3/10: Tom na een sterke cross knap 9de in de in de Superprestige in Gieten!


Eerste klassementscross van het jaar, de Superprestige in Gieten in het noorden van Nederland. Ook bekend als de Memorial Radomír Šimůnek. Precies 11 jaar geleden won onzen Tom hier zijn eerste grote cross bij de profs, op een bevroren en besneeuwde ondergrond! Na een stevige nacht regen met bakken uit de hemel is vandaag het volledige parcours herschapen in een modderbrij. Net als gisteren dus gevaarlijk glad!
Start, Tom op de 3de rij, en desondanks toch opnieuw goed weg! Als 15de duikt hij het slijk in. Kopstart is voor Lars van der Haar, maar al snel pakt landgenoot Joris Nieuwenhuis over. Die neemt de hele eerste ronde voor z'n rekening. Onzen Tom schuift snel een paar plekken op, en in overgang van de modder naar het zand in Gieten komt hij al als 10de door! Knap Tom!
Tweede ronde en Tom is na een stevige schuiver op het einde van de vorige ronde teruggevallen tot de 16de plek, wel nog in een grote groep met voeling op de Top 10. Vooraan geven nu Quinten Hermans, Toon Aerts en Eli Iserbyt het tempo aan. Al snel rijden Toon Aerts en Quinten Hermans weg van de rest. Het is hier duidelijk ieder voor zich vandaag, van ploegenspel is er nu geen sprake. Het beperkt opgekomen publiek ziet de crossers strijden voor elke plek.
De derde ronde en vierde zetten Quinten Hermans en Toon Aerts de cross naar hun hand. Het lijkt nu al tussen hen te gaan voor de zege. Ploegmaats Eli Iserbyt en Laurens Sweeck vechten op een tiental seconden voor de 3de plek. Quinten Hermans trekt stevig door op kop! Toon Aerts klampt aan. Tom komt halfcross als 13de door met nog altijd zicht op de Top 10.
Vijfde ronde en Quinten Hermans en Toon Aerts hebben al 30 seconden op eerste achtervolgers Eli Iserbyt en Laurens Sweek. Tom komt nu als 10de door met Lars van der Haar in zijn wiel! Sterk Tom! Vooraan valt Toon Aerts nu stevig aan, vlak na de materiaalpost. Klimmen, Toon rijdend, Quinten lopend. Maar hij houdt het wiel.
Zesde ronde en de voorsprong is opgelopen tot 36 seconden. Quinten Hermans verdappert opnieuw en zet Toon Aerts onder druk. Die houdt zich even koest in zijn wiel. Eli Iserbyt is nu weggereden van ploegmaat Laurens Sweeck. Tom nog altijd op een knappe 10de plek.
Zevende ronde en meteen na de finish valt Toon Aerts opnieuw aan, en nu kraakt Quinten Hermans! Hij begint foutjes te maken en dat kost hem seconden. Het duurt niet lang of Toon heeft een volledige materiaalpost voorsprong!
Achtste en laatste ronde en Toon Aerts gaat die in met een toegift van 27 seconden! De strijd is gestreden. Tom komt als 10de door. Commentaar van Paul Herygers: "Als je hier bij de eerste tien kan finishen doe je nog mee! Dan moet je nog niet iets anders gaan doen." Even laat bolt Toon Aerts breedlachend als eerste over de meet! Eerste klassements- en echte moddercross en hij staat er! Onzen Tom finisht na een sterke wedstrijd op een knappe 9de plek! Zou hij nu mee naar Amerika mogen voor de Wereldbeker?

Uitslag
1. Toon Aerts (Baloise-Trek), in 1u00'42"
2. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 23"
3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'03"
4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'29"
5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'38"
6. Pim Ronhaar (NED; ; Baloise-Trek), op 1'43"
7. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'03"
8. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'12"
9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'40"
10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 2'59"

2/10: Na een goede start wordt Tom knap 10de in de Berencross in Meulebeke!


