Overzicht Seizoen 2018-19
Tom's negende jaar bij de profs, het tweede jaar in de kleuren van Corendon, dat dit jaar een nieuwe co-sponsor aantrekt, gokbedrijf Circus. Kopman van Corendon-Circus is natuurlijk Mathieu van der Poel. Onder de vleugels van de gebroeders Roodhooft wisselt Tom in de zomer terug wegwedstrijden af met MTB-crossen. Na de voorjaarsstage met de ploeg rijdt Tom begin mei 2018 knappe MTB-wedstrijden in de La Roja Bike Race in Spanje. Een paar weken later in de Wereldbekerwedstrijden MTB lukt het minder goed, mede door mechanische pech. Tussendoor ook nog veel wegwedstrijden, kilometers malen om de basisconditie terug op te bouwen. Juli staat weer in het teken van MTB, met ondermeer een 8ste plaats in de klassieker in Houffalize en een mooie 7de plaats op het BK in Westouter, onder een loden zon! In augustus nog een paar rittenkoersen met de ploeg en Tom is klaar voor het het nieuwe cross-seizoen!
Tom rijdt in het zog van ploegmaat Mathieu alle belangrijke crossen en tal van nevencrossen, 42 stuks in totaal! Na een eerste cross op de muur van Geraardsbergen start het seizoen met opnieuw de vervelende trip naar Amerika, waar Tom na een hoopvolle 4de plaats in Waterloo in de erop volgende Wereldbekercrossen in Waterloo en Iowa geen potten breekt, mede door een een slechte start. Mathieu komt daar niet nog niet aan de start, het is een sterke Toon Aerts die hier al de Wereldbeker naar zijn hand zet.
Na een paar Brico-crossen starten in oktober de klassementscrossen. Net als vorig jaar wordt daarin van bij de start keihard doorgevlamd, ondermeer door Mathieu van der Poel en een aanklampende Wout Van Aert. De rest rijdt voor de 3de plaats. Dat lukt Tom aanvankelijk niet, maar op 27/10 in Neerpelt en dag erna in Ruddervoorde pakt Tom wel mooie ereplaatsen, 5de en 6de. Mathieu rijdt nu al superieur: In 6 van de 7 crossen waarin hij start deze maand, wint hij met overmacht!
Eén uitschieter in november: Na een goede cross op Wapenstilstand in Asper-Gavere haalt Tom een week later in de Flandriencross in Hamme een huzarenstukje uit! Mathieu start verschroeiend, zoals altijd, en Tom zet zich in zijn wiel, tot de voorlaatste ronde van de cross! Hun voorsprong is dan al opgelopen tot meer dan twee minuten! Dan pas moet Tom lossen, maar hij houdt vol en finisht knap als 2de! Opnieuw wint Mathieu opnieuw 6 van zijn 7 crossen deze maand...
In de belangrijke decembermaand grossiert Tom in 5de plaatsen: op 1/12 in Hasselt, op 2/12 in de Zilvermeercross in Mol, op 8/12 in zijn Essen en op 28/12 in de Azencross in Loenhout. Minder goed lukt het in de Wereldbekerwedstrijden op 23/12 op de Citadel van Namen en drie dagen later in Zolder. In Namen valt Tom hard en loopt hij een kwetszuur op aan zijn voet, die hem later in het seizoen nog parten zal spelen. En Mathieu, die wint gewoon alle crossen waarin hij start!
Januari kunnen we snel vergeten. Tom rijdt maar vier crossen, waaronder het loodzware BK in Kruibeke, waarin Tom als 12de finisht. Als hij een week later in de Wereldbeker in Pont-Château (FRA) een off-day heeft, verdwijnt hij ook uit de longlist voor het WK, net als vorig seizoen.
Op dat WK begin februari in het Deense Bogense maakt Mathieu van der Poel zijn favorietenrol waar en kroont zich voor de 2de keer tot Wereldkampioen! En Tom? Na enkele top-10 plaatsen begin februari, finisht hij in de laatste twee crossen van het seizoen op het podium: 2de in de Soudalcross in Leuven en 3de in de Sluitingsprijs in Oostmalle. Afsluiten in schoonheid noemen ze dat!
 • Van de 11de (2017-18) naar de 8ste plek in 2018-19 in de Superprestige!
 • Van de 11de (2017-18) naar de 7de plek in 2018-19 in de DVV Trofee!
 • Van de 17de (2017-18) naar de 12de plek in 2018-19 in de UCI Wereldbeker!
 • Door de matige Wereldbekercrossen en niet-selectie voor het WK kan Tom slechts één plaatsje stijgen in de UCI-ranking, van een 24ste (2017-18) naar de 23ste plaats in 2018-19!
 • Een seizoen waarin onzen Tom terug een stapje vooruit heeft gezet. Tom wint terug plaatsen in alle klassementen en blijft stabiel op de UCI-ranking. Geen overwinningen, behalve in het hoogspringen in Waregem, waar Tom het staande record van 80cm evenaart. Daarnaast nog twee keer als 3de op het podium, op 22 december in de Waaslandcross in Sint-Niklaas, en op het einde van het seizoen op 24 februari ook in de Sluitingsprijs in Oostmalle. Twee keer kaapt Tom ook een 2de plaats weg, op 18 november na een huzarenstukje in het wiel van Mathieu in de Flandriencross in Hamme en op 23 februari in de Soudalcross in Leuven. De supporters kijken samen met Tom hoopvol uit naar het volgende seizoen!

  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal DVV TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(2). Toon Aerts 615 1(1). Mathieu van der Poel (NED) 120 1(1). Mathieu van der Poel (NED) 8u07'41" 1(1). Mathieu van der Poel (NED) 2600
  2(1). Wout Van Aert 613 2(2). Toon Aerts 107 2(2). Toon Aerts op 1'26" 2(2). Wout Van Aert 2452
  3(3). Mathieu van der Poel (NED) 480 3(3). Lars van der Haar (NED) 86 3(3). Michael Vanthourenhout op 5'50" 3(3). Toon Aerts 2415
  4(8). Corné van Kessel (NED) 445 4(4). Wout Van Aert 66 4(4). Laurens Sweeck op 8'21" 4(4). Michael Vanthourenhout 1610
  5(6). Quinten Hermans 438 5(5). Quinten Hermans 59 5(5). Lars van der Haar (NED) op 8'39" 5(6). Lars van der Haar (NED) 1431
  6(5). Lars van der Haar (NED) 436 6(8). Michael Vanthourenhout 58 6(6). Corné van Kessel (NED) op 9'46" 6(5). Laurens Sweeck 1425
  7(7). Laurens Sweeck 425 7(7). Jens Adams 53 7(7). Tom Meeusen op 13'05" 7(7). Quinten Hermans 1406
  8(4). Michael Vanthourenhout 399 8(6). Tom Meeusen 52 8(8). Jens Adams op 13'15" 8(8). Corné van Kessel (NED) 1291
  9(9). Daan Soete 376 9(9). Gianni Vermeersch 49 9(9). Kevin Pauwels op 16'21" 9(9). Marcel Meisen (DUI) 1092
  10(10). Kevin Pauwels 367 10(11). Joris Nieuwenhuis (NED) 43 10(10). Eli Iserbyt op 18'29" 10(10). Gianni Vermeersch 1026
  12(13). Tom Meeusen 317 23(23). Tom Meeusen 752

  24/2: Tom na en spannende cross 3de in de Sluitingsprijs in Oostmalle!


  Laatste cross van het lange seizoen, altijd een speciale sfeer in Oostmalle! Ook de laatste cross uit de lange carrière van Kevin Pauwels, wiens supporters massaal zijn opkomen! Ook de supporters van onzen Tom zijn met velen op post, zeker na zijn knalprestatie gisteren in Leuven hopen velen om meer vandaag! Vorig jaar won hier nog Mathieu van der Poel, en het jaar daarvoor Wout Van Aert. Maar die twee zijn er vandaag niet bij. Wordt het opnieuw zo'n spannende cross als gisteren? Het mulle zand is hier de bepalende factor. Wie daar het beste mee om kan, zal hier winnen.
  Start en het eerstejaars Thijs Aerts die het snelste weg is. Kevin Pauwels, gestart op de 2de rij net als onzen Tom, is ook sterk weg in zijn laaste cross en volgt als 2de, in het wiel van Thijs Aerts. Laurens Sweeck volgt als 3de in de rij, met onzen Tom in zijn wiel! Sterk gestart Tom! Thijs Aerts neemt zo goed als de hele eerste ronde voor zijn rekening. Net voor de balkjes neemt Kevin Pauwels over! De hele meute achter hem loopt over de balkjes, alleen onzen Tom springt er vlot over! Kevin gaat hard door op kop! Achterin vallen de eerste gaten.
  Tweede ronde en Kevin heeft 5 seconden op de eerste achtervolgers. Een heel peloton waarin onzen Tom dan maar het initiatief neemt. In het veld pakt Toon Aerts over. Zou die denken dat Tom voor Kevin wil afstoppen? Toon trekt de andere achtervolgers op een lint. Het tempo ligt hoog! Lang duurt het niet of Toon Aerts heeft het wiel van Kevin Pauwels te pakken. Drie seconden verder leidt onzen Tom de achtervolgers. Tom heeft duidelijk opnieuw een goeie dag! En Tom gaat hard! Even later zit hij bij de kopgroep!
  Derde ronde en we hebben drie leiders: Kevin Pauwels, Toon Aerts, en onzen Tom! En die hebben zowaar 20 seconden achterstand op de rest! Het gaat nu hard, héél hard! Gevaarlijk dicht bij de bomen slingeren de crossers zich door het bos. Het is Toon Aerts die nu de kop doet, en daarbij een hoog tempo ontwikkelt! Het podium lijkt nu al vast te liggen! Kevin Pauwels zet zich in het wiel van Toon Aerts, Tom klampt aan als 3de. Hij haalt alles uit de kast om het wiel te houden!
  Vierde ronde het is opnieuw Kevin Pauwels die de leiding neemt. Kevin wil duidelijk alles nog eens uit de kast halen in zijn laatste cross! Toon Aerts en onzen Tom sluiten prima aan. Alle andere crossers worden op ruime afstand gereden.
  Vijfde ronde en het trio op op heeft 20 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Daarbij Belofte-Wereldkampioen Thomas Pidcock, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Vooraan zet Toon Aerts nu Kevin en onzen Tom onder druk, maar wat de Belgische Kampioen ook probeert, hij krijgt er Kevin en onzen Tom niet af! Als Toon even stokt in het mulle zand, zitten die twee weer in zijn wiel. Als Toon nog eens doorzet, kan enkel Kevin nog aanklampen. Tom laat voor het eerst een klein gaatje. Maar als Kevin ook foutjes begint te maken, sluit onzen Tom weer aan! Toon ziet het gevaar, en verhoogt opnieuw het tempo!
  Zesde ronde en Toon en Kevin hebben een kleine voorsprong op onzen Tom. Achter hen volgt Lars van der Haar als 4de op 39 seconden. Tom geeft nog niet op en doet er alles aan om terug te komen. Voor hem zet nu Kevin Pauwels op zijn beurt druk op Toon Aerts. Maar die wil nog niet van wijken weten.
  Zevende ronde en Kevin en Toon hebben nog 3 seconden voorsprong op onzen Tom! Kevin gaat stevig door en als Toon in een bocht een ander spoort kiest, is Kevin weg! Onzen Tom zit meteen terug op het wiel van Toon, maar vooraan is Kevin ervandoor! Die maakt nauwelijks fouten. Achter hem laat onzen Tom het werk over aan Toon Aerts.
  Achtse en laatste ronde, en Kevin heeft op de meet 8 seconden op Toon en onzen Tom! De supporters van Kevin Pauwels gaan uit hun dak! Ze roepen hun poulain naar de overwinning! Dat noemen ze afscheid nemen in stijl! Proficat Kevin met deze knappe overwinning en je héle carrière. We zullen je missen in de cross! Achter Kevin komt Toon Aerts als 2de over de finish. Onzen Tom wordt na alweer een sterke cross knap 3de, en toeval of niet, zijn 3de podium van het seizoen!
  Tom na deze laatste cross van het seizoen: "Ik ben blij voor Kevin vandaag. Het was een heel mooie dag en ik was blij om nog eens met hem te strijden. Het is wel vreemd dat hij zal stoppen. Vandaag was hij goed genoeg om het zelf af te dwingen, de beste heeft gewonnen. Hoe ik hem zal onthouden? Als een goede ploegmaat en een toffe gast die ik later na de koers zeker nog zal zien."

  1. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), in 54'51"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 8"
  3. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 11"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 24"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 44"
  6. Tim Merlier (Creafin Tüv Sud), op 47"
  7. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 47"
  8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 57"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'02"
  10. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'12"

  23/2: Tom na en beklijvende strijd 2de in de Grote Prijs van Leuven!


  Voorlaatste cross van het seizoen in de zonnige universiteitsstad Leuven. Geen Mathieu van der Poel meer aan de start, die al op de weg aan het rijden is in de Ronde van Antalya en daar meteen de eerste rit won! Ook zonder Wout Van Aert vandaag, dus voor alle andere crossers eindelijk een kans om nog eens een cross te winnen. Tweede ronde en vooraan krijgen we een heus peloton van 10 crossers, met onzen Tom. Daarachter volgt Kevin Pauwels als 11de. Het is nu Michael Vanthourenhout die vooraan de kop heeft overgenomen. Hij gaat nog niet vollen bak. Wil hij ploegmaats Eli Iserbyt en Kevin Pauwels, allebei niet in de ruime kopgroep, laten terugkeren? Zo lijkt het wel. Maar dan vindt Michael het zelf genoeg, en hij schakelt een versnelling hoger. Meteen een gaatje op de rest! Lars van der Haar is de eerste achtervolger.
  Derde ronde en Michael Vanthourenhout heeft 7 seconden op de rest van de ruime kopgroep. Is Michael op weg naar zijn eerste zege van het seizoen? Bij de achtervolgers blijft Lars van der Haar het werk doen.
  Vierde ronde en het is nu Toon Aerts die overpakt van zijn ploegmaat. Lang duurt het niet voor Toon Aerts en Lars van der Haar Michael Vanthourenhout te pakken hebben. Ook Laurens Sweeck schuift mee. Tom moet net als een paar anderen een gaatje laten.
  Vijfde ronde en we hebben een kopgroep van vier crossers. Het gaat hard, maar de achtervolgers, met onzen Tom, blijven de kopgroep in de gaten houden. Op de finishstrook kijken de vier even na elkaar... We zijn halfcross.
  Zesde ronde en Tom komt nu wel heel dicht bij de kopgroep! Daar krijg Laurens Sweeck het lastig. Enkele foutjes, en Laurens moet lossen.
  Zevende ronde en nu begint ook Toon Aerts foutjes te maken op kop! Zo kan Laurens Sweeck opnieuw aansluiten. Het beeld van de cross verandert snel, want wie komt daar nu uit de achtergrond bij de kopgroep piepen? Onzen Tom! Hij brengt Jim Aernouts mee in zijn wiel. We hebben een kopgroep met zes crossers, waarvan drie Telenet Fidea Lions, Toon Lars en Jim. Die zetten de anderen onder druk.
  Achtste ronde en slag om slinger vallen de crosser van Telenet Fidea aan, eerst Jim Aernouts, en dan Toon Aerts, met de grote versnelling! Maar Tom lost nog niet! Dat is anders voor Laurens Sweeck, die door pech de wedstrijd moet staken.
  Negende ronde en Toon Aerts lijkt samen met Michael Vanthourenhout de sterkste in de cross. Zij houden het tempo heel hoog. Maar de rest, inclusief onzen Tom klampen aan! Spannend!
  Tiende en laatste ronde en plots zit Tom op kop samen met Jim Aernouts, de rest, Aerts, van der Haar en Vanthourenhout houden immers even de benen stil op de finishstrook! Tom en Jim krijgen zowaar 8 seconden voorsprong! Maar het is Michael Vanthourenhout die achter hen de rest terugbrengt. Tom gaat op kop het wasbord op en heeft een schitterende passage, meteen weer enkele meters weg van de rest... Amai, onzen tikker gaat hard te keer! Maar nu is het Toon Aerts die het gaatje dichtrijdt. Net op tijd. Dat wordt sprinten. Toon vanop de kop. Tom komt ernaast, maar moet dan gaan zitten... Het vat is af na deze spannende cross. Tom wordt na een sterke wedstrijd knap 2de en zo meteen zijn 2de podium van het seizoen, na zijn superprestatie in Hamme!
  Tom na deze spannende cross: "Toen ik naast Toon in de sprint kwam blokkeerde alles. Wel een goed gevoel dat ik zo lang kon meestrijden vandaag. Even dacht ik dat ik weg was na het wasbord en de balkjes, maar de sprint was zwaar, bergop en met de wind op kop. Mooi dat ik de trui van m'n ploeg kan tonen, in een cross waar Mathieu niet aan de start kwam."

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u01'14"
  2. Tom Meeusen (Corendon-Circus), zt
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 13"
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 17"
  5. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 22"
  6. Felipe Orts LLoret (SPA; Delika-Ginestar), op 41"
  7. Tim Merlier (Creafin Tüv Sud), op 50"
  8. Vincent Baestaens (Koninklijke Stoemperclub Leuven), op 50"
  9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 50"
  10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'24"

  20/2: Tom springt over 80 centimeter in de Masters in Waregem!


  Een avondje cross-spektakel in Waregem, ondertussen al een klassieker. Deze keer een trial-wedstrijd met spectaculaire hindernissen, een stadscross over 30 minuten, en natuurlijk zoals elk jaar het hoogspringen, waarin onzen Tom natuurlijk favoriet is. Hoewel, springen kunnen ze de dag van vandaag bijna allemaal.
  Na wat inspringen komt de lat op 50 centimeter. Geen probleem voor onzen Tom natuurlijk! Naar 60 centimeter, en Toon Aerts valt af. Michael Vanthourenhout, ploegmaat Niels Vandeputte, Dieter Vanthourenhout en Nicolas Cleppe lukt het wel. Op naar 65 centimeter, en met superieure techniek gaat onzen Tom er weer vlot over. Enkel Dieter Vanthourenhout gaat er ook nog over. 70 centimeter, en Tom opnieuw zonder fout erover. Dieter raakt de balk en valt uit. Tom is al gewonnen, maar wil nog één keer springen, om het record van Jan Denuwelaere uit 2017 te evenaren: meteen de lat op 80 centimeter! Dat is de hoogte van een gemiddelde tafel! Eerste poging, en Tom vliégt erover! Wauw!
  Tom lachend na zijn majesteuze sprong: "Ik ben blij dat ik dit seizoen toch nog eens een prijs kan winnen. Zo kan ik ook nog eens bloemen mee naar huis nemen. Eerlijk, ik had op voorhand niet verwacht dat ik over 80 centimeter zou springen. Dat is dubbel zo hoog als de balkjes tijdens een wedstrijd. Ik hoor wel eens dat ik oud aan het worden ben, maar vandaag heb ik bewezen dat ik op m'n 30 jaar toch nog goed uit de voeten kan!"  17/2: Tom na een goede start 7de in de Vestingscross in Hulst!


  Vestingscross in het Nederlandse Hulst, net over de grens van het Waasland. Laatste Brico-cross van het seizoen op een droog maar spectaculair parcours op en rond de vesten van Hulst. Tom warmt op samen met Mathieu van der Poel, en die twee verstaan mekaar duidelijk goed! Voor Mathieu is het de laatse cross van dit seizoen. Hij kan zijn record van 32 gewonnen crossen van vorig jaar vandaag evenaren.
  Start tussen een massaal opgekomen publiek en het is Wereldkampioen bij de beloften, de Brit Thomas Pidcock die als sneltste weg is. Ook onzen Tom is vanop de 2de startrij prima gestart! Als 4de duikt hij het veld in. Al snel gaat onzen Tom over Lars van der Haar naar de 3de plaats, met vlak voor zich Toon Aerts. Mathieu van der Poel volgt als 5de. Veel minder goed gestart is Michael Vanthourenhout. Die zien we vandaag niet meer in de kop van de koers. Thomas Pidcock legt er meteen stevig de pees op! Daar is de lastige klim naar boven, Mathieu kiest de rechterkant, Tom gaat langs rechts, maar Mathieu is sneller boven en rukt op naar de 3de plaats. Tom sluit aan als 5de.
  Tweede ronde en de twee Wereldkampioenen, Thomas Pidcock en Mathieu van der Poel, hebben 6 seconden op een tweede duo: Lars van der Haar en onzen Tom. Pidcock gaat nog altijd hard door op kop! Hij zet zowaar Mathieu onder druk! Achter die twee rijdt Toon Aerts nu weg van Lars en onzen Tom. Toon lijkt ook onder stoom gekomen. Vooraan neemt Mathieu nu over. Pidock duikt meteen op zijn achterwiel, niet van plan het direct te lossen.
  Derde ronde en de twee koplopers hebben 9 seconden op eerste achtervolger Toon Aerts en 15 seconden op en groepje met onzen Tom, Lars van der Haar en Eli Iserbyt. Lang duurt het niet of die drie hebben Toon Aerts terug te pakken. Voor hen begint Pidcock foutjes te maken. Even krijgt Mathieu een gaatje, maar hij wacht, de cross is nog lang. Pidcock nestelt zich terug in zijn wiel. Tom gaat héél sterk naar boven op de lastige helling, en zet zich aan kop bij de achtervolgende groep! Vijfde ronde en de voorsprong van de Wereldkampioenen is nog 10 seconden op eerste achtervolger Lars van der Haar. Die heeft op zijn beurt 11 seconden voorsprong op Tom, Eli, Toon en Kevin. Op kop begint Thomas Pidcock nu te kraken. Het ene foutje na het andere, en Mathieu rijdt weg. Eerst 5 dan 8 seconden.
  Zesde ronde en Mathieu rijdt niet vol, maar houdt wel alles onder controle. Pidock blijf op een handvol seconden met kort achter hem ook Lars van der Haar, die op weg lijkt naar brons. Tom volgt immers met de rest op ruime afstand. Mathieu is opnieuw super vandaag, en lijkt nu al op weg naar zijn volgende zege.
  Zevende ronde en de voorsprong van Mathieu is opnieuw toegenomen tot 9 seconden. Achter Pidock nog steeds Lars van der Haar, maar daarachter nu en groepje met Toon Aerts, Eli Iserbyt en Kevin Pauwels. Tom heeft enkele meters moeten laten. Voor hen rijdt Lars van der Haar sterk, hij sluit zowaar aan bij Thomas Pidcock!
  Achtste ronde en Mathieu's voorsprong blijft rond de 10 seconden. Alles onder controle in zijn laatste cross. Achter hem rijdt Lars van der Haar meter per meter weg van een moegestreden Thomas Pidcock. Dan toch zilver voor Lars van der Haar.
  In de negende en laatste ronde verzorgt Mathieu nog de show en rijdt hij onbedreigd naar zijn 32ste zege van het seizoen! Dat noemen ze in schoonheid het seizoen afsluiten. Lars van der Haar en Thomas Pidock mogen mee op het podium. Een dikke minuut later finisht onzen Tom op en mooie 7de plaats!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'50"
  2. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 7"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 10"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 36"
  5. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 41"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 48"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'05"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'30"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'51"
  10. Laurens Sweek (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'02"

  16/2: Tom na rotslechte start nog mooi 11de in de Noordzeecross in Middelkerke!


  Laatste wedstrijd in de Superprestige, in de duinen van Middelkerke. Zand overal, maar verrassend genoeg ook modder, veel modder! In de lange rechte stroken rond de materiaalpost was het voor de meeste crossers vandaag lopen. Dat maakte deze cross extra zwaar vandaag. Een massa volk is opgekomen om deze laatste klassementscross van het seizoen mee te maken. Kan Mathieu hier 8/8 halen in de Superprestige? Kan Tom zijn knappe 6de plaatst in het klassement behouden?
  Start en het is Lars van der Haar die als snelste weg is. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout zitten meteen in zijn wiel. Daarachter Mathieu van der Poel. En onzen Tom, gestart van de 3de rij? Helemaal weggedrumd in het pak en pas als 30ste gaat hij het zand in! Dat wordt knokken om terug te komen! Consternatie voorin, als Mathieu van der Poel overkop gaat in de zandbak. Zonder veel erg, want snel zit de Wereldkampioen terug op zijn fiets. Op kop zijn het de Telenet Fidea Lions die het tempo aangeven, eerst Lars van der Haar, dan Toon Aerts en vervolgens Quinten Hermans. Zo ontstaat een grote kopgroep, met ook de afscheidnemende Kevin Pauwels, maar zonder onzen Tom. Ook Laurens Sweek is slecht uit de startblokken gekomen, nochtans vanop de 1ste rij.
  Tweede ronde en onzen Tom is al opgerukt naar de 25ste plaats. Komaan Tom! Vooraan is het nu Michael Vanthourenhout die de kop doet. Mathieu volgt attent in zijn wiel. In het modder aan de materiaalpost pakt Mathieu de kop over, en ... meteen zet hij het hele pak op 20 meter! Al snel heeft hij 8 seconden voorsprong op de rest, op weg naar zijn 8/8 in de Superprestige?
  Derde ronde en de kloof tussen Mathieu en de rest wordt groter. Eerste achtervolger is Michael Vanthourenhout, met kort achter zich het duo Toon Aerts en Quinten Hermans. Tom komt nu als 17de door! Heel wat plaatsen opgeschoven, knap Tom! Een groepje met Laurens Sweeck rijdt kort voor Tom uit.
  Vierde ronde en Mathieu heeft 14 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout. Daarachter ontstaat nu een trio van Telenet Fidea crossers, ook Lars van der Haar is terug komen aansluiten. Tom is opgeschoven naar de 15de plaats, in het wiel van Michael Boros. Vijfde ronde en Mathieu rijdt nog verder weg! Tom blijft nog lange tijden in het wiel van Michael Boros. Samen pakken ze nog een aantal crossers, en dan gaat Tom ook over de Tsjech, naar de 12de plaats! Komaan Tom, blijven gaan!
  Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu is uitgelopen tot 43 seconden! Achter hem lijkt Michael Vanthourenhout op weg naar de 2de plek. Maar daarachter ontspint zich nog een spannende strijd voor de 3de podiumplaats, waar zowaar Kevin Pauwels ook nog voor in aanmerking komt. Tom komt nu als 11de door, met 20 seconden voor hem Jens Adams. Het zijn nog twee rondes...
  Zevende ronde Mathieu lijkt onbedreigd naar zijn 31ste zege van het seizoen te rijden! Achter hem blijft de situatie hetzelfde: Michael Vanthourenhout 2de en achter hem een Telenet-Fidea trio, op de voet gevolgd door Kevin Pauwels. Maar het podium lukt niet meer voor Kevin. Uit het groepje voor hem rijdt Toon Aerts nu weg van de rest, naar de 3de plaats. En onzen Tom? Die zit nog steeds op de 11de plaats, nu op 11 seconden van Jens Adams.
  Achtste en laatste ronde, en opschudding aan de meet: De voorsprong van Mathieu is geslonken tot 17 seconden. En dat is volledig de verdienste van Michael Vanthourenhout, die ook verder van de rest is weggereden. De speakers doen natuurlijk hun werk, en Mathieu steekt nog eens een tandje bij. Maar Michael ziet zijn kans, en gaat als een speer door de moddderstroken rond de materiaalpost! Het mag niet baten. Mathieu wint met een clean sheet de Superprestige, vandaag en meteen ook het klassement! Dat is geleden van Sven Nys, Mister Superprestige, dat iemand daar nog eens in geslaagd is! Onzen Tom komt nog dicht op Jens Adams, die nu ook de Britse Beloftewereldkampioen Thomas Pidcock voor zich vindt. Even lijkt het alsof die drie nog gaan sprinten voor de 9de plaats, maar Jens zet zich nog één keer recht en houdt de anderen op afstand. Kort na hem finisht Tom na een sterke inhaalrace als 11de. In het klassement van de Superprestige finisht Tom op een mooie 8ste plaats!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'59"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 17"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 32"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 40"
  5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 48"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 57"
  7. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 1'39"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'52"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'07"
  10. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 2'15"

  10/2: Tom 9de in de Aardbeiencross in Hoogstraten!


  Voorlaatste wedstrijd van de Superprestige, op de tereinen van de Veiling der Noorderkempen in Hoogstraten. Bepalende factoren vandaag zijn de wind en de regen, met als gevolg modder! Zwaar labeur! Heel anders dan gisteren in Lille. Kan Mathieu hier zijn zegereeks in de Superprestige voorzetten? En kan onzen Tom nog eens uitpakken om zijn goede plaats in het klassement van de Superprestige te behouden?
  Tom start op de 3de rij, achter Eli Iserbyt en David van der Poel. De kopstart is voor Quinten Hermans. Michael Vanthourenhout meteen op zijn wiel. Tom gaat als 20ste het veld in. Weer weggedrumd in de start. Quinten Hermans trekt al snel alles op een lint, Mathieu van der Poel volgt als 5de en achter de Wereldkampioen meteen een gaatje.
  Tweede ronde en Tom is opgerukt naar de 16de plaats. Michael Vanthourenhout op kop, al goed besmeurd door de modder. Quinten Hermans pakt terug over. Mathieu van der Poel controleert op de 4de plaats, in het wiel van Toon Aerts. Ook Jim Aernouts haakt zijn wagentje aan, en die vijf crossers pakken een gaatje op de rest. Toon Aerts gaat naar de kop en achter hem sluiten nu ook Eli Iserbyt en Corné van Kessel terug aan. Schuine kant en Michael Vanthourenhout blijft serieus haperen!
  Derde ronde, Toon op kop met Mathieu in zijn wiel. Tom komt als 16de door. Mathieu gaat naar de kop, Toon Aerts in zijn wiel, gevolgd door Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Mathieu zet door op een lang recht stuk, de rest klampt aan. Toon Aerts kan Mathieu's wiel nog even houden. De rest past. Al snel hebben Mathieu en Toon 13 seconden voorsprong! Achter hen valt de ene crosser na de andere! Mathieu zet druk.
  Vierde ronde en Tom is opgerukt naar de 12de plaats. Komaan Tom! Vooraan voert nu Toon Aerts de forcing. Mathieu laat het gebeuren en volgt gezwind. Toon wisselt en Mathieu terug naar de kop. Achter hen valt nu Gianni Vermeersch, net op de plaats waar daarnet David van der Poel ook al onderuit ging. En ook nu weer een harde val! Cross gedaan voor Gianni en David! Vooraan zet Mathieu nu echt druk op Toon Aerts! Op de gevaarlijke schuine kant rijdt hij helemaal langs boven! Sterk!
  Vijfde ronde en Mathieu is 6 seconden weggereden van Toon Aerts. Corné van Kessel komt als 3de door op 16 seconden met Eli Iserbyt en Quinten Hermans in zijn wiel. Tom komt als 10de door, in het wiel van Lars van der Haar. Komaan Tom! Vooraan wisselt Mathieu en Toon komt opnieuw op zijn wiel!
  Zesde ronde en Mathieu en Toon, nog altijd samen, hebben 29 seconden op Corné van Kessel, Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Tom komt nu als 8ste door, op een dikke minuut! Knap Tom! Volhouden! Vooraan valt Toon Aerts! Het sein voor Mathieu om een tandje bij te steken. Weg is Mathieu. Opnieuw. Toon Aerts geeft zich echter nog niet gewonnen. Op 6 seconden van Mathieu geeft hij alles om terug aan te sluiten. Opnieuw. Dat kost krachten. Maar nog een schuiver, en de voorsprong van Mathieu is 10 seconden. Corné van Kessel en de rest volgen al op 43 seconden.
  Zevende ronde en Mathieu heeft 14 seconden voorsprong op Toon Aerts. Van Kessel volgt met Iserbyt op 49 seconden. Quinten Hermans is gelost en krijgt Thomas Pidcock in zijn wiel. Tom nog altijd op de 8ste plaats, met voor zich Lars van der Haar. Achter Mathieu begint Toon Aerts foutjes te maken, en de voorsprong van Mathieu groeit naar 20 seconden.
  Achtste en laatste ronde en Mathieu heeft 23 seconden op Toon Aerts. De Wereldkampioen is op weg naar zijn 5de opeenvolgende zege hier in Hoogstraten. Iserbyt en Corné van Kessel vechten achter hem voor de resterende podiumplaats. Tom nog steeds op de 8ste plaats, om enkele seconden van Lars van der Haar. Vooraan valt Toon Aerts opnieuw en daardoor is Mathieu zegezeker! Nog even de show verkopen op de schuine kant en zijn 30ste van het seizoen is binnen! Tom moet nog sprinten tegen Joris Nieuwenhuis en wordt na een knappe inhaalrace 9de. Daardoor wordt Tom mooi 6de in het klassement van de Superprestige.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 59'42"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 37"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 54"
  4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 58"
  5. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 1'21"
  6. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'35"
  7. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'50"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'05"
  9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'05"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'24"

  9/2: Tom na een slechte start pas 17de in het zand van Lille!


