaatsen, 5de is hij nu! De speaker heeft zijn kunde ook opgemerkt: "Die ervaren crosser uit de Noorderkempen toont zijn kunsten weer!". Vooraan neemt nu Quinten Hermans de zandbak voor zijn rekening. Tom komt als 4de door!
Vijfde ronde en we hebben vier koplopers, mét onzen Tom! Daarachter een behoorlijk gat! Toch wel knap op welke manier onzen Tom in een paar rondes vanuit een schijnbaar verloren positie helmaal naar de kop is opgeschoven. Krachten heeft dat ongetwijfeld gekost, maar toch knap! Voor hem geven Daan Soete, Eli Iserbyt en Quinten Hermans het volle pond. Tom volgt gezwind in hun spoor. Achter hem probeert Michael Vanthourenhout het gaatje te dichten, ook al rijden twee van zijn ploegmaats op kop. Dat krijg je met zo'n grote ploegen! Er werkt echter niemand mee. In de zandbak geeft Eli Iserbyt weer van Jetje. Tom rijdt zich vast achter Daan Soete en moet een gaatje laten...
Zesde ronde en Tom heeft samen met Daan Soete 5 seconden achterstand op Eli en Quinten op kop. Michael Vanthourenhout volgt op 10 seconden. Groot is het verschil nog niet. Daar zijn de balkjes en dan weet je het wel: Tom vliegt erover en zit meteen terug op het wiel van de koplopers!
Zevende ronde, halfcross. Tom moet zich dubbelplooien om het wiel van de leiders te volgen, maar lost niet. Achter de koplopers rijdt nu Laurens Sweek weg van de achtervolgers. Ook op zijn eentje. Wat een vreemde strategie van Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij komt bij Michael Vanthourenhout en het duurt niet lang of die twee kunnen kunnen ook bij de kop aansluiten. Ondertussen mag vader en materiaalman Jan het op VTM uitleggen: "Slechte start, maar nu rijdt hij wel knap vooraan!". Achtste ronde en het is opnieuw Eli Iserbyt die de leiding neemt. Hij is duidelijk bij de sterksten vandaag (en had al voor de cross gezegd dat hij hier wilde en kon winnen!). Quinten Hermans plakt op zijn wiel. De rest moet een klein gaatje laten. Maar lang duurt dat niet. Een scherpe bocht, en puur op techniek sluit onzen Tom weer aan! Achter hem hebben Toon Aerts en Laurens Sweeck meer moeite om terug mee op kop te komen. Vooraan draait Daan Soete de gas helemaal open, maar met de zandbak in zicht zet Eli Iserbyt zich nogmaals op kop. Maar het mag niet baten. Toon Aerts en de rest kunnen terug aansluiten. We hebben acht koplopers, mét onzen Tom!
Negende ronde en opnieuw toont onzen Tom zijn kunsten bergop! Hij rukt op naar de 4de plaats. Hij is duidelijk hard aan het koersen en gelooft in zijn kansen! Op kop gaat Toon Aerts stevig tekeer. Laurens Sweeck en Jim Aernouts laten een gaatje, net als Gianni Vermeersch. Maar opnieuw pakt Eli Iserbyt over op kop! Weer keihard door de zandbak en Eli heeft 7 seconden!
Tiende ronde en achter Eli moet Toon Aerts het werk doen. Tom sluit goed aan. Terwijl Iserbyt zijn voorsprong vergroot tot 10 seconden komt onzen Tom als 5de door. We zijn nu echt in de finale!
Elfde ronde en op kop krijgt Eli Iserbyt nu zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Zij hebben nog 5 seconden op Toon Aerts, Quinten Hermans, Laurens Sweek, én onzen Tom! Het gaat nu keihard. Tom moet een klein gaatje laten. Hoop en al 10 meter, maar lastig om terug dicht te rijden! Toon Aerts kan wel bij de kop aansluiten.
Twaalfde en laatste ronde en Toon Aerts gaat! Eli Iserbyt kruipt in zijn wiel. Achter hen een gaatje. Even toch, want snel sluit de rest terug aan. Even wordt er gekeken naar elkaar, maar onzen Tom zit te ver om nog mee te doen vooraan. Daar valt Eli Iserbyt nu aan, met dank aan ploegmaat Daan Soete die achter hem even de remmen dichtknijpt. Toon Aerts moet weer aan de bak! Wat een spannende cross, en wat een ploegenspel! Daar is de veradelijke zandbak. Eli rijdt zich niet nu vast en het is ploegmaat Laurens Sweek, een gepatenteerde zandcrosser, die er gezwind over gaat! Sweeck pakt een gaatje en de rest komt niet meer terug! De hele cross op het achterplan, maar toch wint Laurens Sweeck! Knap! Even later bolt onzen Tom als 8ste over de meet.
Een sterke cross van onzen Tom! Pas in de laatste ronde moest hij lossen. Het is al anders geweest in de eerste cross van het jaar! Tom na de wedstrijd:"Ik heb veel moeten geven om na die slechte start terug te komen, en dat kwam ik dan net te kort op het einde."
Bekijk hier de samenvatting van VTM.

