28/7-1/8: Tom rijdt een goede Ronde van Vlaams Brabant!


Tweede rittenkoers voor onzen Tom deze zomer, de Ronde van Vlaams Brabant, een tradionele voorbereidingskoers voor het aankomende cross-seizoen. In totaal 25 ploegen met elk 6 à 7 renners aan de start, waarbij naast Group Hens-Maes Containers ook de crossploegen van Alpecin-Fenix en Baloise-Trek. Vier ritten in lijn, met een variatie van vlakke etappes en ritten met pittige hellingen. Tussendoor ook nog een korte tijdrit. Prima training om de conditie aan te scherpen!
  • Rit 1: Huldenberg (141.3 km). Openingsrit met één hindernis onderweg: De Smeysberg die de renners zeven keer over moeten. Deze Smeysberg lig ook in het parcours van het WK op de weg einde september. Niet al te lastig en het peloton blijft dus ondanks twee ontsnappingspogingen grotendeels bij elkaar, zodat finaal gesprint wordt voor het podium. De snelste is veldrijder Thibau Nys! Tom handhaaft zich in het peloton, finisht als 62ste, en verliest geen tijd. Minder goed ging het voor ploegmaten Vincent Baestaens en Jetze Vancampenhout, die meteen al veel tijd verloren.
  • Rit 2: Goetsenhoven (139.2 km). Zo goed als vlakke etappe (als dat al mogelijk is in Vlaams Brabant), dus opnieuw voer voor de sprinters. En ja hoor, deze rit wordt een quasi perfecte kopie van die van gisteren, met dezelfde winnaar in de massasprint (Thibau Nys) en Tom die goed meedraait in het peloton en geen tijd verliest. Hij finisht vandaag als 45ste, in het klassement shuift hij op naar de 46ste plek. Ploegmaat Lander Loockx kon zich plaatsen in de sprint en finishte op een mooie 7de plek. De renners haalden vandaag een gemiddelde van bijna 44 km/u.
  • Rit 3: Leefdaal (Tijdrit van 9 km). Tegen de klok, met in het tweede deel een lastige kuitenbijter. Tijdrijden, niet meteen Tom's specialiteit. En spannend vandaag, want nog 107 renners met zelfde tijd als de leider in het klassement. Wie vandaag dus het hardste vlamt, wordt de nieuwe leider. En dat is de jonge Tsjech Tomas Kopecky (neen, niet de broer van), die een gemiddelde van meer dan 45 km/u haalt. Tom rijdt de 73ste tijd, op 1'22" van de winnaar.
  • Rit 4: Leefdaal (158.2 km). Lastige rit over 7 rondes, met onderweg een aantal stijle hellingen, de Neerijsesteenweg met stroken tot 10% en de Tervuursteenweg, een minder steile maar heel lang oplopende klim. Kan hier een groepje renners ontsnappen? In de 2de ronde ontsnappen vier renners uit het peloton, met daarbij drie veldrijders: Pim Ronhaar, David van der Poel, en ploegmaat Daan Soete. Net voor het ingaan van de laatste ronde werden deze vluchters gegrepen, en meteen gaat er opnieuw een groepje vandoor, mét onzen Tom als enige veldrijder! Maar zij krijgen slechts een tiental seconden van het peloton en worden gegrepen op drie kilometer van de finish. Dus wordt er gesprint en het is Vito Braet van de jeugdploeg van Lotto-Soudal die wint, voor Thibau Nys. Tom finisht als 62ste in het pak, zonder tijd te verliezen.
  • Rit 5: Rillaar (163.2 km). Afsluitende rit over 12 rondes, met één lastige helling onderweg, de Leuvenseweg. En daarin zet onzen Tom zijn beste beentje voor! Mee in de vlucht van de dag, samen met een ploegmaats Lander Loockx en Daan Soete én met David van der Poel. De groep blijft vooruit met een tweetal minuten op het jagende peloton en sprint voor de zege! Daarin is David van der Poel de snelste. Tom wordt knap 10de, en opnieuw zonder tijd te verliezen. Daardoor finisht Tom in het eindklassement op een knappe 11de plaats!
Prima training Tom! Nu even vakantie en dan op naar de hoogtestage met de ploeg in Livigno!