  Krawatencross in Lille, de slotmanche van de DVV-Trofee, waarin Mathieu van der Poel op kop staat, met 58 seconden op Toon Aerts. Ook de andere plaatsen in het klassement liggen zo goed als vast. Zand, zand en nog een zand hier in de Lilse Bergen. Op de meeste plaatsten ligt het wel goed vast, maar desondanks toch een echt technische cross.
  Start en Quinten Hermans is als snelste weg. Hebben die van Telenet Fidea een plannetje gemaakt om kersvers Wereldkampioen Mathieu van der Poel alsnog van zijn troon te stoten? Maar Mathieu heeft het snel door, en zet zich in het wiel van Quinten. Onzen Tom is veel minder goed weg en komt pas als 20ste door aan de eerste bochten. We zullen hem nooit voorin zien in deze cross, die hij in 2012 nog won, na een beklijvend duel met Sven Nys! Vooraan gaat David van der Poel, als 4de gestart, over Toon Aerts, naar de 3de plaats, achter zijn broer Mathieu. Doe voelt zijn moment nu al gekomen, gaat naar de kop en draait de gas helemaal open! De rest moet naar adem happen. Het is eerstejaars Joris Nieuwenhuis die nog probeert mee te gaan, maar al snel heeft hij en de rest 6 seconden aan de broek!
  Tweede ronde en Mathieu gaat vol door! De 6 seconden worden er 11. Achter hem loopt alles samen. Alles? Neen, onzen Tom nog altijd op de 20ste plaats, kan nog niet aansluiten. De verschillen zijn nog klein. Toon Aerts gaat nu aan kop bij de achtervolgers. Heel even toch, want ploegmaat Quinten Hermans pakt al snel terug over. Geen al te beste dag voor Toon vandaag?
  Derde ronde en Mathieu heeft 13 seconden op eerste achtervolger Quinten Hermans, die de rest van zich heeft afgeschud. Quinten gaat hard, maar toch groeit de voorsprong van Mathieu naar 20 seconden!
  Vierde ronde en Mathieu lijkt nu al gewonnen spel te hebben. Achter hem draait Telenet Fidea helemaal in de soep: Eerst valt Corné van Kessel, en moet op zijn passen terugkeren naar de materiaalpost. Dan gaat Quinten Hermans onderuit in een bocht, en hij wordt ingelopen door de rest. En even later valt dan Lars van der Haar over de balkjes, die is op achtervolgen aangewezen. Daardoor kan Michael Vanthourenhout wegrijden van de andere achtervolgers. We zijn halfcross.
  Vijfde ronde en achter Mathieu volgt Michael Vanthourenhout al op 32 seconden. Op veilige afstand onstaat een grote groep van een 10-tal crossers, weliswaar zonder onzen Tom, die ondertussen wel een paar plaatsen opgeschoven is. Lars van der Haar, terug op zijn fiets, leidt dat peloton, en ze komen terug dichter bij Michael Vanthourenhout.
  Zesde ronde en Mathieu lijkt nu al te consolideren. Zijn voorsprong is nog 24 seconden. Achter hem wordt Michael Vanthourenhout nu terug ingelopen. Tom komt nu als 14de door op 1'06". Kan hij nog opschuiven? Toon Aerts zet zich nu aan kop van de achtervolgers en lijkt eindelijk zijn kracht gevonden te hebben. Toon trekt stevig door op het lange rechte stuk langs het water en zet de rest onder druk! Maar die lossen niet. Ondanks al dat gebeuk achter hem, loopt Mathieu toch opnieuw uit tot 38 seconden.
  Zevende ronde en Mathieu heeft zijn voorsprong vergroot tot 43 seconden. Tom komt nu als 15de door, met Michael Boros vlak voor zich. Opnieuw zet Toon Aerts de anderen in de achtervolging onder druk. Toon wil op het podium zoveel is duidelijk. Michael Vanthourenhout zet zich in zijn wiel.
  Achtste en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege én de eindwinst in de DVV-Trofee! Achter hem rijden Michael Vanthourenhout en Toon Aerts zich ook op het podium. Tom finisht pas als 17de, maar behoudt wel zijn 7de plaats in het eindklassement!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u03'29"
  2. Michael Vanthourenbhout (Marlux-Bingoal), op 9"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 13"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 14"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 14"
  6. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 16"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 17"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 17"
  9. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 31"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 35"

  6/2: Tom 9de in de Parkcross in Maldegem!


  Parkcross in het Oost-Vlaamse Maldegem, de officieuze herkansing voor het WK. Alle toppers aan de start dus. Van een herkansing komt niet veel in huis. Mathieu van der Poel wint zonder problemen. Tom wordt 9de en laat zo heel wat WK-crossers achter zich.
  Even wennen natuurlijk, met de WK-trui om de schouders van Mathieu van der Poel. Vooral voor Wout van Aert, die nu voor het eerst te zien is in zijn zwarte trui van Cibel-Cebon. Maar Wout doe vandaag niet mee in de debatten. Na een schuiver in de eerste ronde is zijn wedstrijd voorbij, en zo ook meteen zijn cross-seizoen. Wout concentreert zich vanaf nu op de weg.
  Mathieu liet eerst de anderen hun tank leegrijden alvorens zelf aan te vallen in op twee ronden van het einde. Eerst David Van der Poel, dan Michael Vanthourenhout en later ook Toon Aerts mochten hun gang gaan. Jens Adams gaat stevig onderuit en stapt uit de wedstrijd. Mathieu volgde het allemaal vanop korte afstand. Maar toen Toon Aerts zich vastreed in de de zandbak, voelde Mathieu zijn moment gekomen.
  Meteen een stevig tempo, niemand kon nog volgen. Meer nog, achter Mathieu begon iedereen foutjes te maken op dit gladde parcours. Voor het eerst in 10 jaar tijd slaagt een Wereldkampioen er in om hier te winnen!
  En onzen Tom? Die rijdt zijn eigen wedstrijd en finisht als 9de. Op naar het zand van Lille!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'45"
  2. Michael Vanthourenbhout (Marlux-Bingoal), op 15"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 15"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 25"
  5. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 38"
  6. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 38"
  7. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'10"
  8. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 1'21"
  9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'35"
  10. Felipe Orts Lloret (SPA; Delikia-Ginestar), op 1'46"

  27/1: Tom 10de in de Wereldbeker in Hoogerheide!


  Negende en laatste Wereldbekercross, net over de grens in het Nederlandse Hoogerheide! Door de regen van de voorbije dagen veel modder op en rond de Brabantse wal, wat de cross extra zwaar en technisch maakt. Een prachtig parcours, getekend door Adri van der Poel. Anders dan andere jaren een spannende cross: Kan Wout Van Aert de eindzege mee naar huis nemen, of slaagt Toon Aerts er alsnog in om terug over Wout te gaan en zijn eerste Wereldbeker op zak te steken? Ook belangrijk voor Tim Merlier, die op de wip zit voor deelname aan het WK in Bogense: Als Wout wint mag hij niet mee, als Toon wint wel. Ze zullen dan wel moeten afrekenen met Mathieu van der Poel, die terug van de partij is na een lange stage. Niet erbij is Michael Vanthourenhout, ziek door een voedselinfectie. En voor onzen Tom nog een kans om terug bij de eerste tien in het klassement van de Wereldbeker te komen, hoewel dat lastig zal zijn.
  Tom start op de 3de rij, en duikt als 20ste het veld in. Kopstart is voor Quinten Hermans, die Corné van Kessel op sleeptouw neemt. Mathieu van der Poel volgt als 3de. Van Wout Van Aert geen spoor...die duikt meteen in de materiaalpost. Vooraan gaat Mathieu naar de kop en hij neemt Toon Aerts mee in zijn wiel. Die twee pakken meteen een gaatje. Wout Van Aert is ondertussen terug opgerukt, en leidt de achtervolging op de twee koplopers.
  Tweede ronde en Wout volgt op 5 seconden. Tom komt als 18de door in het wiel van Kevin Pauwels. Vooraan doet Wout er alles aan om terug bij de kop te komen, maar Toon en Mathieu gaan hard door en laten dat niet meteen gebeuren. Mathieu laat Toon het werk doen natuurlijk. En die gaat hard, heel hard, en lost Mathieu zowaar!
  Derde ronde, Toon op kop en Mathieu met Wout op 8 seconden! Wat een vreemde situatie! Tom volgt al op meer dan een minuut, maar is wel opgerukt naar de 13de plaats! Op kop laat Wout Van Aert meteen Mathieu in de steek. Het is nu man tegen man! Mathieu is blijkbaar vermoeid uit de stage gekomen... Maar Mathieu zet zich snel terug in het wiel van Wout. Ondertussen heeft Toon een voorsprong van 15 seconden. Tom schuift op naar de 12de plaats, net voor Tim Merlier. Goed Tom! Vooraan krijgt Wout Van Aert het even lastig, Mathieu rijdt een paar meter weg.
  Vierde ronde en Toon heeft 13 seconden op Mathieu en 16 op Wout Van Aert. Tom rukt nog verder op en is nu 11de in het wiel van Jens Adams! Mathieu heeft blijkbaar zijn tempo gevonden, want hij komt terug dichter bij Toon: 8 seconden. We zijn halfcross! Wout Van Aert moet al 18 seconden dichtrijden! Dat ziet er goed uit voor Toon, en voor Tim Merlier, die op dit moment als 11de rondrijdt, net voor onzen Tom. Vooraan pompt Mathieu stevig door, tot op het wiel van Toon Aerts!
  Vijfde ronde en Toon en Mathieu (op 1 seconde) houden Wout Van Aert op 21 seconden! De 4de, Corné van Kessel volgt al op 1'14". Tom komt als 13de door, in het wiel van Tim Merlier. Op kop is het nog altijd Toon die het tempo aangeeft. Mathieu pakt nog niet over. Maar als hij dat dan toch doet, gaat het tempo meteen een beetje omhoog. Toon krijgt het even moeilijk. Twee minuten verder is Tom opnieuw opgerukt naar de 11de plaats. Op kop krijgt Toon toegeroepen: "Wout komt terug, nog 17 seconden!" Toon pakt direct terug over...
  Zesde ronde en Wout komt door op 14 seconden! Spannend! Toon moet blijven geven, en vindt in Mathieu nog geen bondgenoot. Maar Mathieu voelt blijkbaar zijn moment gekomen. Hij pakt over en gaat meteen door! Weer zitten de drie koplopers alleen! De Europese Kampioen op kop, de Belgische Kampioen op enkele meters, de regerende Wereldkampioen op 13 seconden! Tom komt als 11de door op drie minuten.
  Zevende en laatste ronde en Mathieu van der Poel heeft 10 seconden op Toon Aerts. Wout Van Aert volgt nog 21 seconden verder, als 3de. Zonder materiaalpech wint Toon de Wereldbeker. Tom komt als 11de door, in het wiel van Francis Mourey en Dieter Vanthourenhout. Vooraan rijdt Mathieu verder weg van Toon. En Toon verder weg van Wout, die lijkt te berusten. Mathieu verzwakt niet en pakt winst in zijn Hoogerheide! Hij is wel heel diep moeten gaan, maar wint zo toch alle zes de Wereldbekerwedstrijden waarin hij gestart is. Toon Aerts wordt 2de op 13 seconden en pakt de eindzege in de Wereldbeker! Wout bolt ontgoocheld als 3de over de meet. En onzen Tom? Die sprint tegen Francis Mourey naar een knappe 10de plaats! Daardoor finisht hij in het eindklassement van de Wereldbeker als 12de.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'30"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 13"
  3. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 32"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'29"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 2'38"
  6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'51"
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 3'01"
  8. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 3'07"
  9. Francis Mourey (FRA; FDJ), op 4'09"
  10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 4'13"

  20/1: Tom 23ste in de Wereldbeker in Pont-Château!


  Achtste en voorlaatste Werelbekercross, in Pont-Château, een klein dorpje in het departement Loire-Atlantique, het uiterste westen van Frankrijk, met de camper een dikke 800 km. Meteen één van de redenen dat Mathieu van der Poel hier niet aan de start komt, hij bereidt zich op stage in Spanje voor op het WK. Voor een paar andere crossers is deze Wereldbekercross misschien wel de laatste kans om hun ticket voor dat WK te pakken te krijgen, misschien ook voor onzen Tom. Voor de Belgen zijn dat sowieso 7 plaatsen, en als Toon Aerts de Wereldbeker wint, worden dat er 8. Dat wordt nog spannend, want Wout Van Aert heeft maar 7 puntjes achterstand op Toon in het klassement van de Wereldbeker. Toon kent dit parcours echter goed, hij werd er in 2016 Europees kampioen. Toen waaide het stof op door de droogte, dat zal nu wel anders zijn.
  Start en het is Laurens Sweeck die het snelste uit de startblokken schiet en meteen een hoog tempo oplegt! Onzen Tom is veel minder goed weg en komt pas als 31ste door in de eerste bochten in het veld! Dat wordt zoals al vaker dit seizoen proberen opschuiven. Maar als je zo ver zit, wordt dat lastig, zeker als op kop twee toppers vechten voor de leiding in de Wereldbeker! Toon Aerts is ook niet voortvarend gestart en rijdt rond de 15de plaats. Al meteen wordt duidelijk dat deze cross zwaarder is dan je zou verwachten: Droge maar lastige ondergrond, steile hellingen en felle wind die op vele plaatsen op kop zit. Slopend!
  Tweede ronde en Michael Vanthourenhout gaat naar de kop. Maar lang duurt dat niet, Thijs Aerts, ook goed gestart en solliciterend voor een WK-ticket, neemt over. Zijn broer, Toon, is al opgeschoven naar de 4de plaats. Wout Van Aert volgt als 8ste. Onzen Tom is ondertussen ook al goed opgeschoven, naar de 23ste plaats! Even valt het stil op kop, en Michael Vanthourenhout valt aan. Toon Aerts gaat meteen met hem mee! Achter hem laat broer Thijs het gaatje vallen. David van der Poel en de rest van het pak gaan erover... Dit wordt een tactische cross!
  Derde ronde en onzen Tom is opgeschoven naar de 19de plaats, nog altijd op slechts 10 seconden. Achter hem heeft Kevin Pauwels lek gereden, hij komt door op een volle minuut... Even scheidt zich vooraan een groep van 15 crossers af, maar onder impuls van onzen Tom sluiten een paar andere crossers in de tweede helft van deze ronde toch terug aan. Op kop neemt Toon Aerts nu voor het eerst de leiding. Even toch, want Michael Vanthourenhout gaat erover en het tempo stokt weer. Lars van der Haar valt dan maar aan, maar ook hij raakt niet weg. Het is een controlerende Wout Van Aert die alle gaatjes snel terug dichtrijdt, want hij moet winnen om de leiding in het klassement te veroveren!
  Vierde ronde en Tom komt als 19de door op 11 seconden, helemaal achteraan in de ruime kopgroep! Alles is nog mogelijk! Maar dan maak Lars van der Haar een stevige val op de trappen, en houdt zo de rest op. Vier crossers ontsnappen eraan: Jens Adams, Michael Vanthourenhout, Wout Van Aert, en Toon Aerts Zij krijgen op die manier meteen een voorsprong van 15 seconden!
  Vijfde ronde en de voorsprong van de vier is onder impuls van Jens Adams gegroeid naar 21 seconden. Wout Van Aert geeft nu het tempo aan. De grote achtervolgende groep wordt geleid door Lars van der Haar, die er stevig de pees op legt. Tom klampt achteraan aan... Op kop zet Wout Van Aert nu echt druk. Jens Adams moet een gaatje laten.
  Zesde ronde en de vier op kop hebben 17 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Corné van Kessel. Tom volgt met de rest van het peloton op 31 seconden. Als Tom nog gelooft in het WK moét hij opschuiven en aanvallen, maar hij blijft achterin de groep. Tempoversnelling door Lars van der Haar, en ploegmaat Corné van Kessel moet lossen. Als even later het tempo weer stilvalt bij de kopgroep, sluiten Lars van der Haar en Laurens Sweeck aan. We hebben zes koplopers.
  Zevende ronde en de zes hebben 4 seconden op Corné van Kessel. Tom volgt achteraan in de achtervolgende groep op 35 seconden. Vooraan valt Jens Adams opnieuw aan. Die lijkt zijn WK-ticket beet te hebben. Om de haverklap wordt er nu aangevallen vooraan, maar Wout en Toon houden alles nog onder controle. Het tempo gaat daardoor wel opnieuw omhoog!
  Achtste ronde en door het gebeuk op kop moet Laurens Sweeck nu een gaatje laten. Tom komt in het grote peloton door als 18de. Bij die grote groep nu ook Corné van Kessel, die duidelijk zijn motor heeft opgeblazen in het eerste deel van de cross. Op kop zet Toon Aerts nu stevig druk! Wout Van Aert duikt op zijn wiel, en ook Michael Vanthourenhout kan meegaan. De andere drie moeten een gat laten.
  Negende ronde en op de finishstrook wordt er weer gelanterfant en de drie achtervolgers sluiten opnieuw aan! Tom komt als 17de door maar valt even later terug naar de 24ste plaats in het grote peloton! Vooraan plaatst Michael Vanthourenhout nu een aanval, op de balkjes, en Laurens Sweeck valt! Weer even afscheiding, maar... Tiende ronde, en opnieuw zes koplopers! Onzen Tom is nu gelost in het grote achtervolgende peloton! Het WK kan hij nu vanuit zijn zetel op den Horendonk bekijken. Toon Aerts, die ook moet winnen om zijn zege in de Wereldbeker veilig te stellen, valt aan! Wout Van Aert remonteer, en Toon gaat nog eens! Het is nu man tegen man! Daar zijn de balkjes, Toon Aerts vlot erover en Wout Van Aert hapert... Even een gaatje voor de Belgische Kampioen. Even...
  Elfde en laatste ronde en Wout en Toon zijn terug samen. De reste van de kopgroep in de vorige ronde volgt al op 14 seconden. Toon en Wout loeren naar elkaar, wie durft gaan, en zo zijn krachten verspelen? Of zijn die oneindig bij deze mannen? Wout gaat naar de leiding, en drukt het tempo! Toon moet het maar doen, zo lijkt hij te denken. Zo komt Michael Vanthourenhout terug aansluiten! Die wil je niet mee naar de sprint nemen! Daar zijn de balkjes, even hapert Toon Aerts en zo komt Wout Van Aert op kop, met Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Dat wordt sprinten, en Wout Van Aert is daarin de snelste, voor Toon en Michael. Wout neemt de leiding in het klassement van de Wereldbeker over, met 3 punten voorsprong op Toon. Nog één Wereldbekercross te gaan, volgende week in Hoogerheide!
  En onzen Tom, die komt na een cross waarin hij de hele tijd achter de feiten aanholde, ontgoocheld als 23ste over de meet. Dat wordt geen WK voor onzen Tom. Even hadden we er nog over gedroomd, maar die droom kunnen we nu weer opbergen. Tom zakt naar de 13de plaats in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), in 1u04'34"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 7"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 8"
  5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 8"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 11"
  7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'15"
  8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 1'15"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'16"
  10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 1'16"

  13/1: Tom 12de in het loodzware BK in Kruibeke!


  Belgische Kampioenschap cyclcocross in Kruibeke, of beter, in de deelgemeente Bazel. In tegenstelling tot de crossen in de voorbije maanden nog eens echte oercross, met modder overal en glibberige schuine kanten meer dan je lief is. Een technische én zware lange omloop! De beste zal hier winnen, en zo hoort het natuurlijk op een kampioenschap. Topfavoriet is uittredend kampioen Wout Van Aert, op de voet gevolgd door Toon Aerts. Kan onzen Tom hier terug aansluiten met zijn goede vorm van Baal en Loenhout?
  Tom start op de 2de rij, achter Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, twee van de favorieten vandaag. Maar Tom wordt helemaal weggedrumd in de start en gaat pas als 18de het slijk in! Een pak crossers voor hem, maar Tom wil zich nu nog niet opblazen, en gaat op eigen tempo door de modder en over de schuine kanten. Kopstart op dit BK is voor Toon Aerts, die meteen Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout in zijn wiel krijgt. Laurens Sweeck volgt als 4de, maar zal later in de cross heel ver terugvallen. Terwijl de drie favorieten op kop meteen een hoog tempo opleggen, voor zover dit kan op dit loodzware parcours, schuift onzen Tom op naar de 14de plaats. Even tumult op kop, Toon Aerts wordt door de andere koplopers in de kant gereden en maakt zich kwaad. Michael Vanthourenhout pakt de kop over. Boven op de dijk, na weeral een pak schuine kanten komt onzen Tom pas als 18de door! Dat wordt weer inhalen!
  Tweede ronde en de drie koplopers hebben al 26 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Maar lang blijven ze niet samen. Michael Vanthourenhout moet al snel lossen, op de stukken waar gelopen moet worden, komt hij net iets te kort. Tom zit ondertussen in het wiel van Kevin Pauwels en Jim Aernouts, op de 16de plaats.
  Derde ronde en Wout Van Aert zet Toon Aerts onder druk! Je moet het maar doen op dit loodzware parcours! Maar Toon Aerts plooit nog niet! Michael Vanthourenhout volgt op ruime afstand als 3de, en daarachter de grote leegte! Tom rijdt gaatjes dicht en komt als 14de door boven op de Rupeldijk. Op kop zet Wout Van Aert de gas nog eens open en nu raakt hij wel weg!
  Vierde ronde, we zijn al halfcross, en Wout Van Aert heeft Toon Aerts op achterstand gezet! Tom komt door in een groepje met nog altijd Jim Aernouts en Kevin Pauwels, op de 13de plaats. Op kop geeft Wout alles om zijn voorsprong te vergroten, maar Toon blijft hem in het vizier houden. Meer nog...
  Vijfde ronde en Toon Aerts is terug op het wiel van Wout Van Aert gekomen! En Toon wacht niet! Meteen erop en erover! Met stevige lendenrukken rijdt Toon van Wout weg. Even lijkt Wout nog aan te klampen, maar na de zandbak wordt het duidelijk: Toon is sterker dan Wout vandaag! De voorsprong van Toon is al snel 15 seconden. Tom heeft zich ondertussen op ruime afstand genesteld op de 12de plaats, op slechts 14 seconden van vier crossers voor hem. Een plaats bij de eerste tien zit er nog in...
  Zesde en laatste lange ronde in deze oercross, en Toon Aerts verzwakt niet! Meer nog, hij bouwt zijn voorsprong stelselmatig uit en zal naar meer dan een uur cross met bijna een minuut voorsprong op Wout Van Aert zijn eerste Belgische titel bij de profs pakken! Proficiat Toon! Wat een machtsvertoon! Meer dan vijf minuten later bolt onzen Tom als 12de over de meet, net als alle anderen volledig leeggereden!
  Na een desastreuze start is dit misschien wel het maximale dat er voor onzen Tom inzat.

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u08'54"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 52"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 2'31"
  4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 3'55"
  5. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 4'07"
  6. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 4'11"
  7. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 4'32"
  8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 4'38"
  9. Wietse Bosmans (Creafin Tüv Sud), op 5'00
  10. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea) op 5'06"

  1/1: Tom knap 7de op de Balenberg in Baal!


  Allemaal gelukkig nieuwjaar en geluk in het nieuwe jaar! Vandaag Grote Prijs Sven Nys in Baal, dat is de 6de wedstrijd van de DVV-Trofee, op en rond de Balenberg. Loodzwaar, glad door de regen, en quasi nergens mogelijk om te recupereren. Spannend ook, want Mathieu van der Poel moet nog 11 seconden goedmaken op Toon Aerts om leider te worden in de DVV-Trofee. En Tom zal er alles aan doen om zijn mooie 5de plaats in de klassement te verdedigen.
  Start, Tom op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Kopstart voor Corné van Kessel, die onmiddellijk Mathieu van der Poel in zijn wiel krijgt. Tom iets minder goed weg, maar hij wringt zich al snel naar de 8ste plaats in het lint. Net achter Tom regent het valpartijen. Grootste slachtoffer is Michael Vanthourenhout, die helemaal teruggeslagen wordt. Ondertussen op kop: Scherpe bocht en Mathieu maakt een stevige slipper, rijdt tegen een paaltje en valt! Een pak crossers gaat hem voorbij, ook onzen Tom in het wiel van de verbluffend gestarte Zdenek Stybar. Het is Jens Adams die nu de kop overneemt. Zdenek Stybar rukt zelfs even op naar de 2de plaats! Als Jens een gaatje pakt, neemt Toon Aerts achter hem van Zdenek over. En Mathieu, die volgt ondertussen op de 18de plaats op 25 seconden!
  Tweede ronde, en Tom komt als 5de door, op slechts 4 seconden van Jens Adams! Wel in een grote groep, dus er is nog veel mogelijk. Mathieu van der Poel is in de achtergrond al opgerukt naar de 12de plaats. Toon Aerts voelt zijn kans en neemt de kop over en pakt zo de 15 boni-seconden! Plots moet Mathieu al 26 seconden goed maken in het klassement! Maar Mathieu geeft niet op, en zit al in het wiel van onzen Tom. Ondertussen valt op kop Eli Iserbyt aan, terwijl Toon Aerts van fiets wisselt in de materiaalpost en zo terugvalt tot bij Mathieu van der Poel! De strijd kan beginnen! Mathieu gaat over Tom, over Corné van Kessel én Eli Iserbyt en zit zo binnen de korste keren weer aan de kop van de wedstrijd. Toon Aerts ziet het gebeuren en schuift ook op naar de 2de plaats. Maar Mathieu is nu ontketend en rijdt weg van Toon en de rest...
  Derde ronde en Mathieu heeft 8 seconden voorsprong op Toon Aerts, Eli Iserbyt en Corné van Kessel. Tom volgt wat verder in een groepje met Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Jens Adams, Kevin Pauwels en Michael Boros, strijdend voor de 6de plaats. Of meer, want ze komen dicht bij de andere achtervolgers! Uit de achtergrond komt ook Michael Vanthourenhout bij het groepje met onzen Tom aansluiten.
  Vierde ronde en de voorsprong van Mathieu is al 20 seconden op Toon Aerts. Eli Iserbyt en Corné van Kessel houden nog altijd zijn wiel. Op slechts 7 seconden daarna volgt de groep met onzen Tom, die nu als 9de doorkomt, maar in de groep opschuift naar de tweede plek. Het is Laurens Sweeck die het tempo daar aangeeft. Op kop krijgt Mathieu het even lastig op de dirt-jumps die in het parcours opgenomen zijn, maar op een wonderbaarlijke manier blijft hij toch recht! Achter hem rijdt Laurens Sweeck weg uit het groepje met onzen Tom, naar de groep voor hem met Toon Aerts, Iserbyt en van Kessel, op zoek naar een podiumplaats. Net op dat moment versnelt Toon Aerts, hij moet wel!
  Vijfde ronde en de voorsprong van Mathieu is door de inspanning van Toon én door een lekke band bij Mathieu teruggebracht tot 15 seconden. Toon moet wel nog altijd de andere crossers in zijn wiel dulden. In de groep van Tom, lost Lars van der Haar... Tom komt als 7de door op slechts 30 seconden. Op de dirt-jumps zijn alle acht de crossers op kop nog in één beeld te vangen!
  Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu is opgelopen tot 24 seconden! Toon's leidersplaats in de DVV-Trofee komt in gevaar! Tom komt in de groep, waar Kevin Pauwels het tempo aangeeft, door op 37 seconden. Op kop gaat Mathieu nu echt vollen bak door! Hij ruikt zijn kans. Tom rijdt ondertussen ook verder weg van Lars van der Haar, die net achter hem staat in het klassement. Ook Toon Aerts zet nu de gas volledig open. Kan hij net als in Loenhout zijn leidersplaats nog veiligstellen? Er vallen gaten, ook bij de achtervolgers, waar nu diesel Kevin Pauwels wegrijdt van de rest.
  Zevende en laatste ronde en bij het ingaan heeft Mathieu precies 26 seconden voorsprong op Toon Aerts, die nu de anderen van zich heeft afgeschud. Dat wordt een volle ronde man tegen man! Maar Mathieu is duidelijk de sterkste en loopt nog 8 seconden verder uit op Toon Aerts! Tom houdt ook vol en spurt tegen Thomas Pidcock naar een mooie 7de plaats.
  Na een spectaculaire wedstrijd slagen zowel Mathieu als Tom in hun opzet: Mathieu wordt leider in het klassement van de DVV-Trofee en Tom verstevigt zijn 5de plaats!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 55'30"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 34"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 49"
  4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 55"
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 57"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 57"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'08"
  8. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 1'10"
  9. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'31"
  10. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'42"

  30/12: Tom 13de in de avondcross in Diegem!