Na een paar natte dagen afspraak in het gemeentepark van Meulebeke, bij droog weer een Teletubbie-parcours, maar vandaag door de vele regen ligt het er gevaarlijk bij. De bovenlaag is lekker vettig, dus dat wordt glijden! En bij de start van de cross wordt het echt niet beter, de regen valt gezapig uit de hemel.
Tom opnieuw pas in de vierde rij aan de start, door die vermaledijde UCI-ranking, maar dat deert hem niet. Na het fluitsignaal haalt hij alles uit z'n kas en spurt hij als 13de de modderbrij in. Kopstart is voor Thijs Aerts, die meteen de eerste twee rondes voor zich neemt. Michael Vanthourenhout, die morgen niet start in Gieten, is de vooruitgeschoven crosser van de Pauwels Sauzen-Bingoal brigade. Hij zet zich meteen in het wiel van Thijs Aerts. We krijgen al snel een kopgroep van zes crossers, de broers Aerts, Vanthourenhout, Iserbyt en de verrassende youngster Emiel Verstrynge. Daarachter op enkele seconden een jagende Laurens Sweeck die al meteen na de start is lekgereden, met onzen Tom kort achter zich, nu op de 12de plek. Oeps, bij de afdaling naar de startzone draait Tom héél kort en blijft hij haperen in de nadar. Meteen een paar plekken terug kwijt.
Tweede ronde en de renners zijn al moeilijk te herkennen, modder van boven tot onder. Door de vele regen blijft die echter niet aan de fiets plakken, dus er wordt niet veel gewisseld. Tom probeert op te schuiven in de tweede groep en komt nu als 13de door. Maar lang duurt het niet of die tweede groep komt bij de kopgroep, met onzen Tom helemaal achteraan aan het staartje. Hij geeft alles om het wiel te houden en slaagt daar ook in!
Derde ronde en we hebben een grote kopgroep mét onzen Tom! Eli Iserbyt, winnaar van de voorbij drie Ethias-crossen, op kop, met Toon Aerts, voor wie het seizoen nu echt start, attent in z'n wiel. Ook Quinten Hermans, die een schitterend zomerseizoen reed, sluit goed aan. Eli geeft nu gas op kop, maar de grote kopgroep blijft nog even bij elkaar. Daar is de lange zandbak en Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans gaan er het beste door en hebben meteen een gaatje.
Vierde ronde en Michael Vanthourenhout in de grote versnelling! Quinten Hermans kan amper zijn wiel houden. Tom blijft achteraan in de grote groep aanklampen, nog altijd op de 13de plek. Vooraan pakt Quinten Hermans dan toch over, en ook hij gaat er stevig tegenaan. Die twee willen wegblijven. Maar dat is buiten Eli Iserbyt gerekend, die in zijn ruk naar voren ook Toon Aerts meebrengt in z'n wiel. Ploegmaat Michael Vanthourenhout ziet het gebeuren en maakt misbaar.
Vijfde ronde en Tom begint plaatsen te winnen. Hij komt nu als 11de door in een derde groepje. Vooraan speelt Eli Iserbyt nu terug het ploegenspel en Vanthourenhout rijdt met Hermans in z'n wiel terug verder weg. Maar lang blijven die twee niet samen. Michael Vanthourenhout versnelt nog een keer, springt netjes over de balkjes en weg is hij! Bij de achtervolgers zet Toon Aerts zich nu wél aan kop. Het werd tijd.
Zesde ronde en Quinten Hermans is terug op het wiel van Vanthourenhout gekomen! Op 11 seconden volgt een grote groep, en een beetje verder een kleine groepje, met onzen Tom op de 12de plek. Bij de eerste achtervolgers stopt Eli Iserbyt nu weer voorbeeldig af. Maar het is de verdienste van Michael Vanthourenhout die vooraan de gas weer volledig opendraait en zo definitief Quinten Hermans van zich los schudt.
Zevende ronde en Michael Vanthourenhout heeft nu al 26 seconden op de eerste achtervolgers, die geleid worden door Toon Aerts. Als die wisselt komt Laurens Sweeck op kop in die groep en opnieuw gaat het tempo eruit! Al snel loopt de voorsprong op tot 35 seconden!
Negende en laatste ronde en Michael Vanthourenhout rijdt onbedreigd naar de zege. Achter hem wordt nog gevochten voor zilver en brons en het zijn Laurens Sweeck en Toon Aerts die daarbij aan het langste einde trekken. Onzen Tom houdt stand en finisht op een mooie 10de plek. Op die manier pakt hij ook z'n allereerste UCI-puntje van dit seizoen. Proficiat Tom!
Morgen in Gieten voor de Superprestige bevestigen, dat zou mooi zijn!

Uitslag
1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'26"
2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 22"
3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 22"
4. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 36"
5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 47"
6. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 1'00"
7. Emiel Verstrynge (Tormans-Circus), op 1'03"
8. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'03"
9. Anton Ferdinance (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'19"
10. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'24"

25/9: Na een prima start wordt Tom door pech pas 18de in de Ehiascross in Bredene!