1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'18"
2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4"
3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 6"
4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 6"
5. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9"
6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 13"
7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 16"
8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 27"
9. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 31"
10. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 59"

1/9: Tom 87ste in zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen: GP Jef Scherens in Leuven!


Laatste wegwedstrijd, in Leuven: De Grote Prijs Jef (of "Poeske" voor de vrienden) Scherens. Dat is 186 km over 13 rondes in en rond Leuven, op een behoorlijk selectief parcours. Ik weet het uit mijn studententijd: veel lastige hellingen in en rond deze studentenstad. Naast onzen Tom, Gianni Vermeersch, Marcel Meisen en Philipp Walsleben voor Corendon-Circus geen andere veldrijders aan de start.
Na de eerste rondes met enkele snel terug gegrepen aanvallers vormt zich toch een kopgroep van vijf renners, geen veldrijders daarbij. Zij krijgen hoop en al een kleine drie minuten voorsprong van het peloton, dat in het laatste kwart van de koers in stukken uiteenvalt. De eerste groep van het peloton pakt de koplopers terug op twee ronden van het einde. Er wordt gesprint, en net als gisteren in de Omloop Mandel-Leie-Schelde wint de Italiaan Niccolo Bonifazio van Total Direct Energie. Tom finisht alleen als 87stste, op 2'27".
Vanaf nu de focus op het veld, met om te starten volgend zondag de Grote Prijs Stad Eeklo in het Meetjesland. Be there!

1. Niccolo Bonifazio (ITA; Total Direct Energie), in 4u16'50"
2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
3. Timothy Dupont (Wanty Group-Gobert), zt
...
5. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), zt
87. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'27"
88. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 3'01"


25/8: Tom maalt kilometers in de Schaal Sels in Merksem!


Opnieuw een wegkoers in de aanloop naar het nieuwe cross-seizoen, dat nu heel dichtbij komt. De Schaal Sels in en rond Merksem. Oorspronkelijk een sprintkoers, sinds 2015 een koers voor aanvallers met kasseien en onverharde stroken die in 2016 nog gewonnen werd door Wout Van Aert, maar sinds vorig jaar terug een veredelde sprinterkoers.
Tom staat als quasi enige veldrijder aan de start. Van opschudding na de eerste ronde: De renners houden collectief halt aan de finish, uit protest tegen de gevaarlijke stukken in het parcours die de renners echt in gevaar brengen. Te smalle straten, bomen midden op de rijbaan die niet afgezet zijn, etc. In de eerste ronde waren er al twee grote valpartijen. De organisatie pastte het parcours op vraag van de renners aan, en na een verkenndende tweede ronde kon de koers dan echt starten: Er bleven nog 8 rondjes van 16 kilometer over.
Natuurlijk vanaf dan met een rotvaart! We halen op het einde geen gemiddelde van 44.3 km/u. Twee renners van Israel Cycling Academy probeerden weg te rijden van het peloton, maar werden in de laatste ronde terug gegrepen. De massasprint werd gewonnen door de Italiaan Atillio Viviani, inderdaad, de jongere broer van die andere spurtbom bij Deceuninck-Quickstep. De winnaar van vorig jaar, Thimothy Dupont, strandde in zijn wiel op de 2de plaats. Tom stapte na de nodige kilometers nog voor de finish uit de koers.