  Avondcross in Diegem, ondertussen een echte klassieker in de week tussen Kerst en Nieuwjaar. De 6de wedstrijd in de Superprestige, waarin Mathieu van der Poel soeverein aan kop staat in het klassement, aangezien hij de voorbije vijf wedstrijden allemaal won. Kan hij hier vandaag opnieuw winnen, dan zou dat de 5de keer op rij zijn in Diegem. Voor onzen Tom een lastige wedstrijd vandaag, te veel lange rechte stukken zonder hindernissen waar het op enkel op kracht aankomt. Hij probeert zijn 5de plaats in het klassement te behouden.
  Tom start op de 2de rij, achter Quinten Hermans en Daan Soete en is behoorlijk goed mee weg. Als 10de duikt hij het veld in. De kopstart is voor Lars van der Haar. Veel minder goed weg zijn zowel Mathieu van der Poel, 15de, en Wout Van Aert, 22ste. Op kop legt Lars niet meteen een moordend tempo op, daar is deze cross te zwaar voor. Maar, Toon Aerts kan zich niet bedwingen en trekt wél door! Even pakt hij een klein gaatje, maar de rest rijdt het onder impuls van Laurens Sweeck snel weer dicht. Ondertussen is Mathieu al op geschoven naar de 8ste plaats. Tom gaat nog altijd goed mee in het lange lint, op 10de plaats. kan hij net als gisteren in Loenhout snel opschuiven?
  Tweede ronde en Toon Aerts blijft aan de leiding. Tom komt door als 10de op slechts 8 seconden. Daar is de gevaarlijke schuine kant, Toon gaat langs boven, Laurens Sweeck langs onder en het is die laatste die na de scherpe bocht de kop overneemt. Meteen geeft Laurens er een ruk aan. Wout Van Aert volgt nog altijd ver in het pak op 18 seconden. Op kop wordt het gaatje snel terug dichtgereden en we krijgen een kopgroep van acht crossers, mét Mathieu van der Poel, maar zonder onzen Tom. Die volgt op korte afstand samen met Joris Nieuwenhuis. In de zandbak gaat Michael Vanthourenhout op kop en achter hem rijdt Laurens Sweeck zich vast. Mathieu van der Poel gaat er snel over, maar Michael is de pijp uit! Ondertussen springt onzen Tom schitterend over de balkjes en hij sluit terug aan!
  Derde ronde en Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel hebben 4 seconden op de eerste achtervolger, Toon Aerts. Laurens Sweeck komt als 4de door op 7s seconden, onzen Tom nog altijd als 10de, nu op 17 seconden. Vooraan gaat Mathieu nu naar de kop en meteen jaagt hij het tempo omhoog. Michael klampt aan... Daar is die gevaarlijke schuine kant weer, de koplopers gaan er goed door, maar in de achtergrond rijdt Wout Van Aert zich opnieuw vast. En onzen Tom, die houdt van deze hindernis en gaat er het vlotst van allemaal door! Even moet Tom weer lossen bij de achtervolgers, maar na de zandbak kan hij opnieuw terug aansluiten. Daar is net van tevoren Mathieu vlot doorgegaan, terwijl Michael Vanthourenhout zich vastreed. Mathieu alleen...
  Vierde ronde en Mathieu heeft direct 4 seconden voorsprong. Achter Michael Vanthourenhout volgt nu Lars van der Haar als 3de, hij wacht niet op zijn ploegmaat Toon Aerts. Tom komt wat later door in een grote groep, op 30 seconden. Oeps, op kop rijdt Mathieu pal op een steward die op het parcours staat! Recht met zijn hoofd ertegen! Hij pakt recht naar zijn nek. Au, dat doet pijn! Maar meteen terug op de fiets, en op zoek naar Michael Vanthourenhout die hem voorbij gevlamd is!
  Vijfde ronde en als snel zit Mathieu terug in het wiel van Michael Vanthourenhout. Daar moet hij duidelijk even bekomen van zijn botsing. Ondertussen is bij de achtervolgers Wout Van Aert op kop gekomen. Eindelijk is de Wereldkampioen in zijn ritme gekomen. Tom is wat teruggevallen en komt door op de 14de plaats, achter Joris Nieuwenhuis en Gianni Vermeersch. Achter Tom een groot gat. Mathieu heeft ondertussen zijn ritme teruggevonden en zet Michael onder druk. Als die zich op nieuw vastrijdt in de zandbak, heeft Mathieu snel terug 7 seconden voorsprong.
  Zesde ronde en het is duidelijk dat Michael Vanthourenhout zich nog niet gewonnen geeft. Hij blijft op een kleine 10 seconden van Mathieu! Lars blijft knap p de 3de plaats, maar voelt Wout Van Aert achter zich komen. En die brengt ook Toon Aerts met zich mee. Lang duurt het niet of die twee grote motors sluiten aan bij Lars van der Haar. Tom kan in de achtergrond even opschuiven naar de 12de plaats, maar is snel daarna opnieuw 14de. Het is hier duidelijk zijn dagje niet.
  Zevende ronde en Mathieu is iets verder weggereden. Michael Vanthourenhout volg nu op 12 seconden. En die lijkt zeker te worden van zijn 2de plaats, de rest volgt pas 35 seconden later. Daar strijden Wout Van Aert en twee Telenet Fidea Lions voor de derde podiumplaats. Wout Van Aert zet druk! Oeps, op de balkjes gaat Tim Merlier, net voor onzen Tom, zwaar onderuit en valt recht met zijn ribbenkast op de tweede balk! Tim blijft op de grond liggen... Gelukkig staat hij even later toch weer op, maar duidelijk met veel pijn. Einde cross voor Tim Merlier, hopelijk niet einde seizoen! Wat een incidenten in deze cross!
  Achtste ronde en Mathieu heeft nu 17 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout. Wout Van Aert volgt op 55 seconden, met nog altijd Toon en Lars in zijn wiel. Door de pech van Tim Merlier is onzen Tom op de 13de plaats gekomen, en daar zal hij blijven, achter hem de grote leegte, en 20 seconden voor hem Gianni Vermeersch. Een kleine minuut voor hem rijdt Toon Aerts nu weg van Wout Van Aert en Lars van der Haar! En Toon trapt door, op weg naar de 3de podiumplaats!
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar zijn 20ste zege van dit seizoen! Proficiat Mathieu! Michael Vanthourenhout en Toon Aerts vullen de andere podiumplaatsen. Door zijn knappe prestatie blijft Mathieu met het maximum van de punten aan de leiding in het klassement van de Superprestige. Door Tom's mindere dag moet hij nu maar liefst drie andere crossers naast zich dulden op de 5de plaats. Dat wordt nog spannend in dit klassement!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u03'56"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 14"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 39"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 43"
  5. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 56"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 1'05"
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'12"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'22"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'29"
  10. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'34"

  28/12: Tom knap 5de in de Azencross in Loenhout!


  Azencross in Loenhout, dat is de 5de wedstrijd in de DVV-Trofee. Na de twee voorbije Wereldbekercrossen waarin Tom heel wat pech had, hoopt hij hier vandaag op een parcours dat hem goed ligt, nog eens een goede uitslag te rijden, als was het maar om zijn mooie klassement te kunnen verdedigen. De supporters zijn alvast in grote getale op post om Tom aan te moedigen. Anders dan andere jaren ligt het parcours in Loenhout er zo goed als droog bij, de crossers kunnen overal rijden. Dat belooft opnieuw een snelle cross te worden.
  Tom start op de 2de rij vandaag, achter Corné van Kessel en Mathieu van der Poel. Die laatste komt het snelst uit de startblokken en draait als eerste het veld in. Tom is ook goed mee weg, en gaat als 7de mee in het lange lint. Maar al snel, boven op de brug voor de feesttent, rukt Tom op naar de 5de plaats! Hij heeft er duidelijk zin in vandaag. Terug op de brug showt Toon Aerts, maar even later moet hij de materiaalpost in voor een andere fiets. Mathieu van der Poel wacht niet en trekt meteen stevig door op kop. Vier crossers, met Wout Van Aert, proberen nog even zijn wiel te houden. Tom volgt op enkele meters van dat viertal. Maar Mathieu gaat er meteen met de beuk in en de anderen komen er niet meer bij. Bij het einde van deze ronde heeft de snelle Nederlander al een heel wasbord voorsprong.
  Tweede ronde en de voorsprong van Mathieu is 10 seconden. Achter hem een grote groep crossers, met op kop Wout Van Aert, en wat verder onzen Tom! Oeps, even gaat Mathieu in een gladde bocht onderuit. Maar snel terug in het zadel en terug de gas open! Achter hem sprint Toon Aerts nu al voor de boni-seconden. Daarbij gaan de 15 seconden naar Mathieu, Toon pakt er nog 10 en de resterende 5 seconden zijn voor Michael Vanthourenhout. Mathieu nadert zo 5 seconden dichter in de stand op Toon Aerts. Nog 52 seconden scheiden Mathieu van de 1ste plaats in dit klassement! Meteen het signaal voor Toon Aerst om de gashendel open te draaien. Mathieu is nog niet gewonnen, dat is duidelijk.
  Derde ronde en Mathieu heeft nog 8 seconden voorsprong op de achtervolgers. Die zijn door het gebeuk van Toon Aerts ondertussen gereduceerd tot zes crossers, mét onzen Tom! De anderen zijn Wout Van Aert, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Tim Merlier. Kortom, zes Belgen op jacht naar één Nederlander die op kop rijdt. En die zes Belgen komen allemaal uit andere ploegen! Het is nu Michael Vanthourenhout die het tempo aangeeft. En dat is een hoog tempo! Tom klampt aan... Achter hem worden de gaten groter!
  Vierde ronde en het beeld van de cross blijft hetzelfde. Mathieu soeverein op kop met 17 seconden voorsprong en technisch superieur, zeker in de talrijke bochten op dit parcours. Achter hem de zes Belgen, met onzen Tom als laatste. Tot Wout Van Aert ook in de materiaalpost moet, en Tom kan zo een plaatsje opschuiven. Het gaat nu echt heel hard! Laurens Sweeck heeft nu de kop bij de achtervolgers overgenomen. Tom volgt goed en laat begaan, hij moet niet rijden natuurlijk met zijn ploegmaat Mathieu op kop.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft ondertussen zijn voorsprong vergroot tot 22 seconden. Op de hellende finishstrook op de Brechtseweg schuift Tom op en als 3de duikt hij terug het veld in, in het wiel van Wout Van Aert. Wout gaat hard, Laurens Sweeck moet achteraan een paar meters laten. Even pakt Toon Aerts over, maar dan is het weer aan Wout. Tom gaat goed mee!
  Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu is nu al 29 seconden. Tom zet zich terug achteraan in het groepje achtervolgers. Het is nu Toon Aerts die jaagt, want hij zit zijn 1ste plaats in het klassement bedreigd. Maar opnieuw blijft Toon niet lang aan kop en het terug Wout die overpakt.
  Zevende ronde en Mathieu heeft nu al 42 seconden voorsprong! Met de boni-seconden erbij komt hij nu wel héél dicht in de buurt van Toon Aerts in het klassement! Tom gaat op de Brechtseweg aan kop van de achtervolgers, maar de anderen zien het gevaar, die zou wel eens kunnen afstoppen. Michael Vanthourenhout pakt snel over. En dan opnieuw Toon Aerts, die duidelijk onder druk staat. Onder al dat geweld blijft Tom knap overeind. Anderen vergaat het minder goed. Laurens Sweeck heeft tot twee keer last met zijn ketting en wordt teruggeslagen. Tim Merlier lost simpelweg en als hij even later ook nog eens onderuit gaat aan de gracht, komt hij bij de tweede groep achtervolgers.
  Achtste ronde en we hebben nog vier achtervolgers op Mathieu van der Poel, mét daarbij onzen Tom! Die rijdt een sterke cross vandaag! Toon Aerts doet er alles aan om zijn 1ste plek in het klassement te behouden! Tom klampt aan! Spannend!
  Negende en laatste ronde en bij het ingaan heeft Mathieu 51 seconden voorsprong! Nog 1 seconde meer, en hij wordt leider in het klassement van de DVV-Trofee! De speakers roepen het rond. Toon Aerts hoort het en draait nog één keer de gas helemaal open! Tom, lang podiumrijp in deze snelle cross, moet nu lossen. Toon rijdt samen met Wout van de anderen weg en zij sprinten voor de resterende podiumplaatsen. Daarbij is Wout de snelste. Tom bolt 10 seconden later als 5de over de meet. Knap Tom!
  En wat meer is, door zijn sterke wedstrijd waarin hij meer dan een minuut sneller finishte dan Lars van der Haar, wipt hij over Lars naar de 5de plaats in het klassement van de DVV-Trofee! En Toon, die kon door zijn ultieme inspanning in de laatste ronde net zijn leidersplaats in dit klassement behouden. Hoe lang nog?

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'51"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 40"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 41"
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 49"
  5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 52"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'00"
  7. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'00"
  8. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'07"
  9. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 1'17"
  10. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'22"

  26/12: Tom 19de in de Wereldbeker-cross in Zolder!


  Drie dagen na de loodzware cross in Namen opnieuw cross op topniveau in de Wereldbeker op het circuit van Ter Lamen in Heusden-Zolder. Door het vriesweer, hier op de Limburgse zandgrond nog steviger dan in de rest van het land, ligt het parcours er droog en supersnel bij. Dat worden hier weer rondjes van 28km/u. Heel anders dan in Namen. En, vandaag ook aan de start, 3-voudig Wereldkampioen in de cross, Zdenek Stybar! Hij rijdt dit seizoen vier crossen (ook nog Loenhout, Diegem en Baal) ter voorbereiding op zijn komende wegseizoen.
  Tom start opnieuw op de 3de rij achter zijn ploegmaat en topfavoriet Mathieu van der Poel en Jens Adams. Kopstart is vandaag voor Quinten Hermans, die na ziekte terugkeert, onmiddellijk gevolgd door Wout Van Aert. Mathieu van der Poel schuift pas als 8ste mee en onzen Tom raakt niet snel genoeg uit het gewroet en gaat pas als 20ste het veld in, op 7 seconden. Op kop gaat Quinten meteen héél hard, er vallen nu al kleine gaatjes. Oeps, Wout Van Aert moet wisselen, nu al lek achteraan, en valt terug naar de 16de plaats. Tom is nog niet kunnen opschuiven, en zal dat in de rest van de cross ook niet kunnen. Even gaat het tempo op kop eruit en dat is het sein voor Michael Vanthourenhout om aan de boom te schuddden. En die kan ook hard rijden! Achter hem hapert Mathieu van der Poel even op een lastige helling, maar snel zit hij terug in het wiel.
  Tweede ronde en Tom komt door als 22ste op een kleine halve minuut van de leider in de cross, nog altijd Michael Vanthourenhout. Hij voelt Zdenek Stybar, gestart op de 9de rij, al in zijn rug komen. Vooraan pakt nu Toon Aerts over. Mathieu van der Poel bekijkt het vanop de 2de rij, achteraan in de kopgroep van zes crossers. Toon Aerts zet druk, maar desondanks komt Wout Van Aert toch terug dichter, na zijn lekke band in de vorige ronde.
  Derde ronde en Toon Aerts blijft alles geven, met Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel op zijn wiel. De rest, dat zijn de verrassende eerstejaars Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar, laat een gaatje en Wout Van Aert komt door als 6de op 9 seconden. Vooraan pakt Michael Vanthourenhout nu opnieuw over en de kloofjes worden terug groter. Als Wout Van Aert daarachter terug dichter komt, voelt Mathieu zijn moment gekomen: Voor het eerst naar de kop, stevig doortrekken en meteen een gaatje van 8 seconden! Dat noemen ze aanvallen! Mathieu is alleen en kan zijn gang gaan, dat wil zeggen: een kilometer per uur sneller rijden dan al de rest en super rondetijden neerzetten om zo zijn voorsprong uit te breiden!
  Vierde ronde en achter Mathieu ontspint zich nu al de strijd voor de 2de plaats. Wout Van Aert doet er alles aan om terug bij Toon Aerts te komen, maar dat kost moeite. Ondertussen is Tom in de achtergrond even opgeschoven naar de 18de plaats, over Jens Adams en Sieben Wouters. Zdenek Stybar komt als 23ste door, knap!
  Vijfde ronde en de voorsprong van Mathieu op een jagende Michael Vanthourenhout is nu 13 seconden. Wout Van Aert volgt met Joris Nieuwenhuis, Toon Aerts en Quinten Hermans op 24 seconden. Oeps, Michael Vanthourenthout maakt een stevige val! Gevolgd: Mathieu rijdt verder weg en Wout komt terug dichter bij de 2de plaats. Even later heeft Michael opnieuw pech, ketting eraf en kapot en lopen. De post is nog ver en een pak crossers gaat erover. Wat een pech!
  Zesde ronde en Mathieu van der Poel heeft 31 seconden voorsprong op een nu ontketende Wout Van Aert. Die moet nog even de andere crossers in zijn wiel dulden, maar lang zal dat niet meer duren. Achterin maakt Tom nu een schuiver, en hij valt terug tot de 21ste plaats, àchter Zdenek Stybar! Vooraan valt Joris Nieuwenhuis nu aan, weliswaar voor de 2de plaats, maar toch knap! Wout Van Aert moet alle zeilen bijzetten om zijn wiel te houden.
  Zevende ronde en Mathieu behaalt zijn maximale voorsprong van 32 seconden. Achter hem kan Wout Van Aert even Toon Aerts lossen, maar die sluit snel weer terug aan. Wat verder neemt Kevin Pauwels zijn jongere ploegmaat Michael Vanthourenhout op sleeptouw, die is terug opgerukt naar de 14de plaats.
  Achtste ronde en de voorsprong van Mathieu is geslonken tot 22 seconden. Wout Van Aert is nu helemaal op stoom gekomen, en ruikt zijn kans! Maar de speakers doen ook hun werk, en Mathieu zet vooraan de gas terug helemaal open. Iedereen rijdt nu alleen rond, de cross is helemaal in z'n plooi gevallen.
  Negende en laatste ronde, en Mathieu moet nog stevig doorgaan om zijn zege veilig te stellen, heel anders dan in de vorige crossen. Als Wout Van Aert echter uitschuift op de trappen, is de 18de zege van het seizoen binnen. Op 20 gereden crossen, dat noemen wij een grootste onderscheiding! Op 2'42" van de winnaar bolt onzen Tom als 19de over de finish. Finaal is hij terug over Zdenek Stybar en Michael Boros gegaan. Geen mooie uitslag, maar toch al 11 plaatsen beter dan in Namen. In het klassement van de Wereldbeker blijf onzen Tom net 12de. Toon Aerts kan ook net zijn 1ste plaats behouden, maar het wordt spannend aan de top. Zowel Wout Van Aert als Mathieu van der Poel rukken op...

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'49"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 16"
  3. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 29"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 35"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 35"
  6. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 55"
  7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'03"
  8. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'07"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'10"
  10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'17"

  23/12: Tom na een rotstart 30ste op de Citadel van Namen!


  Cross op de Citadel van Namen, de 6de wedstrijd in de Wereldbeker. Een loodzware cross met veel modder, schuine kanten en klimmen op de Citadel! Voor Toon Aerts, leider in het klassement van de Wereldbeker een kans om zijn positie te verstevigen, of een risico om die te verliezen, wie zal het zeggen? Voor onzen Tom hopelijk een bevestiging van zijn goede vorm in de voorbije weken en een kans om in de Top 10 van dit belangrijke klassement te komen.
  Tom start op de 3de rij, geen luxe in deze cross, en verzeilt diep in het pak na de start. Laurens Sweeck is het snelste weg. Mathieu van der Poel attent op de 3de plek. Wout Van Aert is net als Tom slecht weg komt pas als 17de door. Laurens Sweeck gaat op kop als een bezetene te keer en pakt meteen een gaatje. Mathieu ziet het gevaar en gaat er achteraan. Ondertussen zit onzen Tom hélemaal achteraan, op de 49ste plaats... Dat wordt opnieuw achtervolgen en inhalen, een hele cross lang! Vooraan heeft Toon Aerts zich in het wiel van Mathieu van der Poel genesteld, in een kopgroep van zes crossers, met ook Kevin Pauwels.
  Tweede ronde en Toon Aerts, Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout hebben 4 seconden gepakt op de rest van de kopgroep. Tom vecht ondertussen achterin voor elke plaats. Op kop haalt Mathieu een kunststukje uit zijn zak op de schuine kant en hij gaat over Toon Aerts naar de kop van de wedstrijd! Ondertussen is Wout Van Aert tot in het wiel van Kevin Pauwels gekomen, op de 6de plaats. Maar Mathieu wacht niet op kop, en rijdt Toon Aerts op de hellingen uit zijn wiel! Sprintend bergop. Kan hij dat volhouden? Michael Vanthourenhout volgt als 3de en voelt een ontketende Wout Van Aert in zijn rug komen. Tom schuift ondertussen op naar de 43ste plek...
  Derde ronde en Mathieu heeft 8 seconden op Toon Aerts, 16 op Michael Vanthourenhout en 22 op Wout Van Aert. Dat wordt nog spannend voor de podiumplaatsen. Terwijl Mathieu acrobatisch over de schuine kant gaat, gaat Toon Aerts onderuit. Meteen zitten Michael en Wout op zijn wiel. Corné van Kessel volgt als 5de op kleine afstand, met Kevin Pauwels in zijn wiel. Tom haalt opnieuw een pak crossers in en komt in het bos door als 35ste. Komaan Tom, niet opgeven!
  Vierde ronde en Mathieu heeft zijn voorsprong vergroot, tot een halve minuut! Bij de achtervolgers moet Toon Aerts nog bekomen van zijn val en laat een klein gaatje op Wout en Michael. Even later lost die laatste ook en kan Wout Van Aert alleen op zoek naar zijn rivaal op kop, Mathieu van der Poel. Die rijdt zijn eigen tempo en houdt de voorsprong op een halve minuut. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 29ste plaats. Goed Tom!
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 33 seconden op Wout Van Aert. Ze rijden quasi even snel. Toon Aerts is over Michael Vanthourenhout, die lek reed, naar de 3de plaats gegaan. Het spektakel neemt toe in deze cross, geen wit meer te zien op de truien, de gezichten ook pekzwart, en schuiven, glibberen, en voor sommigen onderuit gaan. Wat een cross! Mathieu blijft de bergen oprammen, hij verachtert nog niet, integendeel!
  Zesde ronde en Mathieu duikt opnieuw helemaal alleen de modder in. Van de rest geen spoor. Wout Van Aert volgt al op 38 seconden. Toon Aerts lijkt naar de 3de plaats te rijden, op 1'16", maar voelt een verrassende Joris Nieuwenhuis in zijn rug komen. Die brengt ook Kevin Pauwels en Corné van Kessel met zich mee. Tom consolideert even rond de 28ste plaats. Op het einde nog eens uithalen? Op kop lijkt Mathieu wat moeizamer door de modder te gaan, maar dat is zo bij iedereen op dit moment in de cross. De vermoeidheid begint te spelen. Joris Nieuwenhuis is op het wiel van Toon Aerts gekomen. Ook Michael Vanthourenhout komt kort en ook Kevin Pauwels sluit aan. Tom begint ook foutjes te maken en gaat in een scherpe bocht stevig onderuit, bats tegen de camera!
  Zevende ronde en Mathieu heeft 43 seconden op Wout Van Aert. Met nog 20 minuten cross lijkt de winnaar al vast te staan. Voor de 3de plaats is er nog stevige strijd. Joris Nieuwenhuis zet zowaar Toon Aerts onder druk! Michael Vanthourenhotu maakt ook nog kans op het podium. Kevin Pauwels is nu definitief gelost. Tom lijkt na zijn val te berusten op de 28ste plaats.
  Achtste en voorlaatste ronde en de voorsprong is opgelopen tot 55 seconden! Toon Aerts volgt al op 1'45" en heeft Nieuwenhuis en Vanthourenhout van zich afgeslagen. Tom rijdt nog altijd als 28ste rond, om meer dan 5 minuten van zijn ploegmaat op kop, Mathieu van der Poel.
  Negende en laatste ronde en Mathieu kan beginnen consolideren. Onbedreigd rijdt hij naar zijn 17de zege van het seizoen! En wat een zege! Van alle crossers maakte hij de minste foutjes en reed hij het sneltste. Wie kan hem nog kloppen? Door zijn knalprestatie rukt hij op van de 7de naar de 3de plaats in het klassement van de Wereldbeker. De eindzege zit er nog altijd in. Wout Van Aert en Toon Aerts mogen mee op het podium. De rest finisht op meer dan twee minuten. En onzen Tom, die wordt na een rotstart uiteindelijk 30ste. Meer zat er niet in.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u03'32"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 1'04"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'50"
  4. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'02"
  5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 2'21"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 3'23"
  7. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 3'30"
  8. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'38"
  9. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 3'41"
  10. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 3'50"

  22/12: Tom finisht op het podium: 3de in de Waaslandcross in Sint-Niklaas!


  Waaslandcross in Sint-Niklaas, in Domein De Ster, een cross naar Tom's hart, die hij in 2016 nog won. Het parcours ligt er na een nacht stevige regen drassig bij. Nochtans is dit een zandcross, maar veel moet er niet gelopen worden.
  Tom start op de 1ste rij helemaal links en is meteen goed weg. Met stevige lendenrukken gaat hij als 1ste het veld in! Daan Soete als 2de, Mathieu van der Poel als 3de. Daar is het muurtje op parcours en Tom springt er vlot over! Op de zandstrook langs het water pakt Daan Soete over, maar op een schuine kant kiest Tom het paadje boven terwijl de rest onderdoor gaat, en Tom zit weer op kop! Oeps, Mathieu rijdt tegen een paaltje en wordt teruggeslagen naar de 7de plaats.
  Tweede ronde en we hebben een grote kopgroep van een tiental crossers, mét onzen Tom. De rest hinkt al achter de feiten aan. Het is nu Quinten Hermans die het tempo aangeeft. Schuine kant en Tom gaat weer langs de bovenkant, met Mathieu in zijn wiel en schuift zo terug op naar de kop, in het wiel van Quinten Hermans.
  Derde ronde en we hebben vijf koplopers, onzen Tom en Mathieu, Quinten Hermans, Daan Soete en Dieter Vanthourenhout. Op enkele meters volgt Tom Pidcock. Tom rijdt knappe lijnen en blijft op het wiel van Quinten Hermans. Die gaat hard door!
  Vierde van in totaal elf rondes! Dit wordt een lange cross. Tom Pidcock komt aansluiten bij de kopgroep en brengt nog een paar andere crossers mee. Mathieu blijft in het wiel van onzen Tom en wacht nog af. Strandstrook en Mathieu rukt op naar de 2de plaats, in het wiel van Quinten Hermans die nog altijd de kop doet. Tom rijdt op een strategische 4de plaats rond, in het wiel van Daan Soete. Even een hapering in het zand en Tom moet een gaatje terug dichtrijden. Mathieu gaat nu aan kop, maar drijft het tempo nog niet op. Daar zijn de heuveltjes en Mathieu trekt de gas open! Meteen enkele meters op Quinten Hermans. Die twijfelt, volgen of zich laten terugzakken in de achtervolgende groep. Hermans kiest voor het eerste...
  Vijfde ronde en Mathieu en Quinten hebben een paar meters op de eerste achtervolgers, waarbij onzen Tom. Die rijdt het gaatje snel terug dicht. Aan de balkjes plaatst Mathieu zijn tweede tempoversnelling en opnieuw reageert Quinten Hermans als eerste. Hij komt wel niet meteen op het wiel van Mathieu. Die trekt nog eens door in de zandstrook en pakt tien meter. Tom schuift achter hem op naar de 3de plaats, naar het wiel van Quinten Hermans. Voor hem is Mathieu bevrijd en rijdt verder weg. Achter Tom worden de gaten groter.
  Zesde ronde en Tom komt als 3de door op 4 seconden van Mathieu. Even doortrekken en Tom zit terug bij de kop van de wedstrijd, achter Mathieu van der Poel. Quinten Hermans doet nog een keer de kop. Rijdt daar het podium al rond? Het is nog lang! Quinten Hermans prikt, en de twee Corendon-Circus crossers volgen attent. Hun voorsprong groeit! Mathieu drijft het tempo opnieuw op en pakt enkele meters. Tom laat natuurlijk Quinten Hermans het werk doen. Even een foutje van Mathieu op de heuveltjes en Quinten en Tom komen opnieuw dichter.
  Zevende ronde en Mathieu heeft 2 seconden op Quinten en onzen Tom. De vierde crossers, Dieter Vanthourenhout volgt op een halve minuut. Mathieu houdt nu niet meer in en rijdt opnieuw verder weg. Tom moet alles geven om het wiel van Quinten Hermans te houden, want die wil nog terug naar de kop. Langs het water en Mathieu heeft 5 seconden op Quinten Hermans, onzen Tom volgt op 9 seconden. De verschillen worden groter, op de harde tussenstrook moet Tom al 16 seconden goedmaken. Komaan Tom!
  Achtste ronde en Mathieu heeft 7 seconden op Quinten Hermans. Tom volgt als 3de op 21 seconden. Hij legt zich nog eens plat want achter hem komt Dieter Vanthourenhout door op 38 seconden, met Tom Pidcock in zijn wiel. Mathieu heeft nu zijn tempo gevonden en begint zijn trainingsrit voor morgen in Namen. Quinten Hermans geeft zich echter nog niet gewonnen en volgt nog altijd op 8 seconden. Mathieu mag geen foutje maken. Achter die twee zet Tom alle zeilen bij, Tom Pidcock heeft immers achter hem de aanval ingezet.
  Negende ronde en Quinten Hermans heeft 10 seconden acherstand op Mathieu. Tom volgt op 33 seconden en Pidcock op 39 seconden. Wacht Tom? Neen, hij blijft hard gaan en houdt Pidcock voorlopig nog van zich af, op 9 seconden.
  Tiende ronde en Mathieu heeft nu 19 seconden voorsprong. Tom nog altijd op de 3de plaats komt op 36 seconden door, Pidcock op 49 seconden. Mathieu begint nu al de show te verzorgen voor het goed opgekomen publiek. Iedereen rijdt nu zijn eigen tempo. En voor Tom is dat hoog genoeg om Pidcock af te houden. Die krijgt terug Dieter Vanthourenhout in zijn wiel.
  Elfde en laatste ronde en Mathieu kan consolideren. Quinten Hermans volgt op 21 seconden. Tom nog altijd op 36 seconden, hij rijdt dus even hard als Mathieu! Zonder foutjes of pech rijdt Tom naar zijn tweede podium van het seizoen! En Tom rijdt een sterke laatste ronde, hij komt zelfs nog in de buurt van Quinten Hermans!
  Tom na de wedstrijd: "Ik dacht, die twee anderen zijn beter, dus ik rijdt mijn eigen tempo. Maar Pidcock kwam nog sterk opzetten en zo heb ik de hele wedstrijd moeten blijven geven! Een goede training voor morgen. Heel blij met nog eens een podium!"

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u03'36"
  2. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 13"
  3. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 26"
  4. Thomas Pidcock (GBR; Mike Thielemans), op 42"
  5. Dieter Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 46"
  6. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'44"
  7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'28"
  8. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 2'59"
  9. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'20"
  10. Victor Vandebosch (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'58"

  16/12: Tom 9de in kuil van Zonhoven!


