Overzicht Seizoen 2019-20
Tom's tiende jaar bij de profs, waarin hij opnieuw start in de kleuren van Corendon-Circus, onder de vleugels van kopman Mathieu van der Poel. Na een ploegstage in Benicàssim (SPA) in mei 2019 begint Tom aan zijn zomercampagne, met bijna uitsluitend wegwedstrijden. Corendon-Circus heeft immers ook een sterke wegploeg, met Mathieu van der Poel en Tim Merlier, regerend Belgisch Kampioen, als kopmannen. De rest van de ploeg rijdt in dienst van hen. De enige MTB-wedstrijd dit Tom rijdt is het BK in Houffalize, waarin hij net als vorig jaar als 7de finisht. In augustus nog een paar rittenkoersen met de ploeg, waarin Tom niet veel meer klaar maakt. Tom lijkt klaar voor het het nieuwe cross-seizoen!
Tom rijdt alle belangrijke crossen en tal van nevencrossen, 39 stuks in totaal! Na een eerste cross in het park van Eeklo start het seizoen met opnieuw de lastige trip naar Amerika, waar Tom na een hoopvolle 10de plaats in de Wereldbeker in Iowa in de erop volgende Wereldbekercross in Waterloo niet kan bevestigen. Mathieu komt daar niet nog niet aan de start, het is een sterke Eli Iserbyt die hier resoluut de leiding neemt in de Wereldbeker.
Na een paar losse crossen waarin Tom telkens bij de eerste tien finisht, starten in oktober de klassementscrossen, in het bijzonder de Superprestige. Zonder Mathieu van der Poel, die nog recupeert van een zware zomer, en ook zonder Wout Van Aert, die herstelt van zijn zware val in de Ronde van Frankrijk. Zonder hen zijn het vooral Eli Iserbyt en Toon Aerts die grote sier maken. Tom kan enkel in de Ethiascross in Beringen een ereplaats pakken, 6de. Meteen op achterstand in de Superprestige!
Dat moet beter in november. En ja hoor, in de DVV-cross op de Koppenberg pakt Tom na een sterke wedstrijd de 6de plaats. Een week later, met Mathieu van der Poel opnieuw aan de start, bevestigt Tom in de speeltuin van Ruddervoorde, 8ste na een lange inhaalrace. Op Wapenstilstand zet Tom de kers op de taart, met een knappe 4de plaats in Niel. In de Wereldbeker in Tabor kent Tom een offday, maar een dag later in de DVV-cross in Hamme pakt Tom opnieuw een 6de plek, op een snel en technisch parcours dat hem zeker ligt.
December start goed met Tom enige podiumplek dit seizoen, in de Zilvermeercross in Mol, mooie tussen de broers Van der Poel met een hele Corendon-Circus ploeg op het podium! Pas op het einde van de belangrijke decembermaand kan Tom opnieuw bij de eerste tien finishen, opnieuw op een technisch parcours in de Azencross in Loenhout waar hij opnieuw als 6de finisht na een ongenaakbare Mathieu van der Poel. En dit is Tom's laatste cross in de kleuren van Corendon-Circus, want vanaf januari 2020 zal Tom uitkomen voor de nieuwe ploeg Group Hens-Maes Containers, waarin ook al Vincent Baestaens aan de slag is en belofte Lander Loockx.
In januari slaagt Tom er één keer in een ereplaats te pakken, opnieuw in de DVV, dat dus zijn enige sterke klassement wordt dit jaar, 6de in de Universiteitscross in Brussel. Met een 10de en 11de plek in de laatste Wereldbekercrossen in Nommay en Hoogerheide maakt hij nog een paar plekken goed in dat klassement, waarin hij net als vorige jaar als 12de eindigt.
Februari, na het WK waarin Tom opnieuw niet aan de start kwam maar wel Mathieu van der Poel voor de 3de keer Wereldkampioen wordt, wordt finaal nog Tom's beste maand van het seizoen, met Top-10 plaatsen in bijna alle crossen. Een podium pakken lukt helaas niet meer.
 • Van de 8ste (2018-19) naar de 13de plek in 2019-20 in de Superprestige!
 • Van de 7de (2018-19) terug op de de 7de plek in 2019-20 in de DVV Trofee!
 • Van de 12de (2018-19) terug op de 12de plek in 2019-20 in de UCI Wereldbeker!
 • Door de matige crossen op het einde van het seizoen verliest Tom twee plaatsjes in de UCI-ranking, van een 23ste (2018-19) naar de 25ste plaats in 2019-20!
 • Een seizoen waarin onzen Tom het niveau van vorig jaar kan aanhouden. Tom blijft stabiel in de meeste klassementen en verliest enkel een paar plaatsjes in de Superprestige en op de UCI-ranking. Geen overwinningen, behalve in het hoogspringen in Waregem, waar Tom vlotjes over 75cm jumpt. Daarnaast nog één keer op het podium, op 1 december in de Zilvermeercross in Mol, waar hij knap als 2de finisht achter ploegmaat Mathieu van de Poel. De supporters kijken samen met Tom hoopvol uit naar het volgende seizoen, in de kleuren van Group Hens-Maes Containers!

  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal DVV TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(1). Toon Aerts 577 1(1). Laurens Sweeck 84 1(1). Eli Iserbyt 8u09'30" 1(1). Mathieu van der Poel (NED) 2320
  2(2). Eli Iserbyt 531 2(2). Eli Iserbyt 81 2(3). Michael Vanthourenhout op 5'19" 2(2). Toon Aerts 2224
  3(3). Michael Vanthourenhout 492 3(3). Lars van der Haar (NED) 76 3(2). Mathieu van der Poel op 7'43" 3(3). Eli Iserbyt 2103
  4(4). Laurens Sweeck 473 4(6). Toon Aerts 74 4(4). Corné van Kessel (NED) op 8'21" 4(4). Laurens Sweeck 1820
  5(5). Lars van der Haar (NED) 467 5(4). Quinten Hermans 72 5(6). Lars van der Haar (NED) op 12'23" 5(5). Michael Vanthourenhout 1614
  6(6). Quinten Hermans 444 6(7). Thomas Pidcock (GBR) 63 6(5). Tim Merlier op 14'14" 6(6). Quinten Hermans 1508
  7(7). Corné van Kessel (NED) 417 7(5). Corné van Kessel (NED) 63 7(7). Tom Meeusen op 14'53" 7(7). Lars van der Haar (NED) 1455
  8(9). Mathieu van der Poel (NED) 400 8(11). Michael Vanthourenhout 40 8(8). Jens Adams op 15'52" 8(8). Corné van Kessel (NED) 1327
  9(8). Gianni Vermeersch 393 9(8). Tim Merlier 35 9(9). Toon Aerts op 16'04" 9(9). Thomas Pidcock (GBR) 1303
  10(11). Joris Nieuwenhuis (NED) 340 10(9). Jens Adams 33 10(11). Laurens Sweeck op 18'19" 10(10). Felipe Orts Lloret (SPA) 1131
  12(13). Tom Meeusen 340 13(14). Tom Meeusen 29 25(17). Tom Meeusen 693

  23/2: Tom 9de in de Sluitingsprijs in Oostmalle!


  Laatste cross van het seizoen, de Sluitingsprijs in Oostmalle. Een echte klassieker, op de lokale sportluchthaven. Door het barre weer en storm Ellen die van jetje geeft zijn heel wat supporters thuisgebleven, maar dat kan de crossers niet deren. Nog één keer alles geven!
  Start, Tom opnieuw op de eerste rij, en goed mee weg. Minder goed vergaat het Laurens Sweeck, net als gisteren. Hij schiet uit zijn pedaal en meteen op kleine achterstand. Kopstart is voor Eli Iserbyt, die gisteren in Leuven net als onzen Tom door pech moest opgeven. Toon Aerts volgt in zijn wiel op de 2de plaats.
  Tweede ronde en het hele pak zit nog bij elkaar. Enkel Laurens Sweeck dient nog een achterstand goed te maken. En daar maakt hij werk van. Al snel krijgt hij onzen Tom in zicht, die op de 10de plaats in het lange lint tussen de bomen slingert. Gelukkig blijven die ondanks de storm nog recht staan. Ondertussen versnelt op kop Toon Aerts! Meteen een gaatje op de rest. En bij die rest rukt onzen Tom op! Meer nog, hij leidt nu de achtervolging op Toon Aerts! Knap Tom!
  Derde ronde en Toon Aerts heeft 10 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Dat zijn onzen Tom, Iserbyt, Hermans, Van Kessel, Vanthourenhout, Soete en de teruggekeerde Laurens Sweeck. Eli Iserbyt heeft het blijkbaar lastig. Al snel moet hij de andere crossers lossen. Het tempo ligt hoog! Bij de rest van de achtervolgers probeert Quinten Hermans als eerste het gaatje op Toon Aerts dicht te rijden. Maar die gaat hard!
  Vierde ronde en Quinten Hermans is opnieuw bijgehaald door de andere tenoren, met onzen Tom! Eenzaam rijdt Toon Aerts op kop, de cross is nog lang!
  Vijfde ronde en het lijkt een saaie cross te worden. Alleen op kop, boksend tegen de wind, Toon Aerts. De hit van Boudewijn De Groot komt tot leven: Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant? De achtervolgers komen over de finish op 23 seconden. Onzen Tom draait nog altijd goed mee! Het is nu Laurens Sweeck die het commando heeft overgenomen bij de achtervolgers, en die trekt stevig door! Michael Vanthourenhout probeert mee te gaan in zijn wiel. Tom haakt zijn wagentje voorlopig nog aan.
  Zesde ronde en er lijkt toch kering te komen in de cross! Sweeck en Vanthourenhout hebben de andere achtervolgers gelost en zijn tot op 11 seconden van Toon Aerts gekomen! Meteen de helft van zijn voorsprong eraf! En Sweeck blijft doorgaan! Nog 5 seconden goed te maken op Aerts! het duurt niet lang of we hebben drie leiders in deze cross: Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, op enkele seconden gevolgd door onzen Tom, Lars van der Haar, Quinten Hermans en Corné van Kessel.
  Zevende ronde en het zijn de Nederlanders Lars van der Haar en Corné van Kessel die de achtervolging inzetten! Tom en Quinten moeten een gaatje laten. Vooraan zetten de twee toppers van Pauwels Sauzen-Bingoal meteen Toon Aerts onder druk. Sweeck laat het gaatje vallen voor Vanthourenhout en die slaat zo meteen een kloofje. Toon Aerts moet uit zijn pijp komen, want Michael Vanthourenhout pakt al snel 6 seconden! En achter hen komen ook Lars van der Haar en Corné van Kessel terug dicht bij de koplopers. Deze cross is nog niet gereden!
  Achtste ronde en op de finishstrook houdt Vanthourenhout even de benen stil. De wind beukt hard op kop! Toon Aerts zit meteen in zijn wiel. Laurens Sweeck op enkele seconden. Toon Aerts gaat meteen aan kop en houdt het tempo hoog, Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Laurens Sweeck doet er alles aan om hun wiel te houden. De Nederlanders zien de bui hangen. Onder al het geweld vooraan is hun achterstand terug opgelopen.
  Laatste superspannende ronde! Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en een aanklampende Laurens Sweeck hebben 5 seconden op de eerste achtervolger, dat is Corné van Kessel. Sweeck zet zich zowaar aan kop, met ploegmaat Michael Vanthourenhout in zijn wiel! Aerts zit op de lastige 3de plek. En Laurens Sweeck lijkt zijn tweede adem gevonden te hebben. De Belgisch Kampioen rijdt weg van de andere koplopers! Al snel heeft hij 5 seconden voorsprong op Aerts, met Vanthourenhout als een blok in zijn wiel. En ondertussen komt Corné van Kessel alsmaar dichter! Het podium ligt nog niet vast! Laurens Sweeck moet nog sprinten voor de zege, maar houdt daarbij knap Toon Aerts af, die 2de wordt. Michael Vanthourenhout bolt als 3de over de meet. En onzen Tom, die eindigt het seizoen met een behoorlijke 9de plaats.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'13"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 2"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 13"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 24"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 32"
  6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 40"
  7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 46"
  8. Quinten Hermans (Tormans), op 50"
  9. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'00"
  10. Felipe Orts Lloret (SPA; Mutua de Levante), op 1'13"

  22/2: Tom valt, rijdt voor- én achteraan lek, en kan niet finishen in Leuven!


  Grote Prijs van Leuven op de terreinen van de kazerne in Heverlee waar Kamp Waes grotendeels werd opgenomen. Voorlaatste cross van dit zware seizoen. Kan Tom nog een kers op de taart zetten? Zal lastig worden, want een heel sterk deelnemersveld hier in Leuven.
  Tom start nog eens op de eerste rij en is behoorlijk mee weg. Oeps, val van Iserbyt in de eerste bocht en cross over! Tom draait als 6de het veld in na kopstarter Thijs Aerts. Afdaling in een chicane en weer een aantal renners onderuit, ondermeer Lander Loockx, ploegmaat van onzn Tom, die nu als 5de doorkomt in een lang uitgerekt lint. Voor hem Thijs en Toon Aerts, David van der Poel en Niels Vandeputte. Tom springt super over de balkjes en zit in het spoor van de koplopers. Daar laat Toon het gaatje vallen voor broer Thijs. Die pakt meteen een gaatje.
  Tweede ronde en achter Thijs Aerts valt het even stil. Tom gaat aan kop van de achtervolgers. Hij heeft er zin in! In het veld pakt Michael Vanthourenhout over. Daar is de beek, iedereen er goed over of door! Tom volgt attent, met ploegmaat Vincent Baestaens in zijn wiel. Michael Vanthourenhout gaat hard en zit binnen de kortste keren in het wiel van Thijs Aerts. Het verraderlijke parcours zet onzen Tom op achterstand. Paar kleine foutjes, een val en van Tom geen spoor meer de eerste tien...
  Derde ronde en Tom komt als 18de door... Pech, een val net in de laatste stroken voor de finish en bovendien ook twee lekke banden! Dat is game over voor onzen Tom! De materiaalpost is nog ver! Vooraan komen twee gropen samen en we krijgen een grote kopgroep van negen crossers, aangevoerd door Lars van der Haar.
  Vierde ronde en Toon Aerts zet zich aan kop, met Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Tom komt op meer dan een minuut door in de groep van Belgisch Kampioen Laurens Sweeck, die superslecht gestart is en nu wat lusteloos rondrijdt. Vooraan zit Michael Vanthourenhout alleen, in een grote groep Telenet Baloise Lions. Die spelen het hard! Om beurten aan kop en gas geven! Vanthourenhout blijft attent in het wiel.
  Vijfde ronde en Tom is nog verder teruggevallen, tot bij Eli Iserbyt, op meer dan anderhalve minuut. De pech die hij heeft gehad weegt door. We zijn halfcross. Vooraan valt Michael Vanthourenhout aan! Toon en Thijs Aerts moeten in de achtervolging. Ook Lars van der Haar steekt een tandje bij. David van der Poel en Vincent Baestaens haken hun karretje aan. Wasbord en nu is het Toon Aerts die enkele meters pakt. Michael Vanthourenhout duikt in zijn wiel. Lars van der Haar en Niels Vandeputte volgen op enkele meters. Het gaat hard! Er worden nu gaten geslagen!
  Zesde ronde en Lars van der Haar vecht zich met vereende krachten terug in het wiel van de twee koplopers. Niels Vandeputte moet de rest laten rijden en volgt op een handvol seconden. Maar de rest van het pak zit ver. Daarbij geen Tom meer, die is na de vele pech uit de koers gestapt. Ook Eli Iserbyt, reeds gevallen in de start, zal niet finishen vandaag.
  Zevende ronde en Niels Vandeputte heeft al 15 seconden achterstand op de drie leiders. Daar onderhoudt Lars van der Haar het tempo. Michael Vanthourenhout in zijn wiel, met Toon Aerts als controlerende derde.
  Achtste ronde en de drie leiders blijven netjes samen. Achter hen ook een drietal met ploegmaat David van der Poel en Niels Vandeputte en daarbij ook Thijs Aerts, op 40 seconden. Toon Aerts zet nu Michael Vanthourenhout op zijn beurt onder druk, maar die lost niet. Lars van der Haar moet wel even een klein gaatje laten.
  Negende en laatste ronde en Lars van der Haar zit weer in het wiel van de koplopers! Hoe lang is dat geleden dat we nog met drie crossers samen naar de finish gingen? Toon Aerts laat het werk over aan Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar klampt aan. We gaan naar een sprint en daarin trekt Toon Aerts aan het langste eind!
  Pechdag voor Tom hier in Leuven. Morgen meer geluk in Oostmalle?

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 58'07"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1"
  4. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 41"
  5. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 43"
  6. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 43"
  7. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 43"
  8. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 43"
  9. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'18"
  10. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'19"

  16/2: Tom 8ste in de Vestingcross in Hulst (NED)!


  Felle wind in Hulst, storm Denis is nog in kracht toegenomen en heeft zelfs bomen op het parcours omver geblazen! Maar de organisatoren verleggen het parcours, zodat de cross toch kan doorgaan. Een knap parcours hier in Hulst, dat in 2020-21 deel uitmaakt van de Wereldbeker! Na deze zege van Laurens Sweeck gisteren wil hij samen met Eli Iserbyt vandaag zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout aan de zege helpen. Lukt hun plannetje?
  Tom start op de tweede rij, achter de mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal. Kopstart is voor Laurens Sweeck en Corné van Kessel. Tom is ook goed weg en volgt als 6de in het lint crossers. Verschillende crossers moeten van de fiets en de eerste gaatjes worden geslagen. Vooraan geeft Corné van Kessel het tempo aan. Eli Iserbyt, minder gestart, gaat over onzen Tom. Lopend op de steile helling naar boven en Tom gaat goed mee! Van Michael Vanthourenhout vooraan nog geen spoor. Wel Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Corné van Kessel legt op kop een verschroeiend tempo op! Maar Tom sluit goed aan en gaat in een steil klimmetje zelfs terug over Iserbyt.
  Tweede ronde en Tom komt in de kopgroep als 6de over de meet. Michael Vanthourenhout komt pas op 17 seconden door. Plannetje nu al mislukt? Vooraan geven nu Laurens Sweeck en Eli Iserbyt het tempo aan. Laten ze hun ploegmaat terugkomen? Ondertussen neemt storm Denis nog in kracht toe! Tom schuift nog een plaatsje op, over Corné van Kessel gaat hij naar de 5de plek. Iserbyt geeft nu gas op kop! Laurens Sweeck laat geen gaatje vallen. Lars van der Haar moet aan de bak, met ploegmaat Toon Aerts én onzen Tom in zijn wiel.
  Derde ronde en op kop trekt Eli Iserbyt hard door, met ploegmaat Michael Vanthourenhout op 30 seconden. Tom gaat goed mee en rukt op naar de 3de plek, in achtervolging op Iserbyt! Die heeft een hele helling voorsprong. Lars van der Haar voert de achtervolging aan, met onzen Tom knap in zijn wiel! Hij voelt zich duidelijk goed op dit parcours!
  Vierde ronde en Eli Iserbyt heeft 19 seconden op de eerste achtervolgende groep, met onzen Tom! Het is boksen tegen de wind! In de groep van onzen Tom ook Lars van der Haar, Toon Aerts, Thomas Pidcock, Corné van Kessel en Laurens Sweeck. Tom gaat naar de leiding van deze achtervolgers en zet door! Toon Aerts gaat mee in zijn wiel. De rest laat even een gaatje. Thomas Pidcock komt nu ook naar voor en neemt de leiding van de achtervolgers over. Tom kruipt in het wiel van de Britse kampioen.
  Vijfde ronde, halfcross, en Eli Iserbyt heeft al 27 voorsprong op nu vier achtervolgers, met onzen Tom attent op de 3de plaats, in het wiel van een jagende Thomas Pidcock. Die gaat hard door en Tom moet een gaatje laten. Toon Aerts is meegeglipt met Pidcok. Tom volgt nu op de 4de plaats. Er worden nu gaten geslagen! Het tempo ligt superhoog!
  Zesde ronde en Eli Iserbyt heeft 25 seconden op een jagende Pidcock. Toon Aerts volgt daarna als 3de op enkele seconden. Tom komt als 5de door in een groepje. Veel gegeven in de eerste rondes. Even bekomen. Vooraan rijdt Iserbyt verder weg van Pidcock, die op zijn beurt Toon Aerts op afstand zet.
  Zevende ronde en Iserbyt heeft 35 seconden op Pidcock en 44 op Aerts. Tom komt alleen als 6de door, met voor hem Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Komaan Tom! Vooraan blijft Eli Iserbyt vol doorgaan. Nog te vroeg om te consolideren.
  Achtste ronde en Eli Iserbyt rijdt onbedreigd naar de zege. Pidcock volgt op 38 seconden. Toon Aerts blijft 3de op 48 seconden. Achter deze drie nog een strijd om de vierde plaats. Daarin trekt Lars van der Haar aan het langste einde. Tom wordt na een sterke start uiteindelijk 8ste.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 56'23"
  2. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 49"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'02"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'07"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'34"
  6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'44"
  7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'53"
  8. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'59"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 2'12"
  10. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 2'17"

  15/2: Tom 8ste in de Noordzeecross in Middelkerke!


  Laatste wedstrijd van de Superprestige vandaag, na de aflasting van de cross in Merksplas vorige weeg door storm Ciara. Vandaag ook veel wind, dankzij een nieuwe storm, Denis. Maar dat kan de organisatie aan de kust niet deren. Voor Tom de laatste kans om nog een plekje (of twee?) op te schuiven in het klassement waarin hij momenteel 14de staat. Voor zandcrosser Laurens Sweeck, die hier vandaag een parcours op maat vindt, de kans om de eerste keer een groot klassement op zijn naam te schrijven.
  Start en het is de Nederlander Lars van der Haar die het snelste weg is, attent gevolgd door Laurens Sweeck. Eli Iserbyt, ploegmaat, blijft echter niet bij de pakken zitten want hij maakt ook nog kans op de eindzege! Al snel gaat hij over Laurens Sweeck. Tom volgt de debatten vooraan vanop de 10de plek. Niet zo goed gestart, en dus achtervolgen.
  Tweede ronde en er ontstaat een kopgroep van 6 crossers: Van der Haar, Hermans, Iserbyt, Sweeck, Toon Aerts en Thomas Pidcock. Tom volgt in een tweede groepje op een 15-tal seconden.
  Derde ronde en Quinten Hermans kan zich niet inhouden en valt vooraan aan. Maar Lars van der Haar houdt alles onder controle. Op de finishstrook is het de beurt aan Thomas Pidcock om hard door te trekken, maar ook die wordt afgeremd, door zijn eigen fout: Bultje in het zand en Pidcock valt plat op zijn buis! Au!
  Vierde ronde en Lars van de Haar neemt opnieuw de kop, met kemphanen Iserbyt en Sweeck in zijn wiel. Ondertussen heef Michael Vanthourenhout de oversteek uit de achtervolgende groep gemaakt! Na een rotslechte start sluit hij bij de kopgroep aan, we krijgen zeven leiders. Het sein voor Laurens Sweeck om vooraan aan te vallen, in een lange zandstrook. Achter hem valt het stil, met dank aan de ploegmaats.
  Vijfde ronde en Laurens Sweeck heeft 15 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Dat zijn Toon Aerts en Lars van der Haar. Zij knappen het werk op met de ploegmaats van Laurens Sweeck in hun wiel. Pidcock en Hermans moeten de rol lossen. Tom rijdt wat verder attent rond, strijdend voor de 8ste plaats. Zijn achterstand is te groot om de sprong naar voor te maken.
  Zesde ronde en onder het gebeuk van Toon Aerts wordt wat van de achterstand goedgemaakt. Maar Laurens Sweeck buigt niet. Meer nog, bij de achtervolgers rijden nu ploegmaats Iserbyt en Vanthourenhout van de rest weg. Plannetje geslaagd? Laatste ronde en Laurens Sweeck rijdt na een knappe solo naar de zege in Middelkerke én de eindzege in de Superprestige! Knap! Proficiat Laurens! Tom wordt na een goede cross mooi 8ste. Daardoor finisht hij finaal als 13de in het eindklassement van de Superprestige!

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'30"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 15"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 22"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 32"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 39"
  6. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'01"
  7. Quinten Hermans (Tormans), op 1'08"
  8. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'45"
  9. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'57"
  10. Joris Nieuwenhuis (NED; Sunweb), op 2'02"

  8/2: Tom 9de in de DVV-Trofee in Lille!


  Vandaag de slotmanche van de DVV-Trofee, in het zand van de Lilse Bergen. Een echte klassieker, deze Krawatencross. Zonder ongelukkken pakt Eli Iserbyt vandaag de eindzege in de DVV-Trofee, want geen Mathieu van der Poel aan de start. Onzen Tom verdedigt zijn 7-de plek in het klassement. Veel heisa voor de start over het nieuwe UCI-reglement voor de Wereldbeker: Niet langer de 50 eerste crossers in de UCI-ranking aan de start, wel de 8 eerste aangevuld met nog een 4 of 5 wildcards... Wat zal dat opleveren? Maar een tiental crossers aan de start? Crossers die er de brui aangeven nu ze niet meer de Wereldbeker kunnen starten?
  Tom start op de 2de rij achter Eli Iserbyt en Toon Aerts. Kopstart voor Belgisch Kampioen Laurens Sweeck. Tom is ook goed weg en draait als 9de het veld in. Meteen legt Sweeck een hoog tempo op! Eerste passage langs het water en Sweeck blijft op kop. Tom blijft op de 9de plaats, met Toon Aerts en Wout Van Aert in zijn wiel. Toon Aerts schuift op, die wil naar voor. Maar vooraan blijft Sweeck gas geven. Hij vindt hier natuurlijk zijn parcours: zand!
  Tweede ronde en Sweeck komt alleen over de meet. Achter hem probeert Thomas Pidcock het gaatje terug dicht te rijden. Daar lukt in, en ook David van der Poel, supergestart, schuift slim mee. Tom attent mee in de eerste achtervolgende groep, in het wiel van Toon Aerts, het truitje ver open. Op kop rijdt Laurens Sweeck in een lange zandstrook weer weg van de rest. Maar Pidcock rijdt opnieuw het gaatje dicht en brengt de rest mee terug. Tom heeft moeite om het wiel van de kopgroep te houden, maar haakt toch zijn wagentje aan! Oeps, kleine afdaling en Toon Aerts laat zijn fiets achter... Sweeck profiteert ervan en rijdt opnieuw weg!
  Derde ronde en opnieuw komt Sweeck alleen als eerste door, met Pidcock nu op 6 seconden. Tom komt als 9de door op 14 seconden. Het is nu Toon Aerts die de achtervolgers leidt. Even toch, want Toon verliest het spoor en komt vast te zitten in het zand! Hetzelfde overkomt Laurens Sweeck en meteen een heel anders situatie: Quinten Hermans op kop, en die wacht niet. Meteen een gaatje en nu moet Laurens Sweeck achtervolgen. Michael Vanthourenhout en Wout Van Aerts schuiven ook mee. De verschillen zijn klein. Tom schuift attent mee, op de 10de plaats.
  Vierde ronde en Quinten Hermans heeft 3 seconden op de eerste achtervolgers. Tom komt in een tweede groepje door op 15 seconden, op de 10de plaats, in het wiel van Thomas Pidcock, die na zijn superstart wat terugvalt. Het is nu Wout Van Aert die de achtervolging leidt. Die wil hier ook winnen, want het is al lang geleden dat hij nog eens op het hoogste schavotje stond. Van Aert geeft vol gas en komt dicht bij Quinten Hermans. Al de rest wordt op een heel lang lint getrokken en infeite rijdt iedereen nu alleen. Slippetje in de bocht van Quinten Hermans, en Wout van Aert gaat naar de kop! En die wacht niet, integendeel! Plat op het stuur en weg is Wout!
  Vijfde ronde en Wout trekt door op de lange finishstrook! We zijn halfcross en Wout Van Aert zit alleen op kop! Het publiek wordt zot! Wout rijdt hier een thuiscross! Tom komt als 10de door op 21 seconden, in het wiel van Lars van de Haar en Thomas Pidcock. Achter Tom worden de gaten groter. Wout Van Aert geeft gas op kop. Hij moet nu natuurlijk niet wachten. Laurens Sweec volgt met Quinten Hermans in het wiel op 18 seconden.
  Zesde ronde en Wout Van Aert legt zich nog eens plat: De achtervolgers volgen op 15 seconden. Tom komt als 10de door op 38 seconden, in het wiel van Lars van der Haar. Vooraan blijft Van Aert alles geven. Want de achtervolgers zitten niet stil. Quinten Hermans gaat hard door en zet Laurens Sweeck onder druk.
  Zevende ronde en Wout Van Aert heeft een volledige finishstrook voorsprong op Quinten Hermans: 19 seconden. Laurens Sweeck volgt als 3de op 33 seconden. Tom nog altijd 10de op 43 seconden. En nu begint het stevig te regenen. Het wordt gladder! Tom sluit samen met Lars van der Haar aan bij de eerste groep achtervolgers! Komaan Tom!
  Achtste en laatste ronde en Wout Van Aert lijkt naar zijn eerste zege sinds een jaar te rijden! Quinten Hermans komt door op 22 seconden. Daarachter een grote groep voor de 3de plaats, met onzen Tom! Daar leidt Laurens Sweeck, Tom achteraan maar attent. Langs het water rijdt Lars van der Haar al de rest voorbij, naar de kop van de achtervolgers! Op kop verzwakt Wout Van Aert niet. Ook Quinten Hermans blijft knap op de 2de plaats. Achter hen wordt gesprint voor de 3de plaats en het is Laurens Sweeck die aan het langste eind trekt. Tom wordt na een sterke cross mooi 9de. Daardoor finisht hij knap als 7de in het eindklassement van de DVV-Trofee!