1. Attilio Viviani (ITA; Cofidis), in 2u53'16"
2. Timothy Dupont (Wanty Group-Gobert), zt
3. Michael Van Staeyen (Roompot-Charles), zt
...
21. Adam Toupalik (TSJ; Team Sauerland NRW), zt"

20/8: Tom maalt kilometers in de GP Stad Zottegem!


Volgende wegkoers om de basisconditie te versterken: Grote Prijs Stad Zottegem (UCI 1.1). Met spurters als André Greipel aan de start weet je dat het een harde wedstrijd wordt. Vlammen van bij de start. En dat 200 km lang, met kasseistroken en een paar lastige hellingen in de finale.
Ondanks verschillende aanvallen in de eerste koershelft duurt het lang vooraleer er een echte kopgroep ontstaat. Als dat dan toch gebeurt is de finale al dichtbij. 22 renners rijden weg van de rest, en nemen een voorsprong van twee minuten. Daarbij ondermeer André Greipel, Joeri Stallaert en ook Tom's ploegmaat Gianni Vermeersch. Achter hen stapt de ene na de andere renner uit de koers, een trainig van 160 kilometer full speed volstaat. Ook voor onzen Tom.
In de finale toont vooral Gianni Vermeersch zich bedrijvig. Met nog twee kilometer te gaan rijdt hij alleen op kop samen met de Nederlander Piotr Havik. Als achter hen het jagende pelotonnetje komt opzetten schiet Havik vooraan weg en hij wint. André Greipel wint de sprint voor de 2de plaats.

1. Piotr Havik (NED; Beat Cycling Club), in 4u30'32"
2. André Greipel (DUI; Arkéa Samsic), op 4"
3. Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise), op 4"
...
19. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 25"
34. Adam Toupalik (TSJ; Team Sauerland NRW), op 2'43"

13/8: Tom helpt de ploeg aan de zege in Heusden Koers!


Heusden koers, dat zijn 168 kilometers in 23 rondjes rond de kerktoren, volgens de organisatoren het wereldkampioenschap van de kermiskoersen. Op de dag dat Bjorg Lambrecht ten grave wordt gedragen door zijn ploegmaats, staan aan de andere kant van het land een pak renners aan de start. Het leven gaat door. De enige veldrijdersploeg aan de start is Corendon-Circus, voor een keer met bijna allemaal crossers, op Roy Jans en Maarten van Trijp na.
Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Al snel ontsnapt een ruime kopgroep, met daarin ploegmaten Gianni Vermeersch en Maarten van Trijp. Het ideale scenario voor favoriet en Belgisch Kampioen Tim Merlier. Zijn ploegmaats, inclusief onzen Tom, kunnen de koers controleren. Op 60 kilometer van de finish breekt de koers helemaal open en Tim Merlier gaat met vijf anderen naar de kopgroep toe en werkt het in de sprint af! Snelle jongen, die Tim!
Tom finisht samen met de rest van zijn ploeg in het eerste peloton na de koplopers, als 78ste op slechts 17" van Tim Merlier. Weeral de nodige kilometers gedaan, aan een gemiddelde van maar liefst 47.1 km/h! Weer een goede training.

1. Tim Merlier (Corendon-Circus), in 3u35'18"
2. Roy Jans (Corendon-Circus), zt
3. Wesley Van Dyck (Beat Cycling Club), zt
...
16. Yorben Van Tichelt (Neon Velo), op 17"
65. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 17"
78. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 17"
86. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 17"
99. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 17"
100. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 17"

27-31/7: Tom finisht finaal als 68ste in de Ronde van Wallonië!