  Vijfde cross van de Superprestige in de kuil van Zonhoven. Het heeft hier gesneeuwd, dus beginnen de hartjes van de Tom-supporters sneller te slaan. Maar door de eerdere crossen bij junioren en vrouwen vandaag is er overal een paadje vrijgekomen. Veel single-track dus en slechts op enkele plaatsen mogelijk om in te halen.
  Tom start op de 2de rij, achter Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck en is meteen goed mee weg in het wiel van Mathieu. Als 5de duikt hij het veld in. Het is Tim Merlier die de kopstart nam, maar al snel leidt David van der Poel zijn broer Mathieu naar de kop van de koers. Ook Tom haakt zijn wagentje aan, en na een paar stroken hebben we drie Corendon-Circus crossers op kop! Wow! Ze gaan hard, want meteen wordt al een gaatje op de rest geslagen. Boven aan de kuil zet Tom even voetje aan de grond, de rest achter hem stokt, en voor hem rijden de twee van der Poel's enkele meters weg. Wat een ploegenspel! Mathieu ziet zijn kans en versnelt! Tom en David laten met plezier het gaatje vallen. De andere crossers komen terug bij hen aansluiten. Maar het is wel Mathieu die op kop meteen een grote voorsprong neemt!
  Tweede ronde en Mathieu heeft nu al 21 seconden voorsprong op de eerste achtervolgende groep, met onzen Tom! Daar duikt hij alweer de kuil in en rijdt bijna helemaal tot boven! Terwijl begint de rest aan de afdaling. Mathieu gaat hard, héél hard! Tom verliest een paar plaatsen in de achtervolgende groep en komt als 6de door. Het is nu Toon Aerts die het pak leidt en hij gaat ook stevig door. Alleen Wout Van Aert, Lars van der Haar en Jens Adams kunnen aansluiten.
  Derde ronde en onzen Tom komt als 8ste door, met een heel pak crossers in zijn rug. Wout van Aert zet zich nu aan de kop van de achtervolgers. Lars en Toon kunnen met hem mee, de rest laat een gaatje. De verschillen worden nu al groot, maar dat is niet belangrijk in deze cross, alleen de plaatsen en punten tellen. Mathieu verzwakt niet op kop, integendeel, zijn voorsprong is al 38 seconden op Wout Van Aert.
  Vierde ronde en wat Wout Van Aert op kop van de eerste achtervolgende groep ook probeert, hij komt geen meter dichter. De voorsprong groeit naar 41 seconden! Tom komt nu als 9de door in een grote groep op exact 1 minuut.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft nu de cross al bijna gewonnen! Zijn voorsprong is nog altijd 36 seconden op Wout Van Aert, die nu de andere achtervolgers losgeslagen heeft. Daarachter vallen ook gaten. Tom is teruggevallen tot de 11de plaats, in het wiel van Kevin Pauwels. In de kuil komt Toon Aerts terug bij Wout Van Aert aansluiten. De drie sterkste crossers van het moment rijden weer op kop. Daarachter wordt gestreden voor de andere ereplaatsen.
  Zesde ronde en de voorsprong is nu stabiel op 37 seconden. Tom is nog altijd 11de in een grote groep op meer dan anderhalve minuut. Komaan Tom, doorzetten! Achter hem maakt Quinten Hermans een stevige buiteling in de kuil. Die ziet even sterretjes.
  Zevende ronde en Mathieu heeft alles meer dan onder controle. Wout Van Aert en Toon Aerts leggen zich bij de feiten neer op 48 seconden. Lars van der Haar komt als 4de door, Michael Vanthourenhout als 5de. Tom rijdt nog steeds in het wiel van Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis op de 11de plaats.
  Achtste ronde en terwijl Mathieu al terug in het veld is, ronden de anderen de laatste bochten op het einde van het parcours. Een voorsprong van bijna een volle minuut! Wat een kampioen! De groep met onzen Tom neemt nu afstand van de andere crossers. De tweede schifting in de cross wordt gemaakt.
  Negende ronde en Wout Van Aert zet Toon Aerts onder druk. Weliswaar op een minuut achter Mathieu van der Poel, die als een metronoom en zonder enig foutje de rondes afhaspelt. Oeps, toch één foutje, even onderuit in een bocht, maar snel terug op de fiets en verder. In dezelfde bocht staat Toon Aerts even later ook stil, stukken aan de fiets. Dus wordt Wout Van Aert tweede in deze cross.
  Tiende en ereronde voor Mathieu van der Poel. Wat een kampioen! Wout komt alleen als 2de door op 40 seconden. Toon met een nieuwe fiets op 1'17". Achter hen strijden de anderen nog voor een goede plek en onzen Tom geeft nog een keer alles en wordt 9de. Net genoeg om zijn 5de plaats in het klassement van de Superprestige te behouden. Daarin leidt natuurlijk Mathieu van der Poel, met het maximum van de punten!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'33"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 43"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'35"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'03"
  5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'22"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'24"
  7. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'28"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 2'48"
  9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'53"
  10.Michael Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 3'09"

  15/12: Tom mooi 8ste in de Scheldecross in Antwerpen!


  Scheldecross in Antwerpen, de 4de wedstrijd van de DVV-trofee, op het strand van Sint-Anneke op de Linkeroever. Ondertussen een echte klassieker in de kalender en voor de meeste crossers de start van de tweede helft van het cross-seizoen. Veel van hen hebben twee of zelfs drie weken stage achter de rug in Spanje. Benieuwd wie daar het beste van terugkomt en of Wout Van Aert net als vorig seizoen een stap vooruit kan zetten en korter bij Mathieu van der Poel kan aansluiten, of zelfs winnen? Tom ging niet op stage en trainde tussen de wedstrijden door thuis. Hij verdedigt hier in het Scheldezand zijn knappe 6de plaats in het klassement van de DVV-trofee.
  Tom start op de 2de rij achter Lars van der Haar en Laurens Sweeck. Blitsstart van Mathieu maar het laat wel Toon Aerts als eerste het veld in duiken. Tom is redelijk weg en gaat als 10de het veld in. Hij probeert op de enkele plekken waar het kan op te schuiven. Op kop gaat het meteen héél hard. Toon Aerts, leider in het klassement, neemt iedereen op sleeptouw. Mathieu kort op het wiel met Michael Vanthourenhout achter zich. Lang wacht Mathieu niet, naast de Schelde gaat hij over Toon en meteen gaat het tempo omhoog! De rest hapt naar adem en probeert aan te klampen. Alleen Toon Aerts slaagt daarin, Michael Vanthourenhout laat een gaatje.
  Tweede ronde en Mathieu en Toon hebben 5 seconden op de eerste achtervolger: Wout Van Aert. Tom komt als 9de door op 23 seconden. Op kop wordt de spanning opgedreven, met de boni-seconden in het zicht. Toon Aerts pakt met een stevige inspanning de volle buit, Mathieu pakt 10 seconden. Achter die twee ook een duo: Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, op 9 seconden. Daarachter komt alles terug samen, en onzen Tom gaat stevig door in die groep. Op kop komen Wout en Michael terug bij Toon en Mathieu aansluiten! Even temporiseren?
  Derde ronde en met de koude wind in de neus hebben de vier koplopers 7 seconden op de eerste achervolger: Laurens Sweeck. Tom komt als 9de door, op een kleine halve minuut. Vooraan neemt Michael Vanthourenhout de kop, en hij zet de anderen onder druk! Wout Van Aert laat een klein gaatje. Laurens Sweeck komt korter en sluit aan bij de kop! Kort daarachter Corné van Kessel, Lars van der Haar, en onzen Tom! Op kop gaat Mathieu nu stevig door, met de finish in zicht. Sweeck lost opnieuw.
  Vierde ronde en Mathieu duikt met Wout Van Aert in zijn wiel het veld in. Tom volgt op 18 seconden als 8ste. Op kop geeft Mathieu nu volle gas, Wout laat enkele meters. Dat worden er tien, twaalf, twintig. Wout vraagt met de mond ver open Toon Aerts om over te pakken. Die zet alle zeilen bij en probeert terug naar Mathieu te rijden. Achter hen worden de gaten groter natuurlijk, Michael Vanthourenhout als 4de, Laurens Sweeck als 5de. De drie koplopers zijn nog in één shot te vangen. Alles is nog mogelijk. Lang geleden dat we zo'n spanning zagen in de cross. Maar lang duurt dat niet, na de zandstrook is de pijp even uit bij de achtervolgers. Mathieu rijdt verder weg.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 14 seconden op de eerste achtervolgers, waar nu Michael Vanthourenhout ook is komen aansluiten. Tom komt als 8ste door op 38 seconden met twee Nederlanders voor zich: Corné van Kessel en Lars van der Haar. Sterk Tom! Onder de boog is de voorsprong van Mathieu opgelopen tot 21 seconden. Is hij definitief weg? Achter hem komt nu ook Laurens Sweek terug, we hebben vier achtervolgers, met daarachter onzen Tom met de Telenet-Fidea-Nederlanders.
  Zesde ronde, bijna halfcross, want we rijden vandaag maar liefst 11 rondes! Mathieu heeft 26 seconden voorsprong op Wout, Michael en Toon. Laurens Sweeck kort daarachter. Tom, Lars en Corné komen door op 59 seconden en achter hen de grote leegte. Aan de tijdsboog kijkt Toon Aerts achterom: "Verlies ik hier het klassement?" lijkt hij te denken. Mathieu rijdt een halve minuut voor hem uit. En die laat niet na om de show voor het publiek te verzorgen! Waar het kan, springt hij als een hinde over de heuveltjes! Achter hem beginnen de anderen de eerste foutjes te maken. Het zand is voor iedereen lastig, behalve voor Mathieu.
  Zevende ronde en de voorsprong is opgelopen tot 42 seconden! Dat wordt nog spannend voor het klassement! Tom komt met zijn groepje door op 1'13". Kevin Pauwels volgt op een halve minuut als 9de. In Tom's groepje vindt Lars van der Haar zijn moment gekomen. Maar Tom laat hem niet wegrijden!
  Achtste ronde, wat gaat het snel in deze cross. Mathieu blijf gas geven, en heeft nog altijd 38 seconden op Wout Van Aert, die nu de anderen onder druk zet. Laurens Sweeck, al lang aan de rekker, lost nu definitief.
  Negende ronde en Mathieu met de armen plat op het stuur. Nog eens doorgeven en seconden pakken! En ja, hoor hij rijdt opnieuw verder weg: 41 seconden op Wout en Toon. Michael Vanthourenhout is nu ook gelost. Laurens Sweeck volgt al op een minuut. De tijdsverschillen zijn uitzonderlijk groot in deze zandcross. Vooraan blijft Mathieu van jetje geven, de stage heeft hem duidelijk deugd gedaan.
  Tiende en voorlaatste ronde en terwijl Mathieu terug het veld in duikt komen de anderen net uit de laatste zandstrook. De voorsprong is 52 seconden. Achter hem kleeft Wout Van Aert aan het wiel van Toon Aerts. Achter hen doet onzen Tom nog altijd mee voor de 6de plaats. Met de mond ver open komt hij door aan de finish in het wiel van Corné en Lars.
  Elfde en laatste ronde en de voorsprong is opgelopen tot meer dan een minuut! En Mathieu wil er nog wat bij doen, hij temporiseert niet. Ver achter hen zit onzen Tom nog altijd mooi het wiel van Corné en Lars. Wacht hij zijn moment af, in de laatste ronde? Helaas, dat zit er niet meer in. Het is Corné van Kessel die nog het meest over heeft en naar de 6de plaats sprint, voor Lars van der Haar. Na een sterke wedstrijd wordt onzen Tom mooie 8ste, weliswaar op bijna drie minuten van de winnaar, zijn ploegmaat Mathieu van der Poel.
  Mathieu komt door zijn supersterke wedstrijd tot op 57 seconden in het klassement van de DVV-trofee. Onzen Tom verstevigt daarin zijn 6de plaats.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 58'57"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 1'02"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'04"
  4. Michael Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'33"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'54"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'42"
  7. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'44"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'57"
  9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 3'46"
  10. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 3'47"

  9/12: Tom heeft een offday in de Druivencross in Overijse!


  Druivencross in Overijse, de jaarlijkse afspraak op de Tenotsberg op een prachtig klassiek parcours. De Moeder Aller Crossen volgens velen, het mooiste parcours van allemaal volgens anderen. Dit jaar de 81ste editie van deze oercross! In ieder geval onbegrijpelijk dat hier de toppers opnieuw niet aan de start komen. Zij verkiezen hun veilige stage in warmere oorden. Wel aan de start: Onzen Tom, Toon Aerts, Lars van der Haar en de gisteren nog zieke Michael Vanthourenhout, samen met de andere crossers die gisteren in Essen de cross maakten. Voor het eerst dit seizoen echte modder op een groot stuk van het parcours, waar het kiezen is tussen fietsen en lopen, en soms gewoon echt lopen. Voor de rest echter intervalcross hier, met voortdurend klimmen en dalen. Topfavoriet is Toon Aerts, die houdt van de modder en die hier zijn kracht kwijt kan. Onzen Tom, die heeft vooral plezier in dit parcours: "Lekker sporen in de modder trekken en eindelijk nog eens echte cross!"
  Start, Tom op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en Tim Merlier. Meteen de Tenotsberg op recht op de pedalen en dan de afdeling in het veld, Tom als 10de. Op kop is het meteen Toon Aerts die het tempo aangeeft. David van der Poel meteen op zijn wiel met Tim Merlier achter zich. Terug op het een stukje hard pakt David de kop over. Die voelt zich duidelijk goed vandaag. Tom daarentegen verliest enkele plaatsen en komt als 16de door. Op kop gaat David van der Poel hard door! Enkel Toon Aerts kan zijn wiel houden. Op enkele meters volgt Marcel Meisen met Corné van Kessel in zijn wiel.
  Tweede ronde en David en Toon hebben 5 seconden op Marcel Meisen. Op 30 seconden komt onzen Tom door met Kevin Pauwels in zijn wiel. Zij zitten ver, heel ver. Kunnen ze nog terugkomen? Het zal echter niet stilvallen op kop. Daar geeft nu Michael Vanthourenhout het tempo aan. Toon Aerts meteen op zijn wiel en die twee pakken een klein gaatje op de rest. Oeps, even een schuiver van Toon Aerts, maar snel sluit hij terug aan. Ver achter die twee komt onzen Tom als 17de door, vechtend tegen zichzelf. Vooraan sluit David van der Poel opnieuw bij de kop aan. Hij brengt in zijn spoor Corné van Kessel en Jim Aernouts mee.
  Derde ronde en we hebben drie koplopers, die er op de Tenotsberg snel zes worden. Tom rijdt nog altijd in de buurt van Kevin Pauwels op ruime afstand, rond de 15de plaats. Op kop valt Jim Aernouts en we hebben nog vier leiders: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, David van der Poel en Corné van Kessel. Als Toon op zijn beurt een slipper maakt sluit ook Marcel Meisen opnieuw aan, met Tim Merlier in zijn wiel. De foutjes bepalen hier mee de cross.
  Vierde ronde en als Toon Aerts op kop nog eens doortrekt moeten er opnieuw een paar crossers af, enkel Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel kunnen bij Toon aansluiten. David van der Poel volgt op enkele meters maar houdt de koplopers in het vizier. Achter die vier worden de gaten groter. Toon Aerts voelt zijn moment gekomen en versnelt nog een keer en meteen zit hij alleen op kop. Ploegmaat Corné van Kessel is de eerste achtervolger op 5 seconden.
  Vijfde ronde en we zijn halfkoers. Terwijl de mannen in de post alle zeilen bijzetten, rijdt Toon Aerts op kop verder weg. Achter hem klitten Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout en Marcel Meisen samen, maar ze komen niet terug dichter. De voorsprong van Toon Aerts is al een halve minuut.
  Zesde ronde en Toon Aerts lijkt nu al gewonnen spel te hebben. Op 40 seconden komen zijn eerste achtervolgers door, waar Marcel Meisen nu het tempo aangeeft. Terwijl Kevin Pauwels bij een terugvallende David van der Poel aansluit, blijft onzen Tom ver achterin de cross rondrijden.
  Zevende ronde en de voorsprong van Toon Aerts is nog altijd 35 seconden. Michael Vanthourenhout geeft nu wel vol gas en heeft de andere achtervolgers losgeslagen. Kevin Pauwels komt knap door als 7de in het wiel van Lars van der Haar, terwijl Daan Soete uit de cross stapt. De achervolgers van Toon Aerts beginnen door de vermoeidheid foutjes te maken en Michael Vanthourenhout lijkt op weg naar de 2de plaats.
  Achtste en laatste ronde en Toon Aerts rijdt zonder fout na een sterke wedstrijd naar een knappe zege. Achter hem is Kevin Pauwels na een slechte start nu al opgeschoven naar de 5de plaats, met Lars van der Haar in zijn wiel. En onzen Tom, die finisht na een offday als 13de op meer dan drie minuten.

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'44"
  2. Michael Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 28"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 47"
  4. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'06"
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 1'18"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'38"
  7. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 2'10"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'21"
  9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 2'32"
  10. David van der Poel (Corendon-Circus), op 2'44"

  8/12: Tom 5de in de Brico-cross in zijn Essen!


  Cross in Essen, Tom's eigen gemeente, en dus jaarlijkse afspraak voor alle supporters! En Tom, goed op dreef in de voorbije crossen, start hier vandaag met nummer 1! Na een hele dag regen gisteren ligt het parcours er al bij al nog droog bij. Slechts op één plaats een beetje modder. Het zal dus hard gaan.
  Start en Tim Merlier is het snelste weg. Van Tom eerst geen spoor... Hij heeft zijn start compleet gemist en gaat pas als 13de het veld in. Maar hij herstelt snel en gaat de eerste bochten door als 6de. Vooraan blijft Tim Merlier een hele ronde het tempo aangeven. Tom gebruikt zijn eerste cartouche en schuift op naar de 4de plaats.
  Tweede ronde en nadat even David van der Poel zijn neus aan het venster steekt, is het opnieuw Tim Merlier die op kop gaat. Het tempo gaat omhoog. Jim Aernouts zet zich in Tim's wiel. Tom volgt als 6de in het lange lint crossers. Daarin wordt gevochten voor de plaatsen! Even zakt Tom terug naar de 8ste plek. Aan de finish komt hij door als 10de in het wiel van Kevin Pauwels.
  Derde ronde en we hebben zeven koplopers, op korte afstand gevolgd door een groepje met onzen Tom. Bij die koplopers is het nu Jim Aernouts die de debatten leidt. Laurens Sweeck volgt gezwind in zijn wiel. Op kop gaat het blijkbaar niet hard genoeg want alles komt terug bij elkaar! Even toch, want opnieuw rijden een paar crossers weg van de rest: Jim Aernouts, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck en Daan Soete. De anderen met onzen Tom op de 11de plaats moeten een gaatje laten.
  Vierde ronde en de vier koplopers hebben 5 seconden voorsprong op de eerste achtervolger, David van der Poel. Kevin Pauwels volgt als 6de op 10 seconden. Vooraan gaat Laurens Sweek aan kop en het tempo schiet omhoog! Net op het moment dat David van der Poel komt aansluiten bij de koplopers rijdt vooraan Laurens Sweeck weg! En Tom, die zit te ver om te reageren, op de 10de plaats. Al snel heeft Laurens Sweeck 8 seconden voorsprong.
  Vijfde ronde en achter Laurens Sweeck een groep met zeven crossers en nog wat verder onzen Tom. Maar lang duurt die situatie niet, want de eerste achtervolgers vallen over elkaar in een bocht, en Tom kan terug aansluiten. Een nieuwe kans? Voor hem is Kevin Pauwels aan de val ontsnapt en hij rijdt met David van der Poel weg van de andere achtervolgers. Laurens vergroot ondertussen zijn voorsprong tot 15 seconden. Achter hem loopt alles terug samen...
  Zesde ronde en Tom lijkt zijn tweede adem gevonden te hebben. Hij sprint vlot over de hoge balkjes en schuift op naar de 5de plaats, in een grote groep achtervolgers die strijden voor de 2de plaats. Voor hen heeft Laurens Sweeck al wel een voorsprong van een halve minuut. Tom schuift op naar de kop van de achtervolgers, met David van der Poel in zijn wiel. Maar Laurens rijdt verder weg en achter Tom komen een aantal andere crossers terug aansluiten.
  Zevende ronde en de voorsprong van Laurens Sweeck is al 36 seconden. Die lijkt de cross in zijn zak te hebben. Achter hem wordt nog verbeten gestreden om de andere podiumplaatsen. even lijkt het dat Corendon-Circus met onzen Tom en David aan het kortse eind zullen trekken, maar dan nemen de Telenet Fidea Lions Jim Aernouts en Thijs Aerts over.
  Achtste ronde en Laurens Sweeck rijdt nog verder weg! Wat is die sterk vandaag! Zijn voorsprong is als 47 seconden. Achter hem een grote groep van negen crossers, met onzen Tom. Die rijdt echter achterin deze groep, aanklampend. Op kop trekt Thijs Aerts stevig door! Enkel Gianni Vermeersch, Tim Melier en David van der Poel kunnen mee in zijn wiel. Tom, op de 7de plaats, lost.
  Negende en laatste ronde en Laurens heeft gewonnen spel en rijdt onbedreigd naar zijn tweede zege van het seizoen. Achter hem sprinten Jim Aernouts, Gianni Vermeersch en David van der Poel voor de 2de plaats. Even lijkt het dat onzen Tom nog kan terugkomen om mee te doen voor het podium, maar finaal moet hij de anderen toch laten rijden. Na een hele cross achtervolgen finisht Tom uiteindelijk als 5de.
  Een beetje ontgoocheld, Tom, en ook de supporters. Morgen is er weer een kans, in Overijse!

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 1u00'15"
  2. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 19"
  3. David van der Poel (Corendon-Circus), op 19"
  4. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 27"
  5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 30"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 33"
  7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 37"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 58"
  9. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'06"
  10. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'54"

  2/12: Tom 5de in de Zilvermeercross in Mol!


  Zilvermeercross in Mol, de traditionele afspraak in het zand van de Kempen, een parcours naar Tom's hart, met mooie hindernissen en slingeren tussen de bomen. Kan hij een even goede prestatie als gisteren neerzetten, of nog beter doen? 't Zal lastig worden, want voor de start gaf hij al aan zich niet al te best te voelen. Hopelijk speelt er geen ziekte op in deze fase van het seizoen...
  Start en de jonge Nederlander Sieben Wouters is het snelste uit de startblokken. Meteen zit het peloton op een lang lint. Daar is de eerste zandstrook en Dieter Sweeck neemt de kop over. Het gaat meteen hard. David van der Poel, winnaar van vorig jaar, en Thijs Aerts zitten ook mee voorin.
  Tweede ronde en Thijs Aerts voor nu het commando op kop van negen crossers, die al afstand genomen hebben van de rest. Tom zit helemaal achterin de kopgroep en moet een paar meters laten. Op kop plaatst Corné van Kessel een eerste demarrage. Achter hem doen zijn ploegmaats van Telenet Fidea het afstopwerk. David van der Poel ziet het gevaar en wringt zich naar voor bij de achtervolgers.
  Derde ronde en Corné heeft nog altijd een kleine voorsprong op de groep achtervolgers, met daarbij nog altijd onzen Tom. Maken die van Telenet Fidea er een ploegenspel van? Ze rijden in ieder geval niet mee in de achtervolging. Maar David lijkt sterk vandaag en rijdt het gaat toch terug dicht. Op het zandstrand gaan Jim Aernouts en Corné van Kessel er echter opnieuw vandoor, opnieuw moet David aan de slag. En onzen Tom, die moeit zich niet met de debatten, maar haakt wel zijn wagentje aan. Vijfde ronde en we hebben twee duo's vooraan: Op kop onzen Tom met Corné van Kessel en kort achter hen Jim Aernouts en David van der Poel. Dus twee keer Telenet-Corendon! Op 10 seconden volgt Thijs Aerts als vijfde. Het ziet er goed uit voor onzen Tom! David en Jim lopen terug in we hebben opnieuw vier leiders. Op het strand lijkt Tom zijn minder gevoel bij de start even vergeten. Met een paar stevige lenderukken zet hij zich aan kop en pakt een klein gaatje. David maakt een klein foutje en moet even de rol lossen. Daar is de betonbalk en Tom springt! Jim Aernouts en Corné van Kessel zitten hem kort op de hielen. We zijn halfcross.
  Zesde ronde en Tom komt samen door met Corné en Jim. Op 10 seconden volgt David van der Poel met Thijs Aerts in zijn wiel. Vooraan zit Tom in de tang. Als Corné van Kessel nog eens versnelt, laat Jim Aernouts het gat vallen. Tom wordt in de fout gedwongen en moet ook een paar meter laten. We weten snel wat er aan de hand is: Net op het moment dat Tom goed en wel op kop zat, rijdt het vooraan lek! Corné van Kessel rijdt daardoor vooraan weg en pakt al snel een halve minuut.
  Zevende ronde en Corné van Kessel heeft 14 seconden op het trio Thijs Aerts, Jim Aernouts en David van der Poel. Tom volgt op een kleine halve minuut, met een nieuwe fiets. Kan hij nog zijn tweede adem vinden en terug aansluiten? Nog drie rondes. Vooraan zit Corné natuurlijk in een zetel, met twee ploegmaats achter zich die David van der Poel onder controle houden.
  Achtste ronde en Corné van Kessel rijdt verder weg van de rest, zijn voorsprong is 20 seconden. Achter hem rukt Jim Aernouts zich los van de andere achtervolgers. Ook Thijs Aerts zit nu alleen, met kort achter hem David van der Poel met onzen Tom terug in zijn wiel! Op kop toont Corné van Kessel zijn kracht en rijdt helemaal naar boven op de zandhelling!
  Negende en laatste ronde en Corné van Kessel rijdt onbedreigd naar de zege. Plaats twee en drie lijken ook al vast te liggen, voor Jim Aernout en Thijs Aerts, tenzij één van hen nog pech heeft natuurlijk. Een volledig Telenet Fidea podium, dat was ook alweer een hele tijd geleden. Tom volgt wat verder met David van der Poel in zijn wiel, strijdend voor de vierde plek. Die gaat uiteindelijk naar David en onzen Tom wordt net als gisteren 5de.

  1. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), in 1u01'24"
  2. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 24"
  3. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 43"
  4. David van der Poel (Corendon-Circus), op 1'11"
  5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'11"
  6. Sieben Wouters (NED; Creafin-Tuv Sud), op 1'11"
  7. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'18"
  8. Yannick Peeters (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'15"
  9. Victor Vandebosch (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'17"
  10. Jarno Liessens (Creafin-Tuv Sud), op 2'17"

  1/12: Tom 5de in de Grote Prijs van Hasselt!


  Een weekend zonder klassementscrossen, dus blijven heel wat crossers op hun stage in het Zuiden, ondermeer Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Laurens Sweeck. Niet zo onzen Tom, die de organisatoren hier in Hasselt een hart onder de riem steekt. Ondanks de regen kunnen de crossers overal rijden. Veel bochten, dat wel en door de regen ligt het parcours er behoorlijk zwaar bij.
  Tom mag nog eens op de eerste rij starten en gaat als 5de het veld in. Kopstart is voor Kevin Pauwels, direct gevolgd door Tim Merlier. Meteen pakken die twee een klein gaatje. Tom schuift op en gaat samen met ploegmaat David van der Poel achter de twee koplopers aan. Die gaan stevig door maar Tom verliest ze niet uit het oog. David gaat mee in Tom's wiel en ook Eli Iserbyt sluit aan. Daarachter al een klein gaatje.
  Tweede ronde en we hebben vijf koplopers, met onzen Tom! Kevin Pauwels houdt het tempo heel hoog en Eli Iserbyt laat een paar meters. Ook onzen Tom moet alle zeilen bijzetten om aan het wiel te blijven.
  Derde ronde en Kevin Pauwels en Tim Merlier hebben 3 seconden op onzen Tom, David van der Poel en Eli Iserbyt. Oeps, een klein foutje van onzen Tom en hij moet de kopgroep even lossen. Komaan Tom! Tim Merlier overkomt hetzelfde. Het is Eli Iserbyt die nu op kop alle zeilen bijzet. David van der Poel en Kevine Pauwels kunnen mee. Tom volgt op enkele meters.
  Vierde ronde en Tom heeft 4 seconden achterstand op de drie koplopers. Corné van Kessel, winnaar van vorig jaar, komt bij Tom aansluiten. Tom rijdt knap door de zandbak en sluit aan bij de kop. Maar net op dat moment gaat Kevin Pauwels er vooraan opnieuw vandoor. David van der Poel reageert en neemt de rest mee op sleeptouw. Kevin Pauwels geeft alles en pakt twintig meter. Tom laat een klein gaatje op de andere achtervolgers.
  Vijfde ronde en Kevin heeft 9 seconden op de eerste achtervolgers. Tom komt door op 17 seconden als 6de. Op kop gaat Kevin Pauwels hard door. Zijn voorsprong wordt groter. Achter hem komen de achtervolgers dichter bij elkaar, Tom kan samen met David van der Poel terug aansluiten.
  Zesde ronde en Kevin heeft 20 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers met onzen Tom. Daar bepaalt Jens Adams het tempo. Meer nog, Jens rijdt weg van de rest.
  Zevende ronde en Kevin Pauwels heeft 23 seconden voorsprong op Jens Adams. David, Corné en Eli voglen op 34 seconden, en dan volgt onzen Tom op 38 seconden. Kan hij nog terugkomen en meedoen voor het podium?
  Achtste ronde en Kevin heeft nog steeds 23 seconden voorsprong. In de achtervolging heeft Tom de steun gekregen van ploegmaat David van der Poel. En Marcel Meisen komt ook terug uit de achtergrond. De gaten worden groter achter Kevin. Tom en David doen er wel alles aan om terug bij de crossers voor hen, Corné van Kessel en Eli Iserbyt, aan te sluiten.
  Negende ronde en het lijkt erop dat Kevin Pauwels zijn eerste zege van het seizoen gaat halen. Zijn voorsprong is nog altijd 24 seconden op Jens Adams. Corné en Eli volgen op 44 seconden, Tom en David op 50 seconden. Eli rijdt weg weg van Corné en lijkt op weg naar de derde plaats.
  Tiende en laatste ronde en het wordt een ereronde voor Kevin Pauwels. Jens Adams komt door op 23 seconden. Ze rijden precies even hard. Maar Jens moet wel nog alle zeilen bijzetten om de aanstormende Eli Iserbyt af te houden. Tom komt door op 50 seconden en heeft nog een goed tempo! Hij komt bij Corné van Kessel aansluiten en neemt meteen over. Tom rijdt nog een sterke laatste ronde en finisht mooi als 5de, in het wiel van ploegmaat Marcel Meisen.

  1. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), in 1u02'20"
  2. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 17"
  3. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 26"
  4. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 31"
  5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 35"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'01"
  7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'06"
  8. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'13"
  9. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'13"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'34"

  25/11: Tom na een hele cross inhalen 11de in het zand van Koksijde!


  Vijfde wedstrijd van de Wereldbeker, de Duinencross in Koksijde. Zand, zand en nog een zand. Volgens sommigen de zwaarste cross van het seizoen. Zeker door het droge weer ligt het zand er heel los bij. Tom heeft de hele week getraind in het zand van de Kalmthoutse Heide. Hopelijk levert dat op. Maar techniek en kracht zijn hier niet het enige. Je kan ook gewoon pech hebben, zoals Tom op het BK vorig jaar. Favoriet is natuurlijk Mathieu van der Poel, man in vorm, maar Wout Van Aert, zandspecialist zal zeker weerwerk bieden.
  Tom start centraal op de 3de rij, door zijn 20ste plaats in de UCI-ranking. Start en Lars van der Haar is het snelste weg, Mathieu meteen in zijn wiel. Tom wordt weggedrumd en zit ver, op de 27ste plaats... Dat wordt terugvechten! Vooraan pakt Mathieu de kop snel over. Meteen een hoog tempo. Lars van der Haar gaat mee in zijn wiel, Wout Van Aert laat na een eerste tuimeling een klein gaatje. Mathieu rijdt op kop weg van Lars van der Haar, nu al! Hij rijdt een paar kilometer per uur sneller dan de rest. Meteen een gat van 20 à 25 seconden! Wout Van Aert volgt al op 40 seconden.
  Tweede ronde en Mathieu lijkt nu al gewonnen spel te hebben. Lars van der Haar komt als 2de door op 16 seconden. Tom is opgeschoven naar de 20ste plaats. Komaan Tom! Vooraan toont Mathieu al zijn kunsten in het zand. Spoor of geen spoor, Mathieu rijdt er doorheen! Achter hem de hele Telenet-Fidea ploeg, wiel in wiel. Wout Van Aert schuift op naar de 6de plaats.
  Derde ronde en de achtervolgers zien Mathieu niet meer rijden. Zijn voorsprong is gegroeid tot 29 seconden. Toon Aerts komt als 2de door met Corné van Kessel in zijn wiel. Tom komt door in een grote groep op de 18de plaats. Hij is Jim Aernouts en Tim Merlier voorbij gegaan. Toon Aerts schudt Corné van Kessel van zich af, en die krijgt Wout Van Aert en Lars van der Haar in zijn wiel.
  Vierde ronde en terwijl Mathieu de meet over rijdt, zet Wout Van Aert zich op kop van de achtervolgers, op 37 seconden. Nog zes rondes te gaan. En onzen Tom komt door als 15de, weer een paar plekken opgeschoven! Komaan Tom! Wout Van Aert heeft zijn tempo gevonden en probeert samen met Toon Aerts de achterstand te beperken. Tom haalt nog meer crossers in, hij is nu 13de in het wiel van Joris Nieuwenhuis en Quinten Hermans.
  Vijfde ronde en Wout heeft nog niets van de voorsprong kunnen afdoen, nog steeds 37 seconden. Hij rijdt wel weg van Toon Aerts, dat wordt nog spannend voor de Wereldbeker! Tom blijft goed gaan en is al opgerukt naar de 11de plaats! Sterk Tom! De vijfde in de cross, Laurens Sweeck rijdt maar 20 seconden voor Tom uit! De cross is nog lang...
  Zesde ronde en Mathieu heeft nu alleen nog Wout Van Aert achter zich, op 44 seconden. Achter Wout volgt Toon Aerts op grote afstand, dan Lars van der Haar. Dan een groepje met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Daan Soete en Corné van Kessel. En dan de groep met onzen Tom, vechtend voor een plek bij de eerste 10.
  Zevende ronde en Wout doet er alles aan om Toon van zich af te houden, op ruime achterstand van Mathieu van der Poel. Toon volgt op 10 seconden van Wout. Tom komt als 11de door met Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis. Het groepje voor Tom met Laurens Sweeck en Corné van Kessel heeft 26 seconden voorsprong.
  Achtste ronde, nog twee te gaan voor de eenzame Mathieu van der Poel, met 36 seconden achter hem Wout Van Aert. Dieseltrein Kevin Pauwels rijdt weg uit het groepje met onzen Tom. Ook Joris Nieuwenhuis vindt zijn tweede adem. Komaan Tom, niet afgeven! Hij rijdt alleen op de 11de plaats. Mathieu verzorgt ondertussen op kop de show. Op één wiel van het ene spoor in het andere.
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege, na alweer een magistrale cross! Tom nog steeds 11de met kort voor zich Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis. Kan hij hen nog bijhalen, of zit hij na al zijn inspanningen op de juiste plaats? Tom komt nog op het wiel van Joris en Kevin, maar dringt niet meer aan en finisht als 11de, na een hele cross inhalen! Goed gedaan Tom!
  In het klassement van de Wereldbeker stijgt Tom ook één plek, naar de 11de plaats. Mathieu komt ook de Top 10 binnen, op de 7de plaats. En, Mathieu neemt na drie maanden terug de koppositie over van Wout Van Aert in de UCI-ranking!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u04'13"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 25"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 48"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'45"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'18"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'22"
  7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'26"
  8. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 2'37"
  9. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'40"
  10. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'40"

  24/11: Tom 9de in de Ambiance-cross in Wachtebeke!