Derde Ethiascross op rij, deze keer in het Recreatiedomein Grasduinen in Bredene, aan de Belgische kust. Anders dan in vorige crossen niet veel klimmen, maar vooral veel draaien en keren en dus vooral een technische cross, iets wat Tom beter ligt, vorig jaar reed hij hier zijn beste cross van het seizoen met een 5de plek als bekroning. Weliswaar toen in de modder eind december, terwijl het parcours nu kurkdroog en hard ligt, onder een stralende najaarszon. T-shirtweer voor de supporters en drinkbussen voor de crossers. Voor heel wat crossers de eerste cross van 't seizoen, ondermeer Quinten Hermans, Corné van Kessel en Thijs Aerts komen voor het eerst aan de start.
De crossen bij de jeugd en de dames wezen het al uit, de start is hier héél belangrijk, omdat in de cross de snelheid zo hoog ligt dat inhalen lastig wordt. Spijtig voor onzen Tom, want door dat verdomde nieuwe UCI-klassement mag hij vandaag pas starten op de 4de startrij. Zelfs de beloftecrosser die 50ste werd op het voorbije WK mag voor hem starten! Maar dat laat Tom niet aan z'n hart komen. Als een speer uit een boog schiet hij uit de startblokken om als 9de het veld in te duiken! Knap Tom! Kopstart is voor de jonge Nederlander Ryan Kamp, die de eerste ronde het tempo aangeeft, meteen boven de 25 km/u! Tom klampt goed aan en schuift op naar de 7de plek!
Tweede ronde en meteen drama in de de eerst bocht in 't veld: Quinten Hermans en Laurens Sweeck haken in elkaar, en vooral Sweeck verliest daardoor een pak plaatsen. Oeps, Tom moet als enige wisselen... Wat is er aan de hand? Mechanieker Eric roept vanuit de post: "Zaal naar beneden gezakt!". Ja, dan kan je geen kracht meer zetten! Nieuwe fiets en snel weer verder, maar wel een paar plekken verloren! Ondertussen is Eli Iserbyt, winnaar van de voorbije twee crossen, naar de kop gegaan.
Derde ronde en Tom is opnieuw naar de 7de plek opgerukt! De benen zijn duidelijk goed en Tom heeft er zin in! Maar halfweg deze ronde even oponthoud op een heuveltje en Tom gaat onderuit! Hij valt terug tot de 11de plek, achter de heroptredende David van der Poel. Vooraan geeft nu Lars van der Haar, ook al heel goed in de voorbije crossen, nu het het tempo aan. Er vormt zich een kopgroep van zes crossers, helaas zonder onzen Tom.
Vierde ronde en Tom komt als 13de door achter David van der Poel en Laurens Sweeck, die probeert terug voeling met de kop te krijgen. De verschillen zijn nog niet groot. Vooraan is Michael Vanthourenhout naar de kop gegaan, en die gaat meteen stevig door!
In de vijfde ronde krijgt Michael Vanthourenhout hulp van zijn vele ploegmaats, die prima afstoppen, en zo pakt hij een voorsprong van een 10-tal seconden! Voor Tom slaat het noodlot een tweede keer toe: Opnieuw een zaal dat naar beneden zakt, nu van z'n tweede fiets, door gebodder op de de harde ondergrond. Opnieuw wisselen, en de moraal is even weg. Tom valt hierdoor terug tot de 16de plek. Komaan Tom! Niet opgeven!
Dan valt de koers vooraan in z'n plooi. De Pauwels-Bingoal crossers houden alles netjes onder controle, en laten een pak crossers terugkomen. Dan voelt Eli Iserbyt zijn moment gekomen en halfweg de zevende ronde plaatst hij één demmarage, en weg is hij! Veel voorsprong krijgt hij niet, want achter hem maakt Quinten Hermans oorlog, met drie of vier waakhonden in zijn wiel. Bij het ingaan van de tiende ronde heeft Iserbyt nog 2 seconden, een habbekrats! Uit de achtergrond is nu ook Laurens Sweeck teruggekomen en die aast ook nog op de zege! Tom komt door als 16de en houdt nog een hoog tempo aan.
Eli Iserbyt verzwakt echter niet en in de elfde en laatste ronde versnelt hij nog een keer en snelt zo naar zijn derde overwinning op rij! Hij is duidelijk de man van de seizoensstart! Ploegmaats Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout mogen mee op het podium.
En Tom? Die wordt na een wedstrijd vol pech uiteindelijk pas 18de. Na de cross is hij malcontent: "De techniek laat me hier in de steek. Zonder die pech zat er misschien wel een 10de plek in. En die heb ik nodig, want zonder UCI-punten zal ik nooit een goede startpositie krijgen."

Uitslag
1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'58"
2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3"
3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 12"
4. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 15"
5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 18"
6. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 42"
7. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 45"
8. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'11"
9. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'17"
10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'42"

18/9: Tom 12de op de mijnterill in Beringen!