  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 57'58"
  2. Quinten Hermans (Tormans), op 20"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 40"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 46"
  6. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 48"
  7. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 50"
  8. Daan Soete (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 50"
  9. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 50"
  10. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 52"

  5/2: Tom mooi 6de in de Parkcross in Maldegem!


  Drie dagen naar het voorspelbare WK in Dubendorf (ZWI) de herkansing in Maldegem, maar dan wel zonder de Wereldkampioen Mathieu van der Poel. Voor alle anderen dus een echte herkansing, maar wel op een heel ander parcours: Supersnel en technisch! Een vliegmeeting wordt ook wel gezegd.
  Over de cross zelf kunnen we kort zijn: Na een halve cross aftasten en eerste schifting blijft nog een kopgroep van 10 crossers over, met daarbij onzen Tom! Op dat moment gaat Eli Iserbyt, die een off-day had op het WK (pas 10de), stevig door de zandboek, en ploegmaat Michael Vanthourenhout stopt perfect af. De vogel is gevlogen! Ploegenspel noemen ze dat.
  Michael Vanthourenhout zet zich in het wiel van de achtervolgers en komt niet meer aan kop. Het tempo blijft superhoog en één voor één moeten de andere crossers een klein gaatje laten, onzen Tom als een van de laatste. Op dat moment acht Vanthourenhout zijn moment gekomen en hij rijdt weg van de andere achtervolgers, op weg naar de 2de plek. Slim gespeeld!
  Tom finisht na een goede wedstrijd als 6de op kleine achterstand. Mooi Tom!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), in 1u01'12"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 10"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 13"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 13"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 19"
  6. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 24"
  7. Quinten Hermans (Tormans), op 32"
  8. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 42"
  9. David van der Poel (Alpecin-Fenix), op 48"
  10. Ryan Kamp (NED; Pauwels-Sauzen Bingoal), op 56"

  26/1: Tom mooi 11de in de Wereldbeker in Hoogerheide!


  Laatste wedstrijd en dus finale van de Wereldbeker, in Hoogerheide, net over de Belgische grens. Dat is draaien en keren en voortdurend op en af de Branbantse wal. Lastig! Massaal veel supporters opgekomen hier onder een koud winterzonnetje. De winnaar in de Wereldbeker is zo goed als gekend. Tenzij Toon Aerts een totale offday heeft en niet kan finishen, wint hij dit belangrijke klassement. Verderin is het nog spannender, zeker voor onzen Tom: Plaatsen 10 tot 13 verschillen maar 7 luttele puntjes. Crossers om in de gaten te houden zijn Thijs Aerts, Joris Nieuwenhuis en Jens Adams, die in het klassement van de Wereldbeker vlak voor onzen Tom staan. Scherprechter op dit parcours is een superlastige schuin kantje vlak voor de finish. Bij de vrouwen verloor hier Alverado de Wereldbeker, in de laatste ronde.
  Tom start op de 2de rij, achter Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans. Kopstart voor Mathieu van der Poel, ook vanop de 2de rij, iedereen voorbij! Tom gaat als 11de het veld in. Vooraan zit Toon Aerts meteen in het wiel van de regerende Wereldkampioen, die meteen een heel hoog tempo oplegt! Slecht gestart is Eli Iserbyt, de uitdager voor Toon Aerts, die rijdt vlak voor onzen Tom op de 10de plaats. Vooraan rijden Mathieu van der Poel en Toon Aerts een stukje weg van de rest.
  Tweede ronde en Joris Nieuwenhuis spurt naar voor! Quinten Hermans meteen op zijn wiel. Tom komt als 11de door, met Wout Van Aert in zijn wiel, nog mooi in het lange lint koplopers. Ook Thomas Pidcock schuift mee, en daarachter valt het eerste gaatje al.
  Derde ronde en het is Michael Vanthourenhout die als eerste doorkomt. Tom op een mooie 10de plaats. Wordt de cross opengebroken na de vorige studieronde? Vooraan neemt Toon Aerts de kop over. Tom schuift verder op en is nu 6de in de kopgroep, in het wiel van Quinten Hermans. De grote kopgroep blijft voorlopig nog samen. Niemand wil zich nu al opblazen. Schuine kant, Tom gevaarlijk langs onder, maar hij blijft recht en schuift op naar de 5de plek!
  Vierde ronde en nu komen de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal naar voor: Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Maar Toon Aerts zet zich er slim tussen. Tom attent op de 8ste plek, met Mathieu van der Poel in zijn wiel. Die heeft nog geduld. Balkjes, springen, maar Tom even uit zijn pedalen... het zijn dan ook hoge balkjes. En ja hoor, de groep achter de koplopers valt massaal aan de balkjes!
  Vijfde ronde en de hele kopgroep is nog intact! Tom op de 14de plek. Thomas Pidcock nu aan kop. Even toch, want Toon Aerts pakt snel terug over. Die jaagt het tempo terug omhoog. Tom moet nu een gaatje laten op de kopgroep.
  Zesde ronde en Mathieu van der Poel lijkt de leiding te nemen, maar Laurens Sweeck is hem te vlug af! Tom komt als 15de door op 15 seconden, samen met David van der Poel en Jens Adams. Komaan Tom, terugvechten! Vooraan houdt Sweeck het tempo hoog, met Mathieu van der Poel in zijn wiel. Maar Mathieu voelt zijn moment gekomen: Bergop de Brabantse wal op en Mathieu is weg! Achter hem vallen overal gaatjes! Eerste achtervolgers zijn Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Toon Aerts.
  Zevende ronde en Mathieu heeft 6 seconden op de eerste achtervolgers, dat zijn Eli Iserbyt en Toon Aerts. Laurens Sweeck heeft een gaatje moeten laten. Tom komt nog altijd als 15de door, in een grote tweede groep. Mathieu rijdt op kop verder weg. In welke crossen hebben we dat nog gezien? En ook volgende week op het WK?
  Achtste ronde en Mathieu is maar liefst 22 seconden van Toon en Eli weggereden! Tom komt nu als 14de door. Thijs Aerts ver achter hem, maar een sterke Joris Nieuwenhuis ver voor hem, op een attente 5de plek! En Jens Adams? Daarnet nog in Tom's wiel, maar door een tuimeling over de balken nu achter Tom! Op kop blijft Mathieu alles geven, zonder foutjes te maken. De voorsprong loopt op tot een halve minuut.
  Negende ronde en Mathieu ramt door, ondanks een voorsprong van 31 seconden! Achter Toon en Eli een grote groep met ondermeer Wout Van Aert en Joris Nieuwenhuis. Tom komt door als 13de, op een zucht van die grote groep voor hem! Het wordt nog spannend! Niet voor het podium, wel voor de resterende plaatsen.
  Tiende en laatste ronde en Mathieu blijft geven! De perfecte laatste training voor het WK! Toon en Eli volgen op 42 seconden. Tom is in het wiel van Corné van Kessel bijna komen aansluiten bij de grote achtervolgende groep! Komaan Tom! Vooraan verzwakt Mathieu niet! Hij rijdt naar een knappe zege en is duidelijk klaar voor het WK! Achter hem toont Toon Aerts zich de sterkste van de rest. Hij rijdt weg van Eli Iserbyt en wordt een knappe 2de, en eindwinnaar van de Wereldbeker! Proficiat Toon! En onzen Tom? Die rijdt nog een sterke ronde en wordt mooi 11de in het wiel van Corné van Kessel. Hierdoor finisht Tom uiteindelijk als 12de in het klassement van de Wereldbeker, maar wel met exact evenveel punten als de 10de en 11de, Joris Nieuwenhuis en Jens Adams. Dat die toch net hoger staan in de eindranking is omdat zij iets betere uitslagen haalden in eerdere Wereldbekercrossen (bv. Nieuwenhuis 8ste in Zolder, Adams 9de in Nommay).

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u04'39"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 38"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 43"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 49"
  5. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 50"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 50"
  7. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 52"
  8. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 53"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 59"
  10. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'05"

  19/1: Tom 10de in de Wereldbeker in Nommay (FRA)!


  Voorlaatste wedstrijd van de Wereldbeker, in het Franse Nommay, dicht bij de Zwitserse grens. Een klassieker in de Wereldbeker, die onzen Tom nog won in 2014! Het kan een spannende wedstrijd worden vandaag, want geen Mathieu van der Poel of Wout Van Aert aan de start. Kan Laurens Sweeck zijn Belgische kampioenentrui tonen? Of gaat iemand anders met de bloemen lopen? Die zal dan wel recht moeten blijven, want het is glad hier in Nommay.
  Tom start rechts op de 2de rij, achter Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Kopstart voor Lars van der Haar en onzen Tom is ook goed mee weg. Als 8ste duikt hij het veld in. Vooraan geeft Thijs Aerts het tempo aan, voor Lars van der Haar. Laurens Sweeck is ook goed weg en rukt al snel op naar de 2de plek. Materiaalpost en Thijs Aerts wisselt als enige. Laurens Sweeck gaat zo aan kop. Tom verliest een paar plaatsen in de eerste stukken en komt als 13de door in het wiel van Thomas Pidcock. Vooraan gaat Thijs Aerts opnieuw aan kop. Die wil het tempo hoog houden, voor zijn broer Toon?
  Tweede ronde en Thijs Aerts heeft een kleine voorsprong, 4 seconden op de eerste achtervolgers. Tom komt achteraan in die groep door, als 11de. Vooraan rijdt Eli Iserbyt het gaatje op Thijs Aerts dicht, en meteen erop en erover! Toon Aerts, leider in de Wereldbeker, glipt mee in zijn wiel. Ook Gianni Vermeersch, nog in de weegschaal met Quinten Hermans voor het laatste WK-ticket, haakt aan. Het tempo ligt hoog! Toon Aerts en Eli Iserbyt leggen een hoog tempo op! Gianni Vermeersch moet al snel lossen. En ook de rest moet naar adem happen. Tom bevestigt op de 12de plek, terwijl Thomas Pidcock zijn traditionele opmars naar voor maakt, die is nu 7de.
  Derde ronde en het is Thomas Pidcock dit de achtervolgers leidt. Ze hebben 10 seconden achterstand op Toon Aerts en Eli Iserbyt. Die vergroten hun voorsprong! Tom komt als 12de door in het wiel van David van der Poel. Vooraan geeft Eli Iserbyt het tempo aan. Het eerste achtervolgende groepje, met Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel en Gianni Vermeersch, volgt op 14 seconden.
  Vierde ronde en de achtervolgende groep wordt groter! Ook de Tormans-crossers, Corné van Kessel en Quinten Hermans sluiten aan. Tom volgt in de de derde groep, op 35 seconden, strijdend voor de 10de plaats.
  Vijfde ronde en de voorsprong van Toon en Eli is opgelopen tot 26 seconden. Tom komt als 10de door, kort achter Gianni Vermeersch! Kan hij aansluiten bij de eerste groep achtervolgers?
  Zesde ronde en de voorsprong van de twee leiders blijft stabiel. Tom komt alleen als 10de door, op 8 seconden van de eerste achtervolgende groep! Sterk Tom! Vooraan voert Toon Aerts nu de forcing! Eli Iserbyt moet een gaatje laten. Bij de achtervolgers toont nu Thomas Pidcock opnieuw zijn kunnen. Laurens Sweeck in zijn wiel. Maar wel op 30 seconden van de twee leiders, waar Toon Aerts de gas helemaal heeft opengedraaid.
  Zevende ronde en Toon Aerts heeft 5 seconden op Eli Iserbyt. De eerste achtervolgers komen door op 46 seconden! Tom komt als 11de door op 1'18", in het wiel van Jens Adams. Maar al snel rukt hij terug op naar de 10de plek, want Thijs Aerts, super gestart, valt terug. Ook Michael Vanthourenhout verdwijnt uit beeld, kapotte derailleur!
  Achtste ronde en Toon Aerts plat op zijn stuur! Zijn voorsprong is opgelopen tot 11 seconden. Dat is nog niet gewonnen... Laurens Sweeck komt alleen als 3de door op 46 seconden. En onzen Tom, die is 10de op anderhalve minuut. Vooraan zet Eli Iserbyt alle zeilen bij, nog 9 seconden goed te maken. Is Toon Aerts te vroeg gegaan?
  Negende en voorlaatste ronde! Spannend! Toon Aerts heeft nog 5 seconden op een spurtende Eli Iserbyt! Lang duurt het niet of Eli zit in Toon's wiel. Slim de binnenbocht en Eli zit opnieuw op kop! Lopen op de trappers en Toon onder druk! Toon wisselt, Eli niet, en pakt zo een paar seconden. Maar Toon plooit nog niet en sluit weer aan! Scherpe helling en Iserbyt spurt naar boven. Toon moeizamer en opnieuw op enkele meters!
  Tiende en laatste ronde en Toon zit terug in het wiel van Eli! Samen draaien ze terug het veld in. Onzen Tom komt als 9de door op twee minuten! Komaan Tom! Blijven geven! Vooraan maken Toon en Eli er een thriller van! Om beurten een aanval, aanklampen en terugkomen! Waar blijven ze het halen? Balkjes en Eli Iserbyt hapert even... Toon heeft opnieuw een tiental meters. Maar Eli blijft jagen! Binnenkant bocht en opnieuw bij Toon Aerts. Meteen naar de kop! Toon Aerts op enkele meters! Sprinten en Eli wint! Wauw! En onzen Tom, die finisht knap als 10de!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), in 1u07'13"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 8"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'16"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'28"
  5. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'46"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'55"
  7. Quinten Hermans (Tormans), op 1'58"
  8. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristads), op 2'02"
  9. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'04"
  10. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 2'07"

  12/1: Tom na een slechte start en lange achtervolging 10de op het BK in Antwerpen!


  Belgisch Kampioenschap op het parcours van de Scheldecross op Antwerpen Linkeroever. Dat is zand, zand en nog eens zand, afgewisseld met een bergje waar de crossers per ronde vijf keer op en af rijden, en een saai ponton op de Schelde om een belangrijke sponsor te plezieren. Een massa supporters is opgekomen, vooral voor topfavoriet Laurens Sweeck, de beste Belgische zandcrosser. Benieuwd of hij het zal kunnen waarmaken en de controverse in zijn ploeg kan overstijgen. Onzen Tom hoopt een goede cross te rijden en zo bij de eerste vijf te finishen. Dat zou knap zijn!
  De start is hier héél belangrijk. Tom start op de 2de rij, en gokt: Helemaal links naast Wout Van Aert en achter Tim Merlier. Dat is een snelle starter en als Tom mee kan in zijn wiel, zal hij als een van de eersten door de eerste bocht naar links gaan, het veld in. Maar onzen Tom is niet goed weg! Terwijl Toon Aerts centraal het pak op sleeptouw neemt, wordt onzen Tom aan de linkerkant in de kant gedrumd. Gegokt en verloren... Pas als 17de duikt hij het veld in! Dat wordt een cross lang achtervolgen! Vooraan legt Toon Aerts meteen een verschroeiend tempo op, en dat ondanks zijn vier gebroken ribben. Tim Merlier zit in zijn wiel. Eli Iserbyt volgt attent op de 3de plek, met ploegmaat Michael Vanthourenhout in zijn wiel.
  Tweede ronde en we hebben vier koplopers: Toon Aerts, Tim Merlier, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Op korte afstand volgt Thijs Aerts. Wat verder een groepje met Wout Van Aert, Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Van onzen Tom nog geen spoor vooraan. Die vecht achterin voor elke plek. Vooraan komen ondertussen de eerste twee groepjes samen. We krijgen negen leiders, met daarbij ook Gianni Vermeersch. Laurens Sweeck gaat naar de kop! Ploegmaat Eli Iserbyt pakt snel over! De gas gaat nu helemaal open! Dat wordt lastig voor onzen Tom om terug te komen! Daar komen de koplopers op het ponton op de Schelde, Eli Iserbyt en Toon Aerts hebben een klein gaatje. Thijs Aerts heeft onder al dat gebeuk de rol moeten lossen.
  Derde ronde en acht crossers op kop. Meteen na de finishlijn spurt Laurens Sweeck naar voor! Die wil het tempo hooghouden! Tim Merlier kruipt in zijn wiel. Onzen Tom komt als 14de door. Nog een lange weg te gaan. Vooraan zet Laurens Sweeck door... 1 seconde, 2 seconden, terwijl achter hem ploegmaat Michael Vanthourenhout subtiel afstopt. Merlier ziet het gevaar en gaat er meteen over. Maar dan gaat Eli Iserbyt met een slim manoeuvre naar de kop van de achtervolgers en die speelt het ploegenspel volledig uit. Even achterkom kijken, en in de lastigste zandstrook vroeg van de fiets, wandelend. Meteen heeft Laurens Sweeck een héél ponton voorsprong: 22 seconden!
  Vierde ronde en Laurens Sweeck rijdt 25 seconden voor de rest uit. Daarbij nog altijd geen spoor van onzen Tom, die komt nu als 12de door, op grote achterstand, vechtend voor elke meter. Op kop onderhoudt Laurens Sweeck een stevig tempo. Ondanks enkele kleine foutjes op dit lastige parcours blijft hij gefocust en met de hulp van zijn ploegmaats vergroot zijn voorsprong tot 38 seconden. Daar hebben Wout Van Aert en Toon Aerts gezien dat het stilaan tijd wordt om uit hun schelp te komen, en om beurten voeren zij de achtervolgers aan.
  Maar het mag niet baten. In de vijfde ronde stabiliseert de voorsprong van Laurens Sweeck tot 40 seconden op de eerste achtervolgers, Toon Aerts, Eli Iserbyt, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Wout Van Aert. Onzen Tom verkleint zijn achterstand maar blijft nog altijd op de 12de plek. Toon Aerts trekt nog stevig door. Eli Iserbyt volgt attent.
  Zesde ronde en achter Laurens Sweeck krijgen we verschillende duo's: eerst Toon Aerts met Eli Iserbyt in zijn wiel, wat verder Gianni Vermeersch en Tim Merlier, en nog wat verder Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Tom heeft een volgende groepje meet Dieter Vanthourenhout en Jim Aernouts nu bijna te pakken en komt als 13de door. Vooraan komen de achtervolgers terug samen en dat is het sein voor Eli Iserbyt om zijn eerste aanval in dit BK te plaatsen. Meteen een stevig gat. Tim Merlier probeert nog, maar moet Eli laten rijden.
  Zevende en laatste ronde en Laurens Sweeck rijdt soeverein naar zijn eerste Belgische titel! Eerder pakte Laurens ook al titels bij de junioren (2011) en beloften (2013) en nu dus ook bij de profs! Proficiat Laurens! Tom komt aan de meet door in het wiel van Quinten Hermans en Dieter Vanthourenhout, strijdend voor de 10de plek. En dat lukt. Een minuut voor hem pakken Eli Iserby en Toon Aerts de resterende podiumplaatsen, maar alle eer gaat naar een van blijdschap huilende Laurens Sweeck! De Belgische driekleur zit hem goed! En zijn vele supporters maken er na de cross nog een fantastisch feestje van!

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'45"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 32"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 35"
  4. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 36"
  5. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 49"
  6. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristads), op 49"
  7. Michael Vanthourenthout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  8. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'42"
  9. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'49"
  10. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'57"

  5/1: Tom 6de in de Brussels Universities Cross!


  Zevende wedstrijd van de DVV-trofee, rond de gebouwen van de VUB in Etterbeek. Een super-technische cross met alle grote tenoren aan de start, behalve Laurens Sweeck die zich in het Zuiden voorbereidt op het BK in Antwerpen, waarvoor hij topfavoriet is. Kan Tom hier in Brussel zijn technisch kunnen tonen?
  Tom start op de 2de rij, achter Mathieu van der Poel en Corné van Kessel, en gaat als 9de het veld in. Kopstart is voor Tim Merlier. Die krijgt meteen Mathieu van der Poel in zijn wiel. Tom schuift op naar de 8ste plek na de vele bochtjes in het slakkenhuis. Belangrijk hier is om telkens het juiste traject te kiezen. Afdalen op een gevaarlijke schuine kant, en Jim Aernouts valt, gelukkig achter onzen Tom. Ondertussen heeft Mathieu de kop overgenomen. Haakse bocht en Tim Merlier gaat onderuit! Tom houdt voeling met de kop, terwijl er achter hem een klein gaatje is. Vooraan verhoogt Mathieu van der Poel het tempo. De eerste gaatjes vallen.
  Tweede ronde en Tom komt als 7de door op 5 seconden van Mathieu. Tim Merlier in zijn wiel. Daarachter een groot gat. Mathieu toont zich technisch sterk en kan zo op kop blijven. Slakkenhuis en Michael Vanthourenhout neemt de kop over. Het tempo ligt superhoog! Eli Iserbyt rijdt lek en verliest tijd! Tom nog altijd goed mee met de kopgroep. Mathieu steekt echter nog een tandje bij, en de kopgroep valt uit elkaar. Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel rijden weg.
  Derde ronde en de drie koplopers komen apart over de meet! Mathieu heeft alles uit elkaar gereden! Tom komt als 8ste door op 12 seconden. Ondertussen is Mathieu van der Poel alleen op kop! Cross gereden? Neen, slakkenhuis en Mathieu gaat overkop! Kettingproblemen en Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel erover! Maar Mathieu zit snel terug in hun wiel. Opnieuw drie koplopers en vijf achtervolgers, met onzen Tom! Uit die groep rijdt Eli Iserbyt weg!
  Vierde ronde en Tom komt als 7de door op slechts 6 seconden. De twee eerste groepjes komen terug samen, met onzen Tom er kort achter. Vanthourenhout op kop, Mathieu erachter, met Eli Iserbyt in zijn wiel. Tom hapert even in het slakkenhuis en verliest enkele meters. Ondertussen wordt vooraan het tempo opnieuw opgedreven. Schuine kant en Gianni Vermeersch glijdt onderuit, Tom erover naar de 6de plaats. Voor hem Tim Merlier, die ook de voeling met de kopgroep verliest. Een goed mikpunt voor onzen Tom. Merlier is echter snel terug bij de kopgroep, terwijl onzen Tom nu alleen moet achtervolgen, op 12 seconden.
  Vijfde ronde en Tom komt door als 6de door als enige achtervolger op de kopgroep. Daar geeft Mathieu nu opnieuw het tempo aan. Eli Iserbyt in zijn wiel. Even toch, want Mathieu gaat hard, héél hard. Is dit de beslissende aanval? In het slakkenhuis zien ze elkaar allemaal rijden, ook onzen Tom. Vlot gaat hij door de vele bochtjes en zo houdt hij de kopgroep in het vizier. Schuine kant en verschillende crossers glijden weg. Zo komt onzen Tom terug in het wiel van Tim Merlier. Die heeft echter de andere achtervolgers moeten laten rijden. Die rijdt echter lek, men moet onzen Tom laten gaan, die nu 5de wordt!
  Zesde ronde Mathieu heeft een voorsprong van 20 seconden op de eerste achtervolgers: Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Ook de favorieten voor het BK, samen met ploegmaat Laurens Sweeck? Corné van Kessel heeft die twee moeten laten rijden, door een klein kettingprobleem. De voorsprong van Mathieu is nu opgelopen tot 29 seconden. Tom blijft attent op de 5de plaats, alleen. Zo kan hij het parcours goed lezen, heel belangrijk hier!
  Zevende ronde en Mathieu heeft 33 seconden op de mannen van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Tom komt door als 5de op 1'05". Jens Adams komt kort na hem door. Komaan Tom! Blijven gaan! Vooraan rijdt Eli Iserbyt weg van zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout, die nu terug Corné van Kessel in zijn wiel vindt. Die blijft niet bij de pakken zitten en rijdt terug naar Eli Iserbyt.
  Achtste en laatste ronde en de voorsprong van de Wereldkampioen is opgelopen naar 39 seconden. Onzen Tom rijdt nog altijd op een mooie 5de plaats, maar nu wel met Jens Adams in zijn wiel. Komaan Tom! Voor hem gaat Corné van Kessel hard! Eli Iserbyt mee in zijn wiel. Michael Vanthourenhout met enkele meters laten. Op kop rijdt Mathieu probleemloos naar zijn 19de zege van dit seizoen (en dat op 20 crossen)! Eli Iserbyt gaat recht op de trappers, op naar de 2de plaats. Corné van Kessel maakt het podium vol. Onzen Tom finisht op een mooie 6de plaats, achter Jens Adams die nog keihard ging in de laaste ronde. Mooie prestatie Tom!
  Door zijn goede prestatie stijgt Tom één plek in het klassement van de DVV-Trofee!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u01'24"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 23"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 37"
  4. Michael Vanthourenthout (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 41"
  5. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'28"
  6. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'42"
  7. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'55"
  8. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristads), op 2'04"
  9. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 2'15"
  10. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 2'45"

  1/1: Tom heeft een offday: 18de in de Grote Prijs Sven Nys in Baal!