  Een nieuwe cross hier in het Provinciaal Domein Puyenbroek in Wachtebeke, de Ambiance-cross, georganiseerd door Jurgen Mettepenningen, dus zijn Marlux-Bingoal brigade zal moeten uitpakken vandaag. Het publiek is talrijk opgekomen en moest maar 5 euro inkom betalen! Tom voor de start: "Ja, veel supporters hier. Ik hoop dat deze cross de volgende jaren blijft en echt van de grond komt!" Maar liefst 61 crossers aan de start, prof en beloften. Zal er met de handrem op gecrosst worden, met de zware Wereldbekercross in Koksijde morgen voor de boeg?
  Tom start nog altijd op de 2de rij, achter Wout Van Aert en Toon Aerts. Na het gewring na de start gaat hij als 11de het veld in. Kopstart is voor ploegmaat David van der Poel, die zijn broer Mathieu in zijn wiel meeneemt. Wout Van Aert volgt op de 3de plek. Tom schuift als snel op naar de 8ste plaats. Oeps, een haakse bocht en Eli Iserbyt, ook goed gestart, zet een schoudertje en Gianni Vermeersch gaat tegen de grond... Op kop neemt David van der Poel de hele eerste ronde voor zich.
  Tweede ronde en Eli Iserbyt gaat resoluut aan kop. Wout Van Aert duikt in zijn wiel, met Mathieu van der Poel achter zich. Tom blijft zich achterin de kopgroep verschuilen. Spaart hij wat voor morgen? Halverwege deze ronde pakt Michael Vanthourenhout over op kop en het tempo gaat omhoog! Wout Van Aert meteen weer op het wiel. Daar zijn de balkjes, die liggen hoog vandaag, en... Mathieu van der Poel valt!
  Derde ronde en Eli Iserbyt en Wout Van Aert hebben een klein gaatje op Mathieu. Die jaagt en de andere crossers achter hem, met onzen Tom, klampen aan. Mathieu rijdt zich snel los van de andere achtervolgers en sluit vooraan terug aan. Sterk! Net op dat moment gaat Wout Van Aert vanachter de rug van Eli keihard door, Mathieu moet opnieuw alle zeilen bijzetten om het wiel van de Wereldkampioen te houden. Gianni Vermeersch volgt op enkele meters op een knappe 4de plek. Tom zit achteraan in de grote groep daarachter, in het wiel van David van der Poel.
  Vierde ronde en heel even temporiseren de koplopers, Tom's groep komt door op slechts 6 seconden! Michael Vanthourenhout geeft nu het tempo aan, wacht hij op ploegmaat Eli Iserbyt die op komst is? Ja, en als Eli samen met Toon Aerts komt aansluiten bij de kop gaat het tempo weer omhoog. Tom nog altijd in de eerste groep achter de koplopers, maar de verschillen worden groter.
  Vijfde ronde en de achterstand van Tom op de koplopers is 11 seconden. Vooraan gaat Eli Iserbyt samen met ploegmaat Michael Vanthourenhout aan kop en even pakt Eli een gaatje. Mathieu van der Poel ziet het gevaar en gaat over Michael en zit snel terug in het wiel van Eli Iserbyt. Meer nog, hij gaat er meteen over! De eerste keer in deze cross dat Mathieu op kop komt! Meteen jaagt hij het tempo omhoog! De enige die zijn wiel probeert te houden is Michael Vanthourenhout, net als onze Tom vorige week, maar Michael moet wel enkele meters laten. Het gaat heel hard! Gelukkig zijn daar de balkjes, Mathieu loopt, Michael springt er gezwind over en zit weer op het wiel.
  Zesde ronde en de twee koplopers hebben enkele seconden op de eerste achtervolgers: Wout Van Aert, Eli Iserbyt en Gianni Vermeersch. Toon Aerts is opnieuw gelost. Hij droomt al van Koksijde. Net als Laurens Sweeck en Daan Soete, die hier zelfs niet aan de start kwamen. Mooi drama op kop: Achter elke bocht moet Michael Vanthourenhout terug een paar meter dichtrijden op Mathieu van der Poel. Hoelang kan hij dat volhouden?
  Zevende ronde en Mathieu heeft 1 seconde voorsprong op Michael Vanthourenhout, slechts een paar meters. Maar die ene seconde worden er als snel 3, 5, 7. Mathieu is weg! Bij de materiaalpost heeft hij al een straat voorsprong. Mathieu springt opnieuw over de balkjes en begint de eerste crossers te dubbelen.
  Achtste ronde en Mathieu heeft 8 seconden voorsprong op Michael, Wout volgt met Eli en Gianni in zijn wiel op 39 seconden, Toon Aerts op 51 seconden en onzen Tom komt met David van der Poel en Dieter Vanthourenhout door op 1'19". Zij zullen strijden voor de 7de plaats. Kevin Pauwels heeft gelost. Wout Van Aert probeert van de rest weg te rijden, op zoek naar een zekere 3de plaats, maar Eli en Gianni houden zijn wiel.
  Negende en laatste ronde en Mathieu controleert en finisht met kleine voorsprong als eerste! De volgende zege is binnen, zonder te forceren. Wout wint nog de sprint voor de 3de plaats tegen Eli Iserbyt. Tom steekt geen energie meer in de sprint en finisht na een vlakke cross als 9de. Klaar voor morgen!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'44"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 9"
  3. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 28"
  4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 28"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 51"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'14"
  7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'34"
  8. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'34"
  9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'43"
  10. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'02"

  18/11: Tom heel knap 2de in de Flandriencross in Hamme!


  Derde wedstrijd van de DVV-Trofee, in Hamme op een een droog en snel parcours. Iedereen verwacht vooraf dat de tijdsverschillen klein zullen zijn. Een cross die Tom wel ligt, vorig jaar finishte hij hier op een mooie 5de plaats. Geen Wout Van Aert aan de start, die bekomt nog van de wedstrijd gisteren in Gavere en rust met het ook op het volgende wegseizoen. De supporters van onzen Tom zijn wel op post, in grote getale. En ze zullen wat meemaken vandaag!
  Start, Tom op de 2de rij achter Mathieu van der Poel en Toon Aerts en het is Mathieu die er als een speer uit een boog vandoor gaat. Langs de nadars aan de rechterkant wringt Tom zich naar voor en duikt in het wiel van Mathieu het veld in. In zijn wiel volgen Kevin Pauwels, Thomas Pidcock en Michael Vanthourenhout. Het tempo ligt meteen superhoog! Daar is het heuvelstuk in het parcours, met twee vervelende trappen en Tom en Mathieu rijden gezwind naar boven! De anderen met Pauwels op kop haperen even en in de afdalig hebben Mathieu en Tom een klein gaatje. Mathieu gaat meteen hard door! Tom zet alle zeilen bij om zijn wiel te houden. Achter hem ziet Pidcock het gevaar. Mathieu kijkt om en ziet zijn ploegmaat en vriend Tom kort achter zich. Even houdt hij de trappers stil en Tom komt in zijn wiel! Vanaf dan gaat het tempo terug de hoogte in. De rest volgt meteen op 5 seconden! De eerste ronde wordt afgelegd in minder dan 7 minuten aan een gemiddelde van bijna 28 per uur!
  Twee ronde en Mathieu en Tom hebben een gaatje van 9 seconden. De trainingsmaten maken er een koppelkoers van, weliswaar met Mathieu de hele tijd op kop en Tom aanklampend in zijn wiel. De rest van de crossers bijt hun tanden stuk in de achtervolging, maar ze komen geen meter dichter, integendeel. Met de tussenspring in zicht schuift Toon Aerts naar voor. Hij pakt nog 5 bonus-seconden. De 15 seconden gingen even voordien naar Mathieu, en onzen Tom kreeg 10 bonificatie-seconden.
  Derde ronde en Tom komt met de kop naar beneden over de finish, in het wiel van Mathieu. Tom ziet duidelijk alle kleuren van de regenboog! Dit is afzien! Maar het loont, de voorsprong op de eerste achtervolgers is al 24 seconden. Daar gaat nu Michael Vanthourenhout, gisteren ook al sterk in Tabor, aan kop. Oeps, boven op een heuveltje gaat Tom uit zijn klikpedaal, verliest heel even zijn evenwicht en dreigt over kop te gaan! Maar Tom herstelt, blijft op zijn fiets, en kan terug bij Mathieu aansluiten, die even op zijn ploegmaat gewacht heeft. Achteraf zal Mathieu zeggen: "Tom heeft wel drie keer geroepen dat ik alleen moest doorgaan. Maar dan moest ik alleen opboksen tegen de wind, daarom wou ik Tom er zo lang mogelijk bij. Het motiveerde mij om nog harder te rijden.". Vierde ronde en de voorsprong van de twee Corendon-Circus crossers is 26 seconden. Mathieu kijkt om of zijn ploegmaat nog in zijn wiel zit. En ja! Tom is er nog altijd bij! Achter hen het grote gat met een grote groep waar de ene na de andere aan kop komt, maar niemand wegrijdt. Onder de tijdsboog is de voorsprong van Mathieu en Tom al opgelopen tot 33 seconden. Tom houdt het wiel van Mathieu, ondanks het superhoge tempo! Wie is dat die jaar al zolang gelukt?
  Vijfde ronde en de gemiddelde snelheid van de twee koplopers over de voorbije rondes is maar liefst 27,65 km/u! Dat moet je zelf eens één minuut proberen vol te houden in het veld. En die crossers doen dat nu al een half uur! Onder de tijdsboog is de voorsprong van Mathieu en Tom al opgelopen tot 51 seconden. Dat noemen ze een doorgedreven training achter de brommer!
  Zesde ronde en de voorsprong gaat boven de minuut: 1'07". Amai! Wat een tempo en wat een techniek! In de tweede helft van het parcours ligt een bochtenzone met korte klimmetjes en veel draaien en keren. Als hazewinden slingeren Mathieu en Tom er zich doorheen! Als wij dat zouden proberen lagen we binnen de kortste keren van onze fiets. De achtervolgers gaan ook behoedzamer te werk en verliezen zo nog meer tijd.
  Zevende ronde de voorsprong is nu al 1'23"! Wat een cross! Bij de achtervolgers is het nu aan de Nederlandse neoprof Joris Nieuwenhuis om de kop te doen. Even dan toch, want Michael Vanthourenhout neemt snel weer over. Waar Mathieu de buitenbocht neemt, neemt onzen Tom de binnenbocht! Sterk, zo blijft hij in het wiel van zijn ploegmaat.
  Achtste en voorlaatste ronde en bij de klimmetjes halverwege deze ronde moet Tom lossen! Nu pas! Mathieu wacht nu niet meer en gaat keihard door! Het is hier immers een klassement op tijd, en Mathieu moet na zijn debacle op de Koppenberg meer dan 4 minuten goedmaken op de leider in het DVV-klassement, Toon Aerts. Meteen heeft Mathieu 22 seconden voorsprong op onzen Tom! Maar die versaagt nog niet en houdt de rest op meer dan een minuut!
  Negende en laatste ronde en Mathieu valt niet stil, integendeel, zijn voorsprong op Tom groeit nog tot 44 seconden op de volgende crossers pakt hij minstens 1'50" terug! Tom volhardt en finisht na een superwedstrijd héél knap als 2de! Een minuut later wint Laurens Sweeck nog de sprint voor de 3de plaats.
  Wow! Wat een wedstrijd van Mathieu en onzen Tom! Mathieu maakt in één wedstrijd meer dan de helft van zijn achterstand goed op Toon Aerts! En onzen Tom rukt in het klassement van de DVV-trofee op naar de 6de plaats!
  Tom na de wedstrijd: "Ja, afzien heeft een nieuwe dimensie gekregen! Twee jaar geleden kon ik een ronde lang meegaan in zijn wiel. Toen ben ik van miserie gevallen, maar sindsdien droomde ik ervan om eens twee ronden in zijn wiel te mogen vertoeven. Ik ben Mathieu dankbaar dat hij me vandaag meenam. Zelden heb ik zoveel teruggekregen van mijn kopman. Ik droomde nooit van de zege, want Mathieu kon me op vier of vijf plaatsen in het parcours lossen als hij wilde. Ik kan gelukkig goed sturen. Ik heb echt blaren op mijn handen van in mijn stuur te nijpen. Het is leuk om eens een tijdje het achterwiel van Mathieu te zien. Maar ik heb alle sterren van de wereld gezien. Ik heb meermaals geroepen: "Rij alstublieft door!". Maar hij wilde me echt meenemen. Het kon me op den duur niet meer schelen hoeveelste ik werd: ik was echt bezig om zo lang mogelijk bij Mathieu te blijven. Het voelde aan als de kans van mijn leven. Bij het lossen in de voorlaatste ronde was ik gelukkig zeker van de tweede plaats. Zo werd er opnieuw over mij gepraat. Ik heb weer een jaar krediet gekocht!"

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 58'57"
  2. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 44"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'50"
  4. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 1'50"
  5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'50"
  6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'52"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'53"
  8. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 2'01"
  9. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'02"
  10. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'09"

  17/11: Tom 11de in de Wereldbekercross in Tabor (TSJ)!


  Vierde wedstrijd in de Wereldbeker, in het Tsjechische stadje Tabor, dat we nog kennen van het WK in 2015. Een snel, technisch en zwaar parcours krijgen de renners hier voorgeschoteld! Kan Tom oprukken in de ranking van de Wereldbeker?
  Start en meteen schieten de grote drie van het veldrijden op dit moment naar voor: Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Toon Aerts missen hun start niet. Tom een beetje, vanop de 2de rij gaat hij als 13de het veld in, in het wiel van Michael Boros. Nog slechter gestart is Kevin Pauwels, die pas als 35ste de eerste van de vele bochten in het parcours rondt. Mathieu van der Poel versnelt op die plek en allen Van Aert, Aerts, Vanthourenhout, Hermans, van der Haar en Van Kessel kunnen zijn wiel houden. Onmiddellijk daarachter op slechts 6 seconden leidt onzen Tom de achtervolgers. Maar die gaan hard héél hard, en het gaatje dichtrijden lukt niet.
  Tweede ronde en de zeven koplopers blijven nog bij elkaar. Heel even toch, want als Toon Aerts in een kort stukje bergop een foutje maakt, krijgt Mathieu van der Poel op kop vrij spel en meteen heeft hij 5 seconden. En dan weet je het wel.
  Derde ronde en Mathieu wacht niet. Terwijl de andere crossers achter hem hun tanden stukbijten in de achtervolging rijdt Mathieu en elke minuut verder weg van der rest. Aan de finish heeft hij een kleine 10 seconden voor op de eerste achtervolgers.
  Vierde ronde en Mathieu rijdt technisch perfect, belangrijk hier, en vergroot zijn voorsprong tot 19 seconden op Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, die de achtervolging leiden. Tom komt als 10de door in de lange rij achtervolgers, op 30 seconden. Ondertussen is Kevin Pauwels uit de achtergrond al opgerukt naar de 17de plek. Die heeft zijn diesel aangezet!
  Vijfde ronde en Mathieu loopt verder uit. Achter hem probeert Wout Van Aert het wiel van Michael Vanthourenhout te houden. Die is duidelijk genezen van zijn perikelen de voorbije week. Maar op dit cruciale moment moet Wout Van Aert de materiaalpost in. Sporza schrijft een lekke band, maar ooggetuigen ter plaatse ontkennen dit. In ieder geval is dit in deze snelle cross fataal. Wout valt terug tot in het groepje met onzen Tom, die hele vlakke tijden rijdt en nog altijd rond de 10de plaats doorkomt.
  Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu van der Poel vergroot tot 34 seconden. Ondertussen is een andere sterke Nederlander bij Michael Vanthourenhout komen aansluiten: Lars van der Haar. Zij verenigen hun krachten in de achtervolging, maar komen geen meter dichter op de leider.
  Zevende ronde en Mathieu maximaliseert zijn voorsprong tot 38 seconden. Tom krijgt het even lastig en wordt naar de 12de plaats teruggedrongen, op 1'20". Kevin Pauwels is hem ondertussen voorbijgegaan en rijdt al op de 8ste plaats. Hij zal na een lange inhaalrace uiteindelijk knap als 6de finishen!
  Achtste ronde en Mathieu kan beginnen consolideren. Enkel een foutje of pech kan hem nog de overwinning kosten. Maar foutjes maakt Mathieu niet, en van pech blijft hij in deze cross gespaard. De achtervolgers zijn nu volledig uit elkaar geslagen. Lars nog altijd in het wiel van Michael Vanthourenhout op 35 seconden, en 20 seconden verder een tweede koppel met Toon Aerts en Quinten Hermans. En nog wat verder een drietal met Wout Van Aert, Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis. Tom ziet ze voor zich uitrijden, in Tabor staan niet veel bomen, en volgt op de 12de plaats.
  Laatste ronde en Mathieu bolt onbedreigd naar zijn volgende zege! Achter hem maakt Lars van der Haar een foutje op de balkjes, waardoor Michael Vanthourenhout mooi 2de wordt. Tom rijdt nog een snelle ronde en wordt na een wedstrijd lang achtervolgen op het scherp van de snee 11de. In het klassement van de Wereldbeker blijft hij 12de.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'43"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 14"
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 20"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 39"
  5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 44"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 44"
  7. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 46"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 46"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'05"
  10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'12"

  11/11: Tom knap 6de in de Superprestige in Asper-Gavere!


  11 november, Wapenstilstand en in heel het land herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog vandaag 100 jaar geleden. Maar niet in Asper-Gavere, waar de crossers de 4de wedstrijd in de Superprestige beslechten op een superzwaar parcours met veel klimwerk. En na een nacht regen ook de nodige drassigheid en gladheid. Een cross die onzen Tom ligt, in de voorbije jaren finishte Tom steevast rond de 7de plaats. Hopelijk kan hij dat vandaag ook en zo zijn mooie klassement in de Superprestige verdedigen. Daarin leidt Mathieu van der Poel met het maximum van de punten. Benieuwd of hij ook vandaag kan winnen, tegen Wout Van Aert en de anderen die gisteren in Niel niet aan de start kwamen.
  Tom start op de 2de rij achter Toon Aerts en Lars van der Haar. Lichten op groen en weg zijn ze! Kopstart voor Mathieu van der Poel, Tom een beetje weggedrumd en als 12de het veld in. Mathieu gaat meteen door in de afdaling met kort achter zich Michael Vanthourenhout. Toon Aerts volgt als 3de en gaat snel over Michael naar de 2de plaats. Mathieu plaatst een eerste tussensprint, en Toon Aerts moet alles geven om zijn wiel te houden. De rest laat een gaatje. Tom gaat goed mee en blijft rond de 13de plaats. Klimmen en Toon Aerts komt terug op het wiel van Mathieu. Bij de achtervolgers rijden Laurens Sweeck en Wout Van Aert weg. De rest rijdt op eigen tempo naar boven. Tom oogt sterk. Mathieu houdt het tempo heel hoog, Toon Aerts ziet sterretjes. Tom is opgschoven naar de 10de plek.
  Tweede ronde en Mathieu heeft met Toon Aerts in zijn wiel 16 seconden voorsprong op Wout Van Aert en Laurens Sweeck. Tom komt als 10de door op 34 seconden, met ploegmaat David van der Poel in zijn wiel. Wout Van Aert lost Laurens Sweeck in de achtervolging. Alleen op zoek naar de koplopers. Achter deze drie komt Tom aansluiten bij de eerste groep achtervolgers, die ook Laurens Sweeck terug inlopen. Sterk Tom!
  Derde ronde en Mathieu en Toon hebben een kleine finishstrook voorsprong op Wout, 15 seconden. De groep met onzen Tom volgt op 42 seconden. Op kop neemt nu Toon Aerts de leiding over. Wout Van Aert ziet de twee koplopers rijden! Afdalen en Mathieu gaat puur op techniek over Toon Aerts. Voelt hij dat Wout Van Aert op komst is? De drie koplopers rijden nu elk voor zich. Daarachter een grote groep met onzen Tom in de voorste gelederen! Komaan Tom!
  Vierde ronde en Mathieu alleen op kop met 12 seconden voorsprong op Toon Aerts en 23 op Wout Van Aert. Tom komt aan de finish door als 4de in een groepje met Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Schitterend! Ondertussen stapt Laurens Sweeck uit de koers, materiaalpech, een bepalende factor in deze cross. Ook Michael Vanthourenhout, sterk gestart maar helemaal teruggevallen geeft op. Op kop rijdt Mathieu van der Poel verder weg van Toon Aerts. Rijdt die nu al voor de 2de plek? In het groepje van Tom is nu ook Thomas Pidcock komen aansluiten. Achter hen verbrokkelt het. De gaatjes worden groter.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 22 seconden op Toon Aerts en 29 seconden op Wout Van Aert. Tom komt op kop van de achtervolgers als 4de door op 1'21". We zijn halfcross. Wout Van Aert komt dichter op Toon Aerts, maar die houdt zijn tempo hoog. Tom heeft de kop in de achtervolging aan de anderen gelaten. Bergop en Wout Van Aert komt op het wiel van Toon Aerts.
  Zesde ronde en Mathieu heeft 35 seconden voorsprong op Wout en Toon. Daarachter komen Thomas Pidcock en Lars van der Haar op 1'31". Tom in het volgende groepje met Quinten Hermans en Eli Iserbyt op 1'52". De 6de plaats zit er zeker nog in! In het wiel van Wout Van Aert begint Toon Aerts foutjes te maken. Hij moet enkele meters lossen. Achter hen rijdt Pidcock ook weg van Lars van der Haar. Klimmen en Toon komt terug op het wiel van Wout Van Aert. Tom rijdt zich enkele meters los van Hermans en Iserbyt. Wat klimt hij sterk!
  Zevende ronde en Mathieu heeft nu al 41 seconden voorsprong. Wout en Toon nog altijd wiel in wiel. Pidcock komt op de 4de plaats door op 1'36". Lars van der Haar op 1'42" en dan onzen Tom op precies 2 minuten op een mooie 6de plaats. Quinten Hermans op enkele meters. Afdalen en Toon Aerts rijdt nu enkele meters weg van Wout Van Aert.
  Achtste ronde en Toon Aerts, los van Wout Van Aert, heeft 36 seconden achterstand op Mathieu van der Poel. Wout volgt op 45 seconden. Achter hen rijdt iedereen alleen, onzen Tom nog altijd op de 6de plaats. Voor hem nog altijd Lars van der Haar en Thomas Pidcock, die laatste verzwakt nog niet, ook niet in deze eindfase van de cross.
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Zijn voorsprong is veilig: 27 seconden op Toon Aerts en 46 op Wout Van Aert. Bergop en Toon Aerts hapert even in het lint, maar zijn voorsprong op Wout is voldoende. Tom houdt vol in finisht na een sterke wedstrijd op een knappe 6de plaats!
  Door zijn knappe wedstrijd rukt Tom op naar de 5de plaats in het klassement van de Superprestige!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u04'52"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 24"
  3. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 36"
  4. Thomas Pidcock (GBR; Mike Thielemans), op 1'41"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'51"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'19"
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 2'32"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'54"
  9. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 3'45"
  10. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 3'50"

  10/11: Tom 9de in de DVV-cross in Niel!


  Jaarmarktcross in Niel, één van de oudste crossen van het land, aan de boorden van de Rupel! Jarenlang een prachtige losse cross, dit jaar in het klassement van de DVV-Trofee. En, voor het eerst dit jaar een natte cross! Regen! Dus glad in de bochten en hier en daar al een beetje modder. De cross wordt zwaarder maar ook technischer! Tom probeert hier in de Top 10 van het klassement van de DVV-trofee te komen, net als ploegmaat Mathieu van der Poel die op de Koppenberg vorige week meer dan minuten verloor. Geen Wout Van Aert aan de start vandaag.
  Start, Tom op de rij centraal. Kopstart voor Toon Aerts met Tim Merlier in zijn wiel. Tom gaat als 13de het veld in. Het gaat meteen hard! Merlier pakt de kop over. Mathieu attent op een 3de plek. Tim Merlier en Toon Aerts rijden door de lange zandbak, Mathieu niet en houdt zo de rest op. Meteen een klein gaatje voor Tim en Toon. Maar Mathieu rijdt het snel dicht. Tom zit ver, héél ver. Op kop pakt Mathieu nu over. Even valt het stil op kop, en Thomas Pidcock gaat er vandoor, met Lars van der Haar in zijn wiel.
  Tweede ronde. Een hele grote groep op kop, maar onzen Tom is er niet bij. Hij jaagt in de achtergrond om terug aan te sluiten. Op kop geeft nu Michael Vanthourenhout het tempo aan. Hij gaat hard, en pakt een gaatje! Mathieu ziet het gevaar en spurt in het veld terug naar zijn wiel. Michael pakt de 15 boni-seconden, Mathieu van der Poel en Corné van Kessel pakken de rest.
  Derde ronde en Tom komt door op de 20ste plaats op 22 seconden. Komaan Tom! Opschuiven! Mathieu gaat naar de kop en geeft er een stevige ruk aan! Hij wil weg! Toon Aerts moet een gaatje laten. Achter Toon meteen een groot gat! Mathieu pakt 6 seconden op Toon Aerts, die nu terug Laurens Sweeck in zijn wiel krijgt.
  Vierde ronde en Mathieu heeft 8 seconden op de eerste achtervolgers. Tom geeft in de achtergrond alles en is opgeschoven naar de 16de plaats! Achter Mathieu van der Poel komt quasi het hele pak terug bij elkaar. Even toch, want Laurens Sweeck rijdt weg van Toon Aerts en de rest. Sweeck komt op het wiel van Mathieu van der Poel! Toon Aerts, die wisselt, en krijgt Lars van der Haar in zijn wiel. Twee ploegmaats jagen achter twee koplopers.
  Vijfde ronde en Mathieu laat Toon en Lars terugkomen. We hebben vier koplopers. Daarachter een groot peloton, waar onzen Tom nog niet helemaal bij is. Op kop laat Mathieu het werk aan Toon Aerts en Lars van der Haar. Gevaarlijk. Lars laat het gaatje vallen en Mathieu moet een gaatje toerijden op Toon! Als Mathieu dan een schuiver maakt is het opnieuw zover! Dat kost krachten.
  Zesde ronde en nog altijd vier koplopers met een grote groep op 20 seconden. Tom komt als 17de door op 35 seconden. Toon Aerts trekt even door op kop maar hapert in de zandbak. Laurens Sweeck en Mathieu van der Poel gaan erover. Laurens Sweeck heeft duidelijk een superdag. Mathieu moet alles geven om zijn wiel te houden! De Telenetters lossen en moeten 10 seconden terug dichtrijden.
  Zevende ronde en Laurens Sweeck en Mathieu van der Poel hebben nog 6 seconden voorsprong. Tom komt als 14de door op 44 seconden, in het wiel van Michael Vanthourenhout, die supergoed gestart was. Het lijkt erop dat Tom goed indeelt en een slimme cross rijdt. Op kop jaagt Mathieu het tempo op en Laurens moet een gaatje laten. Zijn gezicht staat op onweer. De gaten worden groter.
  Achtste ronde en Mathieu heeft 11 seconden op Laurens Sweeck die nu térug Toon Aerts in zijn wiel krijgt. Lars van der Haar volgt op 24 seconden. Tom komt door als 11de op een dikke minuut! Sterk Tom! Ondertussen geeft Mathieu op kop gas! Hij rijdt verder weg.
  Negende ronde en Mathieu heeft nog 15 seconden op een jagende Toon Aerts. Sweeck volgt op 20 seconden. Tom strijdt mee voor de 10 plaats, in het wiel van Jens Adams en Marcel Meisen. Komaan Tom! Terwijl anderen helemaal terugvallen, ondermeer de hele Marlux-Bingoal ploeg, wint Tom plaatsen!
  Tiende en laatste ronde en Mathieu kan nog niet op zijn lauweren rusten. Toon volgt op 13 seconden. Tom komt nu door in een groepje op 1'22" dat strijdt voor de 6de plaats! Voor hen uit rijdt nog een sterke Marcel Meisen. Mathieu houdt vol en wint, met een kleine voorsprong. Tom finisht na een goed ingedeelde wedstrijd op een mooie 9de plaats, op 1'22". Door zijn goede wedstrijd rukt Tom op naar de 7de plaats in het klassement van de DVV-Trofee!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'06"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 10"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 36"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 45"
  5. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'18"
  6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'21"
  7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'21"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'22"
  9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'22"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'28"

  1/11: Tom 12de in de loodzware cross op de Koppenberg!