Tour de Wallonie, de eerste rittenkoers voor onzen Tom dit jaar. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door Tim Wellens, de bijna-bolletjestrui in de afgelopen Tour de France. In totaal 920 kilometer verdeeld over 5 ettappes. Allemaal ritten in lijn. 133 renners aan de start, verdeeld over 19 ploegen, waarbij heel wat veldrijders. Naast de crossers van Corendon-Circus (onzen Tom en Philipp Walsleben) een volledige ploeg Telenet Baloise Lions. Verder tal van Belgische en Franse ploegen, maar zelfs ook Team Ineos uit Groot-Brittanië.
 • Rit 1: Le Roeulx - Dottenijs (186.4km). In Henegouwen, met na een lange aanloop maar liefst 7 stevige hellingen van 2de categorie! Kort na de start begint het stevig te regenen! Na de eerste schermutselingen onstaat een kopgroep van vier renners, die maximaal een dikke vier minuten voorsprong krijgen van het peloton. Met nog 50 kilometer te gaan begint het peloton te jagen en de rit eindigt tegen de verwachting in op een massasprint, waarin onzen Tom finisht als 26ste. De winnaar is Timothy Dupont van Wanty-Gobert, die ook de eerste leiderstrui mag aantrekken, ook hier een gele trui!
 • Rit 2: Waremme - Beyne Heusay (170.4km). In Luik, met na een hele lange vlakke aanloop in de finale een klim van 2de en 1ste categorie, in de Maas-vallei. Een eerste groep van zes renners ontsnapt, met daarbij Corné van Kessel. Zij krijgen tot bijna vijf minuten voorsprong, maar dan is het gedaan. Het peloton zet het motortje weer aan, onder impuls van Lotto-Soudal, Wanty-Gobert en Team Ineos. Verschillende renners moeten achteraan lossen, ook door de stevige beklimmingen, ook onzen Tom. In de finale ontsnappen nog verschillende groepjes. Winnaar van deze rit wordt Loïc Vliegen van Wanty-Gobert, die de gele trui overpakt van zijn ploegmaat Timothy Dupont. Quinten Hermans wint de sprint van het peloton. Tom finisht als 65ste op 6'09". Toon Aerts draagt na deze rit de trui van de beste klimmer.
 • Rit 3: La Roche-en-Ardenne - Verviers (204.2km). In de provincie Luxemburg, dat betekent klimmen en natuurlijk ook dalen. Al vroeg een berg van 1ste categorie, waarna het de hele verdere rit op en af gaat. Een kans voor de punchers. Voor het eerst in deze koers de zon vandaag! Het peloton blijft vandaag lang bij elkaar. De renners moeten wat bekomen van de rit van gisteren. Uiteindelijk mogen toch drie renners wegrijden, daarbij Thijs Aerts. Het lijkt wel of Telenet Baloise elke dag iemand meestuurt in de ontsnapping. Hun maximale voorsprong is 4'10", maar dan drijft Wanty-Gobert het tempo in het peloton op en de vluchters worden gegrepen. Het tempo ligt hoog! De eerste renners stappen achteraan uit de koers. Tom houdt vol! Lang duurt het niet of het peloton breekt in twee stukken. Vooraan ontsnapt nog een 5-tal renners, met ondermeer Dries De Bondt van Corendon-Circus. Hun voorsprong klimt naar 2'34", Dries De Bondt komt zowaar virtueel in de gele trui. Het sein voor Wanty-Gobert om het tempo achteraan op te drijven, met de steun van Team Ineos. In de finale komen verschillende groepen renners terug bij elkaar en er wordt gesprint met 50 renners. De Italiaan Davide Cimolai van Israel Cycling Academy wint. Opnieuw toont Quinten Hermans zijn snelle benen, hij finisht als 8ste. Tom finisht als 77ste, op slechts 1'39" van de winnaar. Loïc Vliegen behoudt de leiding in het algemene klassement en Toon Aerts zijn witte trui als beste klimmer.
 • Rit 4: Villers-Le-Bouillet - Lierneux (178.2km). De koninginnerit waarin het klassement in de definitieve plooi zal vallen. Uitgesponnen over alle Waalse provincies en onderweg twee hellingen van 2de categorie en drie van 1ste categorie. Nog 114 renners aan de start, waarbij onzen Tom! Al snel een ontsnapping van zes renners, met daarbij de sterke Fransman Arnaud Démare van Groupama-FDJ én Toon Aerts. Onder de impuls van Démare pakken ze een voorsprong van meer dan zes minuten! Een aanval op de gele trui? Het peloton zet de zeilen bij! Het kost veel moeite en alle ploegen doen hun werk, maar toch slaagt het peloton erin om op acht kilometer voor de finish de vluchters terug te pakken. Het peloton, neen, een groep van een 60-tal renners. De rest volgt op minuten in deze zware rit. Die grote kopgroep sprint voor de zege, en de aanvaller van de dag, Arnaud Démare van Groupama-FDJ wint! Tom finisht vandaag als 72ste, in de eerste bus op 9'40". Ook vandaag kan Loïc Vliegen zijn gele trui nog net behouden. Toon Aerts verstevigt zijn bergtrui!
 • Rit 5: Couvin - Thuin (186.7km). Van alle etappes de meest vlakke, hoewel dat niet echt mogelijk is hier in Wallonië. Voer voor sprinters? De wind kan in deze etappe wel een grote rol spelen, want veel open vlaktes hier in Henegouwen. Nog 108 renners aan de start. Vijf renners ontsnappen en krijgen tot 6'45" voorsprong in de eerste twee uur van de koers. De gele trui van Loïc Vliegen komt in gevaar! Maar, het lastigste stuk van de koers moet nog komen... Achteraan het peloton geeft Lars van der Haar op. Hij is niet de enige die vandaag vroegtijdig uit de koers stapt. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes in Thuin, nog 25 kilometer te gaan, is de voorsprong nog altijd meer dan 4 minuten! Maar net als de voorbije dagen worden de vluchters net voor de finish terug gegrepen. Even doet Nathan Van Hooydonck nog een uitval, maar ook dat mag niet baten. In een lang uitgerekte spring toont Tosh van der Sande van Lotto-Soudal zich de sterkste vandaag, maar hij komt net te kort om de eindzege in deze Tour de Wallonie te pakken. Tom finisht in deze rit als 85ste, op 5'22" van de winnnaar. In het eindklassement wordt onzen Tom 68ste. Toon Aerts pakt de bergprijs in deze wedstrijd! Knap!
  Een stevige en goede training met het oog op het nakende cross-seizoen!