  Zesde wedstrijd van de DVV-Trofee, de Grote Prijs Sven Nys op de Balenberg in Baal! Weliswaar zonder de belangrijkste crossers uit het team van Sven Nys, die ofwel nu voor een andere ploeg rijden (Quinten Hermans en Corné van Kessel verkasten naar de nieuwe ploeg van Hans van Kasteren: Tormans), ofwel door ziekte of blessures (Lars van der Haar en Toon Aerts). Die laatste afwezigheden bieden een kans voor onzen Tom om één of twee plaatsjes te winnen in het klassement van de DVV-Trofee. En dat in de kleuren van zijn nieuwe ploeg: Group Hens-Maes Containers. Ook Jens Adams heeft een nieuwe ploeg gevonden: Hollebeekhoeve. En ook Mathieu rijdt vanaf nu voor nieuwe sponsors: Alpecin-Fenix. Heel wat nieuwe truien dus en een ander beeld in de cross. Droog vandaag in Baal en dus quasi overal rijden, maar desondanks toch een lastige cross met veel klimmen en dalen.
  Tom start op de 2de rij, achter Mathieu van der Poel en Eli Iserbyt en wordt wat ingesloten zodat hij pas als 11de het veld in kan duiken. Vooraan heeft Michael Vanthourenhout de kopstart genomen, met meteen Mathieu van der Poel in zijn wiel. Eerste beklimming van de Balenberg en Mathieu meteen naar de kop! Eli Iserbyt ziet het gevaar en springt meteen op zijn wiel. Tom is ondertussen een plekje verloren, als 12de passeert hij aan de boog. En dat beeld blijft de hele cross, per ronde verliest hij een plaatsje. Duidelijk een offday, mogelijk door een nog altijd niet volledig genezen luchtweginfectie.
  Tweede ronde en Mathieu en Eli hebben 12 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers: Het Tormans-duo Quinten Hermans en Corné van Kessel met Michael Vanthourenhout als bewaker in hun wiel. Mathieu forceert nog niets en zo komen de achtervolgers dichter. Net op het moment dat ze bijna aansluiten drijft Eli Iserbyt vooraan het tempo terug op! Mathieu zet zich in zijn wiel.
  Derde ronde en Eli en Mathieu hebben nog 6 seconden voorsprong. Lang duurt het niet of het Tormans-duo en Michael Vanthourenhout sluiten effectief aan, we krijgen vijf koplopers. In de achtergrond verdappert onzen Tom nog even, maar het mag niet baten. De verschilllen achter de leiders in de cross worden groter. Vooraan zet Mathieu zich opnieuw op kop en het tempo gaat weer omhoog! Opnieuw moeten Quinten Hermans, Corné van Kessel met Michael Vanthourenhout de rol lossen. Eli Iserbyt blijft aanklampen, even toch, want nu zet Mathieu van der Poel wél door!
  Vierde ronde en Mathieu, alleen op kop, heeft een kleine voorspong van 4 seconden op Iserbyt. Maar al snel loopt die voorsprong op tot 18 seconden. Lang duurt het niet of Eli Iserbyt laat zich terugzakken tot bij de andere achtervolgers, met zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout.
  Vijfde ronde, halfcross, en Mathieu heeft in één ronde een voorsprong van 40 seconden bij elkaar gereden! Hij kan nu al beginnen consolideren! De eerste achtervolgers krijgen nu de jonge Brit Thomas Pidcock op de hielen. Die is na een slechte start helemaal opgerukt. Net als Pidcock komt aansluiten rijdt Eli Iserbyt weg uit de achtervolgende groep! Van onzen Tom nog altijd geen spoor in de voorste gelederen. Hij vecht achterin tegen zichzelf.
  Zesde ronde en Mathieu heeft 45 seconden op eerste achtervolger Eli Iserbyt. Die krijgt als snel de andere achtervolgers terug in zijn wiel, maar dan valt hij opnieuw aan en nu kan enkel nog ploegmaat Michael Vanthourenhout mee...
  Zevende ronde en Mathieu's voorsprong is opgelopen tot 50 seconden. Terwijl hij al terug het veld indraait, zitten de eerste achtervolgers nog in de modderstrook voor de finish. Die krijgen nu ook Thomas Pidcock echt in hun wiel! Die heeft duidelijk zijn 2de adem gevonden, want zet de twee crossers van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice stevig onder druk.
  Achtste en laatste ronde en Mathieu rijdt soeverein naar zijn volgende zege! Wie dit hem wat? Pidock en Iserbyt komen sprintend over de finish en vechten nog een mooie strijd uit voor de resterende podiumplaatsen, waarbij Iserbyt zich de sterkste toont. Vijf minuten na Mathieu van der Poel bolt onzen Tom als 18de over de meet. Daardoor blijft hij 8ste in het klassement van de DVV-Trofee.
  Hopelijk kan Tom aanstaande zondag in de Brussels University Cross wél de kleuren van zijn nieuwe ploeg tonen!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u01'40"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 23"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 40"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 47"
  5. Michael Vanthourenthout (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 49"
  6. Quinten Hermans (Tormans), op 1'13"
  7. Laurens Sweeck (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 2'13"
  8. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 2'25"
  9. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 2'38"
  10. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'44"

  27/12: Tom na een sterke cross 6de in de Azencross in Loenhout!


  Vijfde wedstrijd van de DVV-Trofee, de Azencross in Loenhout! Een jaarlijks hoogtepunt van de cross, met een massa aanwezige supporters. Hier is de cross duidelijk nog niet dood! Daar heeft ook Wout Van Aert mee te maken, die hier na een lange herstelperiode na zijn val in de Tour de France zijn eerste cross van het seizoen rijdt! Al tijdens de opwarmingsrondes wordt hij toegejuichd door het publiek. Niet aan de start hier in Loenhout: Toon Aerts, die geen risico's wil nemen met zijn pijnlijke ribkwetsuren! Kan Tom nog eens uitpakken in Loenhout, en zo zijn goed klassement in de DVV-Trofee veilig stellen?
  Tom start op de 2de rij, achter ploegmaat en Wereldkampioen Mathieu van der Poel. In totaal staan hier 58 eliterenners aan de start, heel anders dan in de vorige DVV-crossen. Groen licht, en de crossers snellen de licht hellende Brechtseweg op. Het is zowaar Wout Van Aert die als eerste het veld indraait. Tom is ook goed mee weg en draait als 6de. Daar zijn de eerste modderstroken, rijden als je kan, lopen als het moet! Spurtend gaat het hele pak de grote brug op, en meteen drama! Mathieu trapt naast zijn trapper en valt! Door het gedrum duurt het een hele tijd eer hij zijn fiets terug kan oppakken. Als dat eindelijk toch lukt, heeft hij al 40 seconden achterstand op de koploper, dat is nu Belgisch Kampioen op de weg, Tim Merlier. Tom sluit als 7de aan in de rij, achter Michael Vanthourenhout. Mathieu komt door als 35ste... Hij wisselt, er was duidelijk iets mis met zijn fiets. Vooraan pakt Eli Iserbyt nu over. En meteen pakt die een klein gaatje. Corné van Kessel ziet het gevaar en gaat er meteen terug over in een lastige modderstrook.
  Tweede ronde en Eli Iserbyt en Corné van Kessel hebben zowaar 8 seconden op de eerste achtervolgende groep, met daarin Wout Van Aert en onzen Tom! Het is Iserbyt die de 15 seconden bonificatie pakt! Belangrijk voor de leider in het klassement van de DVV-Trofee. Mathieu van der Poel komt door als 25ste op 39 seconden. De weg is nog lang... Op kop trekt Corné van Kessel nu stevig door. Eli Iserbyt klampt aan. Bij de achtervolgers doet onzen Tom ook zijn deel van het werk. En... uit de achtergrond komt Mathieu van der Poel terug aansluiten bij de grote groep met onzen Tom! Dat is snel!
  Derde ronde en de twee leiders hebben 13 seconden op de grote groep met onzen Tom, Wout van Aert én Mathieu van der Poel! En die laatste wacht niet. In de ergste modderstrook kiest het peloton de rechter binnenbocht, terwijl Mathieu alleen buitenomgaat en zo meteen een paar plekken opschuift, tot in Tom's wiel. Die verdedigt zijn plek met hand en tand! Schouder tegen schouder gaat hij met Wout Van Aert door de bocht. Mathieu laat betijen en schuilt de rest van de ronde in Tom's wiel.
  Vierde ronde en op de licht hellende Brechtseweg springt Mathieu vanuit de groep van onzen Tom naar een groepje daarvoor, met Tim Merlier, Laurens Sweeck en Jim Aernouts. Tom komt als 8ste door, in het wiel van Wout Van Aert. Michael Vanthourenhout volgt als 9de. Voor hen laat Mathieu nu ook Merlier, Sweeck en Aernouts in de steek, op zoek naar de twee koplopers, Eli Iserbyt en Corné van Kessel. Zijn achterstand is nu nog 25 seconden. Niet meer gehinderd door andere crossers, reduceert Mathieu die al snel tot 17 seconden.
  Vijfde ronde, we zijn halfcross! Vooraan versnelt Eli Iserbyt! Die heeft duidelijk zijn goede benen teruggevonden. Corné van Kessel moet lossen en vindt al snel Mathieu van der Poel in zijn wiel. Die gaat erop en erover! Op zoek naar Iserbyt! Tom komt nu als 9de door, op korte afstand van Sweeck, Merlier en Aernouts! Lang duurt het niet of het groepje met onzen Tom en Wout Van Aert sluiten terug aan bij deze eerste achtervolgende groep! Vooraan komt Mathieu van der Poel op het wasbord nu wel héél dicht bij Eli Iserbyt! Zesde ronde en op de lange finishstrook rijdt Mathieu het laatste gaatje dicht! Wiel aan wiel duiken Eli en Mathieu terug het veld in! Corné van Kessel volgt op 12 seconden en wat verder onzen Tom aan de kop van de achtervolgende groep, strijdend voor de 4de plaats! Vooraan zet Mathieu Eli meteen onder druk. Net voor het wasbord pakt hij een gaatje, maar Eli rijdt het snel weer dicht.
  Zevende ronde en Corné van Kessel heeft nu al 25 seconden achterstand. Tom en co komen door op iets meer dan een minuut. Terwijl in Tom's groep Wout Van Aert een aanvalletje plaatst, doet Mathieu op kop hetzelfde. Maar Eli Iserbyt blijft dapper aanklampen! Een stevige modderstrook en opnieuw gaat Mathieu ervandoor: 4, 5, 6 seconden voorsprong. Maar op de beter lopende strook sluit Eli opnieuw aan! En nog is het niet gedaan! Op het wasbord is Mathieu opnieuw behendiger en sneller, maar toch komen Eli en Mathieu wiel aan wiel over de meet.
  Achtste en laatste ronde en de achterstand van Corné van Kessel is onder al dat aanvalsgeweld opgelopen tot 50 seconden! De groep met onzen Tom komt door op 1'20". Vooraan probeert Mathieu nog eens, voor de achtste keer, en dit is de goede keer! Eli Iserbyt plooit, eindelijk. Al snel heeft Mathieu 10 seconden en die geeft hij niet meer prijs! Mathieu pakt een felbevochten zege hier in Loenhout, zijn 14de overwinning in 15 crossen! Een dikke minuut later komt onzen Tom als 6de over de meet! Sterke cross Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'27"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 9"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 52"
  4. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'13"
  5. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 1'14"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'16"
  7. Michael Vanthourenthout (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 1'19"
  8. Wietse Bosmans (Isorex), op 1'22"
  9. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 1'39"
  10. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'41"

  26/12: Tom 11de in de Wereldbekercross in Zolder!


  Zevende Wereldbekercross, en opnieuw een zware: Zolder! Niet meteen Tom's favoriete cross. Wel een heel ander parcours en andere omstandigheden als in Namen: Veel zand, droog weer en zo goed als geen slijk. Kan Mathieu hier opnieuw uitpakken? En kan Toon Aerts zijn leidersplaats in de Wereldbeker behouden, na zijn val in Namen met vier gebroken ribben als gevolg?
  Tom start op de 2de rij, achter Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Meteen na de start opschudding: Toon Aerts valt in het wiel van Zdenek Stybar, ook aan de start hier. Helemaal als laatste terug starten... Dat wordt achtervolgen voor Toon! Kopstart is voor Tim Merlier, die de eerste ronde grotendeels voor zijn rekening neemt. Tom is slecht gestart en gaat pas als 25ste het veld in! Ook hij zal moeten achtervolgen! Vooraan neemt ondertussen Michael Vanthourenhout de kop over. Van Mathieu nog spoor op kop. Meer nog, hij laat een klein gaatje op de eerste groep.
  Tweede ronde en Tom komt als 25ste door op 23 seconden van de koploper, Michael Vanthourenhout. In de achtergrond doet Zdenek Stybar de kop voor Toon Aerts: een knap staaltje van een foutje goedmaken! Vooraan schuift Mathieu subtiel een paar plaatsen op. Opnieuw in het wiel van de koplopers. Ook Tom schuift een paar plekken op en is nu 23ste in het lange lint, op slechts 14 seconden van de koplopers. Daar heeft Quinten Hermans nu de leiding genomen, terwijl Mathieu als opgerukt is naar de 5de plaats. Hermans trekt stevig door: De eerste gaatjes vallen!
  Derde ronde en Tom komt door als 20ste door op 26 seconden. Vooraan heeft zich een kopgroep gevormd, met naast Quinten Hermans en Mathieu van der Poel ook Tim Merlier, Corné Van Kessel, Lars van der Haar en Eli Iserbyt. Toon Aerts is met de hulp van Stybar ook opgerukt, tot bij onzen Tom! Het tempo in dat groepje ligt hoog, met dan aan Stybar! Mathieu is opgeschoven naar de 3de plaats. Kan hij zich nog even inhouden? Quinten Hermans nog altijd op kop, met Michael Vanthourenhout in zijn wiel.
  Vierde ronde en Mathieu komt de eerste keer op kop! Tom komt als 19de door op nog altijd 26 seconden. Oeps, bij de passage aan de finish valt Daan Soete zwaar! Weg uit de kopgroep. Later zal blijken dat hij hier zijn sleutelbeen breekt. Vooraan het Michael Vanthourenhout opnieuw de kop overgenomen. Even toch, want Mathieu neemt snel terug over en trekt het tempo omhoog! Lopend op de trappers en er vallen gaatjes achter hem. En... Mathieu is weg!
  Vijfde ronde en Mathieu heeft nu al 13 seconden de eerste achtervolgers. Tom komt als 16de door op 39 seconden. Goed opgeschoven! Blijven gaan! Bij de achtervolgers op Mathieu zet Laurens Sweeck zich op kop. Maar ondanks zijn hoge tempo komen ze niet dichter op Mathieu. En onzen Tom, die schuift verder op naar de 13de plaats.
  Zesde ronde en Mathieu heeft zijn voorsprong uitgebreid: 17 seconden op eerste achtervolger Laurens Sweeck. Die jaagt nog altijd stevig door, met Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Gianni Vermeersch in zijn wiel! Mathieu zal niet te veel foutjes mogen maken! Tom komt als 13de door op 45 seconden, met Toon Aerts in zijn wiel.
  Zevende ronde en de voorsprong van Mathieu blijft stabiel. Tom komt door in een groepje met Eli Iserbyt, Lars van der Haar en David van der Poel. Strijdend voor de 10de plaats. Ondertussen rijdt Zdenek Stybar achteraan lek. Die zien we niet meer terug. Op kop blijft Mathieu de cross perfect controleren, 24 seconden is zijn voorsprong nu.
  Achtste ronde en Mathieu heeft een volledige finishstrook voorsprong! Bij de eerste achtervolgers haalt Quinten Hermans alles uit de kast. Het groepje achter hen, met ondermeer Tim Merlier, is dicht gekomen. Tom nog altijd 13de in het groepje met Iserbyt, van der Haar en van der Poel. Wacht hij de sprint af?
  Negende en laatste ronde en Mathieu heeft nog altijd 18 seconden op een jagende Laurens Sweeck. Uit de groep van Tom is Lars van der Haar weggereden. Die komt tot in het wiel van Thijs Aerts. Tom moet nu enkel nog met David van der Poel en Eli Iserbyt afrekenen. En dat doet Tom op een knappe manier in de sprint. Een mooie 11de plaats na een goede cross. In het klassement van de Wereldbeker schuift hij een plekje op en is hij nu 12de.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'22"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 6"
  3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 6"
  4. Michael Vanthourenthout (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 9"
  5. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristads), op 20"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 31"
  7. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 31"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Sunweb), op 31"
  9. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 47"
  10. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'09"

  22/12: Tom 18de in superzware Wereldbekercross in Namen!


  Zesde Wereldbekercross van het seizoen, op en ronde de Citadel van Namen. Voor velen dé cross van het jaar, maar voor anderen een ware lijdensweg. Klimmen zoals nergens anders, gevaarlijke afdalingen, glibberige schuine kanten! Een unieke cross! En zeker dit jaar, door de regen van de voorbije dagen en ook vandaag nog, net tot het einde van de cross, echt apocalyptische omstandigheden! Bovendien een extra stuk in het parcours, een stijle kasseiklim à la Koppenberg, maar dan met nog slechtere kasseien! Kan Tom hier terug met de goede prestaties aanknopen? Kan Mathieu nog eens uithalen?
  Tom start op de 2de rij, achter Laurens Sweeck en is behoorlijk goed mee weg. Als 10de gaat hij na de stijle klim op de kasseien de modder in. Drie Telenet Baloise Lions op kop, met helemaal vooraan Corné van Kessel. Zijn landgenoot Mathieu van der Poel bekijkt het voorlopig vanop de 5de plaats. Maar lang blijft hij daar niet zitten. Puur op techniek wringt hij zich naar de eerste plek en op de lange schuine kant geeft hij een eerste keer van jetje. De rest, met Toon Aerts op kop, moet nu al naar adem happen. Maar even later kan Toon toch opnieuw bij Mathieu aansluiten! Met stevige lendenrukken plaatst hij zich terug in het wiel van de Wereldkampioen. Op enkele meters volgen Eli Iserbyt en Corné van Kessel.
  Tweede ronde en onzen Tom komt als 11de door, met de jonge Brit Thomas Pidcock in zijn wiel. Vooraan pakt nu Toon Aerts resoluut de kop over. En die gaat hard! Nu moet Mathieu enkele meters laten. Onzen Tom nestelt zich in een groepje, strijdend voor de 11de plaats. Op kop gaat Mathieu weer naar het wiel van Toon Aerts! Maar die versnelt opnieuw en rijdt wéér weg van Mathieu. Al snel blijkt waarom: Mathieu staat vooraan lek!
  Derde ronde en meteen drama! Eli Iserbyt, leider in het klassement van de Wereldbeker, stapt uit de cross, volledig nat en onderkoeld! Zijn oudere broer draagt hem letterlijk weg, naar een warme tent. Toon heeft ondertussen een voorsprong van 13 seconden op Mathieu. Onzen Tom komt op de lange brug nu als 10de door! Knap Tom! Proberen vast te houden! Duik naar beneden, door een grote plas water! Toon Aerts kijkt om: Mathieu is niet ver. Ondertussen is uit de achtergrond Thomas Pidcock opgerukt naar de vierde plaats! Sterk!
  Vierde ronde en Mathieu is terug bij Toon Aerts gekomen. De crossers zijn bijna niet meer te herkennen! Ze hangen vol met modder! Corné van Kessel komt als 3de door, met kort achter zich Thomas Pidcock. Langt duurt het niet of Pidcock gaat over de Nederlander. Tom komt in de gevaarlijke afdaling als 11de door, met achter hem een groot gat! Een eind voor hem uit gaat Pidcock hard! Hij komt tot op 14 seconden van de twee leiders!
  Vijfde ronde Mathieu van der Poel haalt op kop alle uit de doos. Maar Toon Aerts plooit niet! Het is Thomas Pidcock die terug op achterstand gezet wordt, 26 seconden. Tom nog altijd 11de, maar nu wel met zijn Duitse ploegmaat Marcel Meisen in zijn wiel. Die komt van ver en heeft een stevig tempo! Kan Tom zijn wiel houden?
  Zesde ronde en de meeste crossers zijn al compleet afgepeigerd. Maar het zijn nog vier rondes! Terwijl velen al uit de cross stappen, vechten Mathieu van der Poel en Toon Aerts vooraan een heroische strijd uit! Nat tot op hun vel, maar vol op stoom razen ze door de lange modderstroken. Brute kracht tegen technische finesse! Tom krijgt het ook lastig in deze ronde, en valt terug tot de 13de plaats. Thijs Aerts en Marcel Meisen zijn over hem gegaan.
  Zevende ronde en voor de tweede keer rijdt Mathieu lek! Toon Aerst pakt meteen 4 seconden. Op de klim op de kasseien haalt Toon alles nog eens uit de kas en de 4 seconden worden er ... Past Mathieu? Spannend! Opnieuw Nederland-België in de cross!
  Achtste ronde en Mathieu van der Poel komt door op 18 seconden van Toon Aerts! Cross gereden? Maar hier in Namen weet je het nooit! Kleine schuiver voor Toon en Mathieu zit binnen de kortste keren terug in zijn wiel. Tom nog steeds 13de, maar nu met een pak crossers achter zich...
  Negende en laatste ronde in wat ongetwijfeld de zwaarste cross van dit seizoen is! Mathieu en Toon, wiel in wiel, geven alles! Wie maakt de minste foutjes? Die wint hier! Mathieu gaat op kop de schuine kant in. Toon klampt aan! In het volgende stuk versnelt Mathieu opnieuw, maar Toon lost niet. Daar is de afdaling! Mathieu op techniek en ... achter hem valt Toon! Hard! Pijnlijk! Mathieu wacht niet natuurlijk. Opnieuw klimmen, met het kwijl uit zijn mond! Onzen Tom komt op de steile loophelling nu pas als 17de door! Deze laatste ronde is er duidelijk te veel aan voor onzen Tom, en niet alleen voor hem! Maar 29 van de 65 gestarte crossers rijden uit! Ondermeer David van der Poel en Jim Aernouts moeten strijd staken. Vooraan verzwakt Mathieu niet! Hij pakt hier een felbevochten zege! Toon Aerts wordt een knappe 2de en het is Corné van Kessel, al goed in start, die als 3de mee op het podium mag! Hij ging nog over Thomas Pidcock die in deze laatste ronde ook een paar keer onderuit ging! Wat een cross! En onzen Tom, die komt leeggereden op ruime afstand als 18de over meet! Dat zal enkele dagen bekomen zijn!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u05'59"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 55"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'14"
  4. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'31"
  5. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'41"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'48"
  7. Michael Vanthourenthout (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 1'56"
  8. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 2'02"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 2'23"
  10. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 3'11"

  15/12: Tom 10de in de Druivencross in Overijse!


  We zijn half December, de cruciale fase in het cross-seizoen breekt aan! Afspraak op en rond de Tenootsberg, voor de Druivencross in Overijse. Een echte klassieker die meedingt naar een plaatsje in de Wereldbeker voor komend seizoen. Het is ze gegund! Kijk maar naar de erelijst, waarin ook onzen Tom staat te blinken, na zijn prachtige zege in 2014! Opnieuw een superzware cross, en dat na Ronse gisteren! Kan Mathieu hier zijn offday van gisteren rechtzetten, of pakt Toon Aerts, duidelijk in vorm, opnieuw uit? Of komt Thomas Pidcock op het voorplan, goed de voorbije weken en gisteren niet aan start in Ronse? Wel gestart gisteren en nu opnieuw van de partij, onzen Tom. De goede vorm nog niet te pakken, maar door wedstrijden als deze te rijden zal hij ongetwijfeld beter worden.
  Tom start centraal op de tweede rij, naast Thomas Pidcock en ahter Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. En Tom is goed mee weg! Als 8ste spurt hij mee de Tenootsberg op, in het wiel van ploegmaat Mathieu van der Poel. Tom klimt goed en komt als 6de boven! Vooraan is Quinten Hermans het beste gestart, maar al snel gaat Mathieu over hem naar de leiding. Oeps, in een slijkerige beklimming moet onzen Tom van de fiets, terwijl anderen kunnen rijden. Tom verliest een pak plaatsen en komt wat verder als 14de door... Dat wordt opnieuw achtervolgen!
  Tweede ronde en vooraan krijgen we een kopgroep, met Mathieu, Quinten Hermans, Eli Iserbyt en Thomas Pidcock. Bij de beklimming van de achterkant van de Tenootsberg, in het slijk, zet die laatste stevig door! Oeps, een losgeslagen hond komt op het parcours! De crossers vrezen hun kuiten en proberen 'm te ontwijken! Michael Vanthourenhout, slecht gestart, moet zelfs van de fiets. Vooraan wisselen de koplopers elkaar af aan de leiding. Allemaal even testen. Eli Iserbyt versnelt als eerste, Mathieu mee in zijn wiel. Pidcock moet een gaatje laten. Even later is het de beurt aan Mathieu om aan te vallen en nu schuift Quinten Hermans goed mee, Iserbyt en Pidcock laten een gaatje. Maar veel zoden brengt dat niet aan de dijk.
  Derde ronde en de vier leiders zitten terug in elkaars wiel. Uit de achtergrond komt nu ook Toon Aerts piepen! Van onzen Tom nog geen spoor, hij rijdt nog altijd op de 14de plaats, zijn eigen tempo. Niet het moment om jezelf op te blazen. Daar is opnieuw de lastige beklimming in het slijk en Mathieu rijdt waar de rest moet lopen. Bocht om, en opnieuw versnellen! Mathieu pakt 50 meter! Is dit het moment? Dat wordt een langgerekte cross!
  Vierde ronde en Mathieu heeft 7 seconden op eerste achtervolger Quinten Hermans. Iets verder volgt Thomas Pidcock, op 12 seconden. Wordt dat het podium? Op kleine afstand volgen nog Eli Iserbyt en Toon Aerts. Daarachter grote gaten. Mathieu heeft nu zijn ritme gevonden en bouwt stelselmatig zijn voorsprong verder uit. Wisselen in elke ronde, want het duurt niet lang of er hangt een kilo Brabantse modderklei aan je fiets!
  Vijfde ronde en Mathieu is iets verder uitgelopen, 13 seconden heeft hij nu op Quinten Hermans. Die krijgt het een beetje lastig. Thomas Pidcock daarentegen vindt zijn tweede adem, na een sterke start sluit hij nu bij Quinten Hermans aan, en eigen aan zijn temperament, meteen erop en erover! De jonge Brit is duidelijk onder stoom! Ook Toon Aerts komt nu kort bij Quinten Hermans.
  Zesde ronden en onzen Tom is ondertussen opgeschoven naar de 12de plek, hij is ondermeer over Gianni Vermeersch gegaan. Vooraan heeft Mathieu nu 20 seconden op Thomas Pidcock, die over Quinten Hermans is gegaan! Even later zit Toon Aerts nu ook in het wiel van zijn ploegmaat, en die twee spelen in deze ronde haasje over voor de derde podiumplek! Is dat samen naar de twee leiders toerijden, of elkaar afmaken? Ze komen in ieder geval dicht bij Thomas Pidcock...
  Zevende ronde en Lars van der Haar, nochtans goed bezig op een 6de plek, stapt uit de cross. Geblokkeerde rug! Als dat maar goedkomt! Mathieu heeft op kop een redelijk veilige voorsprong van 26 seconden. Pidcock blijft zijn inspanning volhouden op een knappe 2de plek. Achter hem is Quinten Hermans nu opnieuw weggereden van zijn ploegmaat Toon Aerts, die duidelijk nog last heeft van de zware cross gisteren. Onzen Tom is Thijs Aerts voorbijgestoken en komt als 11de door.
  Achtste en laatste ronde en Mathieu consolideert. Niet te veel risico's meer nemen, hoewel, in de afdaling smijt hij zich toch opnieuw als een blok naar beneden, op gevaar van lijf en leden! Achter hem liggen de twee resterende podiumplekken vast: Thomas Pidcock en Quinten Hermans, in die volgorde. Tom rijdt nog een goede laatste ronde waarin hij nog over Michael Vanthourenhout gaat en finisht finaal als 10de. Zonder de pech in de eerste ronde zat er misschien een mooiere plaats in, maar in ieder geval een goede training voor wat nog moet komen deze maand! Te beginnen met volgende zondag, de Wereldbekercross op de Citadel in Namen!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'55"
  2. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 14"
  3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 26"
  4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'10"
  5. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'43"
  6. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 2'15"
  7. Wietse Bosmans (SpotIT-Isorex), op 2'36"
  8. Daan Soete (Telenet Baloise), op 2'54"
  9. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 3'24"
  10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 3'33"

  14/12: Tom 14de in de Hotondcross in Ronse!