Eindklassement
1. Tomas Kopecky (TSJ; Acrog-Balen), in 13u06'41"
2. Vincent Van Hemelen (Urbano), op 7"
3. Vito Braet (Lotto-Soudal), op 7"
...
6. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 47"
7. Yentl Bekaert (Baloise-Trek), op 49"
9. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'03"
10. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
11. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'22"
12. Mees Hendrickx (NED; Alpecin-Fenix), op 1'41"
15. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 4'17"
17. Timo Kielich (Alpecin-Fenix), op 5'19"
20. Ward Huybs (Baloise-Trek), op 6'59"
31. Lennert Belmans (Alpecin-Fenix), op 8'07"
35. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 12'19"
46. Daan Mariën (Baloise-Trek), op 12'55"


25/7: Tom 11de in de 3 Nations MTB Cup in Wijster (NED)!


Tom's enige MTB-wedstrijd deze zomer, in het hoge Noorden van Nederland, op en ronde VAM-berg in Wijster. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij, dus crossen op een stort.
Na een wedstrijd die lang gesloten bleef, wint uiteindelijk ploegmaat Daan Soete, die eerder ook al won op de terril in Beringen, duidelijk de man in vorm. Verder al Belgisch wat de klok slaagt, het volledige podium. Tom wordt na een goed ingedeelde wedstrijd mooi 11de, net voor Eli Iserbyt. Mooie prestatie en goede training.
Terwijl ik dit verslagje maak, gaat Mathieu van der Poel overkop in de Olympische MTB-cross in Tokio, waarna youngster Thomas Pidcock, nog altijd maar 21 jaar, naar de de voorlopig grootste zege in zijn carrière rijdt! Proficiat Thomas!

Uitslag
1. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), in 1u24'20"
2. Erno McCrae (Goeman-Scott), op 1'17"
3. Pierre de Froidmont (BH-Wallonie), op 1'44"
...
11. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 5'38"
12. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen–Bingoal), op 6'14"
27. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 1 ronde

21/7: Tom 50ste in de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout!


Als alternatief voor de eerder geplande koers in Polen, start Tom op de nationale feestdag in de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout. Marcel Indekeu? Een beloftevolle wielrenner die in 1960 opgeroepen werd als parracommando om de Belgen in toenmalig Congo mee te gaan ontzetten, maar op weg daar naartoe werd hun vliegtuig neergeschoten en crashte in de jungle. Geen overlevenden... Terug naar de koers: 59ste editie dit jaar, 13 rondjes in en om Hulshout, goed voor in totaal 132.3 km, zo goed als volledig vlak. 158 elites en beloften aan de start.
Na de eerste schermutselingen ontstaat een kopgroep van zeven renners met daarbij ook ploegmaat Daan Soete. Het sein voor Tom en co om de benen stil te houden in het peloton en hun eigen koers te rijden.
Dat lukt aardig en Daan sprint uiteindelijk mee voor de zege, en strand op de 2de plek na youngster Tuur Dens. Tom finisht in het pak op de 50ste plek. Weer een goeie trainingsrit achter de rug. Nu op de MTB voor de wedstrijd zondag in Wijster (NED).
Zie hier een videoverslag van deze koers, met dank aan Leon Verswyfelt.

Uitslag
1. Tuur Dens (Hubo-Titan Cargo), in 2u47'43"
2. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), zt
3. Stijn De Bock (Tartoletto-Isorex), zt
...
19. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
25. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
45. Jelle Cant (Tartoletto-Isorex), op 1'17"
50. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
95. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"

27/6: Tom 29ste in de Grote Prijs Rik Van Looy!