  Eindklassement:
  1. Loïc Vliegen (Wanty-Gobert CT), in 22u12'13"
  2. Tosh van der Sande (Lotto Soudal), op 8"
  3. Dries De Bondt (Corendon-Circus), op 8"
  4. Christopher Lawless (GBR; Team Ineos), op 15"
  5. Quentin Pacher (FRA; Vital Concept-B&B), op 16"
  ...
  7. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 21"
  24. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 38"
  30. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 1'29"
  60. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 17'02"
  65. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 19'18"
  68. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 22'56"
  87. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 40'49"


 • 21/7: Tom net als vorig jaar 7de in het BK MTB in Houffalize!


  Van de Vlaamse naar de echte Ardennen voor het BK MTB, in Houffalize, het Mekka van de Belgische MTB-sport. Na een korte trainingsperiode na herstel van zijn appendix-operatie, komt Tom hier aan de start, niet met de ambitie om te winnen, wel om zichzelf te amuseren en zijn techniek nog eens te testen met het oog op het komende veldritseizoen.
  Topfavoriet vandaag is uittredend kampioen Jens Schuermans. De Limburger presteerde vorige week knap in de Wereldbeker in Les Gets met een mooie 7de plaats, zijn beste prestatie op een Wereldbeker tot nu toe. Van bij de start voert Schuermans het peloton aan. Als snel vormt zich een kopgroep met Jens Schuermans, Kevin Panhuyzen en veldrijder Daan Soete, die vorig jaar ook al goed was voor een 3de plaats op het BK.
  Na een uur vindt Schuermans het genoeg, versnelt en laat de rest achter zich om solo naar een verlenging van zijn Belgische titel te rijden. Zo simpel kan het zijn. Achter hem ontspint zich nog een spannende strijd voor de 2de plaats, waarin uiteindelijk de jonge Kevin Panhuyzen aan het langste einde trekt. Daan Soete wordt net als vorig jaar 3de.
  Veel minder veldrijders aan de start dan vorig jaar in dit BK, maar knap twee veldrijdes bij de eerste tien, met onzen Tom op een mooie 7de plaats, met een grote voorsprong op al de rest.