  Vierde wedstrijd van de DVV-Trofee, op de Hotondberg in Ronse. Ondertussen een mytische cross, en zeker dit jaar na een week regen: Modder, modder, modder! Tel daarbij de snoeiharde wind, en we hebben hier cross van de oude stijl! Kan Mathieu van der Poel meteen terug winnen na zijn lange stage? Is onzen Tom al wat bekomen van een week uitzieken?
  Tom start op de 2de rij, achter ploegmaat Marcel Meisen. Meteen bergop en Tom als 15de de blubber in! Kopstart is voor Mathieu van der Poel, maar die moet meteen de leiding afgeven aan Marcel Meisen. Eli Iserbyt, leider in het klasssement van de DVV-Trofee, volgt attent op de derde plaats. Toon Aerts is ook goed mee weg. Het is een kunst om hier recht te blijven. Bergop neemt Eli Iserbyt de kop over. Tom zit ver, in de buurt van Lars van der Haar, Jim Aernouts en Thijs Aerts. Ondertussen vijf koplopers, Iserbyt, van der Poel, Toon Aerts, Meisen en Corné van Kessel. Achter hen volgt Tim Merlier. Vooraan gaat Toon Aerts stevig door! Het tempo gaat omhoog! Iserbyt en van der Poel sluiten aan.
  Tweede ronde en de drie koplopers 11 seconden op de eerste achtervolgers. Tom komt als 16de door. Het is nog lang. Jezelf nu nog niet opblazen. Vooraan gaat Mathieu naar de kop. Hij zet Iserbyt en Aerts onder druk, maar die lossen niet. Integendeel, Toon Aerts neemt de leiding over. Materiaalpost en iedereen wisselt. Toon Aerts zet nu Mathieu onder druk, en die heeft het er lastig mee! Toon Aerts pakt een kloofje! Ook Iserbyt gaat over Mathieu. De rest is al op grote achterstand gezet.
  Derde ronde, en Toon Aerts heeft 15 seconden voorsporong op Eli Iserbyt en 19 seconden op Mathieu van der Poel! De eerste achtervolgers volgen op een kleine minuut, in groep. Mathieu vind zijn tweede adem en gaat nu over Eli Iserbyt, maar het wel Toon Aerts die verder wegrijdt! Achter hem begint Eli Iserbyt foutjes te maken. Ook in de achtergrond gaat de ene na de andere crosser tegen de grond!
  Vierde ronde en Toon Aerts heeft 31 seconden op Mathieu van der Poel! Eli Iserbyt volgt als 3de op 57 seconden! Wat een zware cross! De tijdsverschillen zullen groot zijn! Toon Aerts rijdt nog verder weg, 41 seconden is zijn voorsprong nu al. Toon voelt zich duidelijk goed hier in de modder! Remember het BK in Kruibeke, dat was van hetzelfde. De eerste achtervolgers, Tim Merlier, Lars van de Haar en Michael Vanthourenhout verliezen als anderhalve minuut. Vooraan begint Toon Aerts de eerste crossers te dubbelen! Nu al!
  Vijfde ronde en Mathieu's achterstand is opgelopen tot meer dan een minuut! Eli Iserbyt krijgt de Wereldkampioen terug in zicht. Achter hen worden de gaten nog groter. Schuine kant en Iserbyt komt op het wiel van Mathieu! Erop en erover! Dat heet lef! Van onzen Tom nog geen spoor, die blijft rond de 15de plaats zijn eigen tempo rijden in deze loodzware cross!
  Zesde en laatste ronde in deze afzien-cross! Toon Aerts heeft 1'16" op Eli Iserbyt! Onbedreigd rijdt Toon Aerts hier naar een knappe zege! Van der Poel volgt op 1'38". Tom komt als 14de door, in het wiel van Yannick Peeters. Die posities veranderen niet meer, alleen de tijdsverschillen worden groter. Toon Aerts maakt een einde aan de zegereeks van Mathieu! Sterk!

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 55'54"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 1'30"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2'14"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 2'18"
  5. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 2'28"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 2'32"
  7. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 2'11"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 3'06"
  9. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 4'14"
  10. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 4'38"

  8/12: Tom 12de in de Superprestige in Zonhoven!


  Vijfde wedstrijd in de Superprestige, in en rond de kuil in Zonhoven. Een mythische cross met afwisselend zand, weide, klimmen en dalen. En dat laatste zeker in de kuil, gewoon naar beneden duiken zonder nadenken! Spektakel verzekerd! Door de regen van de voorbije dagen is het zand wel samengekoekt, en beter berijdbaar. Tom aan de start, ondanks het wat zieke gevoel gisteren in Essen. Geen Mathieu van der Poel hier, die is nog op stage in het warme zuiden. Een open wedstrijd dus, of pakt Quinten Hermans opnieuw uit met een superdemarrage?
  Start, zowaar onder een laat winterzonnetje, Tom centraal vanop de 2de rij en slecht weg. Als 14de duikt hij het veld in. Kopstart is voor Quinten Hermans. Toon Aerts en Laurens Sweeck meteeen in zijn wiel. Tom komt als 15de door na de kuil. Alles wel nog op een lang lint. Vooraan pakt Laurens Sweeck de kop over. Al snel een kopgroep.
  Tweede ronde en Tom komt door als 15de op 14 seconden. Vooraan geeft nu Toon Aerts het tempo aan. Sweeck, Hermans en Iserbyt in zijn wiel. Opnieuw duiken naar beneden. Iedereen blijft op de fiets. Toon Aerts trekt het tempo omhoog en pakt een paar meters. Laurens Sweeck ziet hem wegrijden.
  Derde ronde en Toon heeft 4 seconden op Laurens Sweeck. Tom komt als 15de door op 39 seconden, in het wiel van ploegmaat Marcel Meisen. Het wordt lastig vandaag. Vooraan troept het terug samen. Toon Aerts nog altijd aan de leiding, maar nu met Sweeck, Hermans en Iserbyt in zijn wiel. Op enkele meters volgt Thomas Pidcock met Corné van Kessel. Vooraan lost Iserbyt de rol, en valt terug tot generatiegenoot Pidcock.
  Vierde ronde en drie koplopers, Aerts, Sweeck en Hermans, met 4 seconden op de eerste achtervolgers. Tom is één plekje opgeschoven en is nu 14de. Komaan Tom! Bergop komen vooraan Iserbyt, Pidcock en van Kessel zo goed als helemaal aansluiten. Het wordt nog spannend! Sweeck legt er meteen de pees op en er vallen terug gaatjes! Opnieuw drie leiders!
  Vijfde ronde en de drie leiders worden opnieuw ingelopen! Het is Thomas Pidcock die de anderen terugbrengt. Ook Lars van der Haar sluit nu aan! Tom nog altijd 14de, met achter hem een groot gat. Pidcock gaat meteen naar de leiding en neemt de anderen op sleeptouw! Alles uit elkaar! Enkel Toon Aerts kan echt zijn wiel houden. Hermans en Sweeck laten enkele meters, maar sluiten toch weer aan. Klimmen en Toon Aerts rijdt naar boven, de rest zit vast achter de lopende Pidcock. Toon Aerts pakt zo een kleine voorsprong! Hermans zet zich op kop bij de achtervolgers en stopt af!
  Zesde ronde en Toon Aerts heeft 15 seconden op de eerste achtervolgers, nu geleid door een kwade Laurens Sweeck. Tom komt nu als 12de door! Komaan Tom, blijven geven! Op kop loopt Toon Aerts nog verder uit. Laurens Sweeck rijdt weg van de andere achtervolgers en wil naar Toon Aerts! Die ligt een volledige helling voor.
  Zevende ronde en Laurens Sweeck is iets dichter gekomen: 11 seconden. De rest volgt op 26 seconden. Tom komt als 12de door in het wiel van Toon Vandenbosch. Kort voor hem ploegmaat David van der Poel. Vooraan blijft Toon hard gaan! Sweeck moet alle zeilen bijzetten om hem in zicht te houden.
  Achtste ronde en Toon Aerts heeft nog een voorgift van 9 seconden voorsprong! Laurens Sweeck gaat stevig door! De rest volgt op 33 seconden, aangevoerd door Lars van der Haar en Eli Iserbyt. Tom komt als 13de door in het wiel van Daan Soete. Vooraan komt Laurens Sweeck nu wel héél dicht bij Toon Aerts. Tom schuift op naar de 12de plek, de Top-10 komt in zicht...
  Negende ronde en Laurens Sweeck zit op het wiel van Toon Aerts! Zij hebben een voorsprong van 44 seconden. Bij de achtervolgers heeft Pidcock moeten lossen. Tom komt als 11de door op 2'14". Vooraan blijven Aerts en Sweeck in elkaars wiel! Spannnend! Toon probeert Laurens Sweeck te versmachten, maar die blijft aanklampen.
  Tiende en laatste ronde, even recht op de trappers en dan weer geven! Sweeck en Aerts rijden voor de overwinning én de eerste plaats in het klassement! Achter hen wordt gestreden voor de 3de plaats, op 43 seconden. Tom komt door als 12de door. Oeps, op kop gaat Laurens Sweeck overkop in de kuil! En Toon Aerts is weg! Opnieuw! Nu is de kandans eruit bij Sweeck. Toon Aerts snelt naar de overwinning! Laurens Sweeck, met zijn gezicht vol zand, wordt een knappe tweede! Tom wordt na een hele cross achtervolgen 12de op 2'34". Een weekje verder uitzieken en dan opnieuw aan de bak!

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 59'15"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 28"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 34"
  4. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 42"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 45"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 46"
  7. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'07"
  8. Jens Adams (Pauwels-Sauzen Bingoal), op 1'31"
  9. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2'02"
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 2'11"

  7/12: Tom 11de in de Robotland Cyclocross in Essen!


  Jaarlijkse afspraak in Essen, voor de cyclocross natuurlijk! Dit jaar met een nieuw élan, nieuwe organisatoren, maar wel op het hetzelfde parcours als de voorbije jaren. Langs de spoorweg en naast de Quarantaine-stallen, in de modder, maar desondanks overal berijdbaar. De verwachtingen zijn hoog voor onzen Tom, na zijn goede prestatie vorige week in Mol. Maar een verkoudheid strooide roet in het eten de voorbije week. Zien wat Tom kan vandaag. Ook aan de start, ex-Wereldkampioen in het veld maar nu wegrenner, Zdenek Stybar. Heel wat supporters zijn ook voor hem komen opdagen. Tom's supporters zijn ook alom zichtbaar, met onze gele hesjes!
  Start, Tom vanop de eerste rij, en meteen goed mee weg. Achter kopstarters Thijs Aerts en Quinten Hermans duikt onzen Tom als 3de het veld in. Even later gaat hij zelfs naar de kop, scheurend door de scherpe bochten! Minder goed gestart is de jonge Brit Thomas Pidcock, hij volgt rond de 15de plek, met Zdenek Stybar in zijn wiel.
  Tweede ronde en Thijs Aerts neemt terug de kop over. Tom zet zich in zijn wiel. Als enige springt hij over de balkjes, die er lastig bijliggen. Tom is aan het crossen! In een buitenbocht gaat hij slim over Gianni Vermeersch om zo op de 2de plaats te blijven. Van de winnaar van vorig jaar, Laurens Sweeck, nog geen spoor. Die houdt zich na een matige start nog koest. Alles zit nog op een lang lint.
  Derde ronde en het is nu Quinten Hermans die de kop overneemt. En die gaat hard! Tom kan aansluiten, met Gianni Vermeersch in zijn wiel. Maar Quinten Hermans gaat zo hard, dat Tom al snel een paar meters moet laten. Ook Gianni Vermeersch kan Tom's wiel niet meer houden. Iedereen komt alleen te zitten. Wat verder komt Laurens Sweeck nu wel bij onzen Tom aansluiten. En die heeft duidelijk zijn 2de adem gevonden. Hij zet zich op kop, op zoek naar de leider in de cross, Quinten Hermans. Tom zet zich in zijn wiel.
  Vierde ronde en Hermans heeft 12 seconden op de eerste achtervolgers, Laurens Sweeck en onzen Tom! Sweeck steekt nog een tandje bij en nu moet onzen Tom ook zijn wiel lossen. Tom valt terug in een grote groep crossers, met ondermeer Thomas Pidcock en Jim Aernouts.
  Vijfde ronde in de voorsprong van Hermans is nu 15 seconden op Laurens Sweeck. Uit de grote groep achtervolgers is nu ook Daan Soete weggereden. Tom kan niet meer versnellen en blijft in de groep zitten. Thomas Pidcock heeft wel nog energie over, en snelt in één ruk naar Daan Soete toe, erop en erover!
  Zesde ronde, we zijn halfcross, en Quinten Hermans leidt souverein. Laurens Sweeck komt geen meter dichter, integendeel, de voorsprong van Hermans wordt groter. De cross lijkt in en plooi te vallen, met op de 3de plaats Thomas Pidcock die nu ook van Daan Soete is weggereden. Tom krijgt het lastig. Hij rijdt helemaal achteraan in de achtervolgende groep.
  Zevende ronde en even kan onzen Tom nog aanklampen, maar nu moet hij ook in de achtervolgende groep lossen. Het is duidelijk niet zijn dag. Aan de balkjes verslikt hij zich en pats tegen de grond! Heel het ritme eruit.
  Achtste ronde en onzen Tom komt pas als 12de door! Zdenek Stybar vlak achter hem... De supporters roepen hem toe! Komaan Tom!. Maar het mag niet baten. De fut is eruit.
  Negende ronde en Hermans heeft een veilige voorsprong van 45 seconden op Laurens Sweeck. Het is lastiger dan het lijkt hier in Essen, de tijdsverschillen zijn groot! Tom stabiliseert rond de 12de plaats.
  Tiende en laatste ronde en Quinten Hermans rijdt naar zijn 2de zege van het seizoen, naar eerder in de Ethiascross in Beringen wint hij nu ook in Essen. Knap! Laurens Sweeck en Thomas Pidcock mogen mee op het podium. Tom verdappert nog even en finisht als 11de op 2 seconden van de 10de plaats. Een dag om snel te vergeten voor Tom. Hopelijk is de verkoudheid snel uit zijn lijf, zodat hij opnieuw kan knallen!

  1. Quinten Hermans (Telenet Baloise), in 59'26"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 57"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'35"
  4. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'43"
  5. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'46"
  6. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 1'46"
  7. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 1'48"
  8. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'55"
  9. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2'10"
  10. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'14"

  1/12: Tom op het podium: 2de in de Zilvermeercross in Mol!


  Zilvermeercross in Mol, nog eens een niet-klassementscross. Op een prachtig parcours rond het meer en in het bos, met stevige zandstroken. Tom staat na zijn goede prestaties de voorbije weken met vertrouwen aan de start. Ploegmaat Mathieu van der Poel is natuurlijk de favoriet. Tom mag door de afwezigen die al in het Zuiden vertoeven, vandaag op de eerste startrij starten.
  Start, nog eens op de traditionele manier, met een fluitje, en Tom is meteen goed mee weg! Kopstart is voor Thijs Aerts, die meteen David van der Poel in zijn wiel krijgt. Twee winnaars hier van de voorbije jaren. Tom sluit als 5de aan in de rij, met de Spanjaard Felipe Orts in zijn wiel. Na de eerste zandstroken een technisch stuk in het bos en Tom rijdt zowaar naar boven op een stijle klim! Hij heeft duidelijk goede benen vandaag! Vooraan gaat David van der Poel aan kop. Effe de benen testen, denkt die. Duidelijk geen last meer van de ontsteking in zijn rug. Thijs Aerts moet de zeilen bijzetten om zijn wiel te houden. Mathieu van der Poel volgt als 3de en Tom sluit aan als 5de. Achter hem vallen al de eerste gaatjes.
  Tweede ronde en we hebben een ruime kopgroep van 10 koplopers, ook omdat vooraan even gekeken wordt. Tom gaat goed door de lange zandstrook en blijft goed in het wiel langs het strand. Thijs Aerst maakt een slippertje en Tom gaat erover, naar de 4de plaats. Dat zal niet het laatste foutje van Thijs Aerts zijn vandaag. We krijgen een kopgroepje met vier crossers: David en Mathieu van der Poel, Jim Aernouts en onzen Tom! Even later sluit ook Wietse Bosmans aan. Vierde ronde en Mathieu van der Poel temporiseert, zodat zijn oudere broer David terug kan aansluiten, samen met een heel pak andere crossers. Tom ziet het gebeuren en gaat naar de kop! Een hele ronde leidt hij de ruime kopgroep, met Jim Aernouts en Thijs Aerts in zijn wiel. Daarachter de broers van der Poel. Deze keer kan Tom helemaal tot boven rijden op de hoge zandduin! Wat verder in de lange zandstrook voor de finish pakt David weer over. Jim Aernouts moet alweer het kloofje dichten!
  Vijfde ronde en we hebben nog altijd een ruime kopgroep van tien crossers! Spannend! Tom attent op de 3de plaats. Dit is duidelijk een tactische cross! David van der Poel verhoogt het tempo op kop! Hij pakt ter hoogte van de materiaalpost enkele meters! Jim Aernouts, Mathieu van der Poel en onzen Tom er kort achter. Natuurlijk met Jim Aernouts opnieuw het werk doen! Mathieu laat het echter niet betijen, gaat over Jim Aernouts en spurt naar zijn broer! Twee koplopers, met onzen Tom daarachter, achter Jim Aernouts. Tom mag nu natuurlijk niet rijden, met twee ploegmaats op kop!
  Zesde ronde en Mathieu en David hebben een kleine voorsprong op Tom en co. Daar leidt Wietse Bosmans nu de achtervolging. Tom attent in zijn wiel, met Jim Aernouts achter hem. Op de steile zandduin spurt Mathieu naar boven. David moet van de fiets en laat enkele meters. Tom rijdt ook vlot naar boven! Mathieu kijkt even achterom, en laat zijn broer terug aansluiten! Even toch, want dan trekt hij weer stevig door in de laatste zandstrook!
  Zevende ronde en Mathieu alleen op kop, met 5 seconden voorsprong op zijn broer David, die nu Tom in zijn wiel vindt. Maar, nogmaals laat Mathieu zijn broer terugkomen! Op 10 seconden volgen onzen Tom, Jim Aernouts en Wietse Bosmans. Tom probeert die twee even van zich af te schudden. Gaan we naar een volledig Corendon-Circus podium? Op kop gaat Mathieu magistraal door de lange zandstrook. Even moet David lossen, maar in bos sluit hij terug aan. Op 16 seconden volgt onzen Tom, met nu ook Thijs Aerts terug in zijn wiel. Als David vooraan en foutje maakt, zet Mathieu nog eens alle zeilen bij in de zandstrook, en weg is hij! Tom komt in het wiel van David!
  Achtste ronde en Mathieu heeft een tiental seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, mét onzen Tom! Wat wordt het? Versmachten of wachten? Het wordt dat laatste en opnieuw kan David bij zijn broer aansluiten! Zo groot kan broederliefde zijn! Wietse Bosmans doet daarachter alles om mee te gaan, Tom sluit slim aan in zijn wiel. We krijgen een nieuwe situatie: De twee van der Poel's op kop, met onzen Tom op 8 seconden samen met Thijs Aerts. Op enkele meters daarvan Wietse Bosmans en Jim Aernouts. Die lijken verslagen.
  Negende en laatste ronde, en onzen Tom zet alle zeilen bij! In de lange zandstrook gaat onzen Tom samen Thijs Aerts over David van der Poel. Oeps, in de klim van de hoge zandduin gaat Mathieu plots onderuit! Dat wordt lopen! Tom en Thijs komen op het wiel van de Wereldkampioen! Drie koplopers, met kort daarachter David van der Poel! Maar langs het water gaat Mathieu er toch opnieuw vandoor! Thijs Aerst probeert nog aan te sluiten, maar verbrandt zich helemaal! Tom daarentegen heeft nog een beetje energie over en gaat erover naar de 2de plaats! En die houdt hij vast tot de finish, op korte afstand van Mathieu! Achter hem sprint David nog met Thijs Aerts voor de 3de plaats. Met succes, en we krijgen inderdaad een volledig Corendon-Circus podium! Met onzen Tom op de 2de stek!
  Proficiat Tom! Schitterende prestatie na een tactische en zware cross!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'07"
  2. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 5"
  3. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 14"
  4. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 20"
  5. Wietse Bosmans (Isorex), op 35"
  6. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 41"
  7. Yannick Peeters (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'10"
  8. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 1'13"
  9. Felipe Orts Lloret (SPA; Mutua de Levante), op 1'34"
  10. Dieter Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'07"

  30/11: Tom 10de in de DVV-cross in Kortrijk!


  Derde wedstrijd in de DVV-Trofee, de nieuwe Caps Urban Cross in Kortrijk. Ze hebben er hier een waar feest van gemaakt! Een stevig parcours met zware weistroken, maar ook snel lopende stroken. Een soort interval dus, maar dat is in de hedendaagse cross relatief. Starten op een brug, en onderweg een rotonde. En dat onder een stralende najaarszon. Nog altijd geen Wout Van Aert aan de start, die komt terug in het veld in de Azencross in Loenhout, eind december. Kan Tom zijn goed klassement in de DVV-trofee succesvol verdedigen?
  Tom start op de 2de rij achter Laurens Sweeck en Toon Aerts. Start bergop de brug op en Tom is goed weg! Als 5de gaat hij het veld in, achter kopstarter Mathieu van der Poel. Laurens Sweeck is ook goed weg en zit in het wiel van de Wereldkampioen. Die legt meteen een hoog tempo op, maar dat belet Eli Iserbyt niet om de kop over te nemen. Iserbyt wacht niet. Als hij wat verder in de post moet wisselen gaat Mathieu er opnieuw over. Achter hen hapert Tom even op de brug, en verliest een aantal plaatsen... Als 16de komt hij door op de eerste lange strook. Dat wordt achtervolgen en inhalen! En dat terwijl Eli op kop de gas opendraait! Lars van der Haar en Mathieu van der Poel moeten even een klein gaatje laten.
  Tweede ronde en Tom komt als 18de door op 13 seconden van de koplopers, waar Michael Vanthourenhout nu de kop doet. Het tempo zakt wat en dat is de kans voor Tom om in de grote groep vooraan aan te sluiten! Michael wisselt en Corné van Kessel pakt de kop over. Tim Merlier in zijn wiel. Mathieu volgt pas op de 8ste plaats, met Toon Aerts in zijn wiel. Merlier pakt over en trekt het tempo weer op.
  Derde ronde en Tom komt nu als 15de door op 11 seconden. Alles is nog speelbaar. Laurens Sweeckt geeft gas op kop en Mathieu moet zowaar een gaatje laten, op de 5de plaats. Wacht hij af, om de wedstrijd spannend te maken? Modderstrook en Mathieu gaat naar de 4de plaats. Tom komt nu als 12de door! Alles zit nog dicht bij elkaar. Tom gaat naar de 11de plaats, in het wiel van ploegmaat David van der Poel. En op kop gaat het tempo er opnieuw uit. Dan maar Iserbyt naar de kop. Die wacht niet.
  Vierde ronde, weer de brug op en Tom zit bij de kopgroep, als 12de achteraan in de groep. Heel even bekomen, terwijl vooraan nu Toon Aerts het tempo aangeeft. Op de lange brug versnelt Eli Iserbyt. Haarspeldbocht en Vincent Baestaens gaat onderuit, in dezelfde bocht waar Tom daarstraks haperde. Ook Mathieu maakt een slippertje, ketting eraf, en komt achter onzen Tom terecht! Op kop heeft Corné van Kessel dat gezien en hij draait de gas open! Mathieu zet zich in het wiel van onzen Tom, op de 11de plaats. Er valt een gaatje in de grote kopgroep.
  Vijfde ronde en het komt weer samen vooraan. Tom nog altijd achteraan in de kopgroep, op de 11de plaats. Voor hem schuift Mathieu plaats per plaats op en snel zit hij terug op de 5de plaats. Merlier geeft het tempo aan, aangemoedigd door zijn ploegleider Bart Wellens. Tom sluit aan op de 10de plaats. Op de lange rechte strook langs de Leie legt Merlier zich plat op zijn stuur. Er vallen terug gaten! Mathieu attent op de 3de plaats.
  Zesde ronde en Tom komt als 10de door op 13 seconden. Een klein gaatje op de kopgroep. Tom probeert samen met ploegmaat David van der Poel en Laurens Sweeck terug aan te sluiten. Tim Merlier blijft autoritair aan kop, met Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Ook Lars van der Haar, Eli Iserbyt en Toon Aerts sluiten aan. Enkel Mathieu wisselt in deze groep. Tom ook in de achtervolgende groep. Lopend in het slijk haalt Mathieu drie crossers in en meteen weer op de 3de plek, achter Toon Aerts. Op de lange brug spurt Mathieu en komt zo de eerste keer in deze cross aan kop! Tempo omhoog. De rest hapt naar adem! De gaten worden groter. Michael Vanthourenhout probeert nog aan te sluiten, maar moet Mathieu toch laten rijden!
  Zevende ronde en Mathieu gaat vol! De rest kijkt er met open mond naar! Spurten op alle stroken, super in de bochten! Achter hem dwingt Michael Vanthourenhout ploegmaat Eli Iserbyt naar de kop van de achtervolgers. Op 10 seconden van Mathieu. Bij die achtervolgers ook Toon Aerts, Tim Merlier, Corné van Kessel en Lars van der Haar. Tom zit verder, alleen, op de 10de plaats.
  Achtse ronde en Mathieu heeft 30 seconden op de eerste achtervolgers. Eens te meer is bewezen: Mathieu kan gaan waar hij wil. De rest moet het gewoon aanzien. Balkjes, Toon Aerts probeert te springen, maar gaat sierlijk over de kop! Zo gaan ze Mathieu niet terug pakken.
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt zonder problemen naar zijn 8ste zege op 8 crossen! Fantastisch! Achter hem wordt nog gestreden voor de twee resterende podiumplaatsen. Tom komt als 10de door op slechts 10 seconden van de eerste achtervolgende groep! Komaan Tom! Mathieu wisselt nog eens, met een propere fiets naar de finish. Bij de achtervolgers trekt Tim Merlier nog een keer door. Het verschil met Tom en co wordt weer wat groter. Tom finisht op kort afstand op een mooie 10de plaats! Tom komt zo op de 7de plaats in het klassement van de DVV-Trofee!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u04'14"
  2. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 27"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 27"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 28"
  5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 30"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 31"
  7. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 32"
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 48"
  9. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 49"
  10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 49"

  24/11: Tom 11de in de Wereldbeker in Koksijde!