Terwijl Mathieu van der Poel het mooie weer maakt in de Ronde van Frankrijk, rijden de beloften en continentale ploegen de 3de editie van de Grote Prijs Rik van Looy, 159.4 km in en om Herentals, met start in Grobbendonk. Scherprechters onderweg zijn de rotslechte kasseistroken in de Wilgenweg en de Leistraat. 167 renners aan de start, Tom met z'n hele ploeg, en ook nog een aantal andere veldrijders, ondermeer Thibau Nys.
De start wordt om 15.45u gegeven door de Keizer van Herentals himself, en meteen regent het aanvallen. Slag om stoot proberen de jonge renners weg te raken uit het pak. Het duurt tot halfkoers vooraleer een grote kopgroep zich echt kan afscheiden van het peloton. Daarbij ook Tom's ploegmaat Lander Loockx. Het sein voor onzen Tom om zich in het peloton schuil te houden en zijn eigen wedstrijd te rijden: kilometers malen met ook op een goede basisconditie voor in de winter.
De kopgroep blijft lang samen, maar in de voorlaatste plaatselijke ronde scheiden een viertal renners zich af, die strijden voor het podium. Winnaar in de sprint wordt Louis Blouwe van het Bingoal Development Team. Lander Loockx valt net buiten de Top 10 en wordt 11de op 19 seconden van de winnnaar. Tom finisht na een goede training in de 2de groep als 29ste. Volledig ritverslag op Youtube met dank aan RTV.

Uitslag
1. Louis Blouwe (Bingoal Development Team), in 3u31'30"
2. Cériel Desal (Cycling Team Pollentier), zt
3. Luca De Meester (Cycling Team Pollentier), zt
...
11. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 19"
21. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'16"
29. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'25"
35. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 2'13"
91. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 2'38"

20/6: Tom 110de in het BK op de weg in en rond Waregem!


Traditioneel een week voor de Tour de France, het BK op de weg. Dit jaar in en rond Waregem met start op de renbaan en dan grote lussen op vlakke wegen, met in de finale vier plaatselijke rondjes met daarin twee minieme hindernissen: een lange kasseistrook en een licht hellende Holstraat waar eventueel het verschil gemaakt kan worden. Vooraf verwacht iedereen een sprint, met Tim Merlier die zijn titel zal verlengen. Maar met aanvallers als Remco Evenepoel en Wout Van Aert weet je natuurlijk nooit. En wat te denken van Yves Lampaert, kersvers BK Tijdrijden en duidelijk goed in vorm? Bij de veldrijders komen Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Lander Loockx en onzen Tom aan de start, voor nog eens een lange trainingsrit op hoog niveau. Quinten Hermans en Daan Soete haakten op het laatste nippertje nog af.
Altijd een rare wedstrijd, dat BK, en dit jaar niet anders. Heel hoog tempo vanaf de start, mede onder impuls van Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en Tiesj Benoot. Al snel scheurt het in het peloton, en onzen Tom komt in een derde groep met de meeste andere veldrijders. En stilvallen doet het vanaf dat moment niet meer.
De volgende grote aanval komt van Yves Lampaert en die krijgt Dries De Bondt in zijn wiel. Twee Belgische kampioenen, samen met enkele anderen, dat belooft. Ondertussen vernemen we dat in Nederland Mathieu van der Poel uit de koers is gestapt, die zal zichzelf niet als Nederlands kampioen opvolgen. Op het BK krijgen we vooraan een kopgroep van zes, met naast Lampaert en De Bondt ook Mauri Vansevenant van Deceuninck-Quickstep. Maar al snel komt er de klad in, iedereen kijkt naar elkaar, en wat nog overblijft van het peloton keert terug.
Het sein voor supertalent Wout Van Aert om aan te vallen. Een ander supertalent, Remco Evenepoel, schuift mee. Het peloton, met de Lotto's op kop, laat begaan met een blik van hier is toch niets tegen te beginnen. Maar dat is zonder Edward Theuns gerekend, die maakt nog de sprong naar de twee leiders, en met z'n drieën rijden ze de finale.
Daarin probeert Remco Evenepoel nog tweemaal de anderen te lossen, ondermeer in de Holstraat, maar slaagt daar niet in. Wout Van Aert is attent en Edward Theuns schuift slim mee. Dat wordt sprinten. Evenepoel lost al snel, maar Van Aert en Theuns maken er een nagelbijter van en het is de fotofinish die Wout Van Aert duidelijk als nieuwe Belgische Kampioen aanduidt! Proficiat Wout! En, een unicum: In één jaar én Belgisch Kampioen in het veld én op de weg. Dat is nog niemand eerder gelukt, ook niet Roger De Vlaminck.