  Eerste wedstrijd van de DVV Trofee en meteen de allerzwaarste: De Koppenbergcross! Niet zwaar, maar loodzwaar, zelfs in de relatief droge omstandigheden van vandaag. Acht keer in één uur op het einde van de ronde de mythische berg op, gevaarlijke afdalingen en finish dus helemaal bovenaan op de top. Hors catégorie zouden ze in de Tour de France zeggen. Voor de crossers is het dan ook duidelijk: Jezelf niet opblazen, eigen tempo zoeken. Temeer daar dit klassement niet op punten is, maar wel op tijd. De volgorde in de uitslag zal bepaald worden door de grootte van de motoren. En natuurlijk door occassionele pech. Natuurlijk, iedereen wil deze klassieker winnen. Tom lukte dat al in 2013!
  Tom start nog altijd op de 2de rij, en is niet meteen goed weg in het gewoel. Halverweg het pak van 41 crossers snelt hij een eerste keer de Koppenberg op. Opschuiven is nog niet mogelijk. Vooraan test Toon Aerts, de grootste motor van allemaal, een eerste keer zijn benen. Quinten Hermans en Wout Van Aert, de eersten in zijn wiel, moeten meteen alle zeilen bijzetten. Mathieu van der Poel, die hier vorig jaar won na een felle strijd, is niet te fel gestart en volgt als 10de in de rij. Tom komt als 21ste door. Dat wordt proberen opschuiven! Vooraan zet Daan Soete, hersteld van ziekte, zich op kop en het lange lint crossers breekt. Mathieu van der Poel moet de eerste keer een gaatje dichtrijden. De berg is daar en Toon Aerts blijft aan kop, een tand groter dan al de rest. Wout Van Aert volgt op zijn wiel, Daan Soete als 3de. Tom komt door als 19de op 29 seconden, al twee plaatsen opgeschoven.
  Tweede ronde en Mathieu van der Poel blijft zich schuilhouden achteraan in de kopgroep van zeven crossers. Wacht hij zijn moment af, of heeft hij gewoon een slechte dag? Vooraan legt Toon Aerts een hoog tempo op. Hij pakt dan ook de 15 bonificatieseconden, voor Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Oeps, klimmetje in het veld, Mathieu probeert op te schuiven, maar kiest daarbij een fout spoor en staat even stil! Een gaatje... wordt een gat. Mathieu op achterstand! Op de berg geeft Toon nogmaals van jetje... Tom komt door als 17de op 48 seconden, opnieuw twee plaatsten opgeschoven. Goed zo Tom!
  Derde ronde en Mathieu, op achterstand, wisselt. Hij is de enige die dit doet in deze droge cross. Onzeker? Op kop wachten ze niet, integendeel. Toon Aerts, Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout lossen de andere crossers in de kopgroep. Mathieu probeert nog aan te sluiten, maar Wout trekt op kop bergop stevig door en Mathieu lost. Tom rijdt ondertussen in een groep met ondermeer Michael Boros en Jim Aernouts, rond de 17de plaats. Hij oogt nog goed.
  Vierde ronde en de achterstand van Mathieu is meteen 21 seconden! Dat gaat snel! Quinten Hermans komt bij Mathieu aansluiten, maar het gat wordt nog groter. Het is duidelijk dat Mathieu een complete off-day heeft, net als twee jaar geleden hier op de Koppenberg. Wout Van Aert sleurt heel deze ronde aan kop, hij gelooft er in! Op de Koppenberg spurt hij naar boven!
  Vijfde ronde en de drie koplopers blijven bij elkaar, ondanks het beukwerk van Wout. Toon op pure kracht, Michael ook op techniek. Ondertussen wordt in de achtergrond Mathieu van der Poel, die een superkleine versnelling trapt, door Jan en alleman voorbijgereden. Bij de beklimming van de Koppenberg draait Toon Aerts zijn motor nog eens helemaal open, en Michael Vanthourenhout moet voor het eerst een klein gaatje laten.
  Zesde ronde dankzij zijn technisch kunnen sluit Michael Vanthourenhout opnieuw bij de kop aan. Tom rijdt nog altijd rond op de 17de plaats in de groep. Daar is ondertussen ook Mathieu bijgekomen. Zijn landgenoten Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis snellen hem voorbij. Op de beklimming zet Toon Aerts zich nogmaals op kop. Zevende ronde en Wout Van Aert voelt zijn moment gekomen. Alle registers open! Toon en Michael klampen aan maar lossen niet. Tom is ondertussen een groepje opgeschoven en strijdt mee voor de 14de plek. In de afdaling pakt Toon Aerts op kop over en nu zet hij de twee anderen onder druk!
  Achtste en laatste ronde en Toon Aerts vat die aan met 3 seconden voorsprong op Wout Van Aert, die snel terug Michael Vanthourenhout in zijn wiel krijgt. De 3 seconden worden er 6 en wat Wout en Michael ook proberen ze komen niet meer op het wiel. Op de Koppenberg geeft Toon nog één keer alles, en snelt zo naar wat hijzelf de mooiste overwinning uit zijn nog prille loopbaan noemt. Terecht! Achter hem twee stervende zwanen, waarvan Michael Vanthourenhout nog de beste vleugelslag heeft. Wat een wedstrijd! En onzen Tom? Die rijdt nog een sterke laatste ronde, en finisht op een behoorlijke 12de plaats, in het wiel van ploegmaat Marcel Meisen, op 2'37" van de winnaar.

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'26"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 11"
  3. Wout van Aert (Cibel-Cebon), op 14"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 58"
  5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'18"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'25"
  7. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 1'38"
  8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 1'52"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'00"
  10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'32"

  28/10: Tom knap 6de in de Superprestige in Ruddervoorde!


  Derde wedstrijd van de Superprestige, de klassieker in Ruddervoorde, op de weide van boer Pyferoen. Echte intervalcross, met voortdurend klimmetjes, en als bepalende factor vandaag de strakke wind! Zonnig en koud hier! Op het parcours hier en daar een plasje, maar voor de rest droog. Vandaag, in tegenstelling tot gisteren wél alle toppers aan de start. In totaal starten hier vandaag 55 crossers, het seizoen is nu duidelijk voor iedereen begonnen. De enige afwezige is de zieke Daan Soete.
  Tom start nog altijd op de 2de rij, achter Wout Van Aert deze keer. De kopstart is vandaag voor Quinten Hermans, die meteen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel in zijn wiel krijgt. Eerste bocht en een pak crossers rijdt in het lint! Niet goed verkend? Tom is gelukkig goed gestart en blijft weg uit het gewoel. Als 9de gaat hij de eerste helling op. Op dat moment pakt op kop Mathieu van der Poel de leiding over, en meteen gaat het tempo omhoog! Heel even moet onzen Tom een gaatje laten. Maar hij schuift wel op, 7de is hij nu, in het wiel van ploegmaat David van der Poel. Op kop gaat Mathieu zo hard dat hij meteen enkele meters pakt!
  Tweede ronde en Mathieu heeft een gaatje van 5 seconden op de eerste achtervolger, dat is Quinten Hermans. Die heeft nog een heel pak crossers achter zich, met daarbij onzen Tom in de voorste gelederen. Mathieu geeft op kop van jetje, maakt hij er hier een one man show van? Bij de achtervolgers neemt nu Toon Aerts de leiding. Wout Van Aert gaat mee in zijn wiel. Tom moet even passen, maar kan met een stevige demarrage op de finishstrook toch weer aansluiten. Ondertussen heeft Mathieu al een voorsprong van 17 seconden!
  Derde ronde en onzen Tom staat zijn mannetje in de achtervolgende groep. Het is wel veel gewroet, iedereen wil vooraan zitten. De achterstand op Mathieu loopt op tot 40 seconden. Nu zet Wout Van Aert zich aan kop van het peloton achtervolgers, hij wil de schifting maken. Tom gaat meteen in zijn wiel! Als Tom echter boven op een helling even in het lint blijft hangen, is Wout alleen weg!
  Vierde ronde en Mathieu heeft al 45 seconden! Die zien we niet meer terug! Wout Van Aert ziet het in en laat zich terug inlopen. Quinten Hermans pakt over. Tom gaat nog altijd goed mee. Ondertussen is ook Michael Vanthourenhout, die héél slecht gestart was, bij de ruime achtervolgende groep aansluiten. We zijn halfcross en Mathieu rijdt elke ronde verder weg van de achtervolgers en ook verder in de zandbak! Wat is hij sterk!
  Vijfde ronde en de voorsprong is al 53 seconden. Wout leidt bij de achtervolgers en vindt zijn tweede adem, inderdaad, als hij nog wil winnen moet het nu gebeuren! De rest moet aanklampen. Tom laat even een gaatje, met de Britse youngster Thomas Pidcock in zijn wiel.
  Zesde ronde en Toon Aerts snelt weg bij de achtervolgers! Achter hem de rest, mét terug onzen Tom! Sterk! Enkele meters achter hem volgen Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Uit deze groep rijden nu ook Wout Van Aert en Eli Iserbyt weg, op weg naar Toon Aerts. De cross valt in zijn plooi!
  Zevende ronde en het blijft ongelooflijk hard gaan! De voorsprong blijft rond de 45 seconden. Tom strijdt nu met Pidcock voor de 7de plaats! Maar wel met nog een hele groep crossers achter zich, de Lions van Telenet Fidea en de mannen van Marlux-Bingoal.
  Achtste ronde en Tom komt met Lars van der Haar en Thomas Pidcock nog heel dicht op het wiel van Wout Van Aert en co, maar helemaal aansluiten lukt niet meer. Ondertussen stapt Gianni Vermeersch, goed in de voorbije weken, uit de cross. Pech? Mathieu rijdt een superronde en vergroot zijn voorsprong terug tot ongeveer een minuut! Oeps, daar is de schuine kant, waar Tom in de vorige rondes super reed. Door een schuiver van Joris Nieuwenhuis moet Tom naar de onderkant en haakt hij even in het lint. Voor hem trekt Wout Van Aert nu nog een keer door...
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Wout Van Aert stelt zijn 2de plaats veilig en Toon Aerts vecht het met Eli Iserbyt uit voor de derde podiumplek. Daarachter rijdt Tom nog een superronde en hij slaagt erin om Lars van der Haar en Thomas Pidcock achter zich te laten, en zich nog te mengen in de sprint voor de 5de plaats. Na al zijn inspanningen in de cross net iets te kort, maar wel een knappe 6de plaats!
  Door zijn sterke prestatie, net als in de voorbije crossen, maar nu komt het ook tot uiting in de uitslag, rukt Tom op naar de 7de plaats in het klassement van de Superprestige!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon Circus), in 1u00'14"
  2. Wout van Aert (Cibel-Cebon), op 35"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 42"
  4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 45"
  5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'00"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'00"
  7. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'02"
  8. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'05"
  9. Thomas Pidcock (GBR; Mike Thielemans), op 1'16"
  10. Kevin Pauwels (Marlux Bingoal), op 1'19"

  27/10: Tom mooi 5de in de Soudalcross in Neerpelt!


  Eerste Soudalcross van het seizoen, in het Limburgse Neerpelt. Veel zand en pure interval hier in het Dommelhof. Een cross die Tom ligt en zeker nu hij geen selectie kreeg voor het EK in Rosmalen is hij gebrand om te tonen dat hij zijn plaats wel waard is. Geen Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Toon Aerts aan de start, die sparen voor morgen in Ruddervoorde.
  Start en David van der Poel schiet het snelst uit de blokken. De rest volgt in zijn spoor. Tom is minder goed weg en volgt als 10de in de eerste grote groep.
  Tweede ronde en op kop pakt Dieter Sweeck over. Kevin Pauwels, goed gestart zit er kort achter, net als Corné van Kessel. Tom sluit achteraan de kopgroep aan op de 14de plaats. Tom gaat goed door de zandbak en kan in het wiel van de koplopers blijven.
  Derde ronde en nu Quinten Hermans op kop. Tom moet een klein gaatje laten en volgt op 3 seconden, met Wietse Bosmans in zijn wiel. Lang duurt dat niet, enkele bochten en Tom zit terug op het wiel. Op kop Corné in het wiel van ploegmaat Quinten. Zal hij het gaatje laten? Neen, Corné valt en staat stil aan de kant! Quinten Hermans alleen weg, met Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout op enkele meters. David van der Poel ziet het gevaar en pakt over. Tom laat een kleine gaatje op ploegmaat Marcel Meisen. Komaan Tom!
  Vierde ronde en de koplopers zitten terug bij elkaar. Quinten Hermans nog altijd op kop. Tom op een paar meters als 9de. Vooraan pakt Michael Vanthourenhout over. Laurens Sweeck meteen in zijn wiel. Oeps, op een zandhelling hapert Marcel Meisen even in de achtervolging en Tom botst erop. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck wachten niet op kop. Quinten Hermans probeert met Kevin Pauwels in zijn wiel de twee leiders in zicht te houden.
  Vijfde ronde en Laurens Sweeck gaat aan kop. Tom gaat nog altijd goed mee bij de achtervolgers en komt door als 6de. Het tempo ligt hoog! Heel even vier crossers bij elkaar op kop: Sweeck, Vanthourenhout, David van der Poel en Quinten Hermans. Daarachter jaagt onzen Tom, met Marcel Meisen en Kevin Pauwels in zijn wiel. Corné van Kessel komt nog niet terug aansluiten. Vooraa maakt Michael Vanthourenhout een foutje, valt en wordt helemaal teruggeslagen! Laurens Sweeck alleen op kop. Tom volgt als 4de op een handvol seconden.
  Zesde ronde en Laurens heeft 6 seconden op de eerste achtervolgers Quinten Hermans en David van der Poel. Tom een paar seconden verder met Marcel Meisen en Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Maar snel komen ze terug bij de eerste achtervolgers! Laurens rijdt een beetje verder weg op kop, maar blijft in zicht van de achtervolgers. Daar laten de anderen David van der Poel het werk doen. De groep wordt kleiner, maar Tom is nog altijd goed mee!
  Zevende ronde en Laurens heeft 10 seconden. Marcel Meisen, David van der Poel en onzen Tom zijn de eerste achtervolgers. Drie ploegmaats, kunnen ze nog terugkomen? Meisen legt een stevig tempo op. Zo hard, dat hij wegrijdt van de rest! Hij komt nog heel kort bij Sweeck! Daarachter valt alles uit elkaar. Tom nog steeds op de 4de plaats, met nog een aantal crossers in zijn wiel.
  Achtste ronde, en de posities vooraan wijzigen niet. Alleen de verschillen worden groter. Rijdt Laurens Sweeck hier naar zijn 3de overwinning op rij? Achter hem kijkt Marcel Meisen om, die is al bezig met de 2de plaats. David van der Poel volgt op een handvol seconden.
  Negende en laatste ronde en Laurens Sweeck kan consolideren. Geen foutjes maken, dat is het belangrijkste. Tom rijdt nog sterk, en moet finaal enkel nog Dieter Sweeck voor zich laten, en wordt knap 5de! Mooi Tom!

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 58'02"
  2. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 13"
  3. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 20"
  4. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 30"
  5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 37"
  6. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 40"
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 46"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 55"
  9. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 59"
  10. Wietse Bosmans (Steylaerts-777), op 1'21"

  21/10: Tom 12de in de Wereldbekercross in Bern (ZWI)!


  Derde cross in het Wereldbekerklassement, in het Zwitserse Bern, maar het is geen Zwitserse cross hier: Superdroog én warm, en een heel snel parcours. Spek naar de bek van Mathieu van der Poel. Het is acht jaar geleden dat hier in Zwitserland nog een Wereldbekercross is georganiseerd. Het publiek is desondanks goed opgekomen.
  Start en Wout Van Aert gaat er als een pijl in een boog vandoor. Hij wil er duidelijk een zware wedstrijd van maken. Mathieu van der Poel gaat als 4de de droge weide in. Tom wordt helemaal in de kant geduwd en komt pas als 19de het veld in. In de eerste open weidestrook kiest hij echter een ander paadje en hij rukt op naar de 14de plaats. Ondertussen legt Wout Van Aert op kop een versmachtend tempo op. Enkel Daan Soete, ook een grote motor, kan zijn tempo houden. De crossers rijden hier harder dan 30 km/u! Op enkele meters van het kopduo volgen Lars van der Haar en Mathieu van der poel. Achter hen vallen de gaten.
  Tweede ronde en Tom komt in een grote groep als 16de door aan de meet. Het tempo ligt nog altijd superhoog. Er zullen er hier op hun adem trappen. Mathieu is met en tussensprint komen aansluiten bij Van Aert en Soete. Van Aert blijft alles geven! Waar gaat dit eindigen? Veel verder in de cross vinden we Kevin Pauwels en Laurens Sweeck, die duidelijk hun start compleet gemist hebben. Toon Aerts, ook niet al te best gestart, schuift stilaan een aantal plaatsen op. En Tom, die consolideert op de 12de à 14de plaats. Het gaat zo hard dat terugkomen quasi onmogelijk wordt. Vooraan ondertussen een klein schakelfoutje van Wout Van Aert en Mathieu heeft het gezien! Weg is hij! Straf dat hij ondanks dit hoge tempo nu toch nog een versnelling kan plaatsen!
  Derde ronde en nu is het aan Mathieu van der Poel om alles uit de kast te halen in deze wegkoers. Op het einde van deze ronde heeft hij 5 seconden voorsprong op Wout Van Aert. Daan Soete volgt wel gezwind in het wiel van Mathieu.
  Vierde ronde en Mathieu drijft het tempo nog wat op! Hij wil er een solo van maken. Daan Soete heeft moeten lossen en zit nu in het wiel van Wout Van Aert. De voorsprong groeit tot 7 seconden. Een supersterke Van Aert zou dit gaatje normaal moeten kunnen dichtrijden, maar dat lukt niet. Mathieu gaat nog harder!
  De koers valt in zijn definitieve plooi. Iedereen is op zijn plaats gevallen en het tempo blijft superhoog, de verschillen klein. De voorsprong van Mathieu is om en bij de 10 seconden, Wout ziet hem de hele tijd rijden, maar komt geen meter dichter. Spannend en saai tegelijkertijd. In de achtergrond wordt gestreden voor elke plaats en de bijhorende UCI-punten.
  Na een supersnelle cross wint Mathieu, de beste wegrenner. Tom wordt na een hele vlakke wedstrijd 12de, zijn plaats in deze fase van het seizoen.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon Circus), in 1u04'48"
  2. Wout van Aert (Cibel-Cebon), op 8"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 58"
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'07"
  5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'10"
  6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'13"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'13"
  8. Felipe Orts (SPA; Terra y Mar), op 1'17"
  9. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'22"
  10. Steve Chainel (FRA; By G4), op 1'38"

  20/10: Tom deelt goed in en wordt 10de in de Superprestigecross in Boom!


  Tweede manche van de Superprestige, de Niels Albert Trofee in Boom, in de Schorre, waar ook elk jaar Tomorrowland doorgaat. Geen Wout Van Aert aan de start, die vindt twee klassementscrossen in één weekend te veel. Dat zal wel met zijn ambities op de weg te maken hebben. Tom wel aan de start, zoekend en opbouwend naar een nog betere vorm tegen de decembermaand. Vandaag rijden de profs samen met de beloften.
  Tom start helemaal links op de 2de rij, achter ploegmaat David van der Poel. Snelle start, Lars van der Haar op kop met Mathieu in zijn wiel en Quinten Hermans als derde. Tom is niet goed weg en komt als 16de door in de eerste veldstrook. Op kop pakt Mathieu van der Poel over, met een hele Telenet Fidea armada achter zich. Mathieu wacht niet en slaat meteen een gaatje. Lars van der Haar is eerste achtervolger, met Quinten Hermans en Toon Aerts in zijn wiel.
  Tweede ronde en Mathieu heeft Toon Aerts in zijn wiel. Tom is al opgeschoven naar de 11de plaats, op 15 seconden van zijn ploegmaat op kop. Vooraan zet Toon Aerts zich op kop en hij drukt het tempo. Ploegmaat Lars van der Haar is door enkele foutjes een beetje teruggeslagen. Hij zit nu bij Tom. Een goed wiel om terug op te schuiven. Van de Marlux-Bingoal ploeg geen beeld vooraan. Kevin Pauwels had problemen in de start en Michael Vanthourenhout al snel een akefietje onderweg. Ondertussen zeven crossers op kop. Tom kort daarachter in de eerste achtervolgende groep.
  Derde ronde en het groepje met onzen Tom volgt op 13 seconden. Vooraan geeft nu Laurens Sweeck het tempo aan. Even toch, want als snel pakt Quinten Hermans over. Mathieu blijft slim achter die crossers op de tweede, derde plek rijden. Hij wacht zijn moment af. Het tempo ligt hoog. Toon Aerts en Daan Soete laten even een gaatje.
  Vierde ronde en we hebben vier leiders: Mathieu van der Poel, Quinten Hermans, Laurens Sweek en Gianni Vermeersch. Tom komt door op 20 seconden, nog altijd op 11de positie. Nu gaat Mathieu wel naar de kop en meteen gaat het tempo omhoog. Een gaatje en dan wachten: Wie durft het gat dichtrijden? Mathieu is weg. Al snel is de voorsprong 8 seconden.
  Vijfde ronde en Quinten Hermans, Gianni Vermeersch en Toon Aerts proberen nog, maar volgen wel al op 9 seconden. Tom nog altijd 11de op 33 seconden, met Thomas Pidcock, snel gestart, in zijn wiel. Vooraan rijdt Mathieu nu de eerste keer volledig door de zandbak. Bij de achtervolgers zet Gianni Vermeersch de anderen onder druk.
  Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu is 12 seconden, hij mag geen foutje maken. Bij de eerste achtervolgers is nu Michael Vanthourenhout ook teruggekeerd. Tom komt door als 11de op 40 seconden, in het wiel van Tim Merlier en met achter zich Michael Boros en Jens Adams. Er zit nog een mooie 10de plaats in.
  Zevende ronde, even een slokje nemen en Mathieu heeft 15 seconden voorsprong! Tom heeft de andere achtervolgers losgereden en volgt als 9de op 49 seconden. Alleen, met een grote versnelling. Komaan Tom! Op kop lossen Toon, Quinten en Gianni elkaar nog niet. Ze verliezen wel tijd. De voorsprong groeit tot 20 seconden.
  Achtste en voorlaatste ronde en Mathieu heeft gewonnen spel. Tom nog altijd 9de met voor hem ploegmaat David van der Poel. Een goed mikpunt. Tom heeft nu terug Jens Adams in zijn wiel. Achter Tom volgt Daan Soete op een tiental seconden. Volhouden Tom! Toon Aerts leidt bij de achtervolgers, Gianni op zijn wiel. Maar dan een foutje in de zandbak en Toon rijdt weg. Quinten Hermans, ploegmaat, rijdt echter het gaatje terug dicht.
  Negende en laatse ronde en de drie achtervolgers hebben nog 14 seconden achterstand op Mathieu. Tom komt als 10de door in het wiel van Jens Adams. Daan Soete nog altijd 10 seconden verder. Vooraan hebben Toon Aerts en Gianni Vermeersch nu Quinten Hermans gelost. Even rijdt Gianni weg van Toon, maar die komt terug op het wiel, dat wordt sprinten. En daarin is Toon de beste. Tom wordt een minuutje later mooi 10de.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'50"
  2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 4"
  3. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 8"
  4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 19"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 29"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 33"
  7. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 43"
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 51"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 56"
  10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'02"

  14/10: Tom 12de in de eerste Superprestigecross in Gieten!


  Eerste wedstrijd van de Superprestige, de echte klassementscrossen zijn begonnen. Alle crossers zijn afgereisd naar het hoge Noorden van Nederland voor de klassieker in Gieten. De Belgische crossers, hun team, en de opgekomen supporters hebben natuurlijk volmacht gegeven voor de lokale verkiezingen. Ook hier is het warm en vooral, heel veel zand dat het parcours behoorlijk technisch maakt. Ondanks de pijnlijke val en opgezwollen enkel gisteren komt Mathieu van der Poel hier toch aan de start: "'t Zal wel pijn doen, maar we kunnen tegen een stootje.". En onzen Tom natuurlijk met nieuwe schoenen en frisse moed, want in 2010 won hij hier op magistrale wijze, eind november, in de sneeuw en op ijs zijn allereerste cross bij de profs in de Superprestige!
  Start en Mathieu gaat ondanks zijn pijnlijke enkel goed weg. Tom is ook goed gestart, vanop de 2de rij gaat hij als 7de het veld in, in het wiel van Lars van der Haar. Toon Aerts neemt de eerste stroken in het veld voor zijn rekening, met Wout Van Aert en Mathieu van der Poel in zijn wiel. Op kop maakt Toon Aerts een val, en meteen zijn Wout Van Aert en Mathieu ribbedebie! Eerste achtervolgers op 10 seconden zijn Toon Aerts, onzen Tom, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en David van der Poel. Van Laurens Sweeck en Quinten Hermans, sterk in de voorbije crossen, vooraan nog geen spoor.
  Tweede ronde en Mathieu versnelt en zet Wout Van Aert meteen op achterstand. Eerst 4 seconden dan al snel 10 seconden voorsprong! Zijn basissnelheid ligt duidelijk hoger. Tom komt door in een 2de groepje op de 7de plek.
  Derde ronde en veel verandert er niet: Mathieu vergroot zijn voorsprong. Achter die twee worden de gaten wel groter. Tom blijft goed meegaan op de 7de plaats.
  Vierde ronde en Wout wisselt in de materiaalpost. Problemen? Mathieu laat het niet aan zijn hart komen en heeft al 15 seconden voorsprong. Wat een tempo! Tom volgt ondertussen als 8ste op 46 seconden.
  Vijfde ronde en Wout heeft 19 seconden achterstand op Mathieu. Tom komt als 8ste door op 57 seconden in het wiel van ploegmaat David van der Poel. Die kunnen een koppeltijdrit rijden! De achtervolgers komen terug dichter bij elkaar. De voorsprong van Mathieu groeit nog: 25 seconden al.
  Zesde ronde, bijna halfcross en Tom komt door als 10de door in een tweede groepje achter Mathieu en Wout, op 1'16" bij Marcel Meisen en Tim Merlier. Kort voor hen de Telenet Fidea armada samen met Michael Vanthourenhout, David van der Poel en Daan Soete.
  Zevende ronde en zonder pech rijdt Mathieu naar de zege. Even de drinkbus aan de mond en verder het hoge tempo onderhouden. Bij de achtervolgers geeft Daan Soete nu het tempo aan op 1'23". Tom komt als 9de door op 1'32". Komaan Tom! Op kop geeft Mathieu nog altijd gas! De eerste crossers worden gedubbeld.
  Achtste ronde en exact een halve minuut voorsprong voor Mathieu. Achter Wout geeft nu Marcel Meisen het tempo aan. En die gaat hard, de hele achtervolgende groep valt uit elkaar. Tom komt als 10de door op 1'46". Hopelijk kan hij die plek vasthouden.
  Negende ronde en opnieuw wisselt Wout Van Aert op het nochtans droge parcours. Geen vertrouwen in zijn materiaal? De voorsprong wordt nog groter, al 36 seconden, en toch gaat het hier niet om tijd, enkel om punten. Wil Mathieu een statement maken en Wout een psychologische mokerslag toedienen? Achter die twee lijkt Toon Aerts op weg naar de 3de plaats. Hij rijdt weg van de andere achtervolgers. Tom komt door als 11de op iets meer dan twee minuten. Hij heeft Kevin Pauwels, die traag gestart was, voor zich moeten laten.
  Tiende en voorlaatste ronde en de voorsprong blijft stabiel. Het is nu consolideren, zowel voor Mathieu als Wout. Toon Aerts komt pas meer dan een minuut later door. Tom nu 12de in het wiel van Gianni Vermeersch. Voor hen krijgen een paar crossers het lastig.
  Elfde en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Andermaal geen goud voor Wout, die op 32 seconden doorkomt. Daarachter de grote leegte. Die twee steken er duidelijk met kop en schouders boven uit vandaag. Mathieu krijgt een applausronde van het massaal opgekomen publiek. Ondertussen stappen veel crossers af, ondermeer Quinten Hermans, Eli Iserbyt en Jens Dekker. Toon Aerts wordt 3de op anderhalve minuut van Mathieu! Onzen Tom wordt na een goede start en een loodzware wedstrijd net als gisteren 12de, op meer dan drie minuten.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'05"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 31"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1"30
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'40"
  5. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'49"
  6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'03"
  7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 3'17"
  8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'23"
  9. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'26"
  10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 2'52"

  13/10: Tom heeft materiaalpech maar vecht terug in de Rapencross in Lokeren: 12de!


  Eerste keer internationale cross in Lokeren, omdat op het parcours van Kruibeke binnen een paar maanden het BK wordt gereden. Welkom op de Rapencross, met een massaal opgekomen publiek, voor deze voorlopige laatste Bricocross vooraleer de echte klassementscrossen echt van start gaan. Voor de eerste keer die seizoen alle toppers aan de start.
  Tom start helemaal rechts op de 2de rij en is redelijk goed weg. Als 10de gaat hij in het lange lint het veld in. Onmiddelijk een hoog tempo! Mathieu is snel weg, maar Michael Vanthourenhout, ook al goed in de voorbije weken, neemt snel over. Eerste greppel van het parcours en Mathieu wil springen, hapert, valt en mankt verder... Even terug op de fiets, maar het heeft geen zin en Mathieu geeft op!
  Tweede ronde en Michael Vanthourenhout gaat hard door en heeft meteen een gaatje. Tom is hememaal teruggevallen, door vervelende materiaalpech: In een bocht even tegen een paaltje (je kent dat, kort draaien...) en de sluiting van zijn schoen kapot. Op halve kracht naar de materiaalpost en eens een andere schoen op grote achterstand terug het veld in, als 22ste... Op kop komt Wout Van Aert nu op het wiel van Michael Vanthourenhout. Ze komen weer aan de gracht en net op dezelfde plek als Mathieu valt Michael! Op die manier komt Wout Van Aert alleen op kop. Ondertussen wordt Mathieu op een draagberrie weggedragen met een stevig opgezwollen enkel.
  Derde ronde en op kop komt alles bij elkaar. Van onzen Tom nog geen spoor. Hij vecht in de achtergrond om nog op een mooie plaats te finishen. Op kop geeft nu Daan Soete het tempo aan. Wout Van Aert moet een gaatje laten, door een lekke band. Pech bepaalt hier de uitslag! Wout wordt ver teruggeslagen en zal een inhaalrace moeten rijden, net als onzen Tom. Op kop zet Daan Soete de anderen onder druk. Hij rijdt alleen rond, met een eindje achter hem drie Telenet Fidea Lions, Jim Aernouts, Toon Aerts en Corné van Kessel, die echter geen meter dichter komen.
  Vierde ronde en Daan Soete heeft 8 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Wout Van Aert zit nog ver, maar is duidelijk aan zijn achtervolging begonnen. Het is nog lang. Ook onzen Tom slaagt er in crossers in te halen en passeert als 16de. Bij de eerste achtervolgers moet nu Jim Aernouts lossen. Toon Aerts en Corné moeten het met z'n tweeën opknappen.
  Vijfde ronde en Daan Soete heeft nog altijd 8 seconden voorsprong op de Telenet armada. Wat verder volgt Michael Vanthourenhout met Laurens Sweeck in zijn wiel. Wout komt door op 25 seconden. Tom volgt als 14de nog een kleine minuut later. Daan Soete rijdt vlot door het bos en hapert nergens. Zo houdt hij zijn voorsprong stabiel.
  Zesde ronde en Daan Soete heeft nu al 13 seconden voorsprong. Daar komt Laurens Sweeck bij Corné en Toon. Hij brengt ook Gianni Vermeersch mee. Wout Van Aert volgt nu op 27 seconden. Sweeck is ploegmaat van Daan Soete, en kan nu als stoorzender in de achtervolgende groep crossen. Op kop is Daan Soete super geconcentreerd. De anderen komen geen meter dichter. Sterk! Bij de eerste achtervolgers komt nu ook Wout Van Aert terug aansluiten. Tom komt door als 13de.
  Zevende ronde en de vogel lijkt gevlogen. De voorsprong is 23 seconden, maar nu gaat bij de achtervolgers wel Wout Van Aert aan kop. Die wil nog natuurlijk, want de Wereldkampioen heeft dit seizoen nog geen cross gewonnen. Hij geeft gas! Alleen Gianni Vermeersch houdt zijn wiel. Sweeck volgt op enkele meters. Corné van Kessel en Toon Aerts laten een groter gat. Door het gebeuk van Wout valt alles uit elkaar en krimpt de voorsprong tot 13 seconden. Wout vraagt om over te nemen.
  Achtste ronde en Daan heeft terug 23 seconden voorsprong! Wout verschuilt zich achter Gianni Vermeersch en Laurens Sweeck. Toon Aerts steekt ook terug zijn neus aan het venster bij de achtervolgers. Daar gaat Gianni onderuit en hij neemt Corné van Kessel mee in zijn val. Op die manier krijgt Toon Aerts nu het podium in het vizier. Laurens Sweeck volgt als 3de. Wout volgt op enkele meters. Laat hij het lopen?
  Negende en laatste ronde en Daan Soete heeft gewonnen spel. Achter hem wordt nog gestreden voor de medailles. Toon Aerts legt zich nog eens plat op zijn stuur en pakt een paar meters op Laurens Sweeck. Maar die geeft zich nog niet gewonnen en komt terug in het wiel van Toon. Die versnelt nog eens met zijn grote motor. Maar het mag niet baten. Laurens Sweeck wordt 2de achter zijn ploegmaat Daan Soete die hier een knappe zege pakt! Een paar minuten later finisht onzen Tom als 12de. Door materiaalpech teruggeslagen, maar nog goed teruggevochten!