Tweede cross van 't nieuwe seizoen, opnieuw een Ethias-cross, op de flanken van de mijnterill in Beringen. Een zware cross! Ook een bekend MTB-parcours hier, waar Daan Soete in de zomer nog een prachtige wedstrijd won. Kan hij vandaag ook uitpakken? En kan onzen Tom een stapje vooruit zetten tegenover vorige week? Hopelijk geen pech vandaag, want de grind op de terill is een risico voor lekke banden.
Start, Tom op de 2de rij achter Laurens Sweeck en ploegmaat Daan Soete. Daar gaat het licht op groen en weg zijn ze. Tom goed mee weg en 7de de berg op! Kopstart is voor Michael Vanthourenhout. Meteen 800 meter klimmen, tot boven op de terill waar de materiaalpost ligt. Iserbyt pakt de kop over en het tempo gaat omhoog. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts gaan mee in z'n wiel. Afdalen, en Lars van der Haar gaat onderuit! Tom gaat goed mee in het lint, als 9de passeert het de Ethias-boog. Afdalen en de crossers smijten zich naar beneden, vol risico!
Tweede ronde en nog geen afscheiding. Laurens Sweeck gaat naar de kop. Twee ploegmaats in z'n wiel. Tom mooi in het wiel van z'n ploegmaats van Deschacht-Hens-Maes, Daan Soete en Lander Loockx, op de 9de plek. Sweeck trekt door, Toon Aerts pakt even over, en er vallen kleine gaatjes.
Derde ronde en Sweeck heeft enkele meters op Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Tom komt als 14de door in een groepje. Enkele plaatsen verloren. Terugvechten Tom! Vooraan drie crossen van Pauwels Sauzen-Bingoal, met daarbij Toon Aerts. Daan Soete volgt als 5de op enkele meters. Ze zijn boven, en opnieuw duik naar beneden, Toon Aerts op kop, met Laurens Sweeck in z'n wiel. Iserbyt en Vanthourenhout laten een paar meter, uit veiligheid?
Vierde ronde en Toon Aerts valt niet stil. Zo kan Daan Soete niet bij de kop aansluiten. Er wordt veel gedronken, echt warm vandaag en helemaal geen crossweer. Tom nog altijd 14de in een groep die momenteel rijdt voor de 11de plek. Vooraan blijven de vier leiders bij elkaar. Het is nog lang. En jezelf opblazen kan hier zeker.
Vijfde ronde en Toon Aerts rijdt met Laurens Sweeck weg vn Iserbyt en Vanthourenhout. Die leekt problemen te hebben met z'n versnellingen. En nu nog klimmen... Vanthourenhout staat stil. Lars van der Haar, knap terug gekomen, gaat erover, net als Jens Adams en de rest van de crossers! Bergop en Toon Aerts versnelt! Iserbyt probeert mee te gaan, Laurens Sweeck past.
Zesde ronde, halfcross, en nog altijd Aerts op kop, die wil weg van Iserbyt. Maar het is Laurens Sweeck die uit de achtergrond terug dichter komt! Daan Soete volgt daarna als 4de. Afdalen en Toon Aerts staat plat vooraan! Nog helemaal naar boven... Wat een pech!
Zevende ronde en Iserbyt rijdt met Laurens Sweeck weg van Toon Aerts. Daan Soete heeft een mikpunt. Op kop rijdt een sterke Iserbyt weg van ploegmaat Laurens Sweeck. Lichtgewicht Iserbyt is duidelijk de beste klimmer. Daan Soete gaat over Toon Aerts, net als Lars van der Haar. Die strijden nu voor de derde podiumplek. Wisselen boven op de terill, en achtervolgen. Op kop is het moment van Iserbyt gekomen. Pakt hij hier z'n tweede zege in twee crossen? Achter hem komen Soete en van der Haar bij Laurens Sweeck. Dat wordt nog spannend voor de 2de plek.
Achtste ronde en Iserbyt heeft 14 seconden op de eerste achtervolgers. Tom vecht in de achtergrond nog altijd voor de 11de plek. Komaan Tom! Bergop en Lars van der Haar valt aan. Sweeck en Soete moeten passen! Wat een inspanning van Lars! Druk op Iserbyt, 9 seconden. Lars ziet Eli rijden! Iserbyt voelt het gevaar en zet nog eens door!
Negende ronde, Iserbyt heeft 7 seonden op van der Haar, Sweeck volgt op 16 seconden als derde. Daan Soete op eigen tempo op een knappe 4de plek, kort achter Sweeck. Toon Aerts probeert nog bij die twee te komen, maar heeft nog wat meters goed te maken. Vooraan gaat Iserbyt recht op de trappers, en zijn voorsprong is terug en paar seconden groter. Boven op de berg is Toon Aerts bij Soete en Sweeck gekomen. Nog spannend voor de 3de podiumplek!
Tiende en laatste ronde en Eli heeft bijna de hele finishstrook voor op Lars, 15 seconden! Laurens Sweeck en Daan Soete komen alleen over de meet, Toon Aerts is opnieuw teruggevallen, door een tweede keer lek! Opnieuw vooraan. Daan Soete haalt alles uit de kast voor de 3de plek, maar Laurens Sweeck klampt aan. Maar Daan Soete smijt zich als een steen naar beneden en mag mee op het podium!
Tom wordt vandaag na weer een zware cross 12de, op slechts een handvol seconden van de 10de plek. Eén plekje beter dan vorig week. Het gaat voorlopig in stijgende lijn!

Uitslag
1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'48"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 11"
3. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 31"
4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 48"
5. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 2'17"
6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'34"
7. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'58"
8. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 3'10"
9. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 3'23"
10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4'22"

11/9: Tom 13de in de opener van het nieuwe cross seizoen: De Rapencross in Lokeren!


Start van een nieuw cross seizoen, en eindelijk terug mét publiek! Nieuw seizoen dat betekent ook nieuwe materiaal voor onzen Tom en zijn ploeg: Een nieuwe tenue (blauw-geel) én een nieuwe fiets (Cannondale). De crossliefhebbers en supporters, waaronder uw reporter, zijn in grote getale afgezakt naar het Park ter Beuken, voor de Rapencross in Lokeren. Meteen een pittig crossje, met als scherprechter de Mont Henri, een stevige puist waar de crossers per ronde drie keer op en af moeten. Alvast een repetitie voor velen voor het BK in 2023. Dreigende wolken, maar de hele dag droog in Lokeren.
Start, Tom op de tweede rij centraal, en meteen gaat Europees Kampioen Eli Iserbyt aan de kop! Laurens Sweek volgt als 2de met Tom's ploegmaat Vincent Baestaens in z'n wiel. Tom duikt als 10de het veld. Balkjes en als vanouds springt de ene en de andere vliegt erover, Tom is het nog niet afgeleerd. Op kop pak Vincent Baestaens de kop over in de zandbak. Een lange zandbak die Tom niet goed verteert, hij valt terug naar de 14de plek. Vooraan pakt Eli Iserbyt terug de kop over en meteen geeft hij er een lap op!
Tweede ronde, en we krijgen elf koplopers, met Iserbyt op kop. Tom komt als 14de door op de Mont Henri, en het klimmen gaat hem duidelijk goed af, hij lost de crossers achter zich! Vooraan wisselt de kop slag om stoot, met dan weer Eli en dan weer z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout. Willen die de anderen kapot rijden? Neen hoor, slim het gaatje laten en Eli is ermee weg! We zijn dan al in de derde ronde en Eli rijdt meter per meter weg, met Daan Soete als eerste achtervolger, met twee waakhonden in z'n wiel: Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. De koers valt in z'n plooi! En nog zeven rondes te rijden!
Tom blijft de hele cross lang op de 14de plek, maar slaagt er in de voorlaatste ronde wel in om zich los te werken uit een klein groepje en zo kan hij als 13de finishen in deze eerste cross. Winnaar is niet onverwacht Eli Iserbyt. Lars van der Haar die een héél knappe finale reed, mag samen met Michael Vanthourenhout mee op het podium.
Wat hebben we gezien vandaag? Een goede eerste cross van onze Tom. Af en toe beetje pech, en vooral lastig in de zandbak, maar het volle uur vollen bak blijven geven. Tom na de cross: "Zal toch een paar crossen nodig hebben om volledig in vorm te komen." Dat belooft voor de volgende wedstrijden!