  Vijfde wedstrijd van de Wereldbeker, de Vlaamse Duinencross in Koksijde. Eerste van drie Wereldbeker-wedstrijden in België, met op 22/12 nog Namen en 26/12 Zolder. Zand, zand en nog eens zand in de duinen. Voer voor specialisten, zoals Laurens Sweeck. Of slaagt Mathieu erin om hier zijn 7de cross van het seizoen te winnen? Bij de vrouwen won alvast ploegmate Ceylin del Carmen Alvarado. Tom hoopt hier een mooie uitslag te rijden, om zijn ranking in het klassement van de Wereldbeker te verbeteren. Hij mag nu nog net op de 2de rij starten. Mathieu op de 2de rij.
  Tom start helemaal rechts, achter Laurens Sweeck en is goed mee weg! In de eerste bocht gaan meteen een aantal crossers onderuit. Mathieu voet aan de grond en Tim Merlier helemaal omver. Allebei als laatste terug weg... Tom komt als 9de door in de eerste zandstroken. Joris Nieuwenhuis doet de kop in dit eerste stuk. David van der Poel in zijn wiel. Stoppen deze Nederlanders af voor hun landgenoot? Laurens Sweeck rijdt op de 3de plaats rond. Terwijl Mathieu terug oprukt naar voor, verliest onzen Tom enkele plaatsen, hij is nu 14de in het wiel van de Spanjaard Orts LLoret. Mathieu rijdt ondertussen als rond op de 5de plaats, in het wiel van zijn broer. Dat noemen ze terugkomen! Foutje vooraan van Nieuwenhuis en Sweeck komt alleen op kop! Maar Mathieu zit kort achter hem en komt al snel in het wiel van Laurens Sweeck!
  Tweede ronde en Mathieu zit al op kop! Sweeck, Iserbyt en broer David van der Poel in zijn wiel. Tom is over Orts Lloret gegaan, naar de 13de plek, in het wiel van Thomas Pidcock. Op kop legt Mathieu een stevig tempo op. Alleen Laurens Sweeck kan echt zijn wiel houden. Iserbyt en David van der Poel laten een klein gaatje. En even later moet ook Laurens Sweeck de Wereldkampioen laten gaan. Ook als die straks niet zou winnen, heeft die nu al dé prestatie van deze cross geleverd!
  Derde ronde en Mathieu heeft 8 seconden op de eerste achtervolgers: Laurens Sweeck en Quinten Hermans. Tom komt als 13de door, in het wiel van ploegmaat David van der Poel, die na een superstart teruggevallen is. Het is nu Toon Aerts die de achtervolging leidt, maar duidelijk zonder de ambitie om Mathieu terug te pakken. Er wordt gereden voor de 2de plaats, nu op 11 seconden.
  Vierde ronde en Mathieu's voorsprong is een volledige in finishstrook, goed voor 16 seconden. Tom komt in de 3de groep achtervolgers door op de 13de plaats, samen met Dieter Sweeck, Jim Aernouts, David van der Poel, Thomas Pidcock en de teruggekeerde Tim Merlier, op 36 seconden van Mathieu. Bij de eerste achtervolgers heeft nu Quinten Hermans het voortouw genomen. De voorsprong van Mathieu is ondertussen toegenomen tot 25 seconden. Weinig verschillen tussen alle achtervolgers. Eli Iserbyt gaat erbij liggen en heeft duidelijk niet zijn beste dag.
  Vijfde ronde, halfcross, en Mathieu rijdt steeds verder weg. Zijn voorpsrong op een pelotonnetje Telenet Fidea Lions is nu 36 seconden. Tom komt door op de 15de plaats, op 1'14". Eerste achtervolger achter Mathieu is nu Lars van der Haar, ook in goede doen de laatste crossen. Een derde Nederlander, Corné van Kessel, volgt op de 3de plaats. Achter hen worden worden de gaten nu wat groter. Tom nog altijd 15de, op 1'20", in een grote groep.
  Zesde ronde en Mathieu heeft nu al gewonnen spel. Zijn voorsprong is nu 36 seconden op Lars van der Haar. Mathieu temporiseert nu even, 't is te zeggen, even bekomen. De rest zit ver, te ver. Dan kan je het jezelf permiteren om een rustigere ronde te rijden. Maar op de Herygersduin pakt hij weer uit: Helemaal naar boven! Fenomenaal! Zijn voorsprong is nu 48 seconden op Lars van der Haar en Corné van Kessel. Die krijgen nu ook Laurens Sweeck en Toon Aerts in zijn wiel.
  Zevende ronde en het lijkt nog spannend te worden voor de 2de plaats: Vijf crossers op een hoopje, ver achter Mathieu: Lars van der Haar, Corné van Kessel, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Quinten Hermans. Ook Michael Vanthourenhout komt nu aansluiten. Tom komt als 15de op 1'49" door en achter hem is het de grote leegte. Bij de eerste achtervolgers begint Laurens Sweeck nu het tempo te verhogen. Toon Aerts gaat mee, de rest laat een gaatje.
  Achtste en laatste ronde Mathieu rijdt onbedreigd naar zijn 7de zege op 7 crossen. Onzen Tom begint aan zijn finalen komt door op de 12de plaats! Voor de podiumplaatsen naast Mathieu gaat het tussen Laurens Sweeck en Toon Aerts. Het lijkt Laurens Sweeck die daarbij aan het langste einde zal trekken, weliswaar op een minuut van Mathieu van der Poel. Tom zit als 13de in het wiel van Jim Aernouts en sprint finaal nog alles uit zijn lijf om knap 11de te worden!
  Door zijn goede wedstrijd stijgt Tom naar de 13de plaats in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 59'58"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 25"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 35"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 40"
  5. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 50"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'02"
  7. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'05"
  8. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'19"
  9. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'22"
  10. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'33"

  17/11: Tom mooi 6de in de Flandriencross in Hamme!


  Afspraak in Hamme, voor de 2de wedstrijd van de DVV-Trofee. Na Tom goede prestatie op de Koppenberg (6de) en zijn offday gisteren in Tabor, komt Tom hier met goede moed aan de start. Een parcours dat hem ligt hier in Hamme: Veel draaien en keren en een overwegend vlak en droog parcours! Kan hij net als vorig jaar een stunt uithalen hier in Hamme? De goed opgekomen supporters geloven er alvast in! Tom start op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck.
  Start en meteen schiet Mathieu van der Poel als een pijl een uit een boog weg! Hij heeft immers 5 minuten goed te maken op de leider in de DVV-Trofee, Eli Iserbyt, doordat hij niet aan de start kwam in de Koppenbergcross. Die Eli Iserbyt zit meteen in Mathieu's wiel. Tom duikt als 10de het veld in. Het gaat meteen héél hard! Al snel gaat onzen Tom naar plek 9, over Thijs Aerts. Vooraan neemt Toon Aerts de kop van Mathieu over. Alles nog op een lang lint. Daar zijn de balkjes, en iedereen springt, ook Lars van der Haar, in Tom's wiel! Opnieuw Mathieu naar de kop en recht op de trappers! Alleen Toon Aerts kan aanklampen, de rest laat al meteen een gaatje. In de lange strook langs de materiaalpost trekt Mathieu nog eens stevig door en nu moet ook Toon Aerts alle zeilen bijzetten om zijn wiel te houden.
  Tweede ronde en Mathieu en Toon hebben 9 seconden voorsprong op de eerste achtervolgende groep, mét onzen Tom! Die is aan een opmars bezig! Op en over Gianni Vermeersch naar de 7de plek! De voorsprong verkleint naar 6 seconden! Vooral onder impuls van Laurens Sweeck die duidelijk ook goede benen heeft vandaag. Tom sluit goed aan, in het wiel van Michael Vanthourenhout.
  Derde ronde en het duurt niet lang of Laurens Sweeck eerst en daarna ook Tim Merlier kunnen aansluiten bij de twee koplopers! Even later waagt ook Michael Vanthourenhout de sprong. Tom zit gevangen achter Eli Iserbyt, die duidelijk niet de benen van gisteren in Tabor heeft. Zij volgen op 11 seconden, met ook nog Lars van der Haar en Gianni Vermeersch in hun wiel. Tom kan zich voorbij Eli wringen en trekt het tempo omhoog. Net op dat moment valt Mathieu opnieuw aan, gewoon vanop de kop versnellen! De rest snakt naar adem! Ook Toon Aerts moet nu de rol lossen.
  Vierde ronde en Mathieu heeft een paar seconden voorsprong op Toon Aerts, daarachter op enkele meters Laurens Sweeck en Tim Merlier. Tom komt als 6de door op 17 seconden! Er is nog veel mogelijk! Maar Mathieu lijkt nu echt ontketend en rijdt verder weg van Sweeck en Aerts. Ondertussen heeft Iserbyt een 2de adem gevonden en hij rijdt weg uit het groepje van onzen Tom!
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 7 seconden voorsprong op Toon Aerts. Tussen hen in rijdt echter nog Laurens Sweeck, die nu wel héél dicht op Mathieu nadert! Tom komt als 8ste door, plat over zijn stuur, vechtend voor elke plek! Achter onzen Tom de grote leegte. Oeps, Michael Vanthourenhout heeft problemen met z'n fiets: zijn zadel is helemaal losgekomen! Tom snelt er overheen, op zoek naar de 5de plaats! Maar als Michael bij het uitkomen van de materiaalpost tegen onzen Tom zijn achterwiel botst, valt die! Snel weer overeind, maar zijn twee mede-achtervolgers, Eli Iserbyt en Lars van der Haar hebben de biezen al genomen. Dat wordt samen met Michael Vanthourenhout achtervolgen!
  Zesde ronde en Mathieu heeft nog altijd een kleine voorsrpong op Laurens Sweeck, een luttele 5 seconden. Op 18 seconden volgt Toon Aerts als derde. Die krijgt even later Tim Merlier in zijn wiel. Daarachter komen onzen Tom en Michael heel dicht bij Lars en Eli, maar helemaal aansluiten lukt nog niet. Vooraan versnelt Mathieu opnieuw! Zijn bril gaat eraf, en opnnieuw een tand bij!
  Maar Laurens Sweeck is sterk vandaag! Bij het ingaan van de zevende ronde is zijn achterstand nog altijd maar 6 seconden, terwijl Toon Aerts en Tim Merlier al op een halve minuut volgen. Het gaat nu keihard! Mathieu kijkt niet meer om en vergroot zijn voorsprong op Laurens Sweeck tot een volledige materiaalpost! Achter hem doet Tom er alles aan om terug te komen op Iserbyt en van er Haar, maar die twee bijterkes zijn lastig om te pakken!
  Achste ronde en de kleine voorsprong van Mathieu op Sweeck is 9 seconden. Toon en co volgen als op 43 seconden, en Eli Iserbyt verliest bijna een minuut! Maar dan, ketting eraf bij Toon Aerts. Het duurt even voor hij die er terug opkrijgt. Tja, met maar één tandwiel vooraan (SRAM) is dat lastig! En oeps, even later ligt zijn ketting er weer af! Toon is aan het knoeien! Zowel Eli en Lars als onzen Tom en Michael gaan over Toon Aerts! Die loopt grote achterstand op! Ondertussen is vooraan de voorsprong van Mathieu vergroot tot twee materiaalposten! Wat gaat die hard! Niels Albert laat vanuit de VIP-zone weten: "Geniet ervan supporters! Zo'n kampioen krijgen we maar eens in de 50 jaar in de cross!" En gelijk heeft hij! Mathieu is fenomenaal!
  Negende en laatste ronde en stelselmatig loopt Mathieu verder uit op Laurens Sweeck! Eli Iserbyt verliest nu al meer dan een minuut! En onzen Tom zit kort, maar 5 seconden om nog goed te maken! Maar dat lukt helaas niet meer. Wel sprint onzen Tom nog voor een knappe 6de plaats na een mooie cross! De supporters hebben genoten Tom!
  Door zijn mooie prestatie vandaag, stijgt Tom naar de 5de plaats in het klassement van de DVV Trofee!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'45"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
  3. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'04"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 01'06"
  5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'10"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'15"
  7. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'15"
  8. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristads), op 1'56"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'57"
  10. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 2'10"

  16/11: Tom na een slopende cross 17de in de Wereldbeker in Tabor (TSJ)!


  Wereldbekercross in Tabor, dé Tsjechische cross-stad, die zich ook kandidaat heeft gesteld voor het WK in 2024. Een prachtig maar loodzwaar parcours met veel klimmen en dalen, voortdurend interval. Tenminste zo was het 10 jaar geleden. Nu is het meteen vollen bak vanaf de start en een uur lang alles geven. Wie kan dat het best? Mathieu van der Poel start hier in zijn eerste Wereldbekercross van het seizoen, en moet daardoor op de 4de rij starten. Onzen Tom mag op de 2de rij starten, door zijn 14de plaats in de stand van de Wereldbeker. Benieuwd of hij hier vandaag zijn goede vorm kan bevestigen...
  Start en het is Eli Iserbyt die als snelste weg is. Lang blijft hij niet aan kop, Corné van Kessel, ook prima gestart, pakt al snel over en bepaalt het hoge tempo. Mathieu is al meteen opgerukt naar de 18de plaats. Tom is ook redelijk goed weg, en is als 10de het veld in gedoken. Het gaat meteen hard, héél hard. Men wil het Mathieu blijkbaar zo moeilijk mogelijk maken. Die zit ondertussen in Tom's wiel, op de 13de plek.
  Tweede ronde en onzen Tom komt als 12de door op 9 seconden van de koploper, dat is nog altijd Eli Iserbyt. Die vindt ploegmaat Michael Vanthourenhout in zijn wiel, op de voet gevolgd door Quinten Hermans, Corné van Kessel en Lars van der Haar. Die vijf kijken om... Waar blijft hij? Maar lang moeten ze niet kijken, Mathieu is al kortbij gekomen!
  Derde ronde, en met een een stevige inspanning is Mathieu nu al in het wiel van de koplopers gekomen. Tom komt als 11de door in de 2de groep, op 11 seconden. Vooraan voelt Michael Vanthourenhout zijn moment gekomen! Met stevige lendenrukken pakt hij enkele meters. Mathieu heeft moeten wisselen door een lekke band en is terug tot bij onzen Tom gekomen, op 20 seconden. Mathieu is van Rhino's naar Griffo's gegaan, minder grip en dus meer risico, maar wel sneller. Vooraan gaat Michael Vanthourenhout hard, hij pakt een gaatje van 10 seconden! Lars van der Haar doet er alles aan om het gaatje terug te dichten. Hij slaagt daar ook in en brengt Eli Iserbyt mee in zijn wiel.
  Vierde ronde en we krijgen drie koplopers, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar en Eli Iserbyt, op 17 seconden gevolgd door Mathieu van der Poel, die Tim Merlier in zijn wiel heeft. Tom komt als 14de door in een grote groep. Komaan Tom! Vooraan is het nu Eli Iserbyt die de gas helemaal opendraait. Michael Vanthourenhout stopt slim af voor zijn ploegmaat. Lars moet een gaatje laten. Maar lang duurt dat niet. De kleine Nederlander is sterk vandaag en zit binnen de kortste keren terug op het wiel van Iserbyt. Het is Michael Vanthourenhout die nu een gaatje moet laten.
  Halfcross, vijfde ronde, en Mathieu komt als 4de door op 16 seconden. Onzen Tom als 14de op 52 seconden. Mathieu neemt de hindernissen schitterend en komt dichter, 10 seconden... Op kop trekt nu Lars van der Haar stevig door. Eli op zijn wiel, Michael op afstand, een prima mikpunt voor Mathieu. Lang duurt het dan ook niet, of Mathieu zit in het wiel van de leiders! Zevende ronde en Eli Iserbyt komt als eerste door aan de finish, met Mathieu kort achter zich. Op 5 seconden volgen Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Tussen deze vier crossers zal het gaan voor het podium. Tom nog altijd 14de, met nu Gianni Vermeersch voor zich. Ondertussen gaat vooraan Mathieu van der Poel voor de eerste keer in deze cross aan de leiding! Met de balken in zicht zet Lars van der Haar zich er echter slim voor. Tom krijgt het achter hen lastig en moet nu ook Thijs Aerts en even later ook Marcel Meisen voor zich laten. Slecht ingedeeld vandaag?
  Achtste en laatste ronde en nog geen gewonnen spel voor Mathieu van der Poel. Eli Iserbyt valt nogmaals aan, en Mathieu moet werken! Daar zijn de balken en Eli springt als eerste, Mathieu kort achter hem. En dan versnellen bergop! Lars moet meteen geen gaatje laten. Vanaf nu valt het niet meer stil op kop. Op de hellende stroken rijdt Mathieu enkele meters van Eli weg, net genoeg om de snelle West-Vlaming op de finishstrook nog van zich te houden, en zo zijn vierde zege van het seizoen te pakken!
  Wat een spannende cross! Tom komt, compleet leeggereden, als 17de door op een paar minuten. Baaldag! Morgen beter in Hamme, aangemoedigd door zijn supporters!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'56"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 12"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 42"
  5. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'00"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'10"
  7. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'14"
  8. Tim Merlier (Creafin-Fristads), op 1'17"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'12"
  10. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'32"

  11/11: Tom mooi 4de in de Jaarmarktcross in Niel!


  Tweede manche van de Rectavit Series, de klassieke cross in Niel, zowat de oudste cyclocross die bestaat!
  Start en onzen Tom is vanop de eerste rij meteen goed weg! Kopstart voor onzen Tom! Op de Rupeldijk neemt Thijs Aerts over. Achterin moet een hele hoop crossers meteen achtervolgen, door een grote val in de start. Tom blijft knap op de 3de plaats achter Thijs Aerts en Jim Aernouts, met ploegmaat Mathieu van der Poel in zijn wiel. Die verdedigde gisteren met succes zijn Europese titel! Eens terug in de wei pakt onzen Tom opnieuw de kop over! Hij heeft er zin in vandaag! Alles achter hem op een lang lint. Balkjes, Tom springt, Mathieu niet.
  Tweede ronde en Tom moet wisselen en verliest daardoor heel veel plaatsen. Als 11de gaat hij terug het pak in. Een fout moment... Terug opschuiven dus, en dat is hier niet simpel op die smalle paadjes. Het is nu David van der Poel die zich aan kop zet. En die gaat meteen hard door in de zandbak. De rugproblemen zijn blijkbaar voorbij. Tom blijft voorlopig nog op de 10de plaats. Mathieu schuift op naar de 4de plaats. Balkjes, Tom springt natuurlijk en schuift zo twee plaatsen op, in het wiel van Laurens Sweeck.
  Derde ronde en Tom komt als 9de door. Vooraan voert Jens Adams de forcing, met Mathieu in zijn wiel. Lang duurt dat niet. Mathieu aan kop. Het tempo gaat omhoog! Keihard door de zandbak en hij heeft een gaatje. Tom moet van de fiets. Hij rijdt nu op de 8ste plaats, in de groep achter Mathieu. Die rijdt gewoon harder dan de rest, op weg naar zijn derde zege op drie wedstrijden.
  Vierde ronde en de groep achter Mathieu, met onzen Tom, volgt al op 21 seconden. Ondertussen regent het stevig in Niel. Het parcours wordt gladder. Tom blijft nog achterin de achtervolgende groep. Zandbak en Tom rijdt er deze keer door! Vooraan rijdt Laurens Sweeck een stukje weg van de rest, maar dichter bij Mathieu komt hij niet.
  Vijfde ronde en Mathieu's voorsprong op de groep met onzen Tom is 33 seconden. Voor hen rijdt nog Laurens Sweeck en Thijs Aerts. Die doet er alles aan om bij Laurens Sweeck te komen. Tom moet weer wisselen en wordt opnieuw op achterstand gezet. Tom rijdt een schitterende zandbak en kan terug bij de achtervolgende groep aansluiten. Daar is nu ook David van der Poel weggereden.
  Zesde ronde en Laurens Sweeck komt op 24 seconden door van Mathieu van der Poel. Die verzwakt nog niet en voegt hier weer wat toe aan zijn vorm. Tom ondertussen aan kop bij het kleine achtervolgende groepje! Kan hij wegrijden? Vooraan dubbelt Mathieu de eerste crossers!
  Zevende ronde en Sweeck volgt op een halve minuut. Verder weg van de rest maar niet dichter bij Mathieu. Tijs Aerts volgt op 48 seconden. Tom op een dikke minuut als 5de. Met ploegmaat Marcel Meisen in zijn wiel. Oeps een schuiver bergaf, even op zijn gat, maar snel weer verder!
  Achtste ronde en Tom komt als 6de door samen met Jens Adams en Dieter Sweeck. De gaten worden groter, maar onzen Tom verzwakt nog niet. Kan hij nog bij Thijs Aerts geraken, voor het podium? Het gat is groot, maar er komt nog een volledige ronde!
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege! Laurens Sweeck heeft 50 seconden achterstand. Thijs Aerts volgt als 3de op 1'14". Tom komt op 1'43" door. Teveel om nog goed te maken... Tom geeft nog alles, en sprint uiteindelijk naar een mooie 4de plaats!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 57'20"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'21"
  3. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'36"
  4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'42"
  5. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'42"
  6. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'42"
  7. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'42"
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2'03"
  9. Wietse Bosmans (Creafin-TüvSüd), op 2'30"
  10. Yannick Peeters (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'35"

  3/11: Tom na een knappe inhaalrace 8ste in Ruddervoorde!


  Vierde wedstrijd van de Superprestige, en eerste cross van het seizoen voor regerend Wereldkampioen Mathieu van der Poel! Na een schitterend wegseizoen in de zomer en een korte vakantie begint de supergetalenteede Nederlander opnieuw aan de cross! De kenners verwachten een mogelijk duel tussen Mathieu en de relevatie van de eerste maanden in dit cross-seizoen, Eli Iserbyt. We zullen zien of het zover komt. En of onzen Tom zijn knappe prestatie van eergisteren op de Koppenberg kan herhalen. Hier in Ruddervoorde, in een sterk bezetten cross, mag onzen Tom pas op de 3de rij starten, achter de Duitser Marcel Meisen.
  Start en net als in Oudenaarde heeft de jonge Eli Iserbyt de kopstart te pakken! Mathieu van der Poel zet zich meteen in zijn wiel. Onzen Tom kan door het gedrum pas als 20ste het veld indraaien. Als hij even later een klein schuivertje maakt, ook hier in Ruddervoorde is het héél glad door de aanhoudende regen van de voorbije dagen, valt onzen Tom terug naar de 30ste plaats... Een drama! Vooraan wachten de favorieten niet. Iserbyt en van der Poel wisselen elkaar af aan de kop, of beter, plaatsen om de beurt een kleine aanval, om elkaar te testen. Gelukkig voor Eli Iserbyt komt ploegmaat Michael Vanthourenhout vooraan aansluiten.
  Tweede ronde en Michael Vanthourenhout zet zich aan kop en drukt het tempo! Andere crossers komen terug aansluiten en we krijgen een kopgroep van een zevental crossers, waaronder ook Thomas Pidcock die opnieuw na een slechte start snel terug vooraan is! Onzen Tom komt als 25ste door. Al vijf plaatsen opgeschoven, maar de weg is nog lang! In de heuveltjeszone valt Mathieu van der Poel een eerste keer echt aan! Eli Iserbyt zet zich vast in zijn wiel. Meer nog, hij gaat opnieuw over Mathieu en versnelt zelf! Dat is lef hebben!
  Derde ronde en Iserbyt heeft 2 seconden voorsprong op Mathieu! Onzen Tom komt als 20ste aan de meet door. Vooraan valt nu Laurens Sweeck aan, ploegmaat van Eli! Laurens Sweeeck voelt zich duidelijk ook kiplekker op dit parcours, dat er nog nooit eerder zo zwaar heeft bijgelegen. Overal zuigende modder! Mathieu moet natuurlijk het gat terug dicht rijden, met Iserbyt in zijn wiel. Daar is de hellende zandbak, zandspecialist Sweeck er helemaal door tot boven, Mathieu voet aan de grond en...
  Vierde ronde met 5 seconden voorsprong voor Laurens Sweeck! Eerste achtervolgers zijn Mathieu van der Poel, met in zijn wiel Eli Iserbyt, en een sterk opgerukte Tim Merlier! Wat verder volgt Thomas Pidcock. Onzen Tom komt nu al als 16de door! Dat noemen ze strijden in de achtergrond! Vooraan komt Mathieu terug op het wiel van Laurens Sweeck, die even temporiseert. Eli Iserbyt zit ver. In de zandbak zijn de rollen nu omgekeerd: Mathieu probleemloos helemaal rijdend tot boven, Sweeck hapert en moet het wiel lossen.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft een klein gaatje op Laurens Sweeck! Het tempo ligt nu superhoog! Iserbyt volgt nu al op 22 seconden, met voor zich uit ook nog Pidcock, Toon Aerts en Tim Merlier. Onzen Tom is ondertussen doorgestoten naar de 12de plaats op anderhalve minuut van zijn ploegmaat op kop! Die zet de gas nu volledig open en Sweeck moet definitief passen. Achter hem rukt Toon Aerts zich los van de andere achtervolgers. Hij is alleen derde.
  Zesde ronde en Mathieu heeft 8 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Al snel wordt dat 14 seconden. De gaten daarachter worden groter. Toon Aerts bestendigt op de 3de plaats. Anderen zoals Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar, vallen nu ver terug. Eén andere crosser doet het omgekeerde en wint nog plaatsen: onzen Tom! Hij rukt in deze ronde op naar de 10de plaats, achter Quinten Hermans en Lars van der Haar!
  Zevende ronde en Mathieu stevent duidelijk af op zijn eerste zege van dit seizoen, in zijn eerste cross. Zonder foutjes op dit spekgladde parcours vergroot hij zijn voorsprong. Door techniek, maar gewoon ook door harder te rijden. Zo simpel is het. Of lijkt het. Want ook voor Mathieu kost dit krachten!
  Achtste en laatste ronde. Aan de finish heeft Mathieu een geruststellende voorsprong van 20 seconden op Laurens Sweeck. Die rijdt hier een sterke cross. Eerder deze week was hij nergens op de Kopppenberg, maar nu staat hij er. Tom rijdt nog een superronde en gaat nog over Lars van der Haar én Quinten Hermans, en finisht finaal op een 8ste plaats.
  Samenvattend: Mathieu van der Poel domineert meteen in zijn eerste cross van het seizoen! Onzen Tom rijdt een sterke inhaalrace in de achtergrond en bevestigt zijn prestatie op de Koppenberg. Aanstaande maandag afspraak in Niel, en dan op zaterdag 16/11 in Tabor en zondag 17/11 in Hamme de echte tests!
  Door zijn goede prestatie springt onzen Tom in het klassement van de Superprestige van de 15de naar de 11de plaats!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u03'56"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 23"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 36"
  4. Tim Merlier (Creafin-Firstads), op 44"
  5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'38"
  6. Tom Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'49"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 2'06"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'26"
  9. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 2'32"
  10. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'51"

  1/11: Tom na een sterke cross knap 6de in de Koppenbergcross!