  1. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 1u01'58"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 10"
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 37"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 41"
  6. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 57"
  7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'17"
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'57"
  9. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 2'13"
  10. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'25"

  7/10: Tom gaat lang goed mee maar kraakt finaal op de Hotondberg in Ronse: 12de!


  Volgende Brico-cross, de dag na de snelle cross in Meulebeke, vandaag op de Hotondberg in Ronse. Dat is voortdurend klimmen en dalen in de arena die dit parcours vormt en goed je krachten indelen. De sterkste wint hier vandaag, zoals bij de vrouwen: Marianne Vos reed iedereen uit het wiel. Spelbrekers hier zijn wel het droge en daardoor harde parcours dat heel lastig is voor de rug, en de harde wind. Kan Tom een stap verder zetten in zijn opbouw naar een topvorm? Lukt het Mathieu om meteen twee crossen in één weekend te winnen?
  Tom start op de 2de rij achter Mathieu en Wout. Kopstart bergop voor Siebe Wouters. Sterk! Tim Merlier in zijn wiel. Tom is 9de in de lange rij voor ploegmaat Mathieu van der Poel. Lars van der Haar kruipt snel in het wiel van Siebe Wouters die stevig doortrekt. Mathieu gaat over Tom. Kan Tom het wiel van zijn ploegmaat houden? Siebe wisselt en Lars van der Haar neemt de kop over. Daan Soete laat het niet gebeuren en versnelt. Iedereen meteen op zijn wiel. Tom volgt als 9de.
  Tweede ronde en we krijgen een grote kopgroep, met onzen Tom. Michael Vanthourenhout nu op kop, voor Wout Van Aert, Lars van der Haar en Mathieu van der Poel. Het stof waait op als de crossers passeren, zo droog is het hier! Wout Van Aert gaat naar de kop, het tempo gaat wat omhoog. Tom nog altijd in het lint als 9de, hij sluit goed aan. Als Wout nog eens versnelt vallen de eerste gaten, zeker als hij op de steilste helling helemaal naar boven rijdt. Enkel Michael Vanthourenhout kan zijn wiel houden. Mathieu van der Poel sluit ook aan met Lars van der Haar. Eli Iserbyt op enkele meters, aanklampend. Dan een gat op een groep met onzen Tom, op 9 seconden.
  Derde ronde en de verschillen blijven klein, ondanks het beukwerk van Wout Van Aert. Maar nog, Marcel Meisen komt als eerste terug aansluiten en brengt nog een paar andere crossers mee, ondermeer onzen Tom! Op kop geeft nu Eli Iserbyt het tempo aan. Marcel Meisen op zijn wiel. Tom gaat nog altijd goed mee. Kan hij een paar plekken opschuiven? Wout Van Aert gaat weer aan de leiding. Tom hangt achteraan in de kopgroep. Op de finishstrook trekt Michael Vanthourenhout bergop stevig door.
  Vierde ronde en Michael trekt stevig door. Mathieu meteen op zijn wiel, gevolgd door Wout Van Aert en Lars van der Haar. Tom probeert aan te sluiten nog altijd op de 9de plaats, in het wiel van Michael Boros. Michael temporiseert even en meteen gaat Wout Van Aert opnieuw naar de kop, maar Michael Vanthourenhout laat niet gebeuren en neemt meteen mee over. Dan is het aan ploegmaat Eli Iserbyt. Proberen die twee iedereen murw te rijden?
  Vijfde ronde en Tom schuift een paar plaatsen op aan de finishstrook, hij volgt nu als 7de in de kopgroep! Joris Nieuwenhuis, gisteren ook als sterk, gaat nu aan de leiding. In het veld neemt Wout Van Aert opnieuw over. Opletten! Michael Vanthourenhout meteen op zijn wiel. Die twee pakken meteen een gaatje. Mathieu moet reageren!
  Aan de finish hebben Wout en Michael 5 seconden op Mathieu. Tom volgt op 7 seconden als 6de met Nieuwenhuis in zijn wiel. Lang duurt het niet voor Mathieu terug in het wiel van de koplopers zit. Hij brengt Lars van der Haar en Gianni Vermeersch mee. Tom met Nieuwenhuis op enkele meters. Sterk Tom! Steile helling en Tom rijdt ver en zit terug bij de kopgroep! Daar gaat Gianni Vermeersch nu aan kop. De kans om even te bekomen. Tom klampt goe en d aan!
  Zevende ronde en achter de kopgroep met onzen Tom heeft 16 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, aangevoerd door Marcel Meisen. Michael Vanthourenthout gaat naar de kop. Van zijn ploegmaat Eli Iserbyt is geen spoor meer te bekennen. De cross van gisteren nog niet goed verteerd? Michael Vanthourenhout trekt hard door. De grote tenoren sluiten goed aan. Tom moet een kleine gaatje laten, net als Lars van der Haar. Als Michael Vanthourenhout nog eens versnelt gaat Wout Van Aert meteen op zijn wiel. Spannend! Mathieu gaat ook mee. De rest moet even een gaatje laten. Op de hellende betonbaan sluiten Wout en Mathieu aan bij Michael, daarachter vier achtervolgers met onzen Tom.
  Achtste ronde en de drie leiders hebben 6 seconden op de eerste achtervolgers. Tom volgt als 7de op 10 seconden. Hij krijgt het lastig. Lars van der Haar verhoogt zijn tempo en wil naar de kopgroep. Maar daar gaat het ook hard. Op een hellende strook in de wei komt Lars wel terug aansluiten met Gianni Vermeersch en Joris Nieuwenhuis in zijn wiel. Tom op enkel meters. Op kop geeft Mathieu nu voor de eerste keer echt gas! Michael en Wout proberen aan te klampen, maar moeten enkele meters laten. Op de betonbaan bergop gaat Mathieu nog eens op de trappers en de vijf meter worden er tien. Tom krijgt ondertussen in de achtervolging het gezelschap van Dieter Sweeck. Zij rijden voor plaats 7 en 8.
  Negende ronde en Wout en Michael hebben 9 seconden op Mathieu. Lars volgt al op 20 seconden. Wout gaat nu voorbij Michael en probeert het gat op Mathieu terug dicht te rijden. De finale is duidelijk begonnen! Mathieu houdt het tempo echter hoog en heeft nog altijd 8 seconden voorsprong, een volledige helling.
  Tiende en laatste ronde en Mathieu heeft 16 seconden voorsprong op Wout en Michael. Lars volgt met Gianni en Joris op 41 seconden. Tom is wat teruggevallen en komt als 10de door. Is het vat af of kan hij nog één sterke ronde rijden? Mathieu rijdt naar zijn tweede zege van het weekend, met nu al 25 seconden voorsprong. Achter hem strijden Wout en Michael om de 2de plaats. Wout wacht de sprint af en klopt daarin Michael Vanthourenhout. Twee minuten later finisht onzen Tom als 12de: Lang goed meegegaan maar finaal gekraakt in deze loodzware cross op de Hotondberg. Wel een stap vooruit tegenover de vorige crossen!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'06"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 22"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 23"
  4. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 47"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 47"
  6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 52"
  7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'00"
  8. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'07"
  9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'21"
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'43"

  6/10: Tom 11de in de Berencross in Meulebeke!


  Na de trip naar Amerika terug cross op Belgische bodem. Wie heeft de ergste jetlag? Waarschijnlijk Toon Aerts, want die start hier niet en ook morgen in Ronse blijft de winnaar van de twee eerste Wereldbekercrossen afwezig. Wel aan de start, voor zijn eerste cross, is Mathieu van der Poel. En hij krijgt hier een parcours op maat: Snel en veel draaien en keren. Ook spek naar de bek van onzen Tom. Hopelijk kan hij hier bevestigen.
  Tom start op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en gaat behoorlijk mee weg op het gravel van de looppiste hier in Meulebeke. Tim Merlier pakt de kopstart, heel even komt Mathieu van der Poel ook piepen, maar het is Michael Vanthourenhout die toch als eerste het veld induikt. Michael neemt bijna de hele eerste ronde voor zijn rekening. Tom, aanvankelijk als 10de weg, schuift goed op en komt na de balkjes als 8ste door, in het wiel van Wout Van Aert. Net voor het einde van deze ronde gaat Eli Iserbyt naar de kop...
  Tweede ronde en ploegmaat Michael Vanthourenhout stopt goed af voor Eli. Even toch, want Tim Merlier heeft zijn plannetje snel door en gaat er fluks over. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 7de plek. Het tempo ligt hoog! Er vallen al eerste gaatjes... Tim Merlier komt terug in het wiel van Eli Iserbyt en brengt ook Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Quinten Hermans mee.
  Derde ronde en Tom volgt op 6 seconden van de kopgroep als 7de op kop van een grote groep. Op kop gaat Wout Van Aert naar de leiding, met Mathieu in zijn wiel. Daarachter leidt Joris Nieuwenhuis de achtervolging met Tom in zijn wiel, de trui ver open! Het is niet warm hier, maar heet! De achtervolgers komen stilletjes dichter. Op kop moet Tim Merlier lossen. Mathieu gaat naar de kop. Is zijn wedstrijd begonnen? Het tempo gaat omhoog. Mathieu trekt door. Meteen een gaatje op Wout Van Aert.
  Vierde ronde en de groep met Tom volgt op 15 seconden van de vier koplopers, in een grote groep van 12 crossers. Dat wordt elleboogwerk om vooraan te zitten. Vooraan rijdt Mathieu nog altijd op kop en de gaatjes worden groter. Achter hem doen Wout Van Aert, Quinten Hermans en Eli Iserbyt er alles aan om terug aansluiting te vinden, maar Mathieu kijkt niet om en snelt er vandoor. Tom gaat aan de leiding bij de achtervolgers.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 7 seconden op Wout Van Aert. Tom volgt met de andere achtervolgers op een halve minuut. Mathieu vergroot zijn voorsprong tot 11 seconden. Achter hem moet Wout alleen het werk doen. Eli en Quinten volgen in zijn wiel. De andere achtervolgers met onzen Tom volgen op 39 seconden. Nog een grote groep. Kan Tom daarvan wegrijden? Achter Mathieu neemt Quinten Hermans nu toch over. De voorsprong van Mathieu is ondertussen een volledige zandbak.
  Zesde ronde en de voorsprong is nu 12 seconden. Het is nog doenbaar. Wout Van Aert gaat terug naar de kop. De voorsprong wordt terug kleiner... Achter de vier koplopers strijdt Tom voor de 5de plaats. Nog een grote groep, dat wordt nog spannend. Tom niet meer op kop van die groep, kan hij terug opschuiven?
  Zevende ronde en Mathieu heeft nog altijd 10 seconden op de drie achtervolgers. Ondanks het beukwerk blijven Wout, Quinten en Eli bij elkaar. Bij de achtervolgers trekt Laurens Sweeck, heel slecht gestart, nu stevig door, hij wil van de rest af. Tom moet naar adem happen. Laurens rijdt volledig door de mulle zandbak! Die heeft duidelijk zijn goede benen gevonden. Op kop moet Eli Iserbyt nu een klein gaatje laten.
  Achtste en voorlaatste ronde en het verschil is nog 9 seconden op de twee achtervolgers, Wout en Quinten. Alle monden nu ver open, happend naar adem. Laurens Sweeck heeft zich los gereden van de andere achtervolgers, op weg naar de 5de plek. Tom heeft moeten lossen... Op kop rijdt Mathieu nu ook helemaal door de zandbak! Terug een paar seconden extra.
  Negende en laatste ronde en zonder fout rijdt Mathieu naar de zege. Hij heeft 13 seconden voorsprong op Wout en Quinten. Kan die nog uitpakken en over Wout naar de 2de plek gaan? Neen, Wout rijdt enkele meters van hem weg en ziet Mathieu rijden! Die moet nog even een tandje bijsteken! Maar Mathieu wint, zijn eerste cross en meteen op het hoogste trapje! Anderhalve minuut later bolt onzen Tom ontgoocheld als 11de over de meet, in het wiel van Lars van der Haar. Even deed hij goed mee voor de 5de plaats, maar finaal toch nog iets te kort.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'23"
  2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 8"
  3. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 15"
  4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 38"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 54"
  6. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 58"
  7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'06"
  8. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'09"
  9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'17"
  10. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'31"

  29/9: Tom 12de in de tweede Wereldbekercross in Iowa City (USA)!


  Tweede Wereldbekercross van het seizoen en de laatste cross in de States voor onzen Tom. Zoals de Amerikanen dat doen, één van de crossen in een lang weekend, het Jingle Cross Festival, met gedurende drie dagen meer dan 25 crossen! Eentje daarvan op zaterdagnamiddag lokale tijd is dus de Wereldbekercross, met als killer op het parcours de Mount Krumpit.
  Snelste uit de startblokken is Lars van der Haar, maar de eerste stroken neemt leider in de Wereldbeker Toon Aerts gezwind over. Wil hij zijn kunststukje van Waterloo hier nog eens herhalen? Onzen Tom is veel minder goed gestart en komt pas als 24ste door in het lange lint bij het eerste tussenpunt. Dat wordt inhalen! Op kop plaatst Toon Aerts meteen een versnelling en het is alleen Wout Van Aert die zijn wiel kan houden. Lars van der Haar probeert nog wel aan te klampen, maar moet al snel enkele meters laten.
  Tweede ronde en op kop wijken Van Aert en Aerts geen meter van elkaar. Niet dat ze goed samenwerken, integendeel, regelmatig test Van Aert door een tussentijdse versnelling te plaatsen, maar Toon Aerts klampt goed aan. Achter die twee worden de gaten groter. Aan de balkjes hebben eerste achtervolgers Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans al 18 seconden aan hun broek. Tom heeft al heel wat crossers ingehaald en komt als 15de door op 53 seconden. Hij heeft zijn tempo gevonden.
  Derde ronde en de voorsprong van de twee leiders, duidelijk de sterksten in de start van dit seizoen, neemt toe. Toon Aerts op kop, Wout Van Aert op zijn wiel. De Wereldkampioen van Valkenburg pakt niet over. Wacht hij zijn kans af? Achter hen strijden de andere crossers voor de 3de plek. Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans maken de minste foutjes en rijden weg van de rest. Tom komt na deze ronde als 14de door op 1'16" van de leiders.
  Hetzelfde beeld in de volgende twee rondes. Het is Wout Van Aert die opnieuw druk zet, even versnellen en Toon Aerts op enkele meters en dan weer inlopen. Telkens opnieuw. Probeert Wout op deze manier Toon af te matten, of kan hij gewoon niet beter? Tom blijft zijn eigen tempo rijden met hele vlakke rondetijden, in tegenstelling tot enkele andere crossers die duidelijk verval beginnen te vertonen. Na de vijfde ronde komt hij door als 12de op 1'57".
  Zesde ronde en heel even blijft Wout Van Aert, in het wiel van Toon Aerts, steken in de modder. Hij staat zo goed als stil. Het sein voor Toon Aerts om het tempo omhoog te jagen! Meteen heeft hij enkele meters. In de materiaalpost staan de mannen van Van Aert klaar met een propere fiets, maar tijd om te wisselen is er niet! Proberen het wiel van Toon Aerts terug te pakken! Dat lukt niet, Toon Aerts heeft een volledig zandbak voorsprong! Is de beslissing gevallen? Nog twee rondes. Tom behoudt zijn 12de plaats
  Zevende ronde en wat Wout Van Aert ook probeert, het gat van Toon Aerts wordt groter! Die heeft duidelijk de topvorm te pakken bij de start van het seizoen. Enkel een foutje kan nog roet in het eten gooien. Maar Toon maakt geen foutjes en op de grote versnelling diept hij de voorsprong uit.
  Achtste en laatste ronde en Wout Van Aert legt zich bij het meesterschap van Toon Aerts neer. Bij het ingaan van deze ronde heeft Toon Aerts 28 seconden voorsprong, aan de finish een kleine minuut. Tweede wereldbekerzege op rij! Knap Toon!
  En onzen Tom, een paar minuten later bolt hij als 12de over de streep. Na een matige start teruggevochten op eigen tempo. Vanaf de 4de ronde reed onzen Tom constant de 8ste à 10de tijd per ronde. Als dat vanaf de start kan lukken, zit er nog meer in. Zie hier zijn supervlakke rondetijden die een goede vorm verraden. In het klassement van de Wereldbeker rukt Tom op naar de 13de plaats. Enkel Jim Aernouts (vandaag 15de), Steve Chainel (14de) en Michael Boros (17de) scheiden hem nog van de Top 10. De volgende Wereldbekercross in op 21 oktober in het Zwitserse Bern.

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'28"
  2. Wout Van Aert (Onafhankelijk), op 52"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'16"
  4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'32"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'06"
  6. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 2'13"
  7. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'16"
  8. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 2'21"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'33"
  10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'35"

  23/9: Tom 15de in eerste Wereldbekercross in Waterloo (USA)!


  Eerste Wereldbekercross van het seizoen, in het Trek-weekend in Waterloo (USA). Vorig jaar was dit de 2de cross in dit klassement, na Iowa, maar nu dus omgekeerd. Geen Mathieu van der Poel aan de start, die rust nog uit na zijn sterke MTB-wedstrijden in de zomer. Wel Wout Van Aert, echter zonder ploeg door de soap rond zijn contract in de voorbije weken. Tom komt gemotiveerd aan de start na zijn goede prestatie in de opwarmer eergisteren.
  De kopstart is voor favoriet Wout van Aert. Het gaat meteen supersnel! Op de brug gaat Laurens Sweeck handig voorbij Van Aert en hij houdt het tempo hoog. Dat is vooral lastig voor Lars van der Haar, die door een vroege val zijn start volledig gemist heeft en nooit meer terug zal komen in de kop van de wedstrijd. Ook Tom, nochtans goed gestart, zit net achter Lars van der Haar en Stephen Hyde gevangen en kan zo de aansluiting met de kop niet maken. Aan het eerste tussenpunt komt hij pas als 21ste door, op 17 seconden. Dat wordt achtervolgen! Op kop schuiven Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Jim Aernouts goed mee. Achter hen al meteen een gaatje. Tom, aanvankelijk goed mee in de start, rijdt nu in de achtervolgende groep en
  Tweede ronde en Tom, met de trui ver open door de warmte hier, probeert terug te komen. Dat is lastig, want het tempo blijft héél hoog! Quinten Hermans lukt het wel om bij de kop aan te sluiten, en geeft er meteen een lap op. Fluks gaat hij over Wout Van Aert naar de kop, en op de finishstrook zet hij opnieuw aan! Wout moet alles geven om zijn wiel te houden.
  Derde ronde, en Wout Van Aert denkt dat zijn moment gekomen is. Hij versnelt, maar krijgt de andere crossers in de kopgroep er niet af. De verschillen met de crossers daarachter worden wel groter. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 17de plaats, op 37 seconden.
  Vierde ronde en het lijkt Telenet Fidea tegen Wout Van Aert te worden. De Lions zijn goed vertegenwoordigd in de kopgroep, met Quinten Hermans, Corné Van Kessel, en Toon Aerts. Aan de balkjes maakt Laurens Sweeck een klein foutje en meteen heeft hij 7 seconden achterstand. Dat bewijst hoe snel het hier gaat!
  Vijfde ronde en we hebben nog een kopgroep van vier crossers: Toon Aerts, Wout Van Aert, Daan Soete en Quinten Hermans. Allemaal Belgen. Waar zit de rest? Het lijkt hier wel het BK. Oeps, even terug de focus op de kopgroep: Daan Soete gaat onderuit en neemt Quinten Hermans mee in zijn val, terug recht, sturen rechtzetten en verder. De geloste crossers uit de kopgroep, ondermeer Laurens Sweeck gaan hen terug voorbij. Meteen hebben Wout Van Aert en Toon Aerts een grote voorsprong!
  Zesde ronde en bij de achtervolgers rijdt Laurens Sweeck weg. Hij wil naar voor en heeft nog 10 seconden achterstand op de twee leiders, Wout Van Aert en Toon Aerts, die geen meter van elkaar wijken. Ondertussen is Michael Vanthourenhout afgestapt, na een sterke start, viel hij ver terug.
  Zevende ronde, en puur op kracht rijdt Toon Aerts weg van Wout Van Aert! Op 10 seconden volgt Laurens Sweeck, dan op 26 seconden Hermans, Soete en Iserbyt. Toon rijdt meter per meter weg van Wout en heeft aan de finishlijn een voorsprong van 11 seconden. Nog twee rondes.
  Achtste ronde en aan de balkjes is de voorsprong van Toon Aerts al 15 seconden. Wout Van Aert geeft alles, maar komt geen meter dichter, integendeel. In de laatste ronde geeft hij zich, en aan de finish is zijn achterstand meer dan een halve minuut. Een sterke Toon Aerts wint hier op kracht de eerste Wereldbekercross! Proficiat Toon! Tom bolt even later als 15de over de meet, op 2'35" van de winnaar van vandaag. Teruggeslagen na de start en dan een hele wedstrijd moeten achtervolgen...
  Tom na de wedstrijd: "Ja goed gestart maar zat achter die valpartij van van der Haar en Hyde. En had al een cartouche verschoten door vol te starten dus moest de eerste ronden even tempo zoeken en eens ik dat gevonden had waren de gaten te groot. Dag om snel te vergeten."

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'49"
  2. Wout Van Aert (Onafhankelijk), op 34"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 51"
  4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 54""
  5. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 57"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'08"
  7. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 1'14"
  8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'27"
  9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'36"
  10. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'44"

  21/9: Tom 4de in de Trek CX Cup in Waterloo (USA)!


  Pas donderdag naar de USA vertrokken met de ploeg en al meteen de dag erna aan de slag (met dank aan de vlotte vlucht en verplaatsing erna)! De Trek CX Cup in Waterloo, dat is de opwarming voor de Wereldbekerwedstrijd morgen, op quasi hetzelfde parcours.
  Na een eerste studieronde waarin het hele pak bij elkaar blijft, weliswaar op een lang lint, versnelt Daan Soete in de tweede ronde. Enkel Quinten Hermans gaat meteen mee in zijn spoor. Het is nog vroeg. Op een tiental meters volgt onzen Tom, met in zijn wiel Corné van Kessel en Thijs Aerts.
  Voor hen gaat Quinten Hermans snel naar de kop, en hij gaat zo hard door dat Daan Soete als snel moet losssen. Quinten Hermans ruikt zijn kans en bouwt zijn voorsprong stelselmatig verder uit om finaal solo te finishen! Sterk! Daan Soete kan de tweede plaats nog vasthouden, en achter hem sprinten onzen Tom en Corné van Kessel voor de laatste podiumplaats. Corné is de snelste.
  Een snelle cross, dat belooft voor morgen. Tom kwam alvast goed voor de dag vandaag!

  1. Quinten Hermans (Telenet Fidea), in 1u00'54""
  2. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 39"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'12"
  4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'12"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'14"
  6. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'51"
  7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'58"
  8. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'17"
  9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 2'21"
  10. Steve Chainel (FRA; Chazal Canyon), op 2'52"

  16/9: Tom 11de in de eerste cross van het seizoen: Brico-cross in Geraardsbergen!


  Na een lange zomer eindelijk weer cross en meteen een loodzwaar parcours op de Kapelmuur in Geraardsbergen: Nergens een meter vlak, draaien en keren tussen de bomen, en in elke ronde de Muur op, en dat boven de 20 graden! Dat wordt afzien! Dit jaar valt deze cross binnen de Brico-crossen, waarvan ook Essen deel uitmaakt. Eerste cross van het seizoen, dat is dus afwachten wie met goede benen uit de zomer komt. Mathieu van der Poel niet aan de start, die rust nog na het WK MTB van vorige week.
  Start, Tom op de 2de rij achter Wout Van Aert, die gisteren 24 jaar werd. Tim Merlier pakt de kopstart. Tom als 10de het veld in. Hij verliest in de eerste beklimming enkele plaatsen, als 16 komt hij door in het bos. Tim Merlier krijgt meteen Michael Vanthourenhout in zijn wiel, alles op een lang lint. Wout Van Aert op de 6de plek. De verschillen zijn nog klein. Eerste keer de Muur op en Michael Vanthourenhout stuift naar voor. Het tempo gaat omhoog!
  Tweede ronde en Michael Vanthourenhout trekt door. Tom vindt zijn ritme en schuift enkele plaatsen op. Op kop gaat Tim Merlier terug aan de leiding. Vanthourenhout in zijn wiel, met Wout Van Aert achter zich. Die gaat in de afdaling naar de kop. Hij krijgt Corné van Kessel in zijn wiel. Wout versnelt! Tom komt als 10de door op 17 seconden.
  Derde ronde en Van Aert geeft gas op kop! Corné blijft in zijn wiel en voorlopig lost de rest ook nog niet. Als hij nog eens doortrekt is Wout los. Tom haalt in de klim nog een paar crossers in. De cross is nog lang! Op kop vergroot Wout zijn voorsprong. Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout zijn de eerste achtervolgers.
  Vierde ronde en Wout heeft 15 seconden voorsprong. Tom komt als 11de door. Komaan Tom! Nog zeven rondes. Achter Wout vormt zich een groepje met Vanthourenhout, van Kessel, van der Haar, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. Lars van der Haar versnelt en laat de anderen achter zich, die strijden voor de 3de plaats. Kort daarachter volgt onzen Tom. Kan hij de sprong maken?
  Vijfde ronde en Wout heeft 21 seconden voorsprong op Lars van der Haar. Onzen Tom komt met Tim Merlier dicht bij de grote achtervolgende groep. We zijn halfcross. Wout vergroot zijn voorsprong en heeft op de Muur tot een halve minuut. Tom komt als 12de door.
  Zesde ronde en Daan Soete en Toon Aerts rijden weg van de andere achtervolgers. Tom hangt daar achteraan. Kan hij nog opschuiven? De voorsprong van Wout is al 40 seconden.
  Zevende ronde en de cross lijkt in zijn plooi te vallen. Wout lijkt onbedreigd naar de zege te rijden, voor Lars van der Haar. Daarachter wordt nog gestreden voor de 3de podiumplaats. In de volgende ronde blijft alles op dezelfde plaats. Wachten de achtervolgers tot in de laatste ronde? Tom heeft 1'45" achterstand op Wout Van Aert en passeert als 13de.
  Negende ronde en Wout Van Aert valt! Stuur scheef, ketting eraf, en derailleur afgebroken... Oeps! Lars komt nu snel dichter. Gelukkig voor Wout wel een afdaling waar hij niet hoeft te trappen. Klimmen en Lars van der Haar gaat voorbij Wout Van Aert! De materiaalpost is nog ver... Als hij uit de post komt gaan ook Aerts en Soete hem voorbij. Lars heeft meteen 22 seconden voorsprong! Nog twee ronden!
  Tiende ronde en Wout doet er alles aan om terug te komen. Hij rijdt weg van Soete en Aerts. De voorsprong slinkt tot 13 seconden.
  Laatste ronde en Lars heeft 11 seconden voorsprong op Wout, wiens gezicht op onweer staat. Soete en Aerts passeren op 16 seconden. Pauwels en Sweeck volgen op plaatsen 5 en 6. Wout ziet Lars nu rijden! Maar dan rijdt hij in een spandoek en is de wedstrijd verloren! Tom rijdt nog een goede ronde en finisht nét buiten de eerste 10, als 11de, op 1'30" van Lars van der Haar. Sterke wedstrijd, maar op cruciale momenten nog iets te kort.
  Tom na de cross: "Niet helemaal ontevreden, ik heb het altijd erg lastig in de eerste wedstrijden en zeker op zo’n snelle omlopen. Toch had ik een goed gevoel te pakken en het ging eerlijk gezegd toch ook al wat beter dan vorig seizoen."

  1. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), in 59'32
  2. Wout Van Aert (Crelan-Charles), op 18"
  3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 24"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 36"
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 50"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 59"
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'10"
  8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'13"
  9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'21'
  10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'24"

  16-19/8: Corendon-Circus, met onzen Tom, wint 3 van de 4 ritten in de Arctic Tour of Norway!


  Laatste rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, deze keer in het hoge Noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel! De Arctic Tour of Norway is een vierdaagse wedstrijd van niveau 2 HC (Buiten Categorie), zware kost dus! Georganiseerd door ASO, die ook de Tour de France organiseren. Speerpunt van de Corendon-Circus ploeg is natuurlijk Mathieu van der Poel, die door de organisatoren ook als favoriet naar voor geschoven wordt. In totaal komen 19 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 114 in totaal. Continentale ploegen, maar ook de jonge renners uit de wereldteams zoals Katusha, Cofidis, en BMC. Vorig jaar won hier Dylan Theuns van BMC. De eerste editie van deze koers in 2013 werd gewonnen door Thor Hushovd.
 • Rit 1: Vadsø - Kirkenes (184 km): Heuvelachtige rit in lijn, grotendeels rond het prachtige Varangerfjord helemaal bovenaan in Noorwegen, met onderweg vier beklimmingen vand 2de categorie. Meteen geeft de Corendon-Circus ploeg er een lap op. Al snel na de start ontsnapt een grote groep, met daarbij Mathieu van der Poel en ook de bolletjestrui uit de Tour 2017, Warren Barguil. Die is de snelste op de eerste klim, maar daarna breekt de kopgroep in twee stukken. Mathieu is attent mee voorin en is de sterkste in de aankomst bergop! Eerste zege binnen voor Corendon-Circus! Tom finisht samen met David van der Poel als 88ste op 5'22" van Mathieu.
 • Rit 2: Tana - Kjøllefjord (195 km): Opnieuw een stevige rit in lijn, tussen de Noorse fjorden, met onderweg drie beklimmingen van 1ste categorie en twee beklimmingen van 2de categorie. Mathieu van der Poel doet mee in de eerste tussensprints en pakt nog een paar seconden extra in het klassement. Na de eerste klim van deze rit ontstaat een kopgroep van zes renners, waarbij geen enkele renner van Corendon-Circus. Deze groep krijgt 4 minuten voorsprong. Dan gaat een groep van zeven renners in de tegenaanval, met daarbij Mathieu en ook Warren Barguil. Zij komen tot op 1'45" van de leiders. Op de laatste beklimming van de dag legt Jakob Fuglsang (Astana) er stevig de pees op en het peloton valt in groepen uit elkaar. Uiteindelijk wint de Amerikaan Colin Joyce deze zware rit. Mathieu finisht als 21ste op 1'13". Tom rijdt zijn eigen koers op de beklimmingen en finisht als 95ste op 18'30".
 • Rit 3: Honningsvåg - Hammerfest (194 km): Rit in lijn, grotendeels langs de prachtige Noorse kustlijn, met kort na de start een berg van 1ste categorie (3.3km klimmen aan 7%) en onderweg en vlak voor de finish nog twee beklimmingen van 2de categorie. De ontsnapping van dag telt negen renners, met daarbij Tom Tjechische ploegmaat, Adam Toupalik. Deze groep krijgt 3 minuten voorsprong van het peloton. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes is de voorsprong nog 1 minuut. Het peloton jaagt en de kopgroep valt uit elkaar, alleen nog Toupalik samen met twee andere renners op kop! En Toupalik toont zich de sterkste en kan nét uit de greep van het peloton blijven! De sprint in dat peloton wordt gewonnen door Mathieu! Een topdag voor Corendon-Circus. Ook Tom heeft een betere dag dan gisteren en wordt 70ste op 1'41".
 • Rit 4: Kvalsund - Alta (145.5 km): Slotrit, kortste en meest vlakke rit, hoewel het hier nooit echt vlak is. In de finale toch nog vier keer over een nijdige kuitenbijter van 2de categorie (stijgingspercentage 6%). Kort na de start gaan twaalf renners ervan door, daarbij ondermeer Preben van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) maar geen renners van Corendon-Circus. Het peloton geeft maximum 3 minuten voorsprong aan deze groep en houdt alles onder controle. Bij het ingaan van de laatste rondes doet ondermeer de hele Corendon-Circus ploeg er alles aan om het peloton en Mathieu terug te brengen naar de kop van de wedstrijd en op twee kilometer van de finish slagen ze daar ook in! Tom heeft ondertussen achteraan moeten lossen na de gedane inspanningen en zal als 97ste op 6'28" van de winnaar finishen. En dat is opnieuw Mathieu van der Poel die wint in de sprint! Tweede ritzege voor Mathieu en ook de rode sprinterstrui in deze ronde. Tom eindigt finaal als 91ste in het klassement.
  Opnieuw een meer dan geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg! Klaar voor de winter!