Uitslag
1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 4u40'41"
2. Edward Theuns (Trek-Segafredo), zt
3. Remco Evenepoel (Deceuninck-Quickstep), op 1"
...
6. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 5"
87. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 5'21"
102. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 8'11"
110. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 8'11"
116. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 8'11"

10-13/6: Tom aan de slag in de OberÖsterreich Rundfahrt (Oostenrijk)!


De eerste rittenkoers van het jaar, de OberÖsterreich Rundfahrt in de Oostenrijkse Alpen, dat is een proloog en drie ritten in lijn met een pak klimwerk. Goed om de conditie terug op pijl te brengen, en idem voor de ploegsfeer. Tom komt aan de start samen met vijf van zijn ploeggenoten bij Group Hens-Maes Containers: Daan Soete, Lander Loockx, Vincent Baestaens, en beloften Len Dejonghe en Jarne Castermans. In totaal 24 ploegen aan de start in deze 2.2 wedstrijd, 141 renners in totaal.
  • Rit 1: Linz (proloog van 631m). Superkorte proloog in de stad aan de Donau, Linz. Aanvankelijk vlak en naar het einde klimmen. Zo kort dat het natuurlijk vlammen is vanaf de start. En dat doet onzen Tom goed: met een gemiddeld van bijna 40/u finisht Tom als 15de in net iets meer dan een minuut. Zijn ploegmaten doen nog beter: Daan Soete is de allersnelste, 3 seconden sneller dan onzen Tom, en pakt meteen leiderstrui! Lander Loockx is ook in vorm en finisht als 2de op minder dan één seconde. Group Hens-Maes Containers pakt meteen het ploegenklassement!
  • Rit 2: Wels-Maria Schmolln (163.9 km). Stevige rit met 2260 hoogtemeters. Vertrek in de stad Wels. Ondanks de hoogteverschillen en de warmte opnieuw een gemiddelde snelheid boven de 40 per uur! Het peloton wordt halverwege deze rit, bij de eerste echte beklimming, helemaal uit elkaar gerammeld. Tom parkeert zich in de grote bus en zal uiteindelijk finishen op bijna 13 minuten. Een tiental renners geeft vandaag al op, ook Vincent Baestaens en Jarne Castermans. Winnaar van deze zware rit is de Tsjech Daniel Turek, die in de finale uit de ruime kopgroep wegrijdt. De Nederlander Stijn Daemen en een andere Tsjech, Michal Schlegel mogen mee op het podium. Tom wordt in de rit en het klassement 93ste.
  • Rit 3: Eferding-Oberneukirchen (142.9 km). Opnieuw klimmen met maar liefst 2650 hoogtemeters. Voor de liefhebbers van Oostenrijk: Aankomst in de romantisch stad Oberneukirchen. Zelfde koersverloop als gisteren, zware rit, en iedereen zijn eigen tempo. Tom belandt in de laatste bus en zal uiteindelijk in een grote groep finishen op 19'51". Beter vergaat het Daan Soete, die knap 15de wordt op 2'41". Ploegmaat Len Dejonghe moet vandaag helaas opgeven. Nog drie Group Hens-Maes Containers in de koers. Ook vandaag wint een Tsjech, Michal Schlegel.
  • Rit 4: Traun-Hutterer Höss (124.6 km). Het houdt niet op, ook in deze laatste rit 2550 hoogtemeters. Tja, veel vlakken wegen zijn er niet in Oostenrijk. Tom komt iets beter voor de dag als gisteren, hij kan zich in de voorlaatste groep handhaven en zal finishen op een tiental minuten, als 69ste. In het eindklassement wordt hij 82ste. Beste ploegmaat is opnieuw Daan Soete. De Fransman Alexis Geurin doet een gooi naar het eindklassement en slaagt daar ook net in.
Voilà, deze zware rittenkoers zit erop. Sterke proloog en daarna elke rit uitgereden. Op naar het BK in Waregem op 20 juni!

Eindklassement
1. Alexis Geurin (FRA; Team Vorarlberg), in 10u51'10"
2. Riccardo Zoidl (OOS; Felbermayr Simplon Wels), op 1"
3. Michal Schlegel (TSJ; Elkov-Kasper), op 18"
...
13. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 6'02"
25. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 16'05"
82. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 42'58"