  Allerheiligen, dat betekent naast onze dierbare overledenen herdenken ook feest op de Koppenberg in Oudenaarde, voor de cross die Sven Nys ooit zijn persoonlijke jaarlijkse WK noemde. De hegemonie van Nys in deze cross bleef echter niet duren, met ondermeer een knappe overwinning op deze mytische bult van Melden van onzen Tom, in 2013. Dat zal vandaag waarschijnlijk niet lukken. De supporters delibereren vooraf: bij de eerste 7 zou prima zijn, tussen 8 en 10 goed, en alles daarachter slecht. Dat met het oog op de opbouw naar de belangrijke maand december.
  Na spannende crossen bij zowel de vrouwen als de beloften, is het hier de beurt aan de elites. Onder een lichte motregen gaat de cross van start, het parcours ligt er superglad bij! Spek naar de bek van de technishe mannen, zoals onzen Tom! Die start op de 2de rij, mede door zijn relatief goede plaats in de UCI-ranking. Lachend staat hij aan de start, de moraal is prima!
  Start en meteen schiet Eli Iserbyt, topfavoriet vandaag, als een pijl uit een boog weg. Tom is minder goed gestart, hij draait als 15de bovenaan de Koppenberg, na de eerste beklimming. Slecht gestart, of bewust niet te voortvarend? Dat zal straks blijken... Vooraan moet Eli Iserbyt al meteen in deze eerste ronde wisselen en de verrassend goed gestarte Thijs Aerts, broer van, neemt de kop over. Tom is ondertussen al opgerukt naar de 12de plaats, in het wiel van Thomas Pidcock. Vooraan temporiseert Eli Iserbyt. Belangrijk in deze loodzware cross waarin je jezelf volledig kan opblazen. Maar lang kan de jonge West-Vlaming zichzelf niet koest houden! Een eerste aanval zit eraan te komen. En dat gaat metéén hard! Enkel Thijs Aerts kan Eli's wiel houden. In de afdaling van de Koppenberg komt onzen Tom als 11de door. Er zijn al gaten gevallen voor hem, maar hij houdt iedereen voor zich nog in zicht.
  Tweede ronde en nu zet Eli Iserbyt Thijs Aerts stevig onder druk! Die klampt echter nog moedig aan. Op korte afstand komt Toon Aerts als 3de door. Als Thijs even een klein foutje maakt, heeft Eli meteen een gat! Toon Aerts sluit bij zijn broer aan. Kunnen ze samen de vlucht van Eli ongedaan maken? Onzen Tom is ondertussen al opgeschoven naar een knappe 9de plaats! Dat noemen ze inhalen! Vooraan komt nu ook de slecht gestarte Thomas Pidcock vooraan aansluiten. Wordt het een duel tussen de twee jonge tenoren?
  Derde ronde en Eli Iserbyt duikt met Tom Pidcock in zijn wiel de bult van Melden af! Toon Aerts volgt op 12 seconden, en heeft zijn broer Thijs moeten achterlaten. De twee koplopers wisselen allebei. De modder kleeft hier stevig, na één ronde weegt je crossfiets een paar kilo zwaarder! Eli beukt! Pidcock heeft het lastig om zin wiel te houden. Onzen Tom rijdt slim in een groepje met Daan Soete en Tim Merlier, op korte afstand. Als 8ste komt hij door, met voor hen ook nog Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel en Lars van der Haar. Op kop ontbindt Eli nu al zijn duivels! Pidcock moet 6 seconden prijsgeven, Toon Aerts volgt al op 22 seconden. Op de beklimming van de Koppenberg komt onzen Tom als 7de door! Wauw!
  Vierde ronde en de voorsprong van Eli op Pidcock is nog altijd maar 7 seconden. Toon Aerts verliest meer terrein en moet al een halve minuut goedmaken. Dat zal er niet meer van komen, want Iserbyt toont zich weer supersterk vandaag. Onzen Tom volgt als 7de op een dikke minuut van de leider. Veel verder vinden we Laurens Sweeck terug, die vandaag blijkaar een off-day heeft. Op op blijft Eli Iserbyt alles geven, in zijn ondertussen gekende hoekige stijl. Pidock krijgt nu al 12 seconden aangesmeerd. Achter hem komt nu Michael Vanthourenhout bij Toon Aerts aansluiten, en meteen gaat hij erover! Afdeling van de Koppenberg, Tom 7de voor Tim Merlier, en in een haarspeldbocht probeert Merlier Tom binnendoor te passeren. Er is geen plaats, en Tim raakt onzen Tom, die valt! Verontwaardiging alom, maar onzen Tom zit snel terug op zijn fiets en zet de achtervolging op deze snoodaard in! Vooraan is Iserbyt gewoon te sterk voor de rest. Pidcock heeft nu al 22 seconden achterstand.
  Vijfde ronde en onzen komt als 8ste door aan de finish, in het wiel van Tim Merlier, die een hoog tempo aanhoudt. De Belgische Kampioen op de weg kan natuurlijk een grote molen aan. Maar lang duurt dat niet, Tom gaat over Tim, en laat hem achter zich! Vooraan valt de koers terug in een verrassende plooi! Eli Iserbyt valt en staat te voet met een kapotte fiets, aan de voet van de Koppenberg. Meteen zit Thomas Pidcock terug in zijn wiel!
  Zesde en voorlaatste ronde en Iserbyt en Pidcock draaien samen bovenaan de Koppenberg! Het is nu aan de jonge Brit om druk te zetten. Michael Vanthourenhout komt als 3de door, achter een zwaar trappende Toon Aerts. Bergaf en Eli Iserbyt neemt risico's! Pidcock moet alle zeilen bijzetten om zijn wiel te houden, maar slaagt daar voorlopig nog in! Tom bestendigt op zijn 7de plaats en laat geen steken vallen!
  Zevende en laatste ronde en Pidcock en Iserbyt komen samen over de meet, in die volgorde. De Brit kijkt om... Heeft Eli nog wat in zijn tank? Als Pidcock even later wisselt, en Iserbyt niet, valt die laatste opnieuw aan! Meteen 8 seconden! Als Pidcock in de afdeling dan nog eens een paar schuivers maakt, is Eli Iserbyt voorgoed weg! Ondertussen is onzen Tom tot in het wiel van Corné van Kessel gekomen, strijdend voor de 6de plaats! Wie had dat gedacht bij het begin van de cross? Finaal gaat hij onzen Tom nog over de Nederlander om op die knappe 6de plaats te finishen! Een prima cross, met een navenante uitslag! Tom staat er weer! De aanwezige supporters zagen opnieuw de grinta in je ogen! Dat belooft voor de volgende crossen!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'33"
  2. Tom Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 31"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'03"
  4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'57"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 2'11"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'46"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 2'55"
  8. Tim Merlier (Creafin-Firstads), op 3'14"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'27"
  10. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 4'12"

  27/10: Tom 15de in de Superprestige in Gavere!


  Derde wedstrijd van de Superprestige, de mythische cross in Gavere, maar anders dan de voorbije jaren onder een mooi nazomerzonnetje en op een volledig droog parcours! Spek naar de bek van dé man van de seizoensstart: Eli Iserbyt.
  Start en Tom mag pas op de 3de rij starten, ondanks het relatief kleine deelnemersveld vandaag. Als 18de duikt hij het veld in. De kopstart is voor snelle Nederlander, Lars van der Haar. Die krijgt meteen Michael Vanthourenhout in zijn wiel als waakhond. Favorieten Eli Iserbyt en Toon Aerts bekijken het vanop de 6de en 7de plaats. Pas tegen het einde van deze eerste ronde schuiven ze op naar voor.
  Tweede ronde en onzen Tom komt als 15de door aan de meet, op 14 seconden, in het wiel van Tom Pidcock. Tom zal vandaag nooit meedoen voor de Top 10. De goede benen zijn er duidelijk nog niet. Op kop valt Eli Iserbyt een eerste keer aan, in zijn gekende explosieve stijl. Hij vindt twee ploegmaats achter zich, Michael Vanthourenhout en Daan Soete. Die nemen verderop de kop over, om beurten, en zeker Daan Soete trekt daarbij stevig daoor. Er vallen gaten.
  Derde ronde en nu gaat Daan Soete vol door vanop de kop! Werkt hij voor zijn jonge ploegmaat Eli Iserbyt? Toon Aerts zet zich in het wiel van Soete. Achter de eerste groep van een achttal crossers volgt op 18 seconden een tweede grote groep, met onzen Tom nog altijd op de 15de plaats. Klimmen op kop, en Toon Aerts voelt zijn moment gekomen. Met felle lenderukken trekt hij zich naar boven! Maar Eli Iserbyt versaagt niet en bijt zich vast in zijn wiel.
  Vierde ronde en nu is Eli Iserbyt op toerental gekomen. Het tempo gaat omhoog! Enkel Toon Aerts en Michael Vanthourenhout kunnen nog zijn wiel houden. De rest volgt al op minstens 10 seconden. Tom komt nu als 14de door op 28 seconden. Eli valt opnieuw aan en Toon moet echt alles geven om te kunnen volgen. Ook Michael Vanthourenhout sluit goed aan. Achter hen valt het nu uit elkaar. Tom volgt als 14de in het vierde groepje van de cross.
  Vijfde ronde en het moment van Eli Iserbyt lijkt gekomen. Op een superhobbelige strook plaats hij dé aanval van deze cross. Al snel enkele meters, maar op de erop volgende afdaling komt Toon Aerts terug aansluiten! Maar als wat later Toon Aerts onderuit gaat in een bocht, is Eli weg! Hij legt zich plat op zijn stuur, niet zinnens om deze voorsprong nog af te staan. We zijn echter nog maar halfcross!
  Zesde ronde en de voorsprong van Eli is nu reeds opgelopen tot 24 seconden! De rest probeert, maar zal in deze ronde alleen maar meer tijd verliezen. Tom komt als 13de door op 1'05". Het verval wordt stillaan groter.
  Zevende ronde en de voorsprong van Eli Iserbyt is nog toegenomen: 31 seconden. Eerste achtervolgers zijn nu Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Wat verder een grote groep, en daarachter, op 1'21" onzen Tom, op de 12de plaats in een groepje. Ondertussen krijgen we de eerste tijdsmetingen door in deze cross: De crossers halen een gemiddelde van maar liefst 25 per uur, en dat in een klimkoers! Ongezien hier in Gavere!
  Achtste ronde en Eli Iserbyt blijft alles geven, vol overgave. Zijn voorsprong is nu al 40 seconden, op eerste achtervolger Tom Pidcock, de twee jaar jongere Brit. Ook een fenomeen waar we nog veel van zullen horen, tenminste als hij in de cross blijft, want de grote wegploegen, Ineos op kop, trekken aan zijn mouw.
  Negende ronde en met een minuut voorsprong kan Eli Iserbyt beginnen genieten van zijn prachtige cross! Achter hem onspint zich nog een spannende strijd voor de resterende podiumplaatsen. Pidcock moet wat terrein prijsgeven. Lars van der Haar en Laurens Sweeck zijn hem voorbijgestoken.
  Tiende en laatste ronde en onbedreigd rijdt Eli Iserbyt naar zijn 6de zege van het seizoen, en het is er een om in te kaderen! Benieuwd of hij volgende week veel concurrentie zal krijgen van Mathieu van der Poel, die in Ruddervoorde aan zijn cross-seizoen start.
  Een paar minuten later bolt onzen Tom als 15de over de meet. Ook in het klassement van de Superprestige valt hij terug naar de 15de plaats. Meer zat er niet in vandaag. De goede benen zijn er duidelijk nog niet, maar ze zullen wel komen!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'27"
  2. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 43"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 54"
  4. Tom Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'00"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'03"
  6. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'05"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'24"
  8. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'28"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'46"
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 2'10"

  26/10: Tom 6de op de flanken van de mijnterril in Beringen!


  Eerste keer cross hier in Beringen, tenminste cyclocross, want al vele jaren worden hier MTB-wedstrijden georganiseerd, op de flanken van de lokale mijnterril. Dat is dus klimmen voor de krachtpatsers en dalen voor de technici. Een atypische cross. Wie die twee kwaliteiten het best combineert, wint hier. Voor één keer wordt het geen strijd tussen Telenet Baloise en Pauwels Sauzen-Bingoal, want van die laatste superploeg staat énkel Jens Adams aan de start. De rest spaart voor morgen in Gavere.
  Mede daardoor mag onzen Tom nog eens op de eerste rij starten. Dat biedt kansen in deze C1-cross! En ja hoor, Tom heeft een superstart en duikt als 2de het veld in, of beter het grindpad op, richting de eerste lange beklimming. Kopstart is voor local boy Quinten Hermans, die hier voor zijn eigen supporters wil schitteren. Toon Aerts lijkt een probleem te hebben met z'n versnellingen, maar al snel blijkt dat hij een stuk prikkeldraad in zijn versnellingen kreeg... Begrijpe wie begrijpen kan. Even komt onzen Tom op kop tijdens de lange beklimming van de mijnterril, maar dan springt Tom Pidcock over onzen Tom, enkel zoals hij dat kan, als een echte springveer. In de afdaling is het alle zeilen bijzetten. Tom Pidcock vol lef naar beneden, met Quinten Hermans in zijn wiel. Tom op enkele meters. Derde ronde en de voorsprong van Hermans en Pidcock is 22 seconden. Tom plakt op het wiel van Toon Aerts en achter hem komen ook Nicolas Cleppe en Thomas Mein (een Britse crosser, vorig jaar nog 3de op het Brits kampioenschap) aansluiten. Oeps, vooraan maakt Pidcock een stevige val in de afdaling! Versnellingsapparaat stuk en hij moet Quinten Hermans laten gaan!
  Vierde ronde en Quinten Hermans heeft 11 seconden op de eerste achtervolgers, Toon Aerts en Thomas Mein. Wat verder volgt Pidcock met kort achter zich onzen Tom en Nicolas Cleppe. Daarachter de grote leegte. Terwijl Pidcock kan wisselen, vergroot Hermans op kop zijn voorsprong! Zesde ronde en de voorsprong van thuisrijder Hermans is toegenomen tot 34 seconden. Zijn supporters genieten! Achter hem is Pidcock terug bij Toon Aerts en de verrassende Thomas Mein gekomen. Even zet hij zich in hun wiel, maar lang duurt dat niet. Pidcock valt aan en enkel Toon Aerts kan met moeite zijn wiel houden. Mein moet lossen. Zevende ronde en opnieuw moet Quinten Hermans alle zeilen bijzetten! Achter hem heeft Pidcock de jacht terug geopend. Achter hen worden de verschillen groter. Onzen Tom komt nog altijd als 5de door, nu op 45 seconden, met in zijn wiel Nicolas Cleppe. Maar Quinten Hermans kraakt niet! Zeker op de klim is hij duidelijk de sterkste. Hij kent deze terril dan ook als zijn broekzak.
  Achtste ronde en Quinten Hermans lijkt gewonnen spel te hebben. De voorsprong is terug toegenomen tot 42 seconden. Het lijkt of Tom Pidcock berust, maar als snel blijkt dat een leegloper hem parten speelt. Dat heeft Toon Aerts ook gezien, en hij lost de Brit op de steile beklimming.
  Negende ronde en iedereen consolideert zijn eigen plaats in de cross. Met nog één ronde te gaan hierna, heeft Quinten al 50 seconden voorsprong! Tom komt nu als 6de door, in het wiel van Nicolas Cleppe.
  Tiende en laatste ronde en Quinten Hermans rijdt onbedreigd naar zijn eerste zege van het seizoen. Toon Aerts en Tom Pidcock, op respectabele afstand, mogen mee op het podium. Even later bolt onzen Tom als 6de over het wiel, de supporters groetend, maar een ietsiepietsie ontgoocheld. Hier zat mogelijk meer in.

  1. Quinten Hermans (Telenet Baloise), in 59'42"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 52"
  3. Tom Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'24"
  4. Thomas Mein (GBR; Tartoletto-Isorex), op 1'38"
  5. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 1'59"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'12"
  7. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 2'53"
  8. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 3'27"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'43"
  10. Pieter-Jan Vliegen (Creafin-Firstads), op 4'08"

  20/10: Tom 18de in de Wereldbekercross in Bern!


  Derde wedstrijd in de Wereldbeker, vandaag in het Zwitserse Bern. Dan denk je aan een ouderwetse Zwitserse cross, maar dat is hier niet het geval. Wel modder en veel draaien en keren, maar minder klimmen dan je in dit land zou verwachten. Kan Eli Iserbyt zijn hegemonie verderzetten in de Wereldbeker, da's de vraag. Alvast gisteren niet gestart in Boom, net als ploegmaat Michael Vanthourenhout.
  Start en meteen gaat Eli Iserbyt er als een speer vandoor! Ook goed gestart is onzen Tom! Als 5de duikt hij het veld in! Even later komt hij als 6de door, net achter Laurens Sweeck. Op kop moet Iserbyt nog ploegmaat Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans in zijn wiel dulden.
  Tweede ronde en vooraan komt nu ook Lars van der Haar aansluiten, twee Telenet Baloise crossers tegen twee Pauwel Sauzen-Bingoal crossers, dat lijkt spannend te worden. Tom komt in een grote groep op 8 seconden over de meet. Daarin zet Joris Nieuwenhuis aan en onze Tom schuift goed mee. Vooraan blijft Eli Iserbyt stevig gas geven. Tom moet achter hem een aantal plaatsen prijsgeven, en komt door als 13de op slechts 18 seconden. Er is nog veel mogelijk.
  Derde ronde en Eli Iserbyt blijft gaan! Enkel Toon Aerts, die minder gestart was, kan zijn wiel nog houden. De rest moet een gaatje laten. De eerste lekke banden worden gemeld, dit parcours ligt vol stenen en dan weet je het wel.
  Vierde ronde en nu laat Eli Iserbyt ook regerend Belgisch Kampioen Toon Aerts achter zich! Wat is die kleine sterk! Toon Aerts, met Quinten Hermans en een slepende Michael Vanthourenhout in zijn wiel probeert de achterstand beperkt te houden, maar het mag niet baten. Eli gaat hard, héél hard!
  Vijfde ronde en onzen Tom komt nog steeds als 13de door, nu op 40 seconden. Op kop heeft Eli een voorsprong van 6 seconden op de eerste achtervolgers. Aanvankelijk doet Toon Aerts daar nog al het werk, maar dan springt Michael Vanthourenhout weg uit zijn wiel! Hij laat de twee Lions alleen!
  Zesde ronde en de voorsprong van Eli Iserbyt op zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout is 7 seconden. Toon Aerts en Quinten Hermans volgen al op 17 seconden. Tom blijft op de 13de stek, nu op 1'05". Komaan Tom, straks nog een stevige laatste ronde!
  Zevende ronde en wat is er gebeurd? Tom is teruggevallen naar de 16de plaats en heeft bijna een minuut extra verloren... Ongetwijfdeld een stevige val, of lek gereden. Vooraan komen Quinten Hermans en Toon Aerts terug op het wiel van Michael Vanthourenhout. Hét sein voor Toon Aerts om te versnellen, en zo zijn 2de plaats in de Wereldbeker veilig te stellen.
  Achtste en laatste ronde en Eli verzwakt niet meer! Hij snelt naar zijn derde zegen in de Wereldbeker, op drie wedstrijden. Een perfect rapport! We kunnen zeggen dat Eli de volledige seizoensstart domineert! Meer dan twee minuten later bolt onzen Tom ontgoocheld als 18de over de meet... Hier zat meer in vandaag!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'26"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 35"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 44"
  4. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 52"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'01"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'02"
  7. Tim Merlier (Creafin-Firstads), op 1'15"
  8. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  9. Joris Nieuwenhuis (NED; Sunweb), op 1'23"
  10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'38"

  19/10: Tom 10de in de Superprestigecross in Boom!


  Tweede wedstrijd van de Superprestige, in natuurdomein de Schorre in Boom. Geen zomers Tomorrowland hier vandaag, wel modder, modder en nog eens modder, met dank aan de regen van de voorbije week. Spek voor de bek voor de sterke motoren én de technische crossers die recht kunnen blijven in het slijk.
  Start en Telenet Fidea Lion Quinten Hermans, die vanaf 1 januari voor de nieuwe ploeg van Hans van Kasteren zal rijden (Tormans CX by Wanty-Gobert), gaat er als een speer vandoor. Ook al sterk in de voorbije crossen, en vandaag zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. Een koppel Nederlanders volgt in zijn wiel, Corné van Kessel en Lars van der Haar. Toon Aerts schiet bij de start uit zijn pedaal, maar zit toch ook mee voorin. Tom kon pas op de 3de rij starten, door zijn voorlopig 19de plaats op de UCI-ranking
  en is daardoor minder goed weg. Als 14de duikt hij het veld in. Op kop laat Quinten Hermans er geen gras over groeien (veel gras staat hier sowieso niet). Hij rijdt al snel ploegmaat Corné van Kessel op achterstand. Daarachter volgen Toon Aerts en Tim Merlier, die hier na eerder deze week in Ardooie zijn tweede cross van het seizoen beslecht. De goede benen van de weg zijn duidelijk nog aanwezig.
  Tweede ronde en we hebben een kopgroep van vier: Hermans, van Kessel, Aerts en Merlier. Op enkele meters volgt de jonge Brit Tom Pidcock. Tom is een paar plaatsen opgeschoven en komt als 12de door. Vooraan blijven Hermans en van Kessel het hoge tempo aangeven. Achter de vier koplopers vallen nu gaten. Quinten Hermans heeft geen geduld en gaat er vooraan opnieuw vandoor. Die lijkt z'n benen niet te voelen vandaag. Maar lang duurt het niet.
  Derde ronde en ploegmaat Toon Aerts sluit opnieuw aan en hij brengt Merlier, van Kessel én nu ook Laurens Sweeck mee in zijn wiel. Van ploegenspel is hier nog geen sprake. Maar nog geeft Hermans nog niet op. Opnieuw lost hij de rest. Zijn ploegleider Kris Wouters maant hem in de materiaalpost tot kalmte, de wedstrijd is nog lang!
  Vierde ronde en Quinten Hermans heeft geluisterd en laat zich terug in lopen. Het is nu Laurens Sweeck die op kop het tempo aangeeft. En dat gaat meteen hard, Toon Aerts en Quinten Hermans moeten alles uit de kast halen om zijn wiel te houden. Corné van Kessel probeert ook terug aan te sluiten, maar slaagt daar nog niet in. Een einde achter deze koplopers vecht onzen Tom voor elke plaats. Hij is nu net over Daan Soete gegaan. Die zal later uit de wedstrijd stappen, duidelijk niet zijn dagje.
  Vijfde ronde en het is nu Toon Aerts die vooraan de kop heeft overgenomen. Deed Quinten Hermans de voorbije ronden al dat werk voor zijn ploegmaat? Oeps daar is de steile afdaling in de modder, en Toon Aerts glijdt bijna uit. Net niet, en zo kan Sweeck en Hermans van zich houden.
  Zesde ronde en Tom is opgerukt naar de 10de plaats, hij heeft nu ook Joris Nieuwenhuis ingehaald. Vooraan heeft Toon Aerts nu echt afstand genomen van de rest. Hij ruikt zijn eerste overwinning van het seizoen al.
  Zevende ronde en op kop kan Toon Aerts met moeite rechtblijven! Maar achter hem worden ook fouten gemaakt, en Toon behoudt zijn voorsprong. Achter hem lijken Laurens Sweeck en Quinten Hermans, de eerste achtervolgers, er de brui aan te geven. Toon Aerts gaat gewoon te snel. Als Laurens Sweeck even later pech heeft, wordt hij nog voorbij gereden door Tom Pidcock.
  Achtste en laatste ronde en Toon Aerts ploetert onbedreigd naar zijn eerste zege van het seizoen, én zijn eerste zege ooit in de Superprestige, en dat nog wel op zijn verjaardag! Knap! Quinten Hermans moet nog alles uit de kast halen om een sterk opkomende Tom Pidcock af te houden, maar wordt toch een mooie 2de én de nieuwe leider in het klassement van de Superprestige. Tom finisht een paar minuten later als 10de. Morgen hopelijk meer geluk in het Zwitserse Bern, voor de Wereldbeker! Daar mag hij op de 2de rij starten.

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 1u01'42"
  2. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 8"
  3. Tom Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 17"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 49"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 51"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'25"
  7. Tim Merlier (Creafin-Firstads), op 1'38"
  8. Gianni Vermeersch (Creafin-Firstads), op 2'09"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'22"
  10. Tom Meeusen (Corendon Circus), op 2'34"

  13/10: Tom na lekke band in de 2de ronde nog knap 14de in de Superprestigecross in Gieten!


  Eerste wedstrijd van de Superprestige, in het Nederlandse Gieten. Opvallend: van alle rennners die hier starten is Tom de enige die ooit al een Superprestigecross won, over beter vier: Hier in Gieten in 2010, in Hoogstraten in 2012, in Middelkerke in 2014 en in Ruddervoorde in 2014! Vandaag is Tom zeker niet de favoriet in Gieten, wel Eli Iserbyt, die gisteren in Kruibeke opnieuw stevig uitpakte. Zwaar parcours hier in Gieten!
  Tom start op de 3de rij, en gaat als 16de het veld in. Kopstart is voor Gianni Vermeersch, die meteen de gas vol open draait! Lars van der Haar volgt als 2de, Laurens Sweeck als 3de. Toon Aerts heeft zijn start gemist is komt pas als 10de door. Achter hem gaat onzen Tom over ploegmaat David van der Poel naar de 15de plek. Als vooraan Gianni Vermeersch lek rijdt, wat een pech kan iemand hebben, neemt Laurens Sweeck de kop over. Quinten Hermans kruipt in zijn wiel, met vlak achter zich de Nederlander Joris Nieuwenhuis. Ondertussen schuift onzen Tom verder op. Hij is nu 13de kort achter de Brit Tom Pidcock.
  Tweede ronde en we krijgen een kleine kopgroep: Quinten Hermans, Joris Nieuwenhuis, Laurens Sweek, en ... Eli Iserbyt. De rest moet alle zeilen bijzetten om deze vier leiders in het vizier te houden. Ondertussen vecht Tom zich achterin naar de 12de plaats, op nog maar 15 seconden. Alles kan nog. Op de lange zandstrook langs het meer sluit de rest van de toppers terug aan bij de kopgroep. Een grote groep met achterin Tom Pidcock, onzen Tom heeft de rol moeten lossen, door een lekke band, ver van de materiaalpost. Ja, wat een pech kan iemand hebben! Vooraan voert nu Quinten Hermans de forcing, hij voelt zich duidelijk in zijn sas op dit parcours!
  Derde ronde en onzen Tom komt pas als 25ste door, op een volle minuut! Vanaf nu een achtervolgingsrace voor onzen Tom, op eigen tempo! Komaan Tom! Vooraan heeft Daan Soete de rol van Quinten Hermans even overgenomen, en gaat meteen hard door! Het lijkt wel alsof hij zo zijn ploegmaat Eli Iserbyt wil lanceren, die zich in zijn wiel vastbijt... de rest laat een gaatje... Vijfde ronde en Eli Iserbyt en Quinten Hermans hebben 14 seconden op de eerste achtervolgers, die aangevoerd worden door Toon Aerts. Bij de eerste bochten in het veld komt onzen Tom al als 14de door, op 1'30". Sterk Tom! Dat noemen ze opschuiven! Toon Aerts komt nog niet dichter op de leiders, integendeel. Mede door het beukwerk van Quinten Hermans vergroot de voorsprong van het kopduo tot 25 seconden.
  Zesde ronde en Toon Aerts heeft zich losgewerkt van de andere achtervolgers. Die worden aangevoerd door thuisrijder Corné van Kessel. Vooraan zet Eli Iserbyt nu Quinten Hermans onder druk. Maar die plooit nog niet. Tom blijft op de 14de plaats, achter Thijs Aerts en Tom Pidcock.
  Zevende ronde en de voorsprong van Eli en Quinten blijft 26 seconden. Maar Toon Aerts vecht zich terug in de wedstrijd! Een later is zijn achterstand gereduceerd tot 14 seconden. Eli Iserbyt heeft het in de mot, en steekt nog een tandje bij. Quinten Hermans klampt aan. Tom komt in een groepje door als 13de. Tiende en laatste ronde en Eli Iserbyt rijdt onbedreigd naar de zege. Meer nog, hij smeert Quinten Hermans nog 17 seconden aan zijn broek. Corné van Kessel mag als 3de mee op het podium. Tom komt een paar minuten later als 14de over de finish, moegestreden na de pech in het begin van de wedstrijd.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u04'13"
  2. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 17"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 43"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 43"
  5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'08"
  6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'17"
  7. Gianni Vermeersch (Creafin-Firstads), op 1'21"
  8. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'26"
  9. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'40"
  10. Joris Nieuwenhuis (NED; Team Sunweb), op 1'56"

  12/10: Tom 10de in de Polderscross in Kruibeke!