  Eindklassement
  1. Sergei Chernetski (RUS; Astana), in 15u55'42" 2. Markus Hoelgaard (NOO; Joker Icopal), op 11"
  3. Colin Joyce (USA; Rally Cycling), op 12"
  ...
  12. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 59"
  31. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 4'57"
  73. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 22'23"
  74. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 23'26"
  83. David van de Poel (NED; Corendon-Circus), op 28'48"
  91. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32'12"

 • 1-5/8: Tom met de ploeg aan de slag in de Tour d'Alsace!


  Tweede rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, opnieuw in Frankrijk. De Tour d'Alsace is een vijfdaagse wedstrijd van niveau 2.2 over de bergen van de Alsace, bij ons bekend is als de Elzas. Kan Corendon-Circus de prestatie van begin juni herhalen, toen ze Mathieu naar de eindzege hielpen in de Boucles de la Mayenne? In totaal komen 25 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 150 in totaal. Opvallend daarbij Team Wiggins uit de UK (je weet wel, van Bradley Wiggins, de voormalige Tourwinnaar), met ondermeer supertalent Thomas Pidcock, die in het veld uitkomt voor Telenet Fidea.
 • Rit 1: Ploegentijdrit over 4.7 km in en rond Sausheim. Vlak, kort maar krachtig. Elke ploeg wordt ingedeeld in twee trio's, die samen de tijdrit afwerken. Tom wordt ingedeeld bij Wietse Bosmans en Marcel Meisen. Het andere Corendon-Circus trio bestaat uit David van der Poel, Adam Toupalik en Gianni Vermeersch. Zij rijden een knappe vierde tijd, zitten héél even in de hotseats en finishen op slechts 11 seconden van het winnende team, net als vorig jaar Team USA U23. Die haalden een gemiddelde van maar liefst 51.4 km/u! Tom's team volgt als 10de op 15 seconden van de winnaars. David van der Poel pakt de bergtrui, ook al moest er vandaag niet geklommen worden, en kan die morgen verdedigen.
 • Rit 2: Champ du Feu - Sélestat: Rit in lijn van 145.5 km vertrekkend in skistation Champ du Feu, dus steil afdalen (voer voor specialisten) en daarna even klimmen en verder zo goed als vlak. Na een half uur koers onstaat een kopgroep van 11 renners met daarbij namens Corendon-Circus David van der Poel. Zij krijgen een mooie voorsprong, na twee uur koers al 4 volle minuten, mede doordat in het peloton rest van de ploeg goed controleert. Met de finale in zicht loopt het peloton terug in, maar de voorsprong blijft een paar minuten. Het is finaal David van der Poel die knap afwerkt in de sprint! Hij pakt ook meteen groene trui als beste sprinter én de gele leiderstrui! Sterke prestatie David! Onzen Tom finisht als 43ste op 1'52" van David.
 • Rit 3: Vesoul - La Planche des Belles Filles (143.1 km). Rit in lijn met onderweg drie stevige beklimmingen en in de finale een aankomst bergop, op de Planche des Belles Filles, 5.7 km klimmen aan gemiddeld 8.4%. Stevig werk! Vorig jaar had de ploeg hier een complete off-day. Doen ze dit jaar beter? Na de eerste strubbelingen rijdt een groepje weg uit het peloton. Zij krijgen een kleine minuut voorsprong. Anderen, waarbij ook Wietse Bosmans, gaan in de tegenaanval, maar worden terug gegrepen door het peloton. Uiteindelijk wint de Fransman Geoffrey Bouchard (CR4C Roanne). David van der Poel behoudt de groene trui als beste sprinter, maar de gele trui is hij logischerwijze kwijt. Tom finisht als 89ste op 9'17" van de winnaar en wordt in het klassement 86ste.
 • Rit 4: Ribeauvillé - Lac Blanc (165 km). Koninginnerit met onderweg twee cols van 1ste categorie, twee cols van 2de categorie, en een aankomst bergop op een col van 3de categorie. Al snel ontsnapt er een grote groep, met ondermeer de jonge Brit Thomas Pidcock die zich toont in de tussensprints en de trui voor meest aanvallende renner overhoudt aan deze etappe. Na die eerste sprints worden de vluchters terug gegrepen en nemen de klimmers de koers in handen. Winnaar wordt de Duitser Marc Hirschi (Sunweb Devo). David van der Poel geeft op in deze zware rit. Tom heeft het ook lastig vandaag en wordt 117de op 36'52" van de winnaar. In het klassement wordt hij 103de.
 • Rit 5: Riedisheim - Dannemarie (146.9 km). Slotrit op een geaccidenteerd parcours. Vlakke finale. Voer voor sprinters die de voorbije zware ritten overleven. Vele aanvallen in het begin, maar niemand raakt weg. Na een uurtje koers raakt een 20-tal renners weg, met daarbij ondermeer Adam Toupalik. Zij krijgen een maximale voorsprong van 5'30". Dan begint het peloton te jagen, maar net te laat, want de vluchters blijven buiten schot! Winnaar wordt de Zwitser Gino Mader (Swiss Cycling). Tom rijdt een sterke etappe en finisht in de eerste grote groep op 1'11" van de winnaar. In het eindklassement finisht hij als 91ste.
  Een geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg!

  Eindklassement
  1. Geoffrey Bouchard (FRA; CR4C Roanne), in 15u35'33"
  2. Marc Hirshi (DUI; Sunweb Devo), op 22"
  3. Brandon McNulty (USA; USA U23), op 27"
  ...
  13. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 4'46"
  43. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 20'38"
  76. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 36'58
  86. Wietse Bosmans (Corendon-Circus), op 42'39"
  91.Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 46'18"
  94. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 48'08"

 • 22/7: Tom mooi 7de op het BK MTB in Westouter!


  Onder een brandende zon gaat dit BK van start en na de openingsronde vormt zich onder impuls van onzen Tom een ruime kopgroep, aangevoerd door huidig kampioen Jens Schuermans, en met onzen Tom en ook de veldrijders Laurens Sweeck en Daan Soete. Door de warmte is het best een lastige wedstrijd hier op de Rodeberg.
  Jens Schuermans toont zich in de finale de sterktste, hij valt aan en finisht solo als 1ste en verlengt zo zijn nationale titel. Daan Soete spurt zich knap naar een 3de plaats. De andere veldrijders doen het ook prima. Onzen Tom finisht als 7de. In totaal finishten 6 veldrijders in de Top 10 van dit BK, een knappe prestatie!
  Zie hier het videoverslag van Focus WTV.
  Ook in Nederland werd vandaag het BK gereden, en daar wint niet onverwacht Mathieu van der Poel. Die heeft nu de nationale titels op de weg, in het veld en in het MTB in handen! Hij is de eerste Nederlander die dit realiseert!

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u27'54"
  2. Ruben Scheire (Feenstra-Felt), op 49"
  3. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'17"
  4. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 1'18"
  5. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'48"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'51"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'55"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'00"
  9. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 3'21"
  10. Dieter Sweeck (Real Estate-Circus), op 5'32"

  8/7: Tom 71ste in de Wereldbeker MTB in Val di Sole (ITA)!


  Derde Wereldbekerwedstrijd MTB voor onzen Tom, samen met ploegmaat Mathieu van der Poel, die hier in dit skigebied in het Noorden van Italië probeert wat punten terug te pakken in het Wereldbekerklassement, na de valpartij in Nove Mesto eind mei. Loodzware wedstrijd hier in de Italiaanse Alpen, ook door de hitte. Goed indelen is de boodschap. Van de 115 gestarten bikers zullen er finaal maar 72 finishen in dezelfde ronde als de winnaar. Daarbij ook onzen Tom, die als 71ste over de meet bolt. Mathieu, die op zaterdag de shorttrack (voor de startposities) won op een indrukwekkende manier, wordt vandaag mooi 3de. Aanvankelijk goed mee weg met Nino Schurter, maar na een zoveelste aanval van de Zwitser moet Mathieu zijn meerdere erkennen. Schurter wint net als in Nove Mesto en pakt zo een grote voorsprong in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u26'32"
  2. Gerhard Kerschbaumer (ITA; Torpado-Gabogas), op 6"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'09"
  4. Henrique Avancini (BRA; Cannondale), op 1'14"
  5. Florian Vogel (ZWI; Focus), op 1'32"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 3'28"
  42. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 6'12"
  64. Ruben Scheire (Habitat), op 9'13"
  71. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 11'36"

  1/7: Tom 8ste en 2de Belg in the Vayamundo MTB Cup in Houffalize!


  Mountainbiken in Houffalize, voor al wie al eens in de Ardennen is gaan biken een bekend parcours! Een echte klassieker in het Belgische MTB. Tom komt aan start om te trainen voor de Wereldbekerwedstrijd in Val di Sole (ITA) op 8 juli en natuurlijk voor het BK MTB op 22 juli in Westouter.
  In een snelle wedstrijd onder een loden zon leggen de bikers van Habitat, Milan Vader, Kevin Panhuyzen en Frank Beemer, er meteen de pees op. Na de eerste ronde komen zij wiel in wiel door als koplopers. Het is de Zeeuw Milan Vader die na anderhalf uur wedstrijd ook aan het langste einde trekt. Tom rijdt een sterke wedstrijd maar doet nooit mee voor de ereplaatsen. Hij finisht knap als 8ste en als 2de Belg! Een opsteker met het oog op het BK!
  Ondertussen kroont ploegmaat Mathieu van der Poel zich in Hoogerheide tot Nederlands Kampioen op de weg!

  1. Milan Vader (NED; Habitat), in 1u27'02"
  2. Markus Schulte-Lünzum (DUI; Focus), op 30"
  3. Hugo Drechou (FRA; Massi), op 1'10"
  4. Joshua Debau (FRA; AC Bazancourt), op 1'45"
  5. Nick Vanpol (Granville), op 2'03"
  6. Florian Trigo (FRA; Massi), op 3'06"
  7. Thomas Bonnet (FRA; Cube Pro Fermetures), op 3'09"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 3'17"
  9. Lucas Dubau (FRA; AC Bazancourt), op 3'19"
  10. Marc Bouwmeester (NED; Stappenbelt), op 4'24"

  17/6: Tom valt in de Elfstedenronde!


  Twee dagen na Dwars door het Hageland start Tom opnieuw in een wegkoers, de Elfstedenronde. Van Brugge naar Brugge doorheen de Vlaamse Ardennen. Een koers die in 1943 al voor de eerste keer werd georganiseerd en die ondermeer gewonnen werd door Peter Post, Rik Van Looy en Freddy Maertens. En afgelopen jaar door Wout Van Aert. Die staat opnieuw aan de start, net als onzen Tom en de hele Corendon-Circus ploeg.
  Start om 11u en na een uur koers is het peloton al in stukken gebroken. Onzen Tom attent mee in het eerst deel. Na de passage op de kasseien van de Steenstraat, kasseien kleuren deze koers, onstaat een kopgroep van zeven renners, met ondermeer Mathieu van der Poel. Even later slaat voor onze Tom het noodlot toe. Langs de kant van de weg staat één nadarhek en onzen Tom heeft het te laat gezien, ertegen, en smak tegen de grond! Au! Opnieuw zijn Namen-pols geraakt... Tom blijft lang liggen en moet de wedstrijd verlaten. UPDATE: Na een bezoekje aan dokter Toon Claes blijkt de schade mee te vallen: geen barst of breukje in de pols. Oef!
  Ondertussen valt het peloton verder uit elkaar. Mathieu blijft attent op kop. Even worden de koplopers bijgehaald door de eerste groep van het peloton, maar al snel zijn weer negen renners weg en opnieuw is Mathieu erbij. Ook Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) is mee en die voert de forcing. In de laatste ronde komt alles echter terug bij elkaar en er wordt gesprint. Mathieu zet vroeg aan, maar het is de Brit Adam Blyte die wint.

  1. Adam Blythe (GBR; Aqua Blue Sport), in 4u16'33"
  2. Coen Vermeltfoort (NED; Roompot-Nederlandse Loterij), zt
  2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
  ...
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), zt
  11. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), zt
  22. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2"
  28. Wietse Bosmans (ERA), op 2"
  48. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  55. Daan Soete (Telenet Fidea), op 33"
  58. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 36"
  71. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoederservice), op 2'24"
  81. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 3'23"
  82. Wout Van Aert (Veranda's Willems-Crelan), op 3'36"

  15/6: Tom maalt kilometers in Dwars door het Hageland!


  Dwars door het Hageland is een nog jonge maar prachtige koers in de Napoleon Games Cup, 199 kilometer doorheen het glooiende landschap van het Hageland, met start in Aarschot en aankomst in Diest. Onderweg passeren de renners ook een paar keer Scherpenheuvel en Zichem, bekend bij de bedevaarders onder ons. Typerend aan deze wedstrijd: plug streets, of onverharde stroken! Voer voor veldrijders! Mathieu van der Poel won hier dan ook vorig jaar.
  De wedstrijd wordt gekleurd door een mooie kopgroep, met daarbij drie Corendon-Circus renners: Gianni Vermeersch, David van der Poel en Mathieu van der Poel. Zij pakken een mooie voorsprong, maar worden op 60 kilometer van de meet gepakt door het jagende peloton. Even later ontsnapt opnieuw een 15-tal renners en opnieuw is Gianni Vermeersch mee. Op dat moment krijgen Mathieu en onzen Tom het lastig, ook door de warmte, en zij stappen uit de wedstrijd, net als de meeste andere veldrijders aan de start. Gianni Vermeersch heeft wel een goede dag, en finisht knap als 3de!
  Weer een stukje conditie versterkt met het oog op de winter.

  1. Krists Neilands (ISR; Israel Cycling Academy), in 4u34'47"
  2. Elia Viviani (ITA; Quick Step Floors), op 33"
  3. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 33"
  ...
  15. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), op 2'05"
  21. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3"48"
  27. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'58"
  43. Daan Soete (Telenet Fidea), op 5'19"
  48. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 9'11"


  10/6: Tom rijdt met de ploeg een perfecte koers in de Ronde Van Limburg!


  Tom start met de ploeg in de Ronde van Limburg, de enige echte klassieker (UCI 1.1) in die provincie. Stevige kost: 200 kilometer, 2000 hoogtemeters en 13 kasseistroken. Geen Wout Van Aert aan de start, de winnaar van vorig jaar. Kan opnieuw een veldrijder aan het langste eind trekken? Die kans bestaat want veel veldrijders aan de start! Maar die zullen dan wel voorbij de Franse topsprinter Nacer Bouhanni (Cofidis) moeten raken, die hier in extremis nog aan de start komt.
  Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Een lange vlucht van vier renners, met ondermeer lokale renner Jimmy Janssens (Aqua Protec-Veranclassic) en David Boucher (Tartteletto-Isorex). Zij kregen een voorsprong van maximaal 7'30". Als in het peloton Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck en Nacer Bouhanni de achtervolging inzetten, gaat het tempo gevoelig omhoog. De Corendon-Circus ploeg zet zich aan kop, samen met de mannen van Cofidis. Ook onzen Tom doet zijn deel van het werk. Op tien kilometer van de finish zijn de vluchters daardoor terug ingerekend. Mathhieu wordt perfect door de laatste bocht geleid en maakt het mooi af in de sprint! Perfecte koers!
  Zie het verslag van TV-Limburg hier, met onzen Tom aan de kop van het jagende peloton!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 4u 38'18"
  2. Nacer Bouhanni (FRA; Cofidis), zt
  3. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), zt
  ...
  30. Johan Jacobs (DEN; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
  34. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 13"
  38. Daan Soete (Telenet Fidea), op 32"
  39. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 32"
  40. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 32"
  42. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 40"
  43. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  58. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'07"
  60. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'20"

  31/5-3/6: Tom helpt Mathieu naar zijn 2de zege op rij in de Boucles de la Mayenne (FRA)!


  Samen met Mathieu en de rest van de ploeg start Tom net als vorig jaar in de Franse rittenwedstrijd Boucles de la Mayenne (UCI 2.1), die Mathieu vorig jaar met hulp van onzen Tom op een knappe manier won! Dit jaar ook nog andere veldrijders aan de start, ondermeer de Marlux-Bingoal ploeg met Kevin Pauwels, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Vier dagen koers met 20 ploegen en 120 renners. Zoals in alle rittenkoersen in elke rit ook enkele tussensprints mét bonificaties en onderweg stevig klimmen! Er moet dus gewerkt worden door de ploeg!
 • Rit 1: Proloog over 4.5 km in en rond Laval. Dat is vlammen vanaf de start, op een tijdritfiets. Nooit Tom's specialiteit geweest. Maar toch brengt hij het er goed vanaf met een mooie 19de plek, op slechts 23 seconden van de winnaar, de Fransman Dorian Godon (Cofidis) die een gemiddelde haalde van 46.7 km/u. Een sterke Mathieu spurtte naar de 2de plek, op een kleine 9 seconden. Dat verschil toont hoe sterk de Fransman was. Ook de andere veldrijders lieten zich zien, met nog twee van hen bij de eerste tien: Eli Iserbyt werd 6de op 15 seconden, en Adam Toupalik (TSJ) die ook voor Corendon-Circus rijdt, mooi 9de op 17 seconden.
 • Rit 2: Saint-Berthevin - Gorron (176 km). Rit in lijn met onderweg vijf klimmetjes. De hele dag gaat ploegmaat Gianni Vermeersch mee in de aanval, zodat de rest van Corendon-Circus verdedigend kan rijden. Gianni houdt er na deze rit de bolletjestrui aan over! Op 15 kilometer van de finish worden de vluchters gegrepen. Oeps, nog 5 kilometer te gaan en nog een valpartij in de finale, waardoor het peloton in twee breekt, en 30 renners kunnen sprinten voor de zege. Onzen Tom verliest hier ook tijd en finisht samen met Gianni Vermeersch op meer dan 4 minuten. De rest van de ploeg blijft wel voorin en Mathieu kan het prima afmaken en wordt de nieuwe leider in het klassement! Eli Iserbyt wordt de leider in het jongerenklassement en mag morgen met de witte trui starten.
 • Rit 3: Saint-Aignan-De-Couptrain - Pré-en-Pail-Saint-Samson (172 km). Pittige rit, met vier keer stevig klimmen onderweg. Voor Corendon-Circus is het natuurlijk zaak om Mathieu in de leiderstrui te houden. Dus iedereen aan de bak vandaag! Tom doet een groot deel van het werk en zet Mathieu goed uit de wind. Met de finale in zicht laat hij zich dan uitzakken. Mathieu mengt zich in de sprint en wordt 4de en behoudt de leiderstrui! Opdracht geslaagd! Ritwinnaar vandaag is Nacer Bouhanni (Cofidis).
 • Rit 4: Congrier - Laval (182 km). Terug naar de startplaats met opnieuw vijf keer klimmen. Onderweg regent het aanvallen, want de voorsprong van Mathieu is niet groot. Ondermeer Michael Vanthourenhout waagde zijn kans. Maar de ploegmaats van Mathieu controleerden de koers prima en haalden alle aanvallers terug, zodat Mathieu in de eerste groep mee naar de meet kon en zijn eindzege veilig stellen. De tweede keer op rij! Tom doet ook zijn deel van het werk en stapt met de finale in zicht uit de koers. Mathieu na de wedstrijd:"Ik moet de ploeg bedanken! Heel wat mannen die in aanmerking kwamen om het eindklassement alsnog te winnen, probeerden meermaals weg te springen, maar de ploeg controleerde haast perfect."

  Eindklassement
  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 12u58'23"
  2. Romain Seigle (FRA; Groupama-FDJ), op 13"
  3. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  ...
  6. Adam Toupalik (TSJ; Corendon Circus), op 21"
  25. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'01"
  54. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 4'46"
  62. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 5'19"
  71. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 6"20"
  81. Thomas Joseph (Marlux-Bingoal), op 12'11"
  96. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 19'08"
  98. Gianni Vermeersch (Corendon Circus), op 21'40"

 • 27/5: Tom en Mathieu kunnen niet finishen in WB MTB in Nove Mesto (TSJ)!


  Tom start op opnieuw in de Wereldbeker MTB, nu in Nove Mesto (TSJ), op en droog, heel stoffig, en supertechnisch parcours! Ploegmaat Mathieu start als leider in de Wereldbeker na zijn opnieuw knappe prestatie in de shortrack wedstrijd op vrijdag, waarin hij in de sprint als 2de finishte, achter de Nieuw-Zeelander Sam Gaze. Mathieu is vastbesloten om zijn trui hier te verdedigen!
  Start en meteen is Mathieu goed weg! Achter hem gaat het anderen minder goed af, in het pak een grote crash en meteen een aantal bikers out. Gelukkig niet onzen Tom die ook goed mee weg is en op een 60ste plaats doorkomt bij het eerste tussenpunt. Op kop gaat al snel Sam Gaze aan de leiding, die voelt zich duidelijk goed. De Zwitser Nino Schurter die vorige week in Albstadt won, volgt attent. Mathieu in zijn wiel. Oeps, in eens is Gaze van het toneel verdwenen: Stevige val, als gevolgd lek vooraan en op grote achterstand! Een ronde later stapt hij uit de race!
  Eerste ronde na de korte startronde en onzen Tom komt door op een minuut, rond de 55ste plaats. Kan hij nog oprukken? Vooraan vallen de eerste gaatjes. Schurter geeft gas op kop en Mathieu klampt aan. Kort achter hen moet nu ook de Fransman Tempier de wedstrijd verlaten, lek achteraan, nog op de steilste helling, en game over.
  Tweede ronde en nu is aan Mathieu om de kop te doen. Hij trekt stevig door, maar toch komen uit de achtergrond een paar bikers terug aansluiten, ondermeer de Zwitser Forster en de Fransman Carod. Schurter valt aan, Mathieu remonteert! De eerste Belg die doorkomt is Belgisch kampioen Jens Schuermans, op de 25ste plaats en driekwart minuut. Op kop geeft Schurter volle gas, Mathieu op zijn wiel, en de rest moet opnieuw lossen.
  Derde ronde en opnieuw komt te Zwitser Forster op kop aansluiten. Meteen neemt hij de leiding. Achter de drie koplopers volgt een 10-tal bikers, met ondermeer thuisrijder Jaroslav Kulhavy. Bergop, een lange klim, en Schurter gaat naar de kop. Mathieu zit even gevangen achter Forster, hij heeft het lastig. Schurter kijkt achterom, en versnelt nogmaals. Mathieu laat een gaatje. Oeps... stuurfoutje en overkop! Mathieu komt niet goed neer en bezeert zijn al eerder gekwetste pols! Toch rijdt hij nog verder, aan de finish komt hij door als 25ste op meer dan een minuut...
  Vierde ronde en blijkt als snel blijkt dat Mathieu geen kracht meer kan zetten. Niet veel later stapt hij dan ook uit de wedstrijd. Wat later moet ook onzen Tom door mechanische pech de wedstrijd staken. Een complete off-day voor Corendon-Circus! Ondertussen bepaalt op kop Nino Schurter nog altijd het tempo, met Forster in zijn wiel. Maar al snel komt een achtervolgende groep, met ondermeer de Fransman Marotte en Marco Aurelio Fontanan (ITA) aansluiten. Forster valt terug door een klein kettingprobleem en we krijgen drie leiders: Nino Schurter, de jonge Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de Fransman Maxime Marotte.
  Vijfde ronde en de drie blijven op kop. Schurter op de 3de plek, attent in het wiel. Wacht hij af tot de laatste ronde?
  Zesde en laatste ronde en Schurter gaat opnieuw aan kop. Bergop zet hij alles op alles, maar Cooper lost niet. Marotte wel, en Schurter sprint met Cooper voor deze dagzege. Spannend en fotofinish! Schurter wint, opnieuw.
  Hopelijk valt het voor Mathieu mee met z'n pols...

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u21'31"
  2. Anton Cooper (NZL; Trek Factory Racing), zt
  3. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 8"
  4. Lars Forster (ZWI; BMC), op 44"
  5. Manuel Fumic (DUI; Cannondale), op 49"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 2'11
  46. Ruben Scheire (Habitat), op 4'52"
  75. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 7'55

  20/5: Tom 70ste en 1ste Belg in WB MTB in Albstadt (DUI)!


  Wereldbeker MTB in Albstadt (DUI), dat is mountainbike op het hoogste niveau! In tegenstelling tot ploegmaat Mathieu van der Poel die helemaal vooraan mocht starten, moest Tom helemaal als laatste starten. In de nationale trui, omdat hij nog niet genoeg UCI-punten heeft. Toch kon hij meer dan 50 andere bikers inhalen om op een eervolle 70ste plaats te eindigen, net nog in dezelfde ronde als de winnaar, net voor de andere Belgische mountainbikers. Mede door deze mooie prestatie én zijn knappe wedstrijden in Spanje vorige week, mag Tom volgende week in Nove Mesto wél in de kleuren van Corendon-Circus aan de start komen.
  Winnaar vandaag is de leider in de Wereldbeker, regerend Olympisch én Wereldkampioen, de Zwitser Nino Schurter. Hij mocht pas op de 3de rij starten, na pech in de korte race donderdag voor de startplaatsen, maar al meteen bij de eerste klim rukte hij op naar de koppositie. In een ruime groep toppers met ondermeer ook Mathieu van der Poel neemt Schurter afstand van de andere bikers. Al snel schoten er van die groep slechts drie koplopers over, met naast Nino Schurter en Mathieu van der Poel nog de Fransman Maxim Marotte. Op korte afstand nog twee Franse bikers, Stéphane Tempier en Jordan Sarrou. Deze vijf strijden voor het podium. In de vierde ronde valt Mathieu aan, hij pakt enkele meters, maar bij de tegenaanval van Nino Schurter moet Mathieu passen. Weg is de Zwitser en de anderen zien enkel nog zijn achterkant. Mathieu wordt achter hem nog knap 3de! Proficiat Mathieu!
  Zie een mooi videoverslag op de website van Nino Schurter!

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u28'07"
  2. Stéphane Tempier (FRA; Bianchi Countervail), op 16"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  4. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 50"
  5. Jordan Sarrou (FRA; BH-Suntour-KMC), op 1'11"
  ...
  70. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 12'26"
  72. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 1 ronde
  73. Ruben Scheire (Habitat), op 1 ronde
  98. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 2 rondes

  16/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Eerste wegrit voor Tom en tal van andere veldrijders. Even de benen testen en vooral keihard rijden en zo aan de basisconditie werken. Niet Tom's lievelingswerk, maar met het oog op de winter zeker nodig. Tom maalt samen met de 156 andere starters zijn kilometers, ook in functie van ploegmaat David van der Poel die hier knap 8ste wordt. Tom stapt kort voor het einde uit de koers, net als 114 andere renners.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Dennis Coenen (Cibel-Cebon), in 3u43'21"
  2. Mathias De Witte (Veranda's Willems-Crelan), zt
  3. Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen Baloise), zt
  4. Sep Vanmarcke (Cannondale), op 15"
  5. Stijn De Bock (Cibel-Cebon), op 15"
  ...
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 15"
  12. Johan Jacobs (ZWI; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  13. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 15"
  18. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  21. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 20"
  28. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'10"


  11-13/5: Tom rijdt prima MTB-wedstrijden in de La Roija Bike Race in Spanje!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met ploegmaat Mathieu van der Poel in de driedaagse MTB-wedstrijd in het Spaanse Logroño. In de La Roija Bike Race krijgen ze 184 kilometer en maar liefst 5000 hoogtemeters voor de wielen! Er meteen stevig invliegen noemen ze dat! Een sterk deelnemersveld in deze wedstrijd, met naast Mathieu en onzen Tom ook nog Jose Antonio Hermida Ramos, Wereldkampioen MTB in 2010, Clàudia Galicia die op het vorige EK 2de werd na Mathieu, en Carlos Coloma die op de Olympische Spelen in 2016 brons pakte. Samen met nog 210 andere elite-mountainbikers!
  In de eerste wedstrijd op vrijdag over 67.2km en 2079 hoogtemeters, waarin Mathieu domineert, wordt Tom na een sterke start mooi 8ste in een klein groepje. Mathieu maakte wel een stevige val vroeg in de wedstrijd.
  In de wedstrijd op zaterdag over 65.4km en 2178 hoogtemeters, waarin Mathieu ondanks de pijn toch start én opnieuw wint, doet onzen Tom nog beter. Hij finisht op een 6de plaats, als eerste van een achtervolgende groep. Hij verliest slechts drie minuten op Mathieu.
  De laatste rit op zondag over 51km en nog 686 hoogtemeters is opnieuw een kolfje naar de hand van snelle Mathieu. Hij pakt zijn derde zege en dus ook het eindklassment in deze wedstrijd! Mathieu na de wedstrijd: "It’s been three very intense days in La Rioja Bike Race presented by Shimano. I am surprised by the race routes, La Rioja’s impressive landscapes, and the work of the organization. I hope to return." Tom doet nog beter dan gisteren en valt net naast het podium: 4de. In de sprint voor de derde plek moest hij Carlos Coloma laten voorgaan. In het eindeklassement finisht Tom als 6de.
  Een mooie start van de zomer Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 7u21'01"
  2. Enrique Morcillo Vergara (SPA; Buff Scott MTB), op 9'00"
  3. Ever Alejandro Gomez Diaz (SPA; Ipia Factory Cycling), op 9'27"
  4. Francesc Guerra Carreter (SPA; Buff Scott MTB), op 9'29"
  5. Vlad Dascula (TSJ; Brujula Bike Team), op 11'31"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 14'42"
  7. Victor Manuel Fernandez (SPA; Wolfbike Team), op 14'46"
  8. Luis Leao Pinto (POR; Buff Scott MTB), op 15'47"
  9. Daniel Carrreno Nin de Cordona (SPA; Remadura), op 16'46"
  10. Xavi Borras Molina (SPA; Ipia Factory Cycling), op 17'44"