Uitslag
1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'15"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 11"
3. Michael Vanthourenthout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 16"
4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 26"
5. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 35"
6. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'01"
7. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'12"
8. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'20"
9. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'13"
10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'40"

7/9: Tom aan de slag in de Nacht van Brasschaat!


Een spielerei om de zomer af te sluiten, de Nacht van Brasschaat, dit jaar de 100-ste editie, van een traditie gesproken! Deze wedstrijd bestaat uit de combinatie van een tijdrit, een puntenkoers en een afsluitend criterium, allemaal in het centrum van Brasschaat, sfeer verzekerd! Om het veilig te houden wordt elke wedstrijd met slechts 20 renners gereden. Geen tijdsopnames, wel punten!
Het is ploegmaat Daan Soete die dit jaar de hoofdvogel afschiet in deze wedstrijd! De tijdrit werd vroeg op de avond gewonden door youngster en talent Thibau Nys, voor Daan Soete en Toon Aerts. Valt het je op, allemaal veldrijders! De puntenkoers die daarna volgde werd gewonnen door Dries De Bondt, Belgisch Kampioen op de weg in 2020. Maar in het afsluitende criterium waarin dubbele punten te verdienen waren sloeg Daan Soete toe! Al vroeg in de wedstrijd (15 rondjes) reed hij met Gianni Vermeersch en nog een paar anderen weg van de rest, en maakte het knap af in de sprint.
Tom wordt met een 11de plaats in de tijdrit, een 18de in de puntenkoers en een 14de in het afsluitende criterium, finaal 14de. Hij laat daarmee Boy Van Poppel, Mauri Vansevenant en Philippe Gilbert achter zich. Zie hier een verslag van Sporza!

Uitslag
1. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), 32 punten
2. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), op 6 punten
3. Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen–Baloise), op 10 punten
...
... Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers)


7/8: Tom pakt nog een koers mee en wordt mooi 9de in Aarschot!


Ondanks wat bijwerkingen na de 2de Coronaprik start Tom toch nog in de Memorial Francis Tuerlinckx, een 1.12 wedstrijd voor profs in en rond Aarschot, parel van het Hageland. Een golvend parcours met start en aankomst in Langdorp en rondjes van telkens 16km, over een totale afstand van 144 kilometer.
Vier renners pakken al snel een kleine voorsprong. Later worden dat er acht, maar het peloton houdt alles onder controle. Tom attent mee in de voorste gelederen van het peloton. Bij het ingaan van de laatste rond valt de regen met bakken uit de hemel en komt alles weer samen. Maar met nog drie kilometer te gaan pakt een groep van 14 een kleine voorsprong, met daarbij onzen Tom! Zij sprinten voor de zege en winnaar wordt Thibau Verhofstadt van Tartoletto-Isorex. Tom wordt knap 9de! De enige andere veldrijder aan de start, ploegmaat Vincent Baestaens, kon niet finishen.
Zie hier een videoverslag op Facebook!

Uitslag
1. Thibau Verhofstadt (Tartoletto-Isorex), in 1u24'20"
2. Coen Vermeltfoort (NED; Volker-Wessels), zt
3. Stijn Siemons (Acrog-Tormans), zt
...
9. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), zt


28/7-1/8: Tom rijdt een goede Ronde van Vlaams Brabant!