  Polderscross in Kruibeke, op het parcours van het loodzware BK vorig jaar. Wel compacter, maar even lastig. Schuine kanten alom, aangevuld met een lange zandbak. Anders dan tijdens het BK wel zo goed als droog, dus niet zoals toen de hele tijd lopen. Alle toppers aan de start op de laatste losse cross alvorens de klassementen van start gaan, morgen in al in Gieten. Behalve Mathieu (die start binnen 10 dagen in het veld) en Wout (die revalideert noch).br> Tom start vanop de 2de rij en is behoorlijk mee weg. Terwijl vooraan Toon Aerts, die hier Belgisch Kampioen werd, de kopstart neemt, duikt onzen Tom als 9de het veld in, in het grote pak. Eerste keer door de zandbak, maar die ligt er door de regen van de voorbije dagen goed bij. Al snel ontstaat een ruime kopgroep, met alle toppers. Tom peddelt goed mee, maar moeit zich niet met de debatten vooraan. Toon Aerts wisselt al meteen, andere banden. Het is nu Eli Iserbyt die het tempo aangeeft. Ook goed mee weg is de Brit Tom Pidcock, die hier zijn eerste cross van het seizoen rijdt.
  Tweede ronde en op kop geeft Eli Iserbyt, ook al winnaar vand de twee Wereldbekercrossen in Amerika, stevig gas. Achteraan in de kopgroep moeten al snel een paar renners lossen. Ook onzen Tom. Enkel Quinten Hermans, Toon Aerts, Tom Pidcock en Michael Vanthourenhout kunnen het wiel van Iserbyt houden.
  Derde ronde en even temporiseren de vijf koplopers. Jens Adams en Jim Aernouts kunnen even terug aansluiten. Tom net niet. Maar dan is het opnieuw Iserbyt die vooraan van jetje geeft, en meteen moeten Jens en Jim er weer af. Toon Aerts is de enig die echt zijn wiel kan houden. Michael Vanthourenhout net niet, en Tom Pidcock en Quinten Hermans moeten echt passen.
  Vierde ronde en we hebben drie leiders op kop: Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Even toch, want kort na de zandbak smakt Michael tegen de grond. Au! Even blijft hij liggen, maar dan kan hij toch verder. Op kop laat Iserbyt er geen gras over groeien. Ook Toon Aerts moet nu de rol lossen. Wat is die kleine West-Vlaming sterk!
  Vijfde ronde en Eli alleen op kop! De voorspong op Toon Aerts is al 9 seconden. En Eli rijdt verder weg! Sterk! Nu al op weg naar zijn 3de overwinning van het seizoen. Achter Toon Aerts volgen Quinten Hermans en Tom Pidcock. Van Michael Vanthourenhout nog geen spoor. Die vecht terug in de achterste gelederen, waar we ook onzen Tom terugvinden, op een 10de plaats.
  Zesde ronde en Eli's voorsprong is nu 13 seconden. En ook in deze ronde worden de gaten nog groter. Het volledige podium lijkt nu al vast te liggen: Iserbyt, Aerts, Hermans. De rest mag strijden voor de 4de plaats. Michael Vanthourenhout lijkt daar naar op weg, op het einde van deze ronde komt hij als 6de door op 1'21"
  Zevende ronde en als Toon Aerts in de zandbak twée keer van de fiets moet, wordt het gat op Iserbyt nog groter. Geeft Toon zich gewonnen? De voorsprong loopt op tot 19 seconden.
  Achtste ronde en het valt op: Eli Iserbyt maakt geen enkele fout! Hij is niet alleen fysiek de sterkste, maar ook technisch. Wie zal hem stoppen morgen in Gieten? Met 29 seconden voorsprong duikt hij de laatste ronde in. Hermans volgt op een kleine minuut, daarna is het de grote leegte.
  Negende en laatste ronde en Eli Iserbyt snelt onbedreigd naar de zege! Knap! Opnieuw bingo voor de ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal. Tom bolt bijna drie minuten later als 10de over de meet. Eigen tempo gereden vandaag, meer zat er niet in. Hopelijk morgen beter in Gieten.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'20"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 22"
  3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'03"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'42"
  5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'49"
  6. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'49"
  7. Tom Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 2'04"
  8. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 2'16"
  9. Nicolas Clepppe (Telenet Baloise), op 2'24"
  10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'54"

  6/10: Tom na een sterke cross mooi 4de in de Grote Prijs Pelt!


  Grote Prijs Pelt, vorig jaar nog Neerpelt, maar na de fusie kortweg Pelt dus. Deze cross kwam vorig jaar nog onder de Soudal-vlag, maar maakt vanaf dit jaar samen met Niel (11/11), Sint-Niklaas (21/12), Leuven (22/2) en Waregem (26/2) deel uit van de nieuwe Rectavit Series. Dezelfde crossers als gisteren aan de start, aangevuld met Laurens Sweeck, die hier vorig jaar won. Anders dan gisteren ook veel meer een moddercross, met dank aan de aanhoudende regen vanaf deze morgen heel vroeg en ook nu net voor de cross. Kan Tom net als gisteren schitterend indelen en een mooie uitslag rijden? Bij de vrouwen zegevierde alvast zij ploegmate Ceylin Alvarado, die zo de dubbel realiseert in dit weekend, want ze won ook al gisteren in Meulebeke.
  Tom start net als gisteren op de 2de rij, en is meteen goed weg! Als 3de duikt hij het veld in. Minder geluk heeft Quinten Hermans, die meteen met materiaalpech aan de kan staat en helemaal achteraan in het pak komt. Het is Lars van der Haar die de kopstart heeft genomen. Laurens Sweeck moet meteen een gaatje dichtrijden. Tom zet zich in het wiel van Sweeck en probeert zijn goede start vast te houden. Balkjes en Lars valt! Meteen gaan Laurens Sweeck en onzen Tom erover! Daan Soete is ook mee en die drie pakken al snel 8 seconden op de eerste achtervolgers.
  Tweede ronde en de achtervolgers, met Quinten Hermans en Lars van der Haar, komen terug aansluiten. Het is nog vroeg. Maar Tom zet door en neemt samen met Daan Soete en Jim Aernouts opnieuw wat afstand. Ondertussen is bijna iedereen gewisseld naar Rhino's, want de modder zuigt hier stevig! Snel komen Laurens Sweeck, Thijs Aerts, Quinten Hermans en David van der Poel aansluiten vooraan. We hebben zeven leiders, met onzen Tom!
  Derde ronde een Laurens Sweeck zet door. Hij wil niet dat Lars van der Haar, die niet mee is, terugkeert. Quinten Hermans moet het gaatje laten. Onzen Tom zit even gevangen. Quinten Hermans herstelt zijn foutje en zet zich terug in het wiel van Laurens Sweeck. Die twee lijken weg te rijden van de rest. Ondertussen regent het pijpestelen en wordt de modder alleen maar verraderlijker!
  Vierde ronde en onzen Tom legt zit niet neer bij de feiten! Samen met Thijs Aerts komt hij terug bij de koplopers aansluiten! Sterk Tom! Achter hem volgt David van der Poel samen met enkele andere crossers op 5 seconden. Op kop zet Quinten Hermans nu de gas volledig open. Laurens Sweeck is niet mee, want moet door problemen met zijn fiets opnieuw de materiaalpost in. Tom doet er alles aan om het wiel van Quinten Hermans te houden! Maar die gaat stevig door, en ook onzen Tom moet zijn wiel lossen.
  Vijfde ronde, we zijn halfkoers. Quinten Hermans heeft 10 seconden op eerste achtervolger Thijs Aerts. Daarachter volgt onzen Tom, met in zijn wiel Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Daan Soete en Jim Aernouts. Al snel sluit deze deze groep aan bij Thijs Aerts. Laurens Sweeck zet door. Aan de balkjes heeft Quinten Hermans 7 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Nog een 6 seconden verder volgt onzen Tom, met Lars van der Haar nu nog als enige in zijn wiel.
  Zesde ronde en Hermans behoudt zijn 7 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Tom moet alle zeilen bijzetten om Lars van der Haar bij te houden! Die heeft zijn turbo nu aangezet. Komaan Tom, het podium roept! Voor hen haalt nu ook Sweeck alles uit de kast. Hij komt terug iets dichter bij de koploper. Spannend!
  Zevende en voorlaatste ronde en Laurens Sweeck komt nu wel héél dicht bij Quinten Hermans. Even later heeft hij hem te pakken. En Laurens Sweek gaat er meteen over! Het vet lijkt van de soep bij Quinten Hermans. Tom volgt wat verder als 4de, in het wiel van Lars van der Haar. Voor winst doen zij niet meer mee, maar het podium zit er wel nog in. Vooraan pakt Sweeck 5 seconden! Op weg naar zijn volgende zege hier in Neerpelt? Dat zou straft zijn, vier op een rij!
  Achtste en laatste ronde en de drie eerste crossers komen solo door: Laurens Sweeck op kop, gevolgd door Quinten Hermans en op enige afstand Lars van der Haar. Tom heeft het wiel van de Nederlander moeten lossen en volgt als 4de. Even probeert Quinten Hermans nog om terug bij Sweeck te komen, maar daarna krijgt die vrije baan. Laurens Sweeck wint hier, in helse omstandigheden, op een knappe manier! Even later komt onzen Tom na een knappe wedstrijd mooi als 4de over de meet! Een ondankbare plaats, maar wel een sterke wedstrijd! Timo Kielich, ploegmaat van onzen Tom en de Belgische beloftenkampioen, wordt knap 5de.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'41"
  2. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 8"
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 25"
  4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 38"
  5. Timo Kielich (Corendon-Circus), op 48"
  6. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 58"
  7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'02"
  8. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'02"
  9. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'08"
  10. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'14"

  5/10: Tom vecht terug na een lekke band en wordt mooi 8ste in de Berencross in Meulebeke!


  Back from the States en terug cross op eigen bodem! Het zal voor velen deugd doen, hoewel de jetlag bij sommigen nog pijn zal doen. Afspraak in Meulebeke, voor de Berencross, op het parcours van het BK in 2021. Generale repetitie dus voor zowel de organisatoren als de crossers. Ondanks de regen ligt het parcours er behoorlijk goed bij. Veel draaien en keren en een zware zandbak, iets voor snelle en technische crossers. Ook aan de start, ex-Wereldkampioen maar nu al lang wegrenner: Lars Boom. Topfavoriet is Eli Iserbyt die in Amerika stevig uitpakte en hier een thuiscross rijdt.
  Tom start op de 2de rij achter Corné van Kessel en Lars van der Haar. Meteen goed weg en als 11de het veld in en meteen de brug op. Meteen een opstopping. Een pak crossers staat stil terwijl de anderen er vooraan vandoor zijn. Daan Soete heeft de kopstart genomen, Corné van Kessel in zijn wiel. Ook een wasbord hier in Meulebeke. Iedereen vlot erover, onzen Tom nog altijd 11de in de grote kopgroep. Daar trekt Daan Soete stevig door. De eerste breuken in het peloton vallen. Tom schuift op naar de 10de plaats. Het is nu Michael Vanthourenhout die de kop doet. Hij wacht niet.
  Tweede ronde en Tom komt als 11de door in de ruime kopgroep op 9 seconden. Het is nu Eli Iserbyt die de kop doet. Hij gaat er meteen vandoor. De rest laat hem rijden. Het is Corné van Kessel die de achtervolgers leidt, op 3 seconden. Toon Aerts pakt snel over, en komt terug in het wiel van Iserbyt. Als die valt aan de balkjes zitten de anderen ook weer op zijn wiel. Hij grijpt naar zijn bil, pijn!
  Derde ronde en Toon Aerts komt als eerste door. Tom komt als 14de door, op 19 seconden, in het spoor van Eli Iserbyt die teruggeslagen is. Vooraan zes leiders, met op kop Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Toon wacht niet. Hij ziet zijn kans. Quinten Hermans pakt over op kop, met Daan Soete en Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Corné van Kessel, Toon Aerts en Jim Aernouts volgen goed. In de achtergrond probeert Eli Iserbyt terug te komen. Nog 11 seconden is de achterstand.
  Vierde ronde en Iserbyt komt als 7de door op 8 seconden. Tom zit ver, heel ver. Een lekke band heeft hem net op het cruciale moment op achterstand gezet. Vooraan zetten de koplopers elkaar onder druk. Het is Michael Vanthourenhout die er als eerste vandoor gaat. Met dank aan Toon Aerts die vastrijdt in de zandbak. Ondertussen sluit Eli Iserbyt, als enige, terug bij de koplopers aan! Sterk!
  Vijfde ronde en de voorsprong van Michael Vanthourenhout is 9 seconden. Toon Aerst doet er alles om terug te komen, maar vindt Eli Iserbyt in zijn wiel. Achter hen moet Jim Aernouts nu lossen.
  Zesde ronde, we zijn halfkoers, en de voorsprong van Michael Vanthourenhout is 11 seconden. Hij verzwakt nog niet, integendeel. Bij de achtervolgers moet nu ook Corné van Kessel lossen.
  Zevende ronde en de voorsprong is opgelopen tot 16 seconden. Na Quinten Hermans is het nu opnieuw aan Toon Aerts om het werk te doen in de achtervolging. Maar het mag niet baten. Als Toon echter nog eens aanzet, moet Eli Iserbyt zijn wiel lossen. Als die op zijn beurt de anderen losrijdt, wordt het duidelijk: de finale is nu al begonnen! Ondertussen lijkt onzen Tom achterin zijn tweede adem gevonden te hebben. Hij verhoogt zijn tempo en begint andere crossers dit het lastig krijgen in te halen.
  Achtste ronde en Michael heeft nog 11 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers: Toon Aerts en Eli Iserbyt. Ze komen beetje bij beetje dichter, met Eli in het wiel van Toon, klaar om te springen als de aansluiting er zou komen.
  Negende ronde en het ziet er goed uit voor Michael Vanthourenhout. Zijn voorsprong is terug 17 seconden. En hij maakt geen foutjes. Achter hem neemt Eli Iserbyt nu over van Toon Aerts. En meteen rijdt hij weg, naar de 2de plaats. Toon vloekt. Een eind achter deze koplopers rukt onzen Tom verder op. Bij het ingaan van de laatste ronde komt hij als 12de door.
  Tiende en laatste ronde. Kan Michael het volhouden? Zijn ploegmaat Eli Iserbyt is dichter gekomen en volgt op 9 seconden... Toon Aerts rijdt voor de 3de plek op 18 seconden. Maar Michael Vanthourenhout verzwakt niet en pakt hier een knappe overwinning! Eli Iserbyt wordt een knappe tweede. En onzen Tom? Die heeft nog een paar sterke rondes gereden op het einde, en wordt mooi 8ste!

  1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'44"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 6"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 20"
  4. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 45"
  6. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 45"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'10"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'15"
  9. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 1'20"
  10. Dieter Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"

  22/9: Tom 15de in de Wereldbekercross in Waterloo (USA)!


  Na een dag en een nacht pijpenstelen in Waterloo is het hele parcours omgevormd tot één grote modderbrei! Dat wordt schuiven en glijden en vooral stoempen, stoempen, stoempen, om door de moddersporen te raken. De sterkste die niet te veel valt zal hier winnen. Wordt dat Toon Aerts, vorige week nog 2de in Iowa, en een notoire krachtpatser, of kan Eli Iserbyt een tweede keer verrassen? Onzen Tom mag starten op de 2de rij.
  Start en het zijn Lars van der Haar, Toon Aerts en Eli Iserbyt die het snelste weg zijn in de modder. Tom gaat als 9de het veld in. Iserbyt vol vertrouwen op kop. Op het parcours is geen gras meer te bekennen, overal modder! Vooraan komt nu ook Jim Aernouts meewerken. Maar het zijn Toon Aerts en Eli Iserbyt die de forcing blijven voeren. Al snel moet de rest aanklampen. Tom verliest door het gedrum een aantal plaatsen en komt halverwege de eerste ronde pas als 17de door. Op kop lijkt Iserbyt zich in zijn sas te voelen. Ondanks de zuigend modder geeft hij in een vlot ritme het tempo aan én springt hij zelfs over de balkjes. Verder is het overal slipping and sliding hier in Waterloo! Tom is terug opgerukt en komt aan de finish als 11de door. Komaan Tom! De eerste ronde duurt maar liefst 11 minuten! Dat zullen hier maar 6 rondes worden.
  Tweede ronde en Toon Aerts en Eli Isebyt hebben 10 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, Daan Soete en Gianni Vermeersch. Wat verder volgen Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Jens Adams. Van snelle starter Lars van der Haar geen spoor meer. Het parcours wordt er niet beter op, integendeel. De sporen worden dieper en gevaarlijker. Even opschudding in de materiaalpost: Corné van Kessel mist zijn fiets in de materiaalpost en alle crossers achter hem worden opgehouden. Op kop begint Iserbyt foutjes te maken. Toon Aerts merkt het en snelt er vandoor! Een lekke band en enkele stevige slippertjes houden Aerts niet tegen, hij diept zijn voorsprong uit. Tom rijdt op een minuut achter de koplopers een sterke ronde, hij komt nu als 10de door!
  Derde ronde en Toon Aerst heeft 16 seconden voorsprong op Eli Iserbyt! Cross gereden, of kan Eli Iserbyt nog terugkomen? Het is nog lang. En Toon Aerts blijft de foutjes opstapelen, bij een volgende schuiver valt hij met zijn knie op een boomstronk. Au! Aan het einde van deze ronde, halfweg, heeft Aerts nog 12 seconden voorsprong. Tom blijft nog altijd op de 10de plaats, maar verliest nu al 1'46".
  Vierde ronde en opnieuw rijdt Toon Aerts lek! Gelukkig is de materiaalpost niet ver, maar toch slinkt zijn voorsprong daardoor tot 6 seconden. Lang duurt het niet voor Eli Iserbyt weer op zijn wiel zit. En meteen neemt hij de kop over. Iserbyt zet Toon Aerts nu echt onder druk, en die moet op zijn beurt enkele meters laten. Is dit de beslissende fase? Neen, als Iserbyt ook weer voet aan de grond moet zetten, komt Aerts weer in zijn buurt. De derde, Michael Vanthourenhout, volgt al op meer dan een minuut. Tom begint het lastig te krijgen. Hij komt als 13de door aan de finish.
  Vijfde ronde en nu lijkt Eli Iserbyt deze loodzware cross toch echt naar zijn hand te zetten. Zijn voorsprong groeit tot 28 seconden. Terwijl Toon Aerts achter hem de foutjes begint op te stapelen loopt hij nog verdert ui: 46 seconden. Bij het uitgaan van deze ronde heeft hij al bijna een minuut voorsprong op de Belgische kampioen. Nog 11 minuten volhouden in deze ellende! Tom maakt achterin een stevige schuiver en komt als 15de door aan de meet, op meer dan vier minuten.
  Zesde en laatste ronde en Eli verzwakt niet, integendeel. Hij toont zich hier fysiek én technisch de beste en wint op een overtuigende manier! Twee op twee in Amerika! Eli doet hier wat Toon Aerts vorig jaar presteerde. Wissel van de macht? Tom consolideert en finisht na deze superzware cross als 15de, net als vorig jaar. In het klassement van de Wereldbeker valt Tom terug naar de 12de plaats.
  Voilà, de crossen in de States zitten erop. Tot vreugde van velen!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u08'28"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'08"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'23"
  4. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 1'50"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 2'18"
  6. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 2'25"
  7. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 2'34"
  8. Joris Nieuwenhuis (NED; Sunweb), op 2'47"
  9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'56"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 3'13"

  20/9: Tom finisht niet in de C2 cross in Waterloo (USA)!


  Opwarmertje voor de Wereldbekercross binnen twee dagen op hetzelfde parcours, en eerste cross in wat hier ter plaatse bekend staat als de Trek CX Cup. Dé reden dat de crossers naar Amerika moeten in de start van het seizoen. Steeds meer stemmen gaan op om deze slopende verplaatsing naar de States te bannen. Maar dat zal niet snel gebeuren.
  Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Slechts enkele renners uit de Top 20 van de UCI-ranking aan de start. Dat maakt het spijtig dat onzen Tom hier zijn kans niet kon grijpen. Genekt door de hitte, of gewoon gespaard met het oog op de belangrijke cross overmorgen? In ieder geval een goede parcoursverkenning.
  Wie wel vol voor de zege ging, was Laurens Sweeck, die na een knappe solo mooi afrondt en zo na Eeklo zijn tweede zege van het seizoen pakt.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 58'48"
  2. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 11"
  3. Felipe Orts Lloret (SPA; Mutua de Levante), op 18"
  4. Steve Chainel (FRA; ), op 36"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 1'06"
  6. Stephen Hyde (USA; ), op 1'11"
  7. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 1'34"
  8. Kevin Suarez Fernandez (SPA; ), op 1'42"
  9. Kevin Kuhn (ZWI; ), op 1'50"
  10. Stan Godrie (NED; ), op 2'02"

  14/9: Tom 10de in de Wereldbekercross in Iowa (USA)!


  Eerste Wereldbekercross in het Amerikaanse stadje Iowa City, in de gelijknamige staat in het Zuidoosten van de USA. Sinds een aantal jaar vaste afspraak voor de start van de Wereldbeker, samen met de cross in Waterloo, ook in de Verenigde Staten. Voor de ene crosser een zege, voor de meeste een vloek. Heel wat van hen laten die crossen in Amerika dus ook aan de kant liggen, ondermeer Wereldkampioene Sanne Cant. Maar onzen Tom is wel van de partij om de kleuren van zijn ploeg Corendon-Circus te verdedigen.
  Al België troef daar in de VS. Meteen van bij de start vliegt Toon Aerts, verrassende winnaar hier vorige jaar, ervandoor. Als enige kan hij op de lastige hellingen fietsen. Enkel Quinten Hermans en Elis Iserbyt kunnen volgen in zijn wiel. Tom mocht pas starten op de 3de rij, door zijn 23ste plek op de UCI-ranking (infeite 22ste na Eeklo, maar de UCI rekent pas een nieuwe ranking uit nà de eerste wereldbekercrossen) en is daardoor ook pas als 16de het veld in.
  Op kop pakt Gianni Vermeersch al snel de plaats van Quinten Hermans in, die duidelijk geen al te beste dag heeft en al snel de rol op kop moet lossen. Opnieuw is daar dé helling van de cross, Mount Krumpit, en nu kan niet alleen Toon Aerts maar ook neoprof Eli Iserbyt fietsend dit bergje ronden. En die twee zijn weg. Achter hen wordt enkel nog gestreden voor de 3de plaats. Onzen Tom schuift elke ronde een plek op, ondanks de hitte hier in Iowa, en is ondertussen al 13de.
  Met nog drie rondes te gaan plaatst Eli Iserbyt, die zich tot dan ook al de vinnigste in de cross toonde, een stevige aanval op de schuine kant, en meteen moet Toon Aerts lossen. Eli verzwakt niet meer, integendeel, hij bouwt nog een mooie voorsprong van een kleine minuut uit.
  Toon Aerts kan zijn 2de plek wel behouden, maar achter hem wordt nog gesprint voor de 3de plek. Gianni Vermeersch moet nipt de duimen leggen voor Daan Soete. En onzen Tom? Die wordt na een afmattende cross mooi 10de. Vorig jaar was Tom hier 12de. Dat betekent wel dat onzen Tom volgende week in Waterloo op de 2de startrij mag starten, met dan aan het nieuwe UCI-reglement!

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u05'27"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 54"
  3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'00"
  4. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 1'00"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'01"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'25"
  7. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'25"
  8. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 1'33"
  9. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'46"
  10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'53"

  8/9: Tom 8ste in de eerste cross van het seizoen: GP Stad Eeklo!