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u25'41"
  2. Kevin Panhuyzen (Trek-KMC Trad), op 43"
  3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  4. Nick Vanpol (Scott-MTB Coach), op 3'41"
  5. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 4'20"
  6. Wout Alleman (Elios Code Fact), op 4'40"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 5'40"
  8. Kenneth Coomans (Trek-Bioracer), op 10'39"
  9. Jochen De Vocht (Goeman Scott), op 11'27"
  10. Niels Vanpol (Scott-MTB Coach), op 13'35"

  2/6: Tom 24ste in de Grote Prijs José Dubois in Isières!


  Te warm om te koersen vandaag, maar toch staan Tom en zijn team Corendon-Circus aan de start in de veredelde kermiskoers in Isières, een dorpje tussen Doornik en Brussel, net onder de Vlaamse Ardennen. Alleen profs aan de start voor 164 km met onderweg tal van venijnige klimmetjes. In twee van de vorige edities, 2010 en 2016, won Philippe Gilbert hier.
  Zoals altijd in dit soort koersen regent het aanvallen van bij de start, maar geen daarvan leidt tot een ontsnapping, ondermeer door het collectieve werk van Coredon-Circus, die een paar snelle mannen aan de start hebben, ondermeer de jonge pistier Jonas Rickaert.
  In de finale kan Rickaert wegrijden met de Waal Jérôme Baugnies, maar moet het tegen hem afleggen in de sprint. Van alle gestarte renners finishen er maar 30, waarbij onzen Tom, op de 24ste plaats.
  Belangrijke koers met het hoog op de winter!

  1. Jérôme Baugnies (Wanty-Group Gobert), in 3u54'11"
  2. Jonas Rickaert (Corendon-Circus), zt
  3. Ylber Sefa (ALB; Tartoletto-Isorex), op 53"
  4. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 56"
  5. Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), op 1'11"
  ...
  19. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4'45"
  24. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 4'59"
  26. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 7'22"

  30/5: Tom gaat mee in de ontsnapping maar kan niet finishen in Wallonië!


  Lekker weertje vandaag in en rond Fleurus, waar de Waalse klassieker Circuit de Wallonie doorgaat. En dat al voor de 53ste keer. Geen wonder dus dat dit een echte topwedstrijd is (UCI 1.1), met naast slechts twee veldrijders (onzen Tom en David van der Poel) heel wat toppers op de weg aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog, ondanks de stevige wind! Meteen proberen een aantal renners te ontsnappen, vooral Loïc Vliegen van Wanty Group-Gobert toont zich heel bedrijvig. Maar in de eerste twee uur koers worden alle vluchters probleemloos terug gegrepen door het peloton.
  Dan wordt het kaf van het koren gescheiden: Een grote groep van 36 renners, mét onzen Tom (knap!), pakt een voorsprong van meer dan een minuut op de eerste achtervolgers. Dat zijn ondermeer de Nederlander Niki Terpstra, ex-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde Van Vlaanderen, die de boot voorlopig heeft gemist.
  Vooraan ontsnappen een vijftal renners, geen al te grote namen, maar ze gaan wel hard en werken goed samen. Het is aanvankelijk Wanty-Group Gobert dat het werk in de achtervolging opknapt. Maar al snel zet de voltallige Corendon-Circus ploeg zich op kop van het eerste peloton en trekt alles op de kant! Keihard gaat het nu. Ondermeer Timothy Dupont, sprinter en ex-winnaar van Nokere Koerse, moet lossen. Het parcours is dan ook niet van de poes, met een aantal pittige klimmetjes en zelfs een kasseistrook!
  Na meer dan drie uur koersen aan een superhoog tempo, moet onzen Tom ook lossen. Hij heeft hard mee gewerkt vooraan maar moet nu de strijd staken. Sterke koers Tom!
  In de finale rijdt Niki Terpstra nog weg met Baptiste Planckaert en de Fransman Boudat. Het is uiteindelijk die laatste die wint in de sprint.

  1. Thomas Boudat (FRA; Team Total Direct Energie), in 4u20'18"
  2. Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), zt
  3. Niki Terpstra (NED;Team Total Direct Energie), zt
  4. Oscar Riesebeek (NED; Roompot-Charles), op 1"
  5. Antony Turgis (FRA; Team Total Direct Energie), op 6"

  22/5: Tom finisht na een knappe ploegprestatie als 62ste in de Sint-Elooisprijs in Ruddervoorde!