Tweede rittenkoers voor onzen Tom deze zomer, de Ronde van Vlaams Brabant, een tradionele voorbereidingskoers voor het aankomende cross-seizoen. In totaal 25 ploegen met elk 6 à 7 renners aan de start, waarbij naast Group Hens-Maes Containers ook de crossploegen van Alpecin-Fenix en Baloise-Trek. Vier ritten in lijn, met een variatie van vlakke etappes en ritten met pittige hellingen. Tussendoor ook nog een korte tijdrit. Prima training om de conditie aan te scherpen!
  • Rit 1: Huldenberg (141.3 km). Openingsrit met één hindernis onderweg: De Smeysberg die de renners zeven keer over moeten. Deze Smeysberg lig ook in het parcours van het WK op de weg einde september. Niet al te lastig en het peloton blijft dus ondanks twee ontsnappingspogingen grotendeels bij elkaar, zodat finaal gesprint wordt voor het podium. De snelste is veldrijder Thibau Nys! Tom handhaaft zich in het peloton, finisht als 62ste, en verliest geen tijd. Minder goed ging het voor ploegmaten Vincent Baestaens en Jetze Vancampenhout, die meteen al veel tijd verloren.
  • Rit 2: Goetsenhoven (139.2 km). Zo goed als vlakke etappe (als dat al mogelijk is in Vlaams Brabant), dus opnieuw voer voor de sprinters. En ja hoor, deze rit wordt een quasi perfecte kopie van die van gisteren, met dezelfde winnaar in de massasprint (Thibau Nys) en Tom die goed meedraait in het peloton en geen tijd verliest. Hij finisht vandaag als 45ste, in het klassement shuift hij op naar de 46ste plek. Ploegmaat Lander Loockx kon zich plaatsen in de sprint en finishte op een mooie 7de plek. De renners haalden vandaag een gemiddelde van bijna 44 km/u.
  • Rit 3: Leefdaal (Tijdrit van 9 km). Tegen de klok, met in het tweede deel een lastige kuitenbijter. Tijdrijden, niet meteen Tom's specialiteit. En spannend vandaag, want nog 107 renners met zelfde tijd als de leider in het klassement. Wie vandaag dus het hardste vlamt, wordt de nieuwe leider. En dat is de jonge Tsjech Tomas Kopecky (neen, niet de broer van), die een gemiddelde van meer dan 45 km/u haalt. Tom rijdt de 73ste tijd, op 1'22" van de winnaar.
  • Rit 4: Leefdaal (158.2 km). Lastige rit over 7 rondes, met onderweg een aantal stijle hellingen, de Neerijsesteenweg met stroken tot 10% en de Tervuursteenweg, een minder steile maar heel lang oplopende klim. Kan hier een groepje renners ontsnappen? In de 2de ronde ontsnappen vier renners uit het peloton, met daarbij drie veldrijders: Pim Ronhaar, David van der Poel, en ploegmaat Daan Soete. Net voor het ingaan van de laatste ronde werden deze vluchters gegrepen, en meteen gaat er opnieuw een groepje vandoor, mét onzen Tom als enige veldrijder! Maar zij krijgen slechts een tiental seconden van het peloton en worden gegrepen op drie kilometer van de finish. Dus wordt er gesprint en het is Vito Braet van de jeugdploeg van Lotto-Soudal die wint, voor Thibau Nys. Tom finisht als 62ste in het pak, zonder tijd te verliezen.
  • Rit 5: Rillaar (163.2 km). Afsluitende rit over 12 rondes, met één lastige helling onderweg, de Leuvenseweg. En daarin zet onzen Tom zijn beste beentje voor! Mee in de vlucht van de dag, samen met een ploegmaats Lander Loockx en Daan Soete én met David van der Poel. De groep blijft vooruit met een tweetal minuten op het jagende peloton en sprint voor de zege! Daarin is David van der Poel de snelste. Tom wordt knap 10de, en opnieuw zonder tijd te verliezen. Daardoor finisht Tom in het eindklassement op een knappe 11de plaats!
Prima training Tom! Nu even vakantie en dan op naar de hoogtestage met de ploeg in Livigno!

Eindklassement
1. Tomas Kopecky (TSJ; Acrog-Balen), in 13u06'41"
2. Vincent Van Hemelen (Urbano), op 7"
3. Vito Braet (Lotto-Soudal), op 7"
...
6. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 47"
7. Yentl Bekaert (Baloise-Trek), op 49"
9. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'03"
10. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
11. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'22"
12. Mees Hendrickx (NED; Alpecin-Fenix), op 1'41"
15. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 4'17"
17. Timo Kielich (Alpecin-Fenix), op 5'19"
20. Ward Huybs (Baloise-Trek), op 6'59"
31. Lennert Belmans (Alpecin-Fenix), op 8'07"
35. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 12'19"
46. Daan Mariën (Baloise-Trek), op 12'55"


25/7: Tom 11de in de 3 Nations MTB Cup in Wijster (NED)!


Tom's enige MTB-wedstrijd deze zomer, in het hoge Noorden van Nederland, op en ronde VAM-berg in Wijster. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij, dus crossen op een stort.
Na een wedstrijd die lang gesloten bleef, wint uiteindelijk ploegmaat Daan Soete, die eerder ook al won op de terril in Beringen, duidelijk de man in vorm. Verder al Belgisch wat de klok slaagt, het volledige podium. Tom wordt na een goed ingedeelde wedstrijd mooi 11de, net voor Eli Iserbyt. Mooie prestatie en goede training.
Terwijl ik dit verslagje maak, gaat Mathieu van der Poel overkop in de Olympische MTB-cross in Tokio, waarna youngster Thomas Pidcock, nog altijd maar 21 jaar, naar de de voorlopig grootste zege in zijn carrière rijdt! Proficiat Thomas!

Uitslag
1. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), in 1u24'20"
2. Erno McCrae (Goeman-Scott), op 1'17"
3. Pierre de Froidmont (BH-Wallonie), op 1'44"
...
11. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 5'38"
12. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen–Bingoal), op 6'14"
27. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 1 ronde

21/7: Tom 50ste in de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout!