  Eerste cross van het nieuwe seizoen. Zowel Tom als de supporters hebben er naar uitgekeken! Ondanks een stevige regenbui in de ochtend light het parkparcours in Eeklo er droog bij. Wel een mooi getekend parcours: Lange stroken tegen de wind afgewisseld met stevige hellingen en schuine kanten, een lange lastige zandbak en superveel bochten. Spek naar de bek van technische crossers, zoals onzen Tom! Niet erbij in deze opener: Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. De eerste traint met het oog op het WK op de weg, de tweede herstelt nog van zijn pijnlijke val in de de Tour. Wel aan de start: een grote meute crossers van de fusieploeg Pauwels Sauzen-Bingoal en de volledige troep Telenet Baloise Lions. Daar tussendoor een paar crossers van Corendon-Circus en van de nieuwe ploeg van Bart Wellens, Creafin-Fristadt.
  Tom warmt na de vrouwencross, die gewonnen werd door de Nederlandse Maud Kaptheijns, nog even op. Hij oogt scherp. Hij mag starten op de 2de rij, achter Toon Aerts en Quinten Hermans, met nummer 13. Brengt dat geluk vandaag? Start en Tom word meteen ingesloten. Toon Aerts is voor hem uit zijn pedaal geschoten en houd zo de crossers achter hem op. Pas als 18de duikt onzen Tom het veld in! De kopstart is voor Eli Iserbyt die meteen twee Telenet Baloise Lions in zijn wiel krijgt, Corné van Kessel en Quinten Hermans. Alles zit nog op een lang lint. Tom heeft de koplopers nog in het vizier.
  Tweede ronde en op kop pakken Iserbyt, Hermans en van Kessel een klein gaatje. Het is Toon Aerts die direct probeert dat terug dicht te rijden. Onzen Tom schuift achter hem een paar plaatsen op, vaak op de technische stukken bergop. Als Toon Aerts terug bij de koplopers kan aansluiten, is onzen Tom mee! In het wiel van Michael Vanthourenhout volgt hij als 12de.
  Derde ronde en het is nu Corné van Kessel die de forcing voert. Op korte afstand volgt onzen Tom, met nu Michael Vanthourenhout achter zich. Voor hem uit rijdt Gianni Vermeersch. Die gaat hard! Vooraan pakt Eli Iserbyt met het oog op de zandbak de leiding over. Als een speer gaat hij erdoor, en dat zal hij de volgende rondes nog een aantal keer herhalen! Tom komt nu als 11de door in het pak.
  Vierde ronde en Tom is fenomenaal op de bergjes! Vlot gaat hij naar boven en door daar telkens de binnenbocht te nemen, wint hij plaatsen. Zo schuift hij op naar de 8ste plaats. Ondertussen draait Toon Aerts vooraan zijn gashendel open. Weer een helling, en Tom wint nog een paar plaatsen, 5de is hij nu! De speaker heeft zijn kunde ook opgemerkt: "Die ervaren crosser uit de Noorderkempen toont zijn kunsten weer!". Vooraan neemt nu Quinten Hermans de zandbak voor zijn rekening. Tom komt als 4de door!
  Vijfde ronde en we hebben vier koplopers, mét onzen Tom! Daarachter een behoorlijk gat! Toch wel knap op welke manier onzen Tom in een paar rondes vanuit een schijnbaar verloren positie helmaal naar de kop is opgeschoven. Krachten heeft dat ongetwijfeld gekost, maar toch knap! Voor hem geven Daan Soete, Eli Iserbyt en Quinten Hermans het volle pond. Tom volgt gezwind in hun spoor. Achter hem probeert Michael Vanthourenhout het gaatje te dichten, ook al rijden twee van zijn ploegmaats op kop. Dat krijg je met zo'n grote ploegen! Er werkt echter niemand mee. In de zandbak geeft Eli Iserbyt weer van Jetje. Tom rijdt zich vast achter Daan Soete en moet een gaatje laten...
  Zesde ronde en Tom heeft samen met Daan Soete 5 seconden achterstand op Eli en Quinten op kop. Michael Vanthourenhout volgt op 10 seconden. Groot is het verschil nog niet. Daar zijn de balkjes en dan weet je het wel: Tom vliegt erover en zit meteen terug op het wiel van de koplopers!
  Zevende ronde, halfcross. Tom moet zich dubbelplooien om het wiel van de leiders te volgen, maar lost niet. Achter de koplopers rijdt nu Laurens Sweek weg van de achtervolgers. Ook op zijn eentje. Wat een vreemde strategie van Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij komt bij Michael Vanthourenhout en het duurt niet lang of die twee kunnen kunnen ook bij de kop aansluiten. Ondertussen mag vader en materiaalman Jan het op VTM uitleggen: "Slechte start, maar nu rijdt hij wel knap vooraan!". Achtste ronde en het is opnieuw Eli Iserbyt die de leiding neemt. Hij is duidelijk bij de sterksten vandaag (en had al voor de cross gezegd dat hij hier wilde en kon winnen!). Quinten Hermans plakt op zijn wiel. De rest moet een klein gaatje laten. Maar lang duurt dat niet. Een scherpe bocht, en puur op techniek sluit onzen Tom weer aan! Achter hem hebben Toon Aerts en Laurens Sweeck meer moeite om terug mee op kop te komen. Vooraan draait Daan Soete de gas helemaal open, maar met de zandbak in zicht zet Eli Iserbyt zich nogmaals op kop. Maar het mag niet baten. Toon Aerts en de rest kunnen terug aansluiten. We hebben acht koplopers, mét onzen Tom!
  Negende ronde en opnieuw toont onzen Tom zijn kunsten bergop! Hij rukt op naar de 4de plaats. Hij is duidelijk hard aan het koersen en gelooft in zijn kansen! Op kop gaat Toon Aerts stevig tekeer. Laurens Sweeck en Jim Aernouts laten een gaatje, net als Gianni Vermeersch. Maar opnieuw pakt Eli Iserbyt over op kop! Weer keihard door de zandbak en Eli heeft 7 seconden!
  Tiende ronde en achter Eli moet Toon Aerts het werk doen. Tom sluit goed aan. Terwijl Iserbyt zijn voorsprong vergroot tot 10 seconden komt onzen Tom als 5de door. We zijn nu echt in de finale!
  Elfde ronde en op kop krijgt Eli Iserbyt nu zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Zij hebben nog 5 seconden op Toon Aerts, Quinten Hermans, Laurens Sweek, én onzen Tom! Het gaat nu keihard. Tom moet een klein gaatje laten. Hoop en al 10 meter, maar lastig om terug dicht te rijden! Toon Aerts kan wel bij de kop aansluiten.
  Twaalfde en laatste ronde en Toon Aerts gaat! Eli Iserbyt kruipt in zijn wiel. Achter hen een gaatje. Even toch, want snel sluit de rest terug aan. Even wordt er gekeken naar elkaar, maar onzen Tom zit te ver om nog mee te doen vooraan. Daar valt Eli Iserbyt nu aan, met dank aan ploegmaat Daan Soete die achter hem even de remmen dichtknijpt. Toon Aerts moet weer aan de bak! Wat een spannende cross, en wat een ploegenspel! Daar is de veradelijke zandbak. Eli rijdt zich niet nu vast en het is ploegmaat Laurens Sweek, een gepatenteerde zandcrosser, die er gezwind over gaat! Sweeck pakt een gaatje en de rest komt niet meer terug! De hele cross op het achterplan, maar toch wint Laurens Sweeck! Knap! Even later bolt onzen Tom als 8ste over de meet.
  Een sterke cross van onzen Tom! Pas in de laatste ronde moest hij lossen. Het is al anders geweest in de eerste cross van het jaar! Tom na de wedstrijd:"Ik heb veel moeten geven om na die slechte start terug te komen, en dat kwam ik dan net te kort op het einde."
  Bekijk hier de samenvatting van VTM.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'18"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4"
  3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 6"
  4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 6"
  5. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 13"
  7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 16"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 27"
  9. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 31"
  10. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 59"

  1/9: Tom 87ste in zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen: GP Jef Scherens in Leuven!


  Laatste wegwedstrijd, in Leuven: De Grote Prijs Jef (of "Poeske" voor de vrienden) Scherens. Dat is 186 km over 13 rondes in en rond Leuven, op een behoorlijk selectief parcours. Ik weet het uit mijn studententijd: veel lastige hellingen in en rond deze studentenstad. Naast onzen Tom, Gianni Vermeersch, Marcel Meisen en Philipp Walsleben voor Corendon-Circus geen andere veldrijders aan de start.
  Na de eerste rondes met enkele snel terug gegrepen aanvallers vormt zich toch een kopgroep van vijf renners, geen veldrijders daarbij. Zij krijgen hoop en al een kleine drie minuten voorsprong van het peloton, dat in het laatste kwart van de koers in stukken uiteenvalt. De eerste groep van het peloton pakt de koplopers terug op twee ronden van het einde. Er wordt gesprint, en net als gisteren in de Omloop Mandel-Leie-Schelde wint de Italiaan Niccolo Bonifazio van Total Direct Energie. Tom finisht alleen als 87stste, op 2'27".
  Vanaf nu de focus op het veld, met om te starten volgend zondag de Grote Prijs Stad Eeklo in het Meetjesland. Be there!

  1. Niccolo Bonifazio (ITA; Total Direct Energie), in 4u16'50"
  2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
  3. Timothy Dupont (Wanty Group-Gobert), zt
  ...
  5. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), zt
  87. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'27"
  88. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 3'01"


  25/8: Tom maalt kilometers in de Schaal Sels in Merksem!


  Opnieuw een wegkoers in de aanloop naar het nieuwe cross-seizoen, dat nu heel dichtbij komt. De Schaal Sels in en rond Merksem. Oorspronkelijk een sprintkoers, sinds 2015 een koers voor aanvallers met kasseien en onverharde stroken die in 2016 nog gewonnen werd door Wout Van Aert, maar sinds vorig jaar terug een veredelde sprinterkoers.
  Tom staat als quasi enige veldrijder aan de start. Van opschudding na de eerste ronde: De renners houden collectief halt aan de finish, uit protest tegen de gevaarlijke stukken in het parcours die de renners echt in gevaar brengen. Te smalle straten, bomen midden op de rijbaan die niet afgezet zijn, etc. In de eerste ronde waren er al twee grote valpartijen. De organisatie pastte het parcours op vraag van de renners aan, en na een verkenndende tweede ronde kon de koers dan echt starten: Er bleven nog 8 rondjes van 16 kilometer over.
  Natuurlijk vanaf dan met een rotvaart! We halen op het einde geen gemiddelde van 44.3 km/u. Twee renners van Israel Cycling Academy probeerden weg te rijden van het peloton, maar werden in de laatste ronde terug gegrepen. De massasprint werd gewonnen door de Italiaan Atillio Viviani, inderdaad, de jongere broer van die andere spurtbom bij Deceuninck-Quickstep. De winnaar van vorig jaar, Thimothy Dupont, strandde in zijn wiel op de 2de plaats. Tom stapte na de nodige kilometers nog voor de finish uit de koers.

  1. Attilio Viviani (ITA; Cofidis), in 2u53'16"
  2. Timothy Dupont (Wanty Group-Gobert), zt
  3. Michael Van Staeyen (Roompot-Charles), zt
  ...
  21. Adam Toupalik (TSJ; Team Sauerland NRW), zt"

  20/8: Tom maalt kilometers in de GP Stad Zottegem!


  Volgende wegkoers om de basisconditie te versterken: Grote Prijs Stad Zottegem (UCI 1.1). Met spurters als André Greipel aan de start weet je dat het een harde wedstrijd wordt. Vlammen van bij de start. En dat 200 km lang, met kasseistroken en een paar lastige hellingen in de finale.
  Ondanks verschillende aanvallen in de eerste koershelft duurt het lang vooraleer er een echte kopgroep ontstaat. Als dat dan toch gebeurt is de finale al dichtbij. 22 renners rijden weg van de rest, en nemen een voorsprong van twee minuten. Daarbij ondermeer André Greipel, Joeri Stallaert en ook Tom's ploegmaat Gianni Vermeersch. Achter hen stapt de ene na de andere renner uit de koers, een trainig van 160 kilometer full speed volstaat. Ook voor onzen Tom.
  In de finale toont vooral Gianni Vermeersch zich bedrijvig. Met nog twee kilometer te gaan rijdt hij alleen op kop samen met de Nederlander Piotr Havik. Als achter hen het jagende pelotonnetje komt opzetten schiet Havik vooraan weg en hij wint. André Greipel wint de sprint voor de 2de plaats.

  1. Piotr Havik (NED; Beat Cycling Club), in 4u30'32"
  2. André Greipel (DUI; Arkéa Samsic), op 4"
  3. Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise), op 4"
  ...
  19. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 25"
  34. Adam Toupalik (TSJ; Team Sauerland NRW), op 2'43"

  13/8: Tom helpt de ploeg aan de zege in Heusden Koers!


  Heusden koers, dat zijn 168 kilometers in 23 rondjes rond de kerktoren, volgens de organisatoren het wereldkampioenschap van de kermiskoersen. Op de dag dat Bjorg Lambrecht ten grave wordt gedragen door zijn ploegmaats, staan aan de andere kant van het land een pak renners aan de start. Het leven gaat door. De enige veldrijdersploeg aan de start is Corendon-Circus, voor een keer met bijna allemaal crossers, op Roy Jans en Maarten van Trijp na.
  Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Al snel ontsnapt een ruime kopgroep, met daarin ploegmaten Gianni Vermeersch en Maarten van Trijp. Het ideale scenario voor favoriet en Belgisch Kampioen Tim Merlier. Zijn ploegmaats, inclusief onzen Tom, kunnen de koers controleren. Op 60 kilometer van de finish breekt de koers helemaal open en Tim Merlier gaat met vijf anderen naar de kopgroep toe en werkt het in de sprint af! Snelle jongen, die Tim!
  Tom finisht samen met de rest van zijn ploeg in het eerste peloton na de koplopers, als 78ste op slechts 17" van Tim Merlier. Weeral de nodige kilometers gedaan, aan een gemiddelde van maar liefst 47.1 km/h! Weer een goede training.

  1. Tim Merlier (Corendon-Circus), in 3u35'18"
  2. Roy Jans (Corendon-Circus), zt
  3. Wesley Van Dyck (Beat Cycling Club), zt
  ...
  16. Yorben Van Tichelt (Neon Velo), op 17"
  65. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 17"
  78. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 17"
  86. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 17"
  99. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 17"
  100. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 17"

  27-31/7: Tom finisht finaal als 68ste in de Ronde van Wallonië!


  Tour de Wallonie, de eerste rittenkoers voor onzen Tom dit jaar. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door Tim Wellens, de bijna-bolletjestrui in de afgelopen Tour de France. In totaal 920 kilometer verdeeld over 5 ettappes. Allemaal ritten in lijn. 133 renners aan de start, verdeeld over 19 ploegen, waarbij heel wat veldrijders. Naast de crossers van Corendon-Circus (onzen Tom en Philipp Walsleben) een volledige ploeg Telenet Baloise Lions. Verder tal van Belgische en Franse ploegen, maar zelfs ook Team Ineos uit Groot-Brittanië.
 • Rit 1: Le Roeulx - Dottenijs (186.4km). In Henegouwen, met na een lange aanloop maar liefst 7 stevige hellingen van 2de categorie! Kort na de start begint het stevig te regenen! Na de eerste schermutselingen onstaat een kopgroep van vier renners, die maximaal een dikke vier minuten voorsprong krijgen van het peloton. Met nog 50 kilometer te gaan begint het peloton te jagen en de rit eindigt tegen de verwachting in op een massasprint, waarin onzen Tom finisht als 26ste. De winnaar is Timothy Dupont van Wanty-Gobert, die ook de eerste leiderstrui mag aantrekken, ook hier een gele trui!
 • Rit 2: Waremme - Beyne Heusay (170.4km). In Luik, met na een hele lange vlakke aanloop in de finale een klim van 2de en 1ste categorie, in de Maas-vallei. Een eerste groep van zes renners ontsnapt, met daarbij Corné van Kessel. Zij krijgen tot bijna vijf minuten voorsprong, maar dan is het gedaan. Het peloton zet het motortje weer aan, onder impuls van Lotto-Soudal, Wanty-Gobert en Team Ineos. Verschillende renners moeten achteraan lossen, ook door de stevige beklimmingen, ook onzen Tom. In de finale ontsnappen nog verschillende groepjes. Winnaar van deze rit wordt Loïc Vliegen van Wanty-Gobert, die de gele trui overpakt van zijn ploegmaat Timothy Dupont. Quinten Hermans wint de sprint van het peloton. Tom finisht als 65ste op 6'09". Toon Aerts draagt na deze rit de trui van de beste klimmer.
 • Rit 3: La Roche-en-Ardenne - Verviers (204.2km). In de provincie Luxemburg, dat betekent klimmen en natuurlijk ook dalen. Al vroeg een berg van 1ste categorie, waarna het de hele verdere rit op en af gaat. Een kans voor de punchers. Voor het eerst in deze koers de zon vandaag! Het peloton blijft vandaag lang bij elkaar. De renners moeten wat bekomen van de rit van gisteren. Uiteindelijk mogen toch drie renners wegrijden, daarbij Thijs Aerts. Het lijkt wel of Telenet Baloise elke dag iemand meestuurt in de ontsnapping. Hun maximale voorsprong is 4'10", maar dan drijft Wanty-Gobert het tempo in het peloton op en de vluchters worden gegrepen. Het tempo ligt hoog! De eerste renners stappen achteraan uit de koers. Tom houdt vol! Lang duurt het niet of het peloton breekt in twee stukken. Vooraan ontsnapt nog een 5-tal renners, met ondermeer Dries De Bondt van Corendon-Circus. Hun voorsprong klimt naar 2'34", Dries De Bondt komt zowaar virtueel in de gele trui. Het sein voor Wanty-Gobert om het tempo achteraan op te drijven, met de steun van Team Ineos. In de finale komen verschillende groepen renners terug bij elkaar en er wordt gesprint met 50 renners. De Italiaan Davide Cimolai van Israel Cycling Academy wint. Opnieuw toont Quinten Hermans zijn snelle benen, hij finisht als 8ste. Tom finisht als 77ste, op slechts 1'39" van de winnaar. Loïc Vliegen behoudt de leiding in het algemene klassement en Toon Aerts zijn witte trui als beste klimmer.
 • Rit 4: Villers-Le-Bouillet - Lierneux (178.2km). De koninginnerit waarin het klassement in de definitieve plooi zal vallen. Uitgesponnen over alle Waalse provincies en onderweg twee hellingen van 2de categorie en drie van 1ste categorie. Nog 114 renners aan de start, waarbij onzen Tom! Al snel een ontsnapping van zes renners, met daarbij de sterke Fransman Arnaud Démare van Groupama-FDJ én Toon Aerts. Onder de impuls van Démare pakken ze een voorsprong van meer dan zes minuten! Een aanval op de gele trui? Het peloton zet de zeilen bij! Het kost veel moeite en alle ploegen doen hun werk, maar toch slaagt het peloton erin om op acht kilometer voor de finish de vluchters terug te pakken. Het peloton, neen, een groep van een 60-tal renners. De rest volgt op minuten in deze zware rit. Die grote kopgroep sprint voor de zege, en de aanvaller van de dag, Arnaud Démare van Groupama-FDJ wint! Tom finisht vandaag als 72ste, in de eerste bus op 9'40". Ook vandaag kan Loïc Vliegen zijn gele trui nog net behouden. Toon Aerts verstevigt zijn bergtrui!
 • Rit 5: Couvin - Thuin (186.7km). Van alle etappes de meest vlakke, hoewel dat niet echt mogelijk is hier in Wallonië. Voer voor sprinters? De wind kan in deze etappe wel een grote rol spelen, want veel open vlaktes hier in Henegouwen. Nog 108 renners aan de start. Vijf renners ontsnappen en krijgen tot 6'45" voorsprong in de eerste twee uur van de koers. De gele trui van Loïc Vliegen komt in gevaar! Maar, het lastigste stuk van de koers moet nog komen... Achteraan het peloton geeft Lars van der Haar op. Hij is niet de enige die vandaag vroegtijdig uit de koers stapt. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes in Thuin, nog 25 kilometer te gaan, is de voorsprong nog altijd meer dan 4 minuten! Maar net als de voorbije dagen worden de vluchters net voor de finish terug gegrepen. Even doet Nathan Van Hooydonck nog een uitval, maar ook dat mag niet baten. In een lang uitgerekte spring toont Tosh van der Sande van Lotto-Soudal zich de sterkste vandaag, maar hij komt net te kort om de eindzege in deze Tour de Wallonie te pakken. Tom finisht in deze rit als 85ste, op 5'22" van de winnnaar. In het eindklassement wordt onzen Tom 68ste. Toon Aerts pakt de bergprijs in deze wedstrijd! Knap!
  Een stevige en goede training met het oog op het nakende cross-seizoen!

  Eindklassement:
  1. Loïc Vliegen (Wanty-Gobert CT), in 22u12'13"
  2. Tosh van der Sande (Lotto Soudal), op 8"
  3. Dries De Bondt (Corendon-Circus), op 8"
  4. Christopher Lawless (GBR; Team Ineos), op 15"
  5. Quentin Pacher (FRA; Vital Concept-B&B), op 16"
  ...
  7. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 21"
  24. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 38"
  30. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 1'29"
  60. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 17'02"
  65. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 19'18"
  68. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 22'56"
  87. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 40'49"


 • 21/7: Tom net als vorig jaar 7de in het BK MTB in Houffalize!


  Van de Vlaamse naar de echte Ardennen voor het BK MTB, in Houffalize, het Mekka van de Belgische MTB-sport. Na een korte trainingsperiode na herstel van zijn appendix-operatie, komt Tom hier aan de start, niet met de ambitie om te winnen, wel om zichzelf te amuseren en zijn techniek nog eens te testen met het oog op het komende veldritseizoen.
  Topfavoriet vandaag is uittredend kampioen Jens Schuermans. De Limburger presteerde vorige week knap in de Wereldbeker in Les Gets met een mooie 7de plaats, zijn beste prestatie op een Wereldbeker tot nu toe. Van bij de start voert Schuermans het peloton aan. Als snel vormt zich een kopgroep met Jens Schuermans, Kevin Panhuyzen en veldrijder Daan Soete, die vorig jaar ook al goed was voor een 3de plaats op het BK.
  Na een uur vindt Schuermans het genoeg, versnelt en laat de rest achter zich om solo naar een verlenging van zijn Belgische titel te rijden. Zo simpel kan het zijn. Achter hem ontspint zich nog een spannende strijd voor de 2de plaats, waarin uiteindelijk de jonge Kevin Panhuyzen aan het langste einde trekt. Daan Soete wordt net als vorig jaar 3de.
  Veel minder veldrijders aan de start dan vorig jaar in dit BK, maar knap twee veldrijdes bij de eerste tien, met onzen Tom op een mooie 7de plaats, met een grote voorsprong op al de rest.

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u25'41"
  2. Kevin Panhuyzen (Trek-KMC Trad), op 43"
  3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  4. Nick Vanpol (Scott-MTB Coach), op 3'41"
  5. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 4'20"
  6. Wout Alleman (Elios Code Fact), op 4'40"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 5'40"
  8. Kenneth Coomans (Trek-Bioracer), op 10'39"
  9. Jochen De Vocht (Goeman Scott), op 11'27"
  10. Niels Vanpol (Scott-MTB Coach), op 13'35"

  2/6: Tom 24ste in de Grote Prijs José Dubois in Isières!


  Te warm om te koersen vandaag, maar toch staan Tom en zijn team Corendon-Circus aan de start in de veredelde kermiskoers in Isières, een dorpje tussen Doornik en Brussel, net onder de Vlaamse Ardennen. Alleen profs aan de start voor 164 km met onderweg tal van venijnige klimmetjes. In twee van de vorige edities, 2010 en 2016, won Philippe Gilbert hier.
  Zoals altijd in dit soort koersen regent het aanvallen van bij de start, maar geen daarvan leidt tot een ontsnapping, ondermeer door het collectieve werk van Coredon-Circus, die een paar snelle mannen aan de start hebben, ondermeer de jonge pistier Jonas Rickaert.
  In de finale kan Rickaert wegrijden met de Waal Jérôme Baugnies, maar moet het tegen hem afleggen in de sprint. Van alle gestarte renners finishen er maar 30, waarbij onzen Tom, op de 24ste plaats.
  Belangrijke koers met het hoog op de winter!

  1. Jérôme Baugnies (Wanty-Group Gobert), in 3u54'11"
  2. Jonas Rickaert (Corendon-Circus), zt
  3. Ylber Sefa (ALB; Tartoletto-Isorex), op 53"
  4. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 56"
  5. Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), op 1'11"
  ...
  19. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4'45"
  24. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 4'59"
  26. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 7'22"

  30/5: Tom gaat mee in de ontsnapping maar kan niet finishen in Wallonië!


  Lekker weertje vandaag in en rond Fleurus, waar de Waalse klassieker Circuit de Wallonie doorgaat. En dat al voor de 53ste keer. Geen wonder dus dat dit een echte topwedstrijd is (UCI 1.1), met naast slechts twee veldrijders (onzen Tom en David van der Poel) heel wat toppers op de weg aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog, ondanks de stevige wind! Meteen proberen een aantal renners te ontsnappen, vooral Loïc Vliegen van Wanty Group-Gobert toont zich heel bedrijvig. Maar in de eerste twee uur koers worden alle vluchters probleemloos terug gegrepen door het peloton.
  Dan wordt het kaf van het koren gescheiden: Een grote groep van 36 renners, mét onzen Tom (knap!), pakt een voorsprong van meer dan een minuut op de eerste achtervolgers. Dat zijn ondermeer de Nederlander Niki Terpstra, ex-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde Van Vlaanderen, die de boot voorlopig heeft gemist.
  Vooraan ontsnappen een vijftal renners, geen al te grote namen, maar ze gaan wel hard en werken goed samen. Het is aanvankelijk Wanty-Group Gobert dat het werk in de achtervolging opknapt. Maar al snel zet de voltallige Corendon-Circus ploeg zich op kop van het eerste peloton en trekt alles op de kant! Keihard gaat het nu. Ondermeer Timothy Dupont, sprinter en ex-winnaar van Nokere Koerse, moet lossen. Het parcours is dan ook niet van de poes, met een aantal pittige klimmetjes en zelfs een kasseistrook!
  Na meer dan drie uur koersen aan een superhoog tempo, moet onzen Tom ook lossen. Hij heeft hard mee gewerkt vooraan maar moet nu de strijd staken. Sterke koers Tom!
  In de finale rijdt Niki Terpstra nog weg met Baptiste Planckaert en de Fransman Boudat. Het is uiteindelijk die laatste die wint in de sprint.

  1. Thomas Boudat (FRA; Team Total Direct Energie), in 4u20'18"
  2. Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), zt
  3. Niki Terpstra (NED;Team Total Direct Energie), zt
  4. Oscar Riesebeek (NED; Roompot-Charles), op 1"
  5. Antony Turgis (FRA; Team Total Direct Energie), op 6"

  22/5: Tom finisht na een knappe ploegprestatie als 62ste in de Sint-Elooisprijs in Ruddervoorde!


  Lekker zonnetje vandaag en 168 renners starten in in Ruddervoorde voor een ritje van 172 kilometer. Mee aan de start: Tim Merlier, winnaar hier vorig jaar, en ook Niki Terpstra, Sep Vanmarcke en Stijn Devolder. Die laatste met zijn ploegmaats van Corendon-Circus, waarbij onzen Tom. Ook de nieuwe gefusioneerde ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal staat met veel crossers aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog en om de haverklap proberen er vooraan renners weg te rijden, zonder succes. Pas in de 7de van in totaal 16 rondes raakt een groep van 16 rennners weg, met als felste aanjager Sep Vanmarcke, in zijn gekende stijl: Plat over het stuur! De koplopers pakken een maximale voorsprong van 28 seconden. Dan denk je: die zijn weg...
  Maar dat is zonder Corendon-Circus gerekend! Met de voltallige ploeg zetten ze zich aan de kop van het peloton, het tempo wordt nog verder opgedreven, en met finaal nog wat hulp van Wanty-Groupe Gobert worden de vluchters terug gegrepen. Knappe prestatie van Tom en co!
  In de finale ontsnappen nog eens 8 renners, die krijgen ook 20 seconden, maar worden in de laatste ronde ook terug gegrepen. Dat wordt een massaspurt! Daarin is belofte en baanwielrenner Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise de snelste. Tim Merlier wordt in zijn wiel mooi 2de.
  Zie hier het verslag van Focus WTV.

  1. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen Baloise), in 3u32'51"
  2. Tim Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  3. Alfdan De Decker (Wanty-Groupe Gobert), zt
  ...
  37. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  38. Braam Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  48. Arno Debeir (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  62. Tom Meeusen (Corendon-Circus), zt
  80. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  107. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  113. David van der Poel (NED; Corendon-Cirucus), zt
  115. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Betfirst), zt
  123. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt

  19/5: Tom mee in de ontsnapping en knap 12de in de Grote Prijs Waalse Polders in Verrebroek!


  Terwijl ploegmaat Mathieu in Albstadt het mooie weer maak top de mountainbike, verdedigt Tom samen met enkele ploegmaats de kleuren van Corendon-Circus in en rond Verrebroek, voor de Grote Prijs Waalse Polders.
  Anders dan afgelopen woensdag neemt Tom nu wel mee het initatief in de koers. Iets voor de helft van de 176.4 kilometers gaat Tom mee in de ontsnapping en na wat schermutsellingen ontstaat een kopgroep van 13 renners met ondermeer Lotto-renner Lawrence Naesen, Sep Vanmarcke en ook onzen Tom! Die 13 werken goed samen en pakken een voorsprong van een minuut. Op 40 kilometer van de aankomst onstaat een tegenaanval met een groep van 15 renners, met ondermeer Lars van der Haar. Die komen tot op 20 seconden van een kopgroep maar aansluiten lukt niet.
  In de finale ronde rijdt Lawrence Naesen samen met een paar anderen weg uit de kopgroep en wint met een kleine voorsprong. Tom bolt als 12de over de meet. Mooie koers gereden en opdracht volbracht! Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Lawrence Naesen (Lotto Sooudal), in 3u41'30"
  2. Guillaume Seye (Beat Cycling Club), op 3"
  3. Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex), op 11"
  4. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 11"
  ...
  12. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32"
  17. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'26"
  36. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'16"

  15/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met Mathieu een paar andere ploegmaats in zijn eerste wegrit in Puivelde. Keihard rijden en kilometers malen en zo aan de basisconditie werken. Van de 168 starters worden er 126 in de laatste ronde uit de koers gezet wegens te grote achterstand, waarbij onzen Tom en Mathieu. Opdracht volbracht.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Alexandar Richardson (ITA; Canyon-BSCC), in 3u43'17"
  2. Stijn Steels (Roompot-Charles), op 35"
  3. Yoeri Havik (NED; Vlasman), op 35"
  ...
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 35"
  24. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 35"
  37. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  38. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 35"
  39. Andreas Goeman (Telenet Baloise)