  Lekker zonnetje vandaag en 168 renners starten in in Ruddervoorde voor een ritje van 172 kilometer. Mee aan de start: Tim Merlier, winnaar hier vorig jaar, en ook Niki Terpstra, Sep Vanmarcke en Stijn Devolder. Die laatste met zijn ploegmaats van Corendon-Circus, waarbij onzen Tom. Ook de nieuwe gefusioneerde ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal staat met veel crossers aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog en om de haverklap proberen er vooraan renners weg te rijden, zonder succes. Pas in de 7de van in totaal 16 rondes raakt een groep van 16 rennners weg, met als felste aanjager Sep Vanmarcke, in zijn gekende stijl: Plat over het stuur! De koplopers pakken een maximale voorsprong van 28 seconden. Dan denk je: die zijn weg...
  Maar dat is zonder Corendon-Circus gerekend! Met de voltallige ploeg zetten ze zich aan de kop van het peloton, het tempo wordt nog verder opgedreven, en met finaal nog wat hulp van Wanty-Groupe Gobert worden de vluchters terug gegrepen. Knappe prestatie van Tom en co!
  In de finale ontsnappen nog eens 8 renners, die krijgen ook 20 seconden, maar worden in de laatste ronde ook terug gegrepen. Dat wordt een massaspurt! Daarin is belofte en baanwielrenner Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise de snelste. Tim Merlier wordt in zijn wiel mooi 2de.
  Zie hier het verslag van Focus WTV.

  1. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen Baloise), in 3u32'51"
  2. Tim Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  3. Alfdan De Decker (Wanty-Groupe Gobert), zt
  ...
  37. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  38. Braam Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  48. Arno Debeir (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  62. Tom Meeusen (Corendon-Circus), zt
  80. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  107. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  113. David van der Poel (NED; Corendon-Cirucus), zt
  115. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Betfirst), zt
  123. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt

  19/5: Tom mee in de ontsnapping en knap 12de in de Grote Prijs Waalse Polders in Verrebroek!


  Terwijl ploegmaat Mathieu in Albstadt het mooie weer maak top de mountainbike, verdedigt Tom samen met enkele ploegmaats de kleuren van Corendon-Circus in en rond Verrebroek, voor de Grote Prijs Waalse Polders.
  Anders dan afgelopen woensdag neemt Tom nu wel mee het initatief in de koers. Iets voor de helft van de 176.4 kilometers gaat Tom mee in de ontsnapping en na wat schermutsellingen ontstaat een kopgroep van 13 renners met ondermeer Lotto-renner Lawrence Naesen, Sep Vanmarcke en ook onzen Tom! Die 13 werken goed samen en pakken een voorsprong van een minuut. Op 40 kilometer van de aankomst onstaat een tegenaanval met een groep van 15 renners, met ondermeer Lars van der Haar. Die komen tot op 20 seconden van een kopgroep maar aansluiten lukt niet.
  In de finale ronde rijdt Lawrence Naesen samen met een paar anderen weg uit de kopgroep en wint met een kleine voorsprong. Tom bolt als 12de over de meet. Mooie koers gereden en opdracht volbracht! Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Lawrence Naesen (Lotto Sooudal), in 3u41'30"
  2. Guillaume Seye (Beat Cycling Club), op 3"
  3. Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex), op 11"
  4. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 11"
  ...
  12. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32"
  17. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'26"
  36. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'16"

  15/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met Mathieu een paar andere ploegmaats in zijn eerste wegrit in Puivelde. Keihard rijden en kilometers malen en zo aan de basisconditie werken. Van de 168 starters worden er 126 in de laatste ronde uit de koers gezet wegens te grote achterstand, waarbij onzen Tom en Mathieu. Opdracht volbracht.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Alexandar Richardson (ITA; Canyon-BSCC), in 3u43'17"
  2. Stijn Steels (Roompot-Charles), op 35"
  3. Yoeri Havik (NED; Vlasman), op 35"
  ...
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 35"
  24. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 35"
  37. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  38. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 35"
  39. Andreas Goeman (Telenet Baloise)