Als alternatief voor de eerder geplande koers in Polen, start Tom op de nationale feestdag in de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout. Marcel Indekeu? Een beloftevolle wielrenner die in 1960 opgeroepen werd als parracommando om de Belgen in toenmalig Congo mee te gaan ontzetten, maar op weg daar naartoe werd hun vliegtuig neergeschoten en crashte in de jungle. Geen overlevenden... Terug naar de koers: 59ste editie dit jaar, 13 rondjes in en om Hulshout, goed voor in totaal 132.3 km, zo goed als volledig vlak. 158 elites en beloften aan de start.
Na de eerste schermutselingen ontstaat een kopgroep van zeven renners met daarbij ook ploegmaat Daan Soete. Het sein voor Tom en co om de benen stil te houden in het peloton en hun eigen koers te rijden.
Dat lukt aardig en Daan sprint uiteindelijk mee voor de zege, en strand op de 2de plek na youngster Tuur Dens. Tom finisht in het pak op de 50ste plek. Weer een goeie trainingsrit achter de rug. Nu op de MTB voor de wedstrijd zondag in Wijster (NED).
Zie hier een videoverslag van deze koers, met dank aan Leon Verswyfelt.

Uitslag
1. Tuur Dens (Hubo-Titan Cargo), in 2u47'43"
2. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), zt
3. Stijn De Bock (Tartoletto-Isorex), zt
...
19. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
25. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
45. Jelle Cant (Tartoletto-Isorex), op 1'17"
50. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
95. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"

27/6: Tom 29ste in de Grote Prijs Rik Van Looy!


Terwijl Mathieu van der Poel het mooie weer maakt in de Ronde van Frankrijk, rijden de beloften en continentale ploegen de 3de editie van de Grote Prijs Rik van Looy, 159.4 km in en om Herentals, met start in Grobbendonk. Scherprechters onderweg zijn de rotslechte kasseistroken in de Wilgenweg en de Leistraat. 167 renners aan de start, Tom met z'n hele ploeg, en ook nog een aantal andere veldrijders, ondermeer Thibau Nys.
De start wordt om 15.45u gegeven door de Keizer van Herentals himself, en meteen regent het aanvallen. Slag om stoot proberen de jonge renners weg te raken uit het pak. Het duurt tot halfkoers vooraleer een grote kopgroep zich echt kan afscheiden van het peloton. Daarbij ook Tom's ploegmaat Lander Loockx. Het sein voor onzen Tom om zich in het peloton schuil te houden en zijn eigen wedstrijd te rijden: kilometers malen met ook op een goede basisconditie voor in de winter.
De kopgroep blijft lang samen, maar in de voorlaatste plaatselijke ronde scheiden een viertal renners zich af, die strijden voor het podium. Winnaar in de sprint wordt Louis Blouwe van het Bingoal Development Team. Lander Loockx valt net buiten de Top 10 en wordt 11de op 19 seconden van de winnnaar. Tom finisht na een goede training in de 2de groep als 29ste. Volledig ritverslag op Youtube met dank aan RTV.

Uitslag
1. Louis Blouwe (Bingoal Development Team), in 3u31'30"
2. Cériel Desal (Cycling Team Pollentier), zt
3. Luca De Meester (Cycling Team Pollentier), zt
...
11. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 19"
21. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'16"
29. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'25"
35. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 2'13"
91. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 2'38"

20/6: Tom 110de in het BK op de weg in en rond Waregem!


Traditioneel een week voor de Tour de France, het BK op de weg. Dit jaar in en rond Waregem met start op de renbaan en dan grote lussen op vlakke wegen, met in de finale vier plaatselijke rondjes met daarin twee minieme hindernissen: een lange kasseistrook en een licht hellende Holstraat waar eventueel het verschil gemaakt kan worden. Vooraf verwacht iedereen een sprint, met Tim Merlier die zijn titel zal verlengen. Maar met aanvallers als Remco Evenepoel en Wout Van Aert weet je natuurlijk nooit. En wat te denken van Yves Lampaert, kersvers BK Tijdrijden en duidelijk goed in vorm? Bij de veldrijders komen Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Lander Loockx en onzen Tom aan de start, voor nog eens een lange trainingsrit op hoog niveau. Quinten Hermans en Daan Soete haakten op het laatste nippertje nog af.
Altijd een rare wedstrijd, dat BK, en dit jaar niet anders. Heel hoog tempo vanaf de start, mede onder impuls van Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en Tiesj Benoot. Al snel scheurt het in het peloton, en onzen Tom komt in een derde groep met de meeste andere veldrijders. En stilvallen doet het vanaf dat moment niet meer.
De volgende grote aanval komt van Yves Lampaert en die krijgt Dries De Bondt in zijn wiel. Twee Belgische kampioenen, samen met enkele anderen, dat belooft. Ondertussen vernemen we dat in Nederland Mathieu van der Poel uit de koers is gestapt, die zal zichzelf niet als Nederlands kampioen opvolgen. Op het BK krijgen we vooraan een kopgroep van zes, met naast Lampaert en De Bondt ook Mauri Vansevenant van Deceuninck-Quickstep. Maar al snel komt er de klad in, iedereen kijkt naar elkaar, en wat nog overblijft van het peloton keert terug.
Het sein voor supertalent Wout Van Aert om aan te vallen. Een ander supertalent, Remco Evenepoel, schuift mee. Het peloton, met de Lotto's op kop, laat begaan met een blik van hier is toch niets tegen te beginnen. Maar dat is zonder Edward Theuns gerekend, die maakt nog de sprong naar de twee leiders, en met z'n drieën rijden ze de finale.
Daarin probeert Remco Evenepoel nog tweemaal de anderen te lossen, ondermeer in de Holstraat, maar slaagt daar niet in. Wout Van Aert is attent en Edward Theuns schuift slim mee. Dat wordt sprinten. Evenepoel lost al snel, maar Van Aert en Theuns maken er een nagelbijter van en het is de fotofinish die Wout Van Aert duidelijk als nieuwe Belgische Kampioen aanduidt! Proficiat Wout! En, een unicum: In één jaar én Belgisch Kampioen in het veld én op de weg. Dat is nog niemand eerder gelukt, ook niet Roger De Vlaminck.

Uitslag
1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 4u40'41"
2. Edward Theuns (Trek-Segafredo), zt
3. Remco Evenepoel (Deceuninck-Quickstep), op 1"
...
6. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 5"
87. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 5'21"
102. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 8'11"
110. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 8'11"
116. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 8'11"

10-13/6: Tom aan de slag in de OberÖsterreich Rundfahrt (Oostenrijk)!


De eerste rittenkoers van het jaar, de OberÖsterreich Rundfahrt in de Oostenrijkse Alpen, dat is een proloog en drie ritten in lijn met een pak klimwerk. Goed om de conditie terug op pijl te brengen, en idem voor de ploegsfeer. Tom komt aan de start samen met vijf van zijn ploeggenoten bij Group Hens-Maes Containers: Daan Soete, Lander Loockx, Vincent Baestaens, en beloften Len Dejonghe en Jarne Castermans. In totaal 24 ploegen aan de start in deze 2.2 wedstrijd, 141 renners in totaal.
  • Rit 1: Linz (proloog van 631m). Superkorte proloog in de stad aan de Donau, Linz. Aanvankelijk vlak en naar het einde klimmen. Zo kort dat het natuurlijk vlammen is vanaf de start. En dat doet onzen Tom goed: met een gemiddeld van bijna 40/u finisht Tom als 15de in net iets meer dan een minuut. Zijn ploegmaten doen nog beter: Daan Soete is de allersnelste, 3 seconden sneller dan onzen Tom, en pakt meteen leiderstrui! Lander Loockx is ook in vorm en finisht als 2de op minder dan één seconde. Group Hens-Maes Containers pakt meteen het ploegenklassement!
  • Rit 2: Wels-Maria Schmolln (163.9 km). Stevige rit met 2260 hoogtemeters. Vertrek in de stad Wels. Ondanks de hoogteverschillen en de warmte opnieuw een gemiddelde snelheid boven de 40 per uur! Het peloton wordt halverwege deze rit, bij de eerste echte beklimming, helemaal uit elkaar gerammeld. Tom parkeert zich in de grote bus en zal uiteindelijk finishen op bijna 13 minuten. Een tiental renners geeft vandaag al op, ook Vincent Baestaens en Jarne Castermans. Winnaar van deze zware rit is de Tsjech Daniel Turek, die in de finale uit de ruime kopgroep wegrijdt. De Nederlander Stijn Daemen en een andere Tsjech, Michal Schlegel mogen mee op het podium. Tom wordt in de rit en het klassement 93ste.
  • Rit 3: Eferding-Oberneukirchen (142.9 km). Opnieuw klimmen met maar liefst 2650 hoogtemeters. Voor de liefhebbers van Oostenrijk: Aankomst in de romantisch stad Oberneukirchen. Zelfde koersverloop als gisteren, zware rit, en iedereen zijn eigen tempo. Tom belandt in de laatste bus en zal uiteindelijk in een grote groep finishen op 19'51". Beter vergaat het Daan Soete, die knap 15de wordt op 2'41". Ploegmaat Len Dejonghe moet vandaag helaas opgeven. Nog drie Group Hens-Maes Containers in de koers. Ook vandaag wint een Tsjech, Michal Schlegel.
  • Rit 4: Traun-Hutterer Höss (124.6 km). Het houdt niet op, ook in deze laatste rit 2550 hoogtemeters. Tja, veel vlakken wegen zijn er niet in Oostenrijk. Tom komt iets beter voor de dag als gisteren, hij kan zich in de voorlaatste groep handhaven en zal finishen op een tiental minuten, als 69ste. In het eindklassement wordt hij 82ste. Beste ploegmaat is opnieuw Daan Soete. De Fransman Alexis Geurin doet een gooi naar het eindklassement en slaagt daar ook net in.
Voilà, deze zware rittenkoers zit erop. Sterke proloog en daarna elke rit uitgereden. Op naar het BK in Waregem op 20 juni!

Eindklassement
1. Alexis Geurin (FRA; Team Vorarlberg), in 10u51'10"
2. Riccardo Zoidl (OOS; Felbermayr Simplon Wels), op 1"
3. Michal Schlegel (TSJ; Elkov-Kasper), op 18"
...
13. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 6'02"
25. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 16'05"
82. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 